Hoe hou je je kleren langer mooi?

Met enkele eenvoudige handelingen kan je lang genieten van je favoriete kledingstukken. In dit artikel 10 tips om je kleren langer mooi en comfortabel te houden.

Wassen

  • Was alle kledingstukken binnenstebuiten. Zo raken ze niet beschadigd in de wasmachine en verslijt de binnenkant eerst.
  • Was kledingstukken enkel als het nodig is. Je kan kledingstukken ook opfrissen door ze kort in de droogkast te steken (koude cyclus) of 's nachts buiten te hangen. Truien en delicate kledingstukken moeten niet vaak gewassen worden.
  • Volg altijd de wasvoorschriften en sorteer de kledingstukken volgens kleur.

Strijken

  • Kledingstukken behouden hun vorm langer als ze regelmatig gestreken worden. Dit geldt vooral voor goedkopere t-shirts die snel hun vorm verliezen.
  • Strijk kledingstukken binnenstebuiten. Zo blijven eventuele tekeningen en decoratie langer mooi. Je kan ook een zakdoek over de tekening leggen als je de buitenkant wilt strijken.
  • Strijk altijd op de juiste temperatuur (beter te koud dan te warm).

Herstellen

  • Herstel beschadigde kledingstukken zo snel mogelijk. Zo raken ze niet verder beschadigd. Je kan er bijvoorbeeld een gewoonte van maken naald en draad klaar te leggen bij het opvouwen van de was of bij het strijken.

Opbergen

  • Leg kledingstukken netjes op stapels weg en hang kledingstukken zoals broeken of bloesjes op. Zo kreuken ze minder snel.
  • Zorg voor voldoende ruimte in de kast zodat je niet moet rommelen om een kledingstuk eruit te pakken. Je kan beter meerdere lagere stapels maken dan één hoge.
  • Berg seizoenskleding dat je niet gebruikt proper en netjes op. Was ze en controleer of ze beschadigd zijn. Steek ze ook in propere afsluitbare kratten (met eventueel een zakje lavendel tegen motten en voor een frisse geur).
© 2008 - 2024 Nesibe, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wasgoed proper en netjes wassen, drogen en strijkenWasgoed proper en netjes wassen, drogen en strijkenOoit duurde het wassen en drogen van kleding een eeuwigheid, vooraleer je kleding gedroogd, gestreken en opgeborgen was…
Tips om te wassenTips om te wassenWassen is een dagelijkse bezigheid geworden in het huishouden. Maar hoe kun je nou het beste je kleding wassen en voor j…
Was-, strijk- en droogsymbolenVraagt u zