Kleuren, betekenis in karakter en interieur

Kleuren, betekenis in karakter en interieur Kleuren roepen een bepaald gevoel bij ons op en dat gevoel verschilt van kleur tot kleur en van de combinaties die gebruikt worden. Het is daarom goed dat men zich bewust is van het effect dat een bepaalde kleur op ons heeft voor men deze kleur gaat gebruiken in bijvoorbeeld het interieur. Ook omgekeerd wil het kiezen voor een kleur, een lievelingskleur, vaak iets zeggen over de persoonlijkheid van iemand. Hierbij een aantal courante kleuren in detail beschreven.

Wat is kleur

De mens neemt kleur waar als een spectrum wanneer een elektromagnetische straling het oog bereikt. Kleur is eigenlijk de manier waarop licht door een voorwerp weerkaatst wordt. Zonder licht is er geen kleur. De elektromagnetische straling kan in zowel golflengte als kleur verschillend zijn. Het daglicht dat wij waarnemen is in feite een mengeling van verschillende golflengtes. Bij ander licht, zoals kunstlicht of licht van een kaars wordt ook een kleur anders weergegeven.

Kleuren worden onderverdeeld in primaire en secundaire kleuren. De primaire kleuren zijn rood, geel en blauw. Door deze primaire kleuren te gaan combineren in meer of mindere mate, kunnen secundaire kleuren verkregen worden. Bijvoorbeeld: door het mengen van blauw en geel kan men groen verkrijgen. Blauw heeft een koel effect en geel een warm effect. Door het combineren van iets meer blauw zal men dus een koel groen krijgen en indien men hier iets meer geel in toevoegt, zal het eerder een warm groen worden. Indien men secundaire kleuren dan weer gaat mengen, zal dit een tertiair kleur opleveren. Op die manier kan men steeds gaan mengen waardoor kleuren minder intens worden en de tinten steeds dichter bij elkaar liggen.


De kleurencirkel

Bron: Leluis, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Bron: Leluis, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
In een kleurencirkel worden primaire, secundaire en tertiaire kleuren weergegeven. De kleuren die tegenover elkaar liggen in deze cirkel zijn complementaire kleuren, zoals bijvoorbeeld blauw en oranje. Indien men deze kleuren combineert, worden ze versterkt en stralen ze energie uit. Kleuren die naast elkaar liggen in de kleurencirkel zijn supplementaire kleuren en zorgen ervoor dat ze elkaar zachter maken. Indien men meer rust wil in een kamer, kiest men best een aantal supplementaire kleuren, ook wel ‘ton sur ton’ genaamd, die elkaar mooi aanvullen en een rustgevend effect veroorzaken. Bij deze kleuren kan men dan een complementaire kleur als klein accent gebruiken.

Wit

Wit is officieel geen kleur te noemen, het is meer een bundeling van kleuren. Wit krijgt men wanneer een oppervlakte alle golflengtes van licht volledig weerkaatst. Uit wit kan men alle andere kleuren distileren. Maar, voor onze ogen en onze waarneming is wit wel degelijk een kleur en een kleur die veel gebruikt wordt.

Een persoon die van wit houdt is meestal een perfectionistisch persoon die goed georganiseerd is. Aan de andere kant kunnen de eigenschappen besluiteloosheid en verlegenheid ook deel uitmaken van deze persoon.

In het interieur is wit te combineren met alle andere kleuren. Het brengt rust en kalmte in een interieur. Bij overmatig gebruik van wit, kan men echter een koel effect bekomen. Het is raadzaam wit als steunpilaar te gebruiken maar niet enkel wit waardoor het geen klinisch effect krijgt. Ook lichte nuances van wit zijn mogelijk en hoewel het zelfde therapeutische effect bereikt kan worden, zal het minder koud aanvoelen.

Wit wordt gebruikt om pasteltinten te bekomen. Deze pasteltinten brengen rust en kalmte met een lichte kleurschakkering. Echter, teveel pasteltinten, zoals teveel wit, zal een ruimte koel laten aanvoelen en zal er voor zorgen dat alles er eerder kleurloos uitziet.

Zwart

Ook bij zwart wordt vaak gezegd dat het hier niet om een kleur gaat. Zwart bekomt men wanneer een bepaald oppervlakte alle licht absorbeert waardoor wij het als zwart waarnemen. Het wil dus eigenlijk zeggen dat er geen weerkaatsing is waardoor geen elektromagnetische straling naar het oog wordt gestuurd.

Zwart geeft een donker effect, door het gebrek aan weerkaatsing. Het vormt een mooi contrast met heldere kleuren, die wel veel weerkaatsten, of een aanvulling op andere kleuren betekenen.

Personen die van zwart houden, houden vaak van het misterieuze, kunnen wat donker van aard zijn maar staan hoevel daarom niet zwartgallig te zijn. Overmatig gebruik van zwart kan wel tot een negatief gevoel leiden.

Zwart in het interieur kan heel mooi werken als complementaire kleur voor heldere kleuren en kan een andere kleur extra laten uitkomen. Het overmatig gebruik van zwart wordt afgeraden net omdat de mens het gevoel van licht nodig heeft. Omdat dit zwart alle licht absorbeert, kan het negatief op het gemoed werken. Zwart staat niet voor niets vaak voor negatieve aspecten in het leven zoals, duisternis, dood, wraak. Maar toch is zwart ook vaak positief als het juist gebruikt wordt; elegantie, mysterie, het onbekende.

Geel

Geel kan men in heel vele kleurschakkeringen hebben; van heel licht geel tot heel diep geel. Beide zullen een soortgelijk effect op het gemoed hebben, maar naargelang de tint zal dit effect toenemen of afnemen.

Mensen die van Geel houden zijn in veel gevallen analytische mensen die veel en graag nadenken en alles tot in het kleinste analyseren. Het zijn personen die van vooruitgang houden, die graag reizen en die van afwisseling houden. Geel stimuleert de geest en helpt na te denken.

Indien men geel in het interieur gaat gebruiken, is het belangrijk de juiste tint te kiezen. Een geel dat teveel naar beige neigt, zal de kamer een doffe uitstraling geven in de plaats van de frisheid van geel. Geel is, omwille van de stimulans tot concentratie, ideaal in een werkruimte. Wel belangrijk is het om ook hier een pure tint van geel te gebruiken.

Rood

Rood wordt niet voor niets de kleur van de passie genoemd. Het is een kleur die heel sterk op het gemoed kan werken en emoties in een persoon kan losmaken. Rood is ook een zeer sterke kleur die al snel en gemakkelijk waargenomen wordt.

Personen die rood als lievelingskleur kiezen zijn heel passionele mensen die vitaal en vastberaden zijn. Deze personen hebben vaak veel zelfvertrouwen en zijn moedig.

Rood en roodtinten worden vaak in restaurants gebruikt (fastfoodketens zijn daar het mooiste voorbeeld van: MC Donalds, Pizza Hutt) omdat deze kleur de appetijt versterkt of stimuleert. Rood in het interieur is heel afhankelijk van de tint rood die men gebruikt. Donkerrode tinten, zoals wijnrood of magenta zijn rustiger dan een hel rood zoals een rode ferrari. Het is echter raadzaam geen rood in de slaapkamer te gebruiken, zelfs geen bordeau, omdat dit kan verhinderen dat iemand tot rust komt.

Blauw

Volgens Leonardo da Vinci stond blauw voor de hemel en de oneindigheid, ook voor geestelijke liefde en eeuwigheid. Dit zijn allen connotaties die rust oproepen en de geest stimuleren.

Mensen die van blauw houden zijn vaak verstandige en evenwichtige personen die van rust en orde houden. Het zijn ook meestal gevoelige mensen, sociaal voelend en behulpzaam.

Blauw is een kleur die rust en kalmte brengt en een zeker vorm van koelheid kan oproepen in een kamer. In tegenstelling tot rood heeft blauw een afnemend effect op de eetlust. Psychologisch onderzoek heeft uitgewezen dat het gebruik van blauw in de keuken of een blauwe lamp in de koelkast de eetlust kan terug dringen. Blauw in de slaapkamer is dan weer wel een goed idee, vooral de lichte tinten, omdat het rust brengt en helpt te ontspannen.

