Welke voordelen biedt dakbedekking met kleidakpannen?

Welke voordelen biedt dakbedekking met kleidakpannen? Zowel nieuwbouwers als renoveerders kiezen voor hun dakbedekking steeds meer en meer voor zowel duurzame als milieuvriendelijke materialen. Het gebruik van kleidakpannen gaat hierbij fors de hoogte in. Van waar deze plotse belangstelling voor dit materiaal? Wat zijn de voordelen van het gebruik van kleidakpannen, en met welke tips en voorzorgsmaatregelen houden we bij voorkeur rekening, om van onze nieuwe dakbedekking een absolute blikvanger te maken?

Niet nieuw

Kleidakpannen zijn uiteraard niet nieuw, maar ondergingen de jongste jaren wel een opmerkelijke evolutie. Ze geraakten lange tijd in de vergeethoek, maar nu zijn deze kleidakpannen volop terug van lang weggeweest. Zo een kleidakpan kan dan ook heel wat adelbrieven voorleggen. De nieuwe generatie kleidakpannen spelen zelfs in op de gewijzigde noden en eisen van zowel bouwers als renoveerders, waardoor deze dakbedekking energievriendelijker is dan ooit.

Belangrijke troeven

Het gebruik van kleidakpannen biedt de consument vele voordelen. Kleidakpannen zijn échte lichtggewichten, en bieden ons maximale veiligheid. Klei is immers een brandveilig materiaal, en heeft een uitzonderlijk lange levensduur. Kleidakpannen bewezen reeds lang hun degelijkheid, maar bieden ons nu vele extra troeven. Ze ondergingen de jongste jaren een fel opmerkte gedaanteverwisseling, waaraan ze ongetwijfeld hun sterk stijgende populariteit hebben te danken. De jongste generatie kleidakpannen stellen de consument zelfs in staat fotovoltaïsche zonnepanelen in de pannen zélf te integreren.

Respect voor esthetiek

Voor de nieuwe generatie kleidakpannen, werden speciale fotovoltaïsche zonnepanelen ontwikkeld, die zich probleemloos in een dakbedekking met kleidakpannen laten integreren. Zo gebeurt het opwekken van onze hernieuwbare en dus groene energie in perfecte harmonie en respect voor de esthetiek en het uitzicht van ons nieuw dak.

Lange levensduur

Door de aard van dit materiaal, bereikt een dak met deze kleidakpannen gemakkelijk een levensduur van maar liefst honderdvijftig jaar. Een kleidakpan is een bijzonder duurzaam, waarop zowel de tand des tijds als de meest extreme weersomstandigheden geen enkele vat hebben.

Bestand tegen extreme weersomstandigheden

Kleidakpannen zijn bestand tegen de meest extreme weersomstandigheden. Dankzij de uitzonderlijke structuur van hun prorieën, zijn kleidakpannen perfect bestand tegen strenge vorst. Maar dat is lang niet alles. Bij regen en sneeuw, worden de deze porieën niet met water gevuld. Dat is een ongetwijfeld een belangrijke, bijkomende troef in vergelijking met andere materialen. Op die manier vormen de leeg gebleven porieën van onze kleidakpannen als het ware een expansievat. Hoge spanningen, die ontstaan door het uitzetten van het ijs, worden daardoor maximaal opgevangen. Dat voorkomt belangrijke schade aan onze woning, en verhoogd de veiligheid van de bewoners.

Kleidakpannen gemakkelijk te onderhouden

Een ander voordeel van een dakbedekking in kleidakpannen, is de onderhoudsvriendelijkheid van dit materiaal. Wanneer er toch een onderhoudsklus aan ons dak moet worden uitgevoerd, kan dat zonder delen van ons dak te moeten afbreken zoals dat bij gebruik van sommige andere materialen wél het geval is. Deze onderhoudsvriendelijkheid hebben kleidakpannen hoofdzakelijk te danken aan de handige formaten waarin ze beschikbaar zijn, en aan de opvallend gemakkelijke plaatsingsmethode ervan.

Zowel voor hellend als gebogen dak

De huidige kleidakpannen zijn er in een brede waaier aan handige formaten, kleuren en opvallend gemakkelijke plaatsingsmethoden. Daardoor zijn ze nu geschikt voor elk hellend of gebogen dak, of te renoveren gevel. Ze zijn zelfs aangepast aan het hedendaagse design en esthetiek van ons dak.

Gemakkelijk hanteerbaar én milieuvriendelijk

Kleidakpannen zijn super lichtgewichten, en dat maakt ze gemakkelijk hanteerbaar. Ongetwijfeld een belangrijke troef bij de installatie van onze dakbedekking. Dat zorgt tegelijk voor een belangrijke besparing op het vlak van het transport van onze dakpannen. Dat is ongetwijfeld een bijkomende troef voor ons leefmilieu, want minder schadelijke uitstoot van het voor ons leefmilieu bijzonder schadelijke koolstofmonoxyde.

Temperatuurbestendig

Kleidakpannen zijn uitstekend bestand tegen de meest extreme weersomstandigheden, en dus zeker ook tegen grote temperatuurschommelingen en vocht. Dat zijn ongetwijfeld de twee belangrijkste vijanden van onze dakbedekking. Kleidakpannen zijn opvallend vormvast. In vergelijking met andere dakbedekkingen, krimpen ze nauwelijks, uitzetten doen ze evenmin. Vervelende geluiden zijn daardoor uitgesloten.

Kleidakpannen zijn ook kleurbestendig

Kleidakpannen zijn uitstekend bestand tegen de extreme temperatuurschommelingen, neerslag, erosie én luchtvervuiling waaraan ze jarenlang worden blootgesteld. Kleidakpannen zijn, onder alle omstandigheden, ook kleurvast. De kleidakpan krijgt wel een natuurlijke patine, maar deze doet niets af aan de natuurlijke kleur ervan. Zelfs in kustgebieden, waar onze dakbedekking wordt blootgesteld aan zout, zand en wind, blijft de kleidakpan zijn mooi uitzicht levenslang behouden.

Milieuvriendelijk wat recycleerbaar

Dankzij hun duurzaam karakter, kunnen kleidakpannen probleemloos gerecycleerd worden. In vele gevallen kunnen beschadigde dakpannen gemakkelijk door nieuwe exemplaren vervangen worden. Beschadigde, en niet herbruikbare kleidakpannen, kunnen volledig gerecycleerd worden door er bijvoorbeeld binnenmuurstenen van te maken.

Uitstekend geschikt voor gevelbekleding

Kleidakpannen kunnen niet alleen gebruikt worden voor een doeltreffende dakbedekking. Ze worden de laatste jaren ook meer en meer aangewend als eigentijdse gevelbekleding. Kleidakpannen zijn ook ideaal als extra insolatie van bestaande gebouwen. Op een niet geïsoleerde muur, kan eerst een draagstructuur worden aangebracht. Daartussen komt de isolatielaag. De kleidakpannen vormen dan de buitenste laag van onze gevel. De gevel is van zijn isolatielaag gescheiden door een spouwmuur.
© 2011 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Borstwering: welke soorten zijn er?Borstwering: welke soorten zijn er?Borstwering is er in veel soorten en kleuren. Kunststof borstwering is het populairst. Opvallend aan de gevelbekleding v…
Duurzaamheid: duurzaam bouwen van huisDuurzaamheid: duurzaam bouwen van huisEr wordt steeds meer duurzaam gebouwd. Een belangrijke reden daarvoor is dat het ook steeds goedkoper wordt om duurzaam…
Gerecycled plastic; duurzaam en milieuvriendelijk tuinhoutGerecycled plastic; duurzaam en milieuvriendelijk tuinhoutGerecycled plastic of duurzaam kunststof zijn milieuvriendelijke basismaterialen voor tuinschermen, tuinmeubelen, vlonde…
De voordelen van kunststof ramen en deuren in pvcNaast materialen zoals hout en aluminium, kiezen we vooral de laatste jaren steeds meer voor ramen en deuren in pvc. Dat…

Belangrijke anti-inbraakmaatregelen als je niet thuis bentBelangrijke anti-inbraakmaatregelen als je niet thuis bentInbraak in een woning veroorzaakt niet alleen materiële schade. Het gevoel van veiligheid kan behoorlijk worden aangetas…
Hoe oordeelkundig besparen op ons bouwbudget?Hoe oordeelkundig besparen op ons bouwbudget?Het bouwen van een eigen woning is dé levensdroom van iedere Nederlander. Het realiseren van een eigen nestje, kost echt…
Frantan (185 artikelen)
Gepubliceerd: 19-02-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.