Belangrijke anti-inbraakmaatregelen als je niet thuis bent

Belangrijke anti-inbraakmaatregelen als je niet thuis bent Inbraak in een woning veroorzaakt niet alleen materiële schade. Het gevoel van veiligheid kan behoorlijk worden aangetast. Het duurt vaak lang voordat je zo'n traumatisch voorval een plaats kan geven, en vergeten zal je zo'n vernieling nooit. Hoe kun je via preventieve maatregelen, zo goed mogelijk voorkomen dat je slachtoffer van woninginbraak wordt. Gebruik wat dat betreft ook je verstand inzake het berichtenverkeer op Facebook e.d.

Woninginbraak

Het zijn niet de grootste criminelen die deuren of ramen forceren, om spullen bij je weg te halen. Maar dat neemt niet weg dat de gevolgen heel veel impact kunnen hebben. Goed hang- en sluitwerk op ramen en deuren is natuurlijk maatregel nummer 1, om te voorkomen dat ze binnen dringen. Maar dat is nog niet voldoende:
 • Zorg behalve voor goede sloten op ramen en deuren ook voor een secu-strip op de deur. Een secu-strip zorgt er voor dat een inbreker niet met een grote schroevendraaier of koevoet tussen kozijn en deur kan komen om de deur open te breken.(zie bovenstaande illustratie). Vergeet tevens niet om schuur en berging af te sluiten.
 • Laat de sleutels niet in het slot en leg ze ook niet op “geheime” plaatsen als onder mat, bloempot e.d.
 • Laat geen objecten in de tuin zoals trappen, vuilnisemmers die inbrekers als klimattribuut kunnen gebruiken, om de eerste verdieping binnen te stappen.
 • Zorg dat er geen losliggende tegels en andere zware materialen in de tuin rondslingeren.
 • Houd bij voorkeur de tuinafscheiding(schutting) onder de 1.70 m.
 • Zorg voor verlichting rond de woning, plaats bijv. een lamp met een licht- en/of bewegingssensor.

Langere tijd afwezig

 • Breng de buren op de hoogte zodat die ook een beetje opletten.
 • Zorg dat de post regelmatig wordt opgeruimd, dat die dus niet op de deurmat blijft liggen en niet uit de brievenbus puilt.
 • Hang nooit briefjes aan de deur waaruit valt op te maken dat u er niet bent (geldt ook als u er slechts een uur niet bent).
 • Stel met 2 of 3 tijdschakelaars in verschillende kamers het licht op verschillende tijden in werking, zodat het lijkt of de woning bewoond is, c.q. dat er ieder moment iemand kan thuis komen.
 • Hou dure spullen uit het zicht.

Huis hoeft niet netjes

Sommige mensen hebben de gewoonte om, voordat ze op vakantie gaan, alles tot in de puntjes op te ruimen. Zodat de inbrekers in een mooi schoon huis hun slag kunnen slaan ?! Besef dat in een huis dat wordt bewoond (en dus niet uitnodigend voor inbrekers is) echt niet alle stoelen recht staan en ook niet alle kranten in de lectuurbak zijn opgeborgen. Zet dus wat spullen scheef en laat wat tijdschriften slingeren en ook wat speelgoed. Wat rommel op de aanrecht doet het ook goed. Dat geldt ook voor de (voor)tuin: gewoon een speelgoedauto of kinderstepje in laten slingeren. Verlepte bloemen in een uitgedroogde vaas is daarentegen, natuurlijk niet slim.

Social media

Is het wel verstandig om via berichten en foto's op Facebook aan de hele wereld te laten weten, dat je afwezig bent en het gehele huis onbewoond is ? Houd je kinderen en andere gezinsleden wat dat betreft ook in de gaten. En als vrienden in alle goedheid via Facebook vragen of je het leuk hebt in Madagascar, kun je dat natuurlijk bevestigen, en tevens op facebook vragen of ze last hebben van de waakhond en de logeergasten in je huis. Via een prive-bericht kun je die reactie toelichten.
© 2011 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Woning beveiligen tegen inbraakInbrekers kunnen op verschillende manieren uw woning binnendringen. Hoe kunt u de woning beveiligen tegen inbraak? In di…
Tijdens de vakantie slaan inbrekers hun slag in uw huisTijdens de vakantie slaan inbrekers hun slag in uw huisVakantietijd is spitsuur voor inbrekers, ze struinen straten en internet af om te zien of er mensen op vakantie zijn. We…
Voorkomen van inbraak?Voorkomen van inbraak?U moet uw huis zo onaantrekkelijk mogelijk maken voor inbrekers. In de meeste gevallen kiezen ze in een wijk een huis wa…
Beveiligen tegen inbraak en diefstal met SelectaDNABeveiligen tegen inbraak en diefstal met SelectaDNADe meeste mensen hebben al eens een diefstal of inbraak of een poging daartoe meegemaakt. Het goed beveiligen van je spu…

Vruchtbare investering: vastgoed kopen in het buitenlandVruchtbare investering: vastgoed kopen in het buitenlandLandgenoten die willen investeren in vastgoed, richten hun activiteiten steeds meer op het buitenland. Zij die de komend…
Welke voordelen biedt dakbedekking met kleidakpannen?Welke voordelen biedt dakbedekking met kleidakpannen?Zowel nieuwbouwers als renoveerders kiezen voor hun dakbedekking steeds meer en meer voor zowel duurzame als milieuvrien…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: TheDigitalWay, Pixabay
 • Politiewijzer Kennemerland
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 19-10-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.