Schade aan uw woning door vandalisme

Je ziet het regelmatig om je heen, graffiti op gebouwen en de kranten staan vol van kleine vernielingen. Wat moet u doen als u te maken krijgt met een vandaal die uw woning beschadigd en hoe kunt u uw schade verhalen.

Uw eigen verzekering

De eigen verzekering opstalverzekering kent vaak een dekking voor vandalismeschade. Voorwaarde voor vergoeding is echter doorgaans dat de dader wederrechtelijk uw woning is binnen gedrongen. Dit wil zeggen dat de daders zonder uw toestemming uw woning hebben betreden. Dit kan zijn doordat zij hebben ingebroken in de woning maar ook dat zij, nadat u de voordeur heeft geopend, de woning hebben betreden zonder dat u het hiermee eens was.

Doorgaans zullen vandalen echter uw woning niet betreden. In dat geval zal de verzekering dan ook niet tot vergoeding van de schade overgaan. Dit wil dus zeggen dat bijvoorbeeld alleen schade door graffiti niet onder de dekking van de opstalverzekering valt, hetzelfde geldt als uw kozijnen worden gekrast of ingesneden.

Indien echter de schade niet alleen onder de noemer vandalisme valt maar ook onder een andere rubriek kan worden benoemd dan bestaat er een kans dat u alsnog recht heeft op een vergoeding. U moet hierbij bijvoorbeeld denken aan een schade waarbij er duidelijk een poging werd gedaan tot inbraak in de woning, in dat geval zou er dekking kunnen zijn onder de inbraakdekking. Indien de vandalen eveneens brand tegen uw gevel hebben gesticht waardoor schade ontstond is er dekking onder de rubriek brandschade. Indien u ruitschade heeft meeverzekerd op uw opstalverzekering is ruitbreuk gedekt, of deze nou door vandalen is ontstaan of niet.

Verhaal op de dader

Het Nederlands aansprakelijkheidsrecht gaat ervan uit dat ieder zijn eigen schade draagt tenzij er iemand anders aansprakelijk kan worden gesteld voor het ontstaan van de schade. Dit betekend dan ook dat slechts indien de dader bekend is u uw schade zal kunnen verhalen. U heeft hiervoor grofweg een tweetal opties, of u stelt de dader zelf aansprakelijk of u voegt zich in een strafproces. Indien u beschikt over een rechtsbijstandverzekering is het verstandig deze in te schakelen, deze zal de schade voor u kunnen verhalen. Indien u geen rechtsbijstandverzekering sloot is het voor u het meest eenvoudige zich te voegen in het strafproces. Meer informatie hierover krijgt u automatisch toegezonden door de Officier van Justitie.

Uiteraard zal uw opstalverzekering, indien deze de schade aan u heeft moeten vergoeden, eveneens de dader aansprakelijk stellen.

Meerdere daders

Indien vaststaat dat meerdere daders de schade hebben veroorzaakt, dan hoeft u niet elk van deze daders aansprakelijk te stellen voor hun deel. De Nederlandse wetgever heeft het zo geregeld dat u bij schade veroorzaakt door een groep elk lid van die groep volledig aansprakelijk kunt stellen voor het geheel. De aangesprokene kan vervolgens een deel van het door hem betaalde bedrag zelf terughalen bij de overige groepsleden. Voor u heeft dit als voordeel dat u nooit op zoek hoeft naar de andere daders. Bovendien kunt u op deze manier de dader met de meeste centen aansprakelijk stellen waardoor u de grootste kans heeft uw schade alsnog vergoed te krijgen.
© 2008 - 2024 Dsvh13, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Autoschade door vandalismeDe kranten staan er vol mee, dagelijks worden er in Nederland heel wat auto’s beschadigd door vandalen. Krassen in de la…
Is graffiti kunst of vandalisme?Is graffiti kunst of vandalisme?Graffiti kan als kunst, uiting van kunst of kunstvorm worden beschouwd, wanneer het aan een aantal voorwaarden voldoet.…
WA-verzekering: de gevolgen van een verkeersongevalWA-verzekering: de gevolgen van een verkeersongevalEen ongeluk zit in een klein hoekje, het kan zomaar gebeuren dat je bij een verkeersongeval betrokken raakt. Veel mensen…

Spijt van aankopen woningSpijt van aankopen woningHet aankopen van een huis is de grootste uitgave in een mensenleven. Vaak is dit een weloverwogen beslissing, maar wat a…
Alles over rookmeldersBrand is helaas een voorkomend verschijnsel. Vuur grijpt snel om zich heen en daarom is het verstandig om een of meerder…
Dsvh13 (176 artikelen)
Gepubliceerd: 14-12-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.