Groen

Groen is niet voor niets vaak de kleur van de vrede. Het is een kleur die overal in de natuur terug komt en wordt geconnoteerd met leven en vruchtbaarheid.

Als men groen als lievelingskleur kiest, duidt die meestal op een rustige, betrouwbare en sobere persoonlijkheid. Deze personen gaan vaak de natuur in en zijn meestal familiemensen.

Groen in het interieur brengt een zekere frisheid, een gevoel van lente, mee. Het werkt ontspannend op ons en legt onbewust een link met de natuur. Groen zorgt ook voor vertrouwen en kalmte. Het is uiterst geschikt voor kinderkamers, in de lichte tinten of in ruimtes waar men tot rust moet komen. Het is aan de andere kant af te raden groen in bijvoorbeeld een studeerkamer te gebruiken omdat het het analytisch vermogen afremt.

Paars

Paars wordt uit de primaire kleuren rood en blauw verkregen, twee kleuren die een heel andere uitwerking op ons hebben. Paars is dan ook een kleur die onze geest doet openstaan.

Iemand die van paars houdt, is meestal een creatief persoon die openstaat voor spiritualiteit. Deze personen zijn vaak introvert en kunnen melancholisch zijn.

Omdat paars een stimulerend effect heeft naar creativiteit toe en de inspiratie bevordert, is het uitermate geschikt voor hobbykamers en meditatieruimtes. Ook personen die een creatief beroep uitoefenen, kunnen paars gebruiken in een werkruimte. In een ruimte waar sociale activiteiten plaatsvinden, is paars echter minder geschikt.

Kleurencombinaties in het interieur

In een interieur wil men mestal een sfeer oproepen en een aantal eigenschappen van kleuren combineren. Het is niet raadzaam een volledige ruimte in hetzelfde kleur te schilderen. Om rust in een ruimte te bekomen, kan men dus het best een aantal tinten van hetzelfde kleur kiezen, zoals bijvoorbeeld drie tinten blauw. Dit heeft een rustgevend effect op de ruimte. Dit kan echter ook een heel koel effect geven en om de ruimte opnieuw in balans te brengen, kunnen we met een complementaire kleur werken zoals bijvoorbeeld oranje. Door deze twee kleuren te combineren, krijgen we opnieuw een kamer die in balans is. Het is wel belangrijk er in dergelijk geval voor te zorgen dat niet beide kleuren evenveel aanwezig zijn. Men kan de blauwe tinten als hoofdkleuren gebruiken en met het oranje de accenten aanbrengen. Op die manier zal de rust overheersen maar zal er toch een stuk levendigheid in de ruimt gebracht worden. Hetzelfde kan men doen met alle kleurencombinaties. Het is handig zich te laten leiden door de kleurencirkel en door voorbeelden van andere interieurs.

Een interieur inrichten doet men het best niet zonder enige voorbereiding. Hoe men best tewerk gaat, kan men lezen in 'interieurtips
© 2009 - 2024 Gringo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Effect van kleuren in huisEffect van kleuren in huisKleuren in huis kunnen voor veel effect en gevoel zorgen. Kleuren wekken iets op en het is dan ook handig om te weten wa…
Kleuren en hun betekenisKleuren en hun betekenisKleuren, je ziet ze overal om je heen. Maar sta je er ook weleens bij stil dat kleuren de sfeer of zelfs je humeur kunne…
Kleurenpsychologie, kleurentest: symbolische betekenis kleurKleurenpsychologie, kleurentest: symbolische betekenis kleurKleurenpsychologie is een tak van de psychologie die zich specifiek bezighoudt met de symbolische betekenis, duiding en…

Opstijgend vocht en andere vochtproblemenOpstijgend vocht is een algemeen gekend probleem bij woningen en het kan voorkomen bij nieuwbouwwoningen of bij oude won…
Inboedel en schade door dierenDieren kunnen nogal wat schade aan richten aan uw inboedel in uw woning. Van opgegeten schoenen tot kapot gekrabde banke…
Bronnen en referenties
Gringo (77 artikelen)
Laatste update: 17-11-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.