Watermeter beschermen: gesprongen leiding is duur

Bij lage temperaturen vanaf het vriespunt en zeker bij een aantal graden onder nul wordt de kans groter dat watermeters en zelfs binnenleidingen bevriezen. Wie te maken krijgt met een gesprongen of bevroren leiding heeft daar niet alleen ongemak van, het kost ook nog eens veel geld. Hoe bescherm je je watermeter? En hoe zorg je ervoor dat je watermeter en je binnenleidingen niet springen door bevriezing?

De watermeter beschermen, maar waar zit die watermeter eigenlijk?

In veel huizen zit de watermeter in de meterkast in de woning. Dat is gunstig, want daardoor heeft de kou niet direct vat op de meter. Er zijn echter ook woningen die veel meer last hebben van de kou, omdat ze bijvoorbeeld in een kelder zitten of zelfs ergens buiten het huis. Zit die meter op een plaats waar de kou er veel vat op kan krijgen dan is bescherming cruciaal tegen late temperaturen. Iedereen is namelijk wel zelf verantwoordelijk voor het niet bevriezen van waterleidingen, maar ook voor het onderhoud van de watermeter.

Wind en kou samen zorgen nog eerder voor bevriezing van watermeters

Als het al koud is en het dan ook nog flink wat waaien is het helemaal oppassen geblazen met watermeters. Doordat zich (al is het maar een heel klein beetje) water in de meter bevindt, kan die al heel eenvoudig bevriezen. Daardoor gaat de watermeter vaak stuk, maar erger nog is dat zelfs de hele waterleiding bevriest. En dat zorgt ervoor dat er geen water meer uit de kraan komt, maar ook bijvoorbeeld de wc niet meer doorgetrokken kan worden en de wasmachine niet meer draait. En erger nog dat de leidingen knappen. Water dat bevriest zet namelijk uit. En omdat het in de leidingen geen kant uit kan, kan dat betekenen dat de leidingen springen.

Hoe voorkom je bevriezing van waterleiding en watermeter:

Het bevriezen van waterleiding en watermeter is vrij eenvoudig. Je moet er alleen wat voor doen.
  1. Hoewel het meer geld aan verwarming kost is het bij lage temperaturen toch nodig om zo nu en dan alle radiatoren van alle verwarmingen in het hele huis open te draaien. Daardoor blijft het water warm en stromen en heeft de kou geen vat op de leidingen.
  2. Zet de thermostaat 's nachts en ook als u er niet bij in een koude winter nooit lager dan 14 graden Celsius
  3. Is het huis verlaten en kan niemand de kachel aanzetten: tap dan alle binnenleidingen af zodat de vorst er geen vat op kan krijgen.
  4. Zorg er voor dat de watermeter en de hoofdkraan zich in een geïsoleerde ruimte bevinden. Breng materialen aan die daar voor zorgen. Zorg er ook voor dat kieren en naden dicht zijn
  5. Gevelwanden zijn extra gevoelig voor vorst. Zet daar een plaat isolatiemateriaal tegen aan
  6. In ruimten waar zich gasmeters of gasapparatuur bevinden moet wel altijd geventileerd worden. Zorg daar dus voor

Bevroren leidingen: de klant moet betalen

Bij een bevroren leiding is het zaak zo snel mogelijk in te grijpen. Zet direct overal elektrische kachels neer in de vertrekken waar dit het geval is zodat de leidingen weer kunnen ontdooien. Of bel de storingsmonteurs van de bedrijven die voor u werken of voor uw woningbouwcorporatie. Het enige probleem bij bevroren leidingen is wel dat de kosten van het oplossen voor rekening van de klant komen. Want vanaf het punt waar het water de woning binnenkomt, is de klant verantwoordelijk. Kosten van reparatie of vervanging van leidingen en meter ín de woning, moeten dus door degene betaald worden die in de woning woont of van wie de woning is. Voorkomen van bevroren of gesprongen leidingen is dus van groot belang.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bevroren waterleidingBevroren waterleidingBij aanhoudende vorst is al menige waterleiding of verwarmingsinstallatie bevroren. Huiseigenaren kunnen vorstschade en…
Zelf waterleiding aanleggenEen waterleiding aanleggen is goed zelf te doen. Met de juiste gereedschappen en materialen kom je een heel eind. Bedenk…
Schade gesprongen waterleiding en verwarmingsbuizenSchade gesprongen waterleiding en verwarmingsbuizenHuurders en huiseigenaren moeten hun waterleiding- en verwarmingsbuizen bij dooiweer extra in de gaten houden. Bij stren…

Brandveiligheid: rookmelders, vluchtplan, brandblusser, etcBijna driekwart van de Nederlandse bevolking gaat ervan uit dat ze thuis nooit met brand te maken zullen krijgen. Maar d…
Ontwikkeling van de TuinstadDe wereld heeft al vele bouwstijlen gekent, een van de bouwstijlen zijn de tuinsteden geweest. In Nederland is dit nooit…
Bronnen en referenties
  • Vitens
Reactie

N. Willemse, 02-02-2012
Maar wat hoe kan je een leiding beschermen tegen de kou als die leiding in muren zit?
ik heb last van een bevroren waterleiding en dit heeft alleen effect op mijn douche. Ik heb wel water in de keuken, maar niet in mijn douche. Leuk al die tips maar ik zie niks wat mij helpt. Moet ik soms de douche kraan losdraaien en dan lauw/warm water er in gieten? Reactie infoteur, 02-02-2012
Een kacheltje in de douche zetten als er geen centrale verwarming is en die goed heet laten worden. En als er wel cv is wel gewoon die aanzetten, want ook dat is belangrijk.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 01-12-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.