Duurzaamheid: duurzaam bouwen van huis
Er wordt steeds meer duurzaam gebouwd. Een belangrijke reden daarvoor is dat het ook steeds goedkoper wordt om duurzaam te bouwen. Daarnaast is er sprake van een toegenomen schaarste in grondstoffen. Het is echter mogelijk ook milieuvriendelijke materialen te gebruiken. De landelijke overheid en veel gemeenten stellen subsidies beschikbaar voor initiatieven waarbij duurzaam wordt gebouwd. Daarnaast worden belastingvoordelen verstrekt.
De laatste jaren is er een toegenomen aandacht voor duurzaam bouwen. Duurzaam bouwen is een manier van bouwen dat er minder broeikasgassen in de atmosfeer komen. Daarnaast worden er ook grondstoffen uitgespaard. Het is de bedoeling dat duurzame gebouwen en woningen ook voor de bewoners zelf gezonder zijn om in te wonen. Er zijn verschillende redenen waarom er de laatste jaren steeds meer aandacht is voor duurzaam bouwen. De eerste reden is omdat er veel meer aandacht is gekomen voor milieuoverlast. Er komen steeds meer broeikasgassen in de atmosfeer en dit leidt uiteindelijk tot de opwarming van de aarde, met alle gevolgen van dien.
Duurzaam bouwen wordt steeds goedkoper
Een tweede reden is dat de grondstoffen op aarde steeds schaarser worden. Er wordt veel gebruikt en de grondstoffen zijn eindig. Met name uit landen als China en India is de vraag naar grondstoffen de laatste decennia steeds groter geworden. Dit heeft tot een toenemende schaarste geleid met als gevolg dat grondstoffen ook gewoon duurder werden. Naast een ideële reden is hier dus ook sprake van een praktische reden, namelijk het uitsparen van geld. Een laatste reden waarom er steeds meer duurzame woningen komen is omdat er steeds veel meer mogelijk is. Er worden nieuwe uitvindingen gedaan en er sprake van innovatie op allerlei gebieden. Nieuwe technieken worden ook steeds goedkoper om in te vuren. Er zijn verschillende boeken en magazines volgeschreven over duurzaam bouwen. Ook is er online veel informatie over te vinden. Daarnaast is het mogelijk een cursus over duurzaam bouwen te volgen.
Materialen bij duurzaam bouwen
Er zijn verschillende voorbeelden te geven van wat duurzaam bouwen is. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren door sloopmateriaal van gesloopte woningen opnieuw te gebruiken voor nieuwbouw. Muren of het betongranulaat van de oude fundering kunnen bijvoorbeeld goed opnieuw worden gebruikt. Een andere manier is door te kiezen voor milieuvriendelijk materiaal, zoals hout waarvoor selectief gekapt is. Nog een andere wijze is het huis zo in ter richten dat er weinig energie verstookt hoeft te worden, bijvoorbeeld door minder ramen aan te brengen. Ook kunnen er zonnepanelen op het dak geïnstalleerd worden. Daarnaast is het ook mogelijk huizen te bouwen die hergebruikt kunnen worden of makkelijk uitgebreid doordat bijvoorbeeld de achtergevel er uit gehaald kan worden. Het toppunt van duurzaam bouwen is het geheel verplaatsen van een huis. Dat gebeurt steeds vaker, zeker als het om monumenten gaat. Dit is overigens ook niet met elk huis mogelijk.
Subsidies voor duurzaam bouwen
Vanuit de overheid zijn er ook wel verschillende subsidies en belastingvoordelen beschikbaar voor particulieren en bedrijven die duurzaam willen bouwen. Dit is omdat de overheid ook wil stimuleren dat de uitstoot van CO2 afneemt. Zij heeft het Akkoord van Kyoto ondertekent waarin zij heeft belooft een bepaalde verplichting op zich te nemen met het betrekking tot het schoner maken van de aarde. Er zijn op landelijke niveau verschillende subsidieregelingen. Een goed voorbeeld daarvoor is bijvoorbeeld de TenderNESK. Dit is bedoeld voor scholen en bedrijven die energiezuinig willen bouwen. Iets anders is de MIA. Dit is een belastingvoordeel dat wordt verstrekt aan duurzame bedrijfsinvesteringen. Veel gemeenten hebben ook hun eigen subsidiepotjes. Ook op Europees niveau zijn er verschillende subsidieregelingen.