Spijt van aankopen woning

Spijt van aankopen woning Het aankopen van een huis is de grootste uitgave in een mensenleven. Vaak is dit een weloverwogen beslissing, maar wat als u spijt krijgt van de aankoop? Iedereen heeft wel eens iets gekocht waar hij of zij later spijt van heeft gekregen. Spijt hoeft niet altijd gebaseerd te zijn op feiten. Spijt kan ook ontstaan zonder een duidelijke aanwijsbare reden. In beide gevallen zit u met een aankoop die achteraf gezien niet had moeten plaatsvinden. Een trui kunt u vaak nog wel ruilen, maar betreft het een huis dan heeft u een groot probleem. De verkoper zal in geen geval het huis terugnemen. De enige optie is om het huis weer te verkopen.

Bedenktijd

Om te voorkomen dat een huis wordt gekocht in een impuls, geldt er een bedenktijd van drie dagen. Na het plaatsen van een geaccepteerd bod kunnen de kopers nog gedurende drie dagen onder de koop uit. Het maakt hierbij niet uit of het werkdagen, feestdagen of weekenddagen zijn. Deze bedenktijd hoeft niet te zijn afgesproken omdat het in de wet is vastgelegd. Na deze bedenktijd kunnen de kopers uitsluitend nog onder de koop uit op basis van afgesproken ontbindende voorwaarden. De meeste voorlopige koopcontracten bevat een onbindende voorwaarde betreffende de financiering. De kopers kunnen dan onder de koop uit indien zij de financiering niet kunnen krijgen.

Spijt binnen zes maanden na aankoop

Verkoopt u uw huis weer binnen een periode van zes maanden na overdracht op uw naam, dan kun u de overdrachtsbelasting terug vragen. U moet het echter wel binnen die periode zien te verkopen anders geldt de regeling niet. Deze regeling is bedoeld om te voorkomen dat er meerdere keren belasting wordt geheven over hetzelfde object in een korte periode.

Spijt in verband met onvoorziene uitgaven

Vooral oudere woningen hebben vaak gebreken die bij bezichtigingen niet opvallen en waarvan de verkoper ook niet altijd op de hoogte is. Deze problemen kunt u voorkomen door altijd een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren. Een expert inspecteert uw nieuw aan te kopen huis op gebreken. Na de inspectie krijgt u zijn oordeel met een opgave van de kosten om de bestaande problemen te verhelpen. Indien de kosten tegenvallen, kunt u opnieuw in onderhandeling gaan met de verkoper met het rapport als richtlijn. Blijken de problemen te groot te zijn, dan kunt u nog van de koop afzien. U kunt ook de koop sluiten met de verkopers met als ontbindende voorwaarde de uitkomst van dit rapport. U hebt hierbij als voordeel dat u de koop gesloten heeft en niemand anders het huis kan wegkapen voor een van tevoren afgesproken periode.

Spijt van de hoge lasten

Na een bezichtiging kunt u als aspirant koper diep onder de indruk zijn van het huis. Ondanks de hoge prijs wilt u het huis kopen. Indien u het huis koopt hebt u misschien het huis van uw dromen, maar de maandlasten kunnen (te) zwaar drukken op uw maandelijks budget. Bedenk goed dat u maand na maand deze lasten moet gaan betalen. Dit kan ten kosten gaan van uw financiële ruimte om leuke dingen te gaan doen, zoals vakanties of andere grote uitgaven die het leven zo leuk maken. Een leuk huis moet niet de kwaliteit van het leven verminderen. Voorkom dat u later spijt krijgt en realiseer goed hoe zwaar de hypotheek op uw budget kan drukken.
© 2008 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Wet Koop op AfstandDe Wet Koop op AfstandVerkopen via de telefoon, op internet of uit een catalogus vallen onder de Wet Koop op Afstand. Deze wet is in 2001 inge…
Koopakte, de voorlopige koopovereenkomst van je woningKoopakte, de voorlopige koopovereenkomst van je woningNa maanden lang huizen bezichtigen en bieden is opeens je bod op de woning van je dromen geaccepteerd en ga je het huis…
Fouten bij het kopen van een huisFouten bij het kopen van een huisIndien u een huis gaat kopen kunt u zich geen fouten permitteren. Een onjuiste beslissing kan u duizenden euro’s kosten.
Beleggen in vastgoed: Voordelen van onroerend goed beleggenHoewel de huizenprijzen dalen, of eigenlijk juist daarom, is beleggen in vastgoed of onroerend goed nu extra interessant…

Interieur kinderkamer: peutersInterieur kinderkamer: peutersVeel uitgangspunten waarmee je een babykamer inricht, zijn bij de inrichting van een kinderkamer (peuter of klein kind)…
Schade aan uw woning door vandalismeJe ziet het regelmatig om je heen, graffiti op gebouwen en de kranten staan vol van kleine vernielingen. Wat moet u doen…
Reactie

Vanessa Lanckriet, 27-09-2012
Hallo,
Mijn man en ik en onze 2 kids wonen in een mooi huis, wegens tekort aan een kamer hebben we besloten om een andere woning aan te kopen. Dat hebben we ook gedaan en daar heb ik nu spijt van. Zou heel graag in onze woning van nu blijven wonen. Iedereen verklaard mij voor gek maar zo voel ik me. Sta op rand van depressie en voel me absoluut niet goed meer in mijn vel. Heb er ondertussen met mijn man over gepraat en we weten niet hoe het verder moet. Wat kan ik doen? Reactie infoteur, 27-09-2012
Het is niet verstandig om een huis te kopen terwijl de oude nog niet verkocht is, maar zo zal jij er nu ook over denken. Het is nu een kwestie van één van de huizen verkopen. Door de financiele druk zal het waarschijnlijk niet mogelijk zijn om nog eisen te stellen.

Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 19-12-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.