Dendrobium Nobilis, prachtige witte orchidee

Januari. De kerstboom is weg en het is leeg in huis. Dan volgen er nog een aantal lange maanden voor het weer lekker warm is. Een lege koude periode. Haal dan nu de Dendrobium Nobilis in huis. Een witte orchidee met vele bloemen die ook nog eens lekker ruiken. De (hoofd) bloeiperiode van deze orchidee is in de winter. Zoals bij de meeste orchideeën.

Dendrobium Nobilis

Deze plant maakt deel uit van de familie van orchideeën. Dendron is het Griekse woord voor boom en bios betekent leven. Orchideeën, dus ook de Dendrobium, groeien voornamelijk in bomen of op rotsen. Deze orchidee komt uit Azië. Grond hebben ze eigenlijk niet nodig, ze maken luchtwortels waarmee ze voedingstoffen uit de lucht kunnen halen (een epifyt).

De meeste orchideeën hebben maar één of hoogstens een paar bloemen aan een stengel, deze orchidee heeft vele bloemen aan één tak. Van boven naar beneden is de stengel gevuld met witte bloemen. Dit verklaart ook wel de bijnaam toren orchidee. Een toren van bloemen. In de bloeitijd een geweldig mooie plant om te zien. Behalve mooi hebben deze bloemen ook een lichte maar exotische geur. Heerlijk om aan te ruiken. Net als bij andere orchideeën blijven de bloemen weken goed en heb je dus weken plezier van deze aanschaf. Maar ook nadat de bloemen zijn uitgebloeid is het de moeite waard hem te laten staan. Het is een gemakkelijke plant en bloeit snel meerdere malen per jaar.

Uiterlijk van de plant

Dendrobiums zijn er in vele soorten en kleuren maar de meest voorkomende Dendrobium Nobilis heeft witte bloemen.
De plant zelf zal niet veel bekijks trekken. Het is wel een altijd groenblijvende plant maar het grootste gedeelte van de tijd zal deze plant een (half) uitgebloeide bloemstengel hebben en een nieuwe bloemstengel aan het vormen zijn.
Als de bloemen uitgebloeid zijn zullen ook de bladeren aan de bloemstengel verwelken, geel worden en afvallen. Een kale stengel blijft over. Maar niet getreurd, de nieuwe bloemstengel zal zich al aan het vormen zijn. Er vormen zich geen andere takken of bladeren. Alles wat groeit krijgt ook bloemen. Niets overbodigs te zien aan deze plant. De oude uitgebloeide stengel kunt u trouwens gewoon wegsnijden.

De stengel bestaat uit verdikte stukjes die eindigen in een lichtgroen blad. Het blad begint eigenlijk al bij het vorige blad en is om de stengel gedrapeerd en geeft de stengel een wit streeppatroon wat naarmate de stengel ouder wordt ook duidelijker zichtbaar is. De uitgebloeide stengel mag worden afgeknipt tot vlak boven de grond. Tussen de bladeren vormen zich de knoppen voor de bloemen. Eigenlijk zullen tegenover elk blad de knoppen ontstaan, maar door de vele bladeren aan de stengel is het net alsof de bloemen tussen de bladeren zitten.

De bloemen zijn wit met een geel hart. De buitenste rand bloembladeren bestaat uit drie puntige bloembladeren, daartussen twee grote brede witte bloembladeren en aan de onderkant een groot breed bloemblad met een gele aanzet (afhankelijk van de soort). Bij de her-bloei zal er vaak tussen de bladeren maar één bloem zitten (per blad). Bij de hoofdbloei in januari kunnen er tussen elk blad wel drie of vier bloemen aanwezig zijn. En bij een goede verzorging, genoeg licht ontstaat er een toren van bloemen.

Verzorging

Het is een gemakkelijke plant om te verzorgen. Een orchidee haalt voedingstoffen uit de lucht en watergeven is voldoende. Zorg wel voor een goed doorlatende grond. Wij stoppen de luchtwortels in een pot, maar constant nat mogen de wortels van orchideeën natuurlijk niet zijn.
Zet deze plant op een lichte en warme plaats, maar niet in de directe zon. Geef regelmatig water, maar na de bloei mag het even wat minder om de plant wat rust te gunnen. Ook naar de winter toe mag de plant wat droger worden gehouden.

Bloeiperiode

Tijdens de bloeiperiode heeft de plant regelmatig water nodig, maar wanneer de Dendrobium is uitgebloeid kunt u een korte rustperiode van ongeveer drie weken aanhouden, waarin de plant minder water krijgt. Tijdens deze rustperiode wordt de plant weer in de gelegenheid gesteld om te werken aan de ontwikkeling van nieuwe scheuten. De bloemen aan de bloemstengel blijven zeker 10 weken mooi. Dus lang genoeg om de saaie en kale periode tussen Kerst en het voorjaar te overbruggen.

Herbloei

Deze orchidee blijft bloeien het hele jaar door (mits op een juiste standplaats en met goede verzorging).
Na de bloei kunt u de hele uitgebloeide tak wegsnijden. Op de steel waar deze tak uitkomt, zal geen nieuwe tak komen. Aan de voet van een bestaande scheut groeit een nieuwe scheut. Hieruit groeit later een nieuwe bloemsteel. De plant maakt ieder jaar een aantal nieuwe scheuten, die als ze volgroeid zijn opnieuw bloeien. De scheuten die zich buiten de winterperiode ontwikkelen zullen over het algemeen minder bloemen bevatten dan de scheuten die zich tijdens de bloeiperiode in de winter ontwikkelen.
© 2010 - 2024 Ankeno, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Orchideeën, hoe verzorg je ze?Orchideeën, hoe verzorg je ze?Orchideeën zijn prachtige bloemen die erg populair zijn om in huis te plaatsen. Met de juiste verzorging en de juiste st…
Orchideeën houden kan iedereenOrchideeën houden kan iedereenHet is te zien aan heel wat vensterbanken: orchideeën zijn ongekend populair. Des te vreemder dat de orchidee nog steeds…
Orchideeën: onderhoud en verzorgingOrchideeën: onderhoud en verzorgingOrchideeën zijn al lang het symbool van de liefde. Over het algemeen hebben ze geen geur, maar hun kleur en schoonheid z…
De meeste orchideeën zijn gemakkelijk in bloei te houdenDe meeste orchideeën zijn gemakkelijk in bloei te houdenOrchideeën zijn fantastische planten. Wie hun afkomst kent en de leefomstandigheden die daar heersen in het achterhoofd…

De getallen van de Burj Khalifa in DubaiEen wandelklimtocht in de Zwitserse Alpen naar een 828 meter hoger gelegen punt is een behoorlijke dagtocht. Om dit te e…
Een houtkachel of open haard: veilig stokenEen houtkachel of open haard: veilig stokenEen houtkachel of een open haard, heeft zo zijn eigen gebruiksaanwijzing. In 1 van de 5 huishoudens staat tegenwoordig e…
Ankeno (22 artikelen)
Laatste update: 27-01-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.