Alles over rookmelders
Brand is helaas een voorkomend verschijnsel. Vuur grijpt snel om zich heen en daarom is het verstandig om een of meerdere rookmelders te hebben. Maar hoe werkt hij eigenlijk en welke soorten zijn er?
Principe
Het principe van een rookmelder is simpel: Het redden van levens en het voortijdig waarschuwen van mensen door middel van een hard geluid. Er zijn echter verschillende soorten rookmelders die allemaal weer wat anders werken. Voor het goed werken van een rookmelder is het belangrijk om ze goed te positioneren. Zo moeten ze hoog vastgezet worden en ook is het verstandig om vooral rookmelders te plaatsen in risico gebieden voor een brandje, een keuken bijvoorbeeld.
Soorten rookmelders
Alhoewel het principe van een rookmelder simpel is zijn er diverse versies met andere mechanieken. Maar wat zijn nu eigenlijk de voornaamste rookmelders?
Optische Puntrookmelder
De meest gebruikte soort rookmelder. De rookmelder heeft een lichtbron wat meestal een lampje is. Het licht schijnt rechtoor in een lichtcel. Bij weinig spanning gaat de verwerken in actie over en zorgt de uitvoer voor een hard signaal. Het licht komt niet gemakkelijk door rook heen waardoor dit een veilige rookmelder is.
Lijnmelder
Op het gebied van principe hetzelfde als de optische puntrookmelder. Hierin zit echter een reflector die het licht rechtstreeks terugkaatst. De sensor of ook wel lichtcel zit hierbij dus bij de lichtbron ingebouwd. Mits er geen rook is kan het licht gemakkelijk terugkaatsen en is er niks aan de hand.
Hittemelder
Er zijn 2 soorten hittemelders. Een soort gaat af als de temperatuur boven een vooraf ingestelde waarde komt. De andere versie gaat af als er een snelle temperatuurstijging wordt gemeten. Beide hittemelders zijn betrouwbaar.
Brandgasmelder
Brandgasmelders zijn erg duur maar ook erg veilig. Ze geven een melding als er gassen in de lucht zitten die er niet horen. Het voordeel hiervan is dat ze ook afgaan bij een lekkende cv.
Vlammenmelder
Een vlammenmelder werkt door middel van infrarood. Zodra hij warmte registreert van bijvoorbeeld een vlam gaat hij af. Een groot nadeel van deze versie is dat hij ook kan afgaan bij hevig licht van bijvoorbeeld de zon.
Drukknopmelder
De drukknopmelder is het minst effectief in huis maar beter in een groot kantoorgebouw. De drukknopmelder is niet automatisch maar moet geactiveerd worden door een mens. Het voordeel in een groot gebouw is dat het reukvermogen en waarnemingsvermogen van de mensen groot zijn waardoor er snel op de knop kan worden gedrukt.
Overige
Ook heb je sprinklers, dit zijn water spuitende aan het plafon hangende apparaten die afgaan bij hitte. Voordeel is dat de brand meteen dooft, bij vals alarm ben je echter minder blij. Ook bestaan er combinatiemelders die diverse kenmerken van deze soorten combineren in een streven om nog effectiever te zijn.
Even ophelderen: automaten
Elk automaat die regeert op de omgeving heeft drie vaste onderdelen. Een sensor die meet, een verwerker die de gegevens verwerkt en een uitvoer die bijvoorbeeld een sirene laat af gaan.
© 2008 - 2024 Rakker126, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Brandpreventie met rookmeldersEen rookmelder waarschuwt je op het moment dat er brand uitbreekt. Ieder huishouden en bedrijf zou moeten werken met roo…
Het belang van rookmeldersIn meer dan 5.000 Nederlandse woningen breekt er jaarlijks brand uit. Rookmelders kunnen dan wel geen brand voorkomen, z…