Vruchtbare investering: vastgoed kopen in het buitenland

Vruchtbare investering: vastgoed kopen in het buitenland Landgenoten die willen investeren in vastgoed, richten hun activiteiten steeds meer op het buitenland. Zij die de komende maanden buiten onze landsgrenzen een woning willen kopen, houden bij voorkeur met enkele bijkomende zaken rekening, om zichzelf achteraf zware ontgoochelingen te besparen. Hoe gaan we nu precies te werk bij de aankoop van vastgoed in het buitenland, en met welke tips en voorzorgsmaatregelen houden we best rekening om een buitenlandse vastgoedtransactie te doen slagen?

Internationale bankencrisis

De internationale vastgoedmarkt onderging de voorbije maanden een opmerkelijke evolutie. De internationale bankencrisis, de onzekere financiële situatie en de economische crisis waarvan we de gevolgen nog altijd voelen, zijn aan deze gang van zaken zeker niet vreemd. Vooral de vastgoedsector in Spanje kreeg bijzonder rake klappen. De financiële crisis sloeg er bijzonder hard toe. De vele bouwpromotoren moeten van hun afgewerkte vastgoedprojecten kost wat kost af. Daartegenover staat dan weer dat vele Britse eigenaars verplicht zijn hun vastgoed te verkopen, omdat ze hun peperdure leningen niet meer kunnen afbetalen. Landgenoten die van plan zijn de komende maanden een woning te kopen in het buitenland, volgen deze evolutie op de internationale vastgoedmarkt uiteraard op de voet. Ze denken hierbij een graantje te kunnen meepikken. Wanneer ze de zaken ernstig aanpakken en met enkele voorschriften rekening houden, kunnen ze dat ook. Wil men in het buitenland inderdaad vastgoed aankopen, dan begint men daar zéker niet onvoorbereid aan. Een goede voorbereiding kan hier achteraf vele ontgoochelingen én financiële katers voorkomen.

Goede begeleiding

Om een internationale vastgoedtransactie te doen slagen, laat men zich bij voorkeur door mensen omringen die van de voorschriften terzake op de hoogte zijn. Het inschakelen van een advocaat, die met het reilen en zeilen binnen de internationale vastgoedmarkt vertrouwd is, is zeker geen overbodige luxe. Kopen we een pand in het buitenland zonder de goede raad van een advocaat, dan leerde de praktijk dat we achteraf wel eens kunnen geconfronteerd worden met onbetaalde facturen of zelfs aflossingen van de vorige eigenaar. Het is hierbij van groot belang te weten dat bijvoorbeeld in Spanje de nieuwe eigenaar alle schulden van de vorige eigenaar gepresenteerd krijgt. In Spanje neemt de nieuwe eigenaar inderdaad alle bestaande schulden over. Een advocaat die de buitenlandse vastgoedmarkt kent, is met deze gang van zaken uiteraard vertrouwd, en waarschuwt ons bij het kleinste probleem.

Betalen via derderekening

Een ander teer punt is de uiteindelijke betaling van het pand. De manier waarop we deze betaling uitvoeren, is erg belangrijk. Ervaren vastgoedmakelaars waarschuwen het geld nooit rechtstreeks op de rekening van de betrokken bouwpromotor of van de vastgoedverkoper te storten. Doe de betaling steeds op een zogenaamde derdenrekening van onze advocaat. Pas als deze over een bankgarantie beschikt, zal hij de som overmaken. Dankzij deze bankgarantie, zijn we zeker dat we ons geld kunnen recupereren als er iets mocht misgaan. Met zo een bankgarantie op zak, zijn we zelfs in staat met een gerust hart een huis op plan te kopen in het buitenland.

Bewoonbaarheidscertificaat

Bij een internationale vastgoedtransactie is het ook van groot belang om, via onze advocaat, een bewoonbaarheidscertificaat aan te vragen. Zo een bewoonbaarheidscertificaat hebben we trouwens nodig bij iedere verkoop. Dat verzekert ons als koper dat ons pand comform de bestaande wetgeving werd gebouwd.

Geen aankoop zonder bezichtigen

Koop nooit een kat in een zak. Dat is zéker waar bij de aankoop van een vastgoed in het buitenland. Een huis kopen doe je nooit zonder het eerst te bezichtigen. Dat is van kapitaal belang, doch wordt nog al teveel over het hoofd gezien. Ter plaatse controleren we nauwgezet de grootte van de verschillende ruimtes, en gaan we nauwgezet de ligging van het pand na. Eens alles in orde, kan de transactie bij een plaatselijk notaris geofficialiseerd worden. Tussen de beslissing om in het buitenland vastgoed te kopen en de officiële overhandiging van de sleutels, liggen gemiddeld een tweetal maanden.

Onkosten en registratie

De onkosten, bij een vastgoedtransactie in Spanje bedragen gemiddeld zo'n twaalf procent. We moeten daarbij steeds van uit gaan dat het huis pas onze eigendom is, vanaf het ogenblik dat het ook effectief op onze naam staat geregistreerd.

Samenwerking met makelaar overwegen

Deskundige begeleiding bij de aankoop van vastgoed in het buitenland is onontbeerlijk. De samenwerking met een advocaat is zonder meer een must. Samenwerking met een vastgoedmakelaar is zéker het overwegen waard. Eens de transactie definitief afgerond, zorgt een ernstig makelaarskantoor voor het in orde brengen van allerlei aansluitingen. Vele landgenoten gebruiken hun buitenlands vastgoed immers voor het doorbrengen van hun vakantie. De rest van het jaar doen ze aan vakantieverhuur, en ook hier kan de inbreng van een vastgoedmakelaar belangrijk zijn. Die makelaar staat dan in voor de verhuur, de controle én het onderhoud van ons vastgoed.
© 2011 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
In huis, op balkon of op het terras: bloembollenEigenlijk is het nog te koud buiten, maar op jouw vensterbank kunnen de eerste lentebloeiers al zorgen voor fleur en kle…
Belangrijke anti-inbraakmaatregelen als je niet thuis bentBelangrijke anti-inbraakmaatregelen als je niet thuis bentInbraak in een woning veroorzaakt niet alleen materiële schade. Het gevoel van veiligheid kan behoorlijk worden aangetas…
Frantan (185 artikelen)
Gepubliceerd: 21-02-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.