Interieur kinderkamer: peuters

Interieur kinderkamer: peuters Veel uitgangspunten waarmee je een babykamer inricht, zijn bij de inrichting van een kinderkamer (peuter of klein kind) ook van toepassing. Voor veel kinderen wordt de slaapkamer nu ook een speelkamer. Peuters en kleine kinderen zijn goed in staat om te vertellen wat ze wel of niet willen. Dat maakt het inrichten en het uitkiezen van een interieur ook zo leuk. De inrichting moet toch ook naar hun wens zijn, en het moet een kinderkamer worden waar ze willen spelen en lekker kunnen slapen. De eisen aan oppervlakken zijn bij de inrichting van een kinderkamer voor peuters en kleine kinderen hetzelfde als bij een babykamer. Waar het interieur bij een babykamer nog lieflijk en zacht is, kun je bij de inrichting van een kinderkamer wat stoerder uitpakken.

Gordijnen

Gordijnen en rolgordijnen moeten nog steeds zoveel mogelijk licht tegenhouden. Dit is vooral belangrijk in de zomer, wanneer het al vroeg en nog laat licht is. Machinewasbare stoffen zijn handig, maar ze moeten wel kreukherstellend zijn en in de wasdroger kunnen. Dus: wasbaar, reinigbaar en afneembaar voor de kinderkamer!

Kindermeubels

Het is tijd om het ledikantje te vervangen. Een kinderbed is een verkleinde versie van een eenpersoonsbed. Het staat dicht boven de vloer en de maten van het beddengoed zijn anders. Een gewoon eenpersoonsbed kan ook nog in de tienertijd gebruikt worden en dit vraagt om standaardbeddengoed en biedt veel bergruimte onder het bed. Een stapelbed bespaart ruimte en is daarmee ideaal bij kleine kamers, of wanneer kinderen een kamer moeten delen. Als kinderen een kamer delen, kunnen ze in een stapelbed slapen, maar ze hebben wel hun eigen ruimte nodig. Een kamerverdeler of scherm zijn dan ideaal. Een hoogslaper biedt speelruimte onder het bed, maar is niet geschikt voor kinderen onder de vijf jaar. De keuze voor een bed hangt af van ruimte, budget en gebruik. Tekort aan bergruimte kan worden opgelost door een bank die veel handige verborgen ruimte biedt. Bij de Gamma en dergelijke vind je veel van dit soort bankjes met bergruimte. Een eenvoudig bed biedt mogelijkheden voor decoraties. Je kunt een grenen bed makkelijk beschilderen in een leuke kleur en je kunt het hoofdeinde bekleden met stof of een nieuw hoofdeinde maken met een bepaald thema (bijvoorbeeld: uit hout gesneden een elfje, vuurtoren, auto en dan in de juiste kleuren beschilderd).

Opbergruimte

Omdat kinderen gaandeweg steeds meer spullen krijgen en peuters en jonge kinderen ook op hun kamer willen spelen is bergruimte belangrijk. Sommige dingen kunnen opgeborgen worden in hangkasten en legkasten, speelgoedkisten en ladekasten. Andere spullen zullen ze willen neerzetten. Je kunt haakjes aan deuren maken en daaraan verkleedkleren en speelgoed hangen in stoffen zakken. Een hangmat van tule of vitrage kan dienen om speelgoed in op te bergen, net als doosjes bekleed met stof. Houdt de opbergruimte laag, zodat de peuter of het jonge kind wordt aangemoedigd om zijn speelgoed op te ruimen. Veiligheid staat voorop, dus bewaar spullen niet te hoog, voorkom dat het kind gaat klimmen. Zet geen meubels bij een raam, en kies meubelen met scharnieren met een beveiliging tegen dichtvallen. Ruim steeds zelf weer speelgoed op, om weer ander speelgoed meer voor het grijpen te leggen, deze 'vernieuwing' stimuleert het kind om te spelen.

Vloerbedekking

De vloerbedekking moet makkelijk schoon te houden zijn en vuilwerend zijn. Laminaat is ideaal voor peuters en jonge kinderen. Het is verkrijgbaar in veel soorten en kleuren, gemakkelijk te leggen en het biedt een schoon en veilig speelterrein. Er zijn tal van leuke kleurige kleden die geschikt zijn voor de vloer in een kinderkamer. Voor kinderen met astma is dit een betere keuze dan vloerbedekking. Op een vloerbedekking met dessin of een textuur zijn vlekken minder snel zichtbaar.

Verlichting

De verlichting moet helder zijn en hoog aangebracht worden, om veilig te kunnen spelen. Voor kinderen die niet in het donker willen slapen kun je een klein nachtlampje kopen dat in het stopcontact wordt gestoken. Een schemerlamp is veelzijdig en er staan prachtige fantasie dessins op, maar let erop dat er geen snoeren afhangen en zet stopcontactbeschermers op de contactdozen.

Wanden in de kinderkamer

Veel verfsoorten zijn afneembaar en bestand tegen boenen. Dit is belangrijk voor het onderste deel van de wand. Dat gedeelte krijgt veel te verduren. Veel verfsoorten zijn aan te brengen zonder grondverf en is er in sneldrogende, niet ruikende lakken. Met schoolbordverf kan je wanden en deuren omtoveren tot een schoolbord. Tekenen op een schoolbord past sowieso goed bij peuters en jonge kinderen. Verder is er magneetverf in leuke kleuren, lichtgevende verf en verf met textuur maken de meest creatieve wanden mogelijk. De keuze bij behang voor de kinderkamer is net zo uitgebreid als bij verf. Kies uit voorgelijmde horizontale repen behang, stroken langs het plafond, beweegbare motieven, afneembaar, afwasbaar en makkelijk te verwijderen. Je kunt het behang verder versieren met sjablonen en stempels. Wandschilderingen zijn heel leuk voor de kinderkamer. Je kunt de kamer op een goedkope manier omtoveren tot een kamer met een thema (prinsessen, ridders) en het is handig om resten verf op te maken. Houdt het simpel, verf is geweldig om iets te versieren. Een streep geel en een streep blauw en je hebt een strand. Kinderen kunnen je ook helpen bij het maken van een wandschildering. Laat ze een vis tekenen, een handafdruk maken. Als het resultaat niet 100% is geeft het niet, het is hun tekening en hun kamer, ze zullen het geweldig vinden.
© 2008 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Inrichting van een kinderkamerEen kinderkamer moet door het opgroeien van de kinderen eens in de drie tot vijf jaar veranderd worden. Uw kind zal de k…
Inspiratie opdoen voor de inrichting van je huisInspiratie opdoen voor de inrichting van je huisWil jij de inrichting van je huis volledig aanpassen? Dan kun je inspiratie opdoen op veel verschillende manieren. Maak…
Leuke ideeën en tips voor een kinderkamerHet aankleden en inrichten van een kinderkamer kan een leuke maar ook een lastige klus zijn. En naast dat het leuk is om…
Gezinsuitbereiding, kosten van een baby's eerste jaarVeel mensen hebben (vroeg of laat) kinderwens. Vaak is dat een emotionele beslissing waarbij niet wordt afgewogen of de…

Hoe besparen op energiekostenHoe besparen op energiekostenStijgende energiekosten slaan een groot gat in menig huishoudbudget. Maar 30 tot 50 procent besparen op de energiekosten…
Spijt van aankopen woningSpijt van aankopen woningHet aankopen van een huis is de grootste uitgave in een mensenleven. Vaak is dit een weloverwogen beslissing, maar wat a…
Ssandra3108 (253 artikelen)
Laatste update: 16-10-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.