Het belang van rookmelders

In meer dan 5.000 Nederlandse woningen breekt er jaarlijks brand uit. Rookmelders kunnen dan wel geen brand voorkomen, ze waarschuwen er wel tijdig voor. Ze wekken je zelfs uit je slaap. Met een beetje handigheid of wat hulp van vriendelijke buren of kennissen kunnen deze melders eenvoudig zelf geplaatst worden.

De juiste plek om de rookmelder te plaatsen

Het is raadzaam om in iedere ruimte waarop slaapkamers uitkomen een rookmelder te hangen. Meestal is dat de overloop, de hal en/of de gang. Ook het trapgat is een prima plekje. Voor een maximale beveiliging kun je eveneens een rookmelder plaatsen in kamers waar regelmatig iemand aanwezig is. Dat kan de woonkamer zijn, de slaapkamer(s) en verder iedere ruimte waar een elektrisch apparaat staat (zoals bureaulampjes en natuurlijk de computer(s).

Let op: in sommige ruimten geen rookmelder!

Hang zo'n rookmelder niet vlak bij een lamp, een kachel of radiator. Ook niet in ruimtes waar gerookt wordt of in dampige ruimtes (badkamer of keuken). Dit omdat rookmelders ook reageren op stoom. In badkamers en keukens kun je wel een hittemelder hangen.

Advies

Verstandig is het om een rookmelder of hittemelder meteen op te hangen nadat je ze hebt gekocht.

Soorten batterijmelders

De meeste rookmelders werken op een 9-voltbatterij. Er zijn twee soorten batterijmelders, namelijk melders met een ontsnappingslicht en melders zonder een ontsnappingslicht. Rookmelders met een ontsnappingslicht worden vaak in de overloop en/of de gang gebruikt. Hierdoor kun je bij hevige rookontwikkeling toch de ontsnappingsroute nog zien.

230 volt rookmelder verplicht

In nieuwe of gerenoveerde woningen is een 230 volt rookmelder verplicht. Die rookmelder wordt aangesloten op het lichtnet en schakelt over op de batterij als de stroom uitvalt.

Koppelbare rookmelder

Ook de koppelbare rookmelder werkt op een batterij. Met deze rookmelder kun je meerdere rookmelders draadloos aan elkaar koppelen. Wanneer 1 rookmelder rook detecteert, geven alle gekoppelde rookmelders alarm. Dat is dus extra veilig.

Wijze van bevestiging

In vijf tot tien minuten bevestig je een rookmelder (of je laat hem bevestigen). Dat doe je met de bijgeleverde pluggen en schroeven aan het plafond. Nog sneller is het bevestigen (of laten bevestigen) van een magneet-montageplaatje, waarmee je de rookmelder aan ieder glad oppervlak kunt bevestigen, zonder gaten te hoeven boren. Let er wel op dat je niet vergeet om de batterijen aan te sluiten!

De testknop

Alle rookmelders hebben een testknop, die een luid piepsignaal geeft als je erop drukt. Test de rookmelders elke maand en vervang hem na tien jaar, omdat daarna de juiste werking niet meer te garanderen is.

Brandpreventieweek

Ieder jaar zijn er in de herfst brandpreventieweken, waarin de gevaren van brand extra onder de aandacht worden gebracht. Elk jaar heeft ook zijn eigen thema. In 2009 stonden de brandpreventieweken in het teken van de landelijke Ontruimingscampagne. Er is voor meer informatie een site op internet.
© 2010 - 2024 Emfkruyssen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Brandpreventie met rookmeldersEen rookmelder waarschuwt je op het moment dat er brand uitbreekt. Ieder huishouden en bedrijf zou moeten werken met roo…
Rookmelder – Geen rook zonder vuurBij brand overlijden de meeste mensen niet door het vuur maar door de rook. Rook bevat koolstofmonoxide, een giftig reuk…
Brandmelder: het plaatsen en kopen van een rookmelderBrandmelder: het plaatsen en kopen van een rookmelderHet is verstandig om een rookmelder in huis te hebben. Daarbij kunnen levens worden gered. Het hoeft niet veel te kosten…
Emotionele schade groter dan financiele schade na inbraak ofEmotionele schade groter dan financiele schade na inbraak ofWij zijn goed verzekerd tegen verzekerbare onheilen. Na een inbraak of een brand krijgt u de waarde van de vermiste of b…

Keukenkastdeurtjes vervangen of verven: je keuken opknappenKeukenkastdeurtjes vervangen of verven: je keuken opknappenEen mooie nieuwe keuken kan ook met een klein budget. Met het vervangen van keukenkastdeurtjes door nieuwe keukenkastfro…
Het betegelen van de badkamerHet betegelen van een badkamer doe je zelf of laat je uitvoeren door een erkend aannemer. Als u zelf uw badkamer wilt be…
Emfkruyssen (338 artikelen)
Gepubliceerd: 26-09-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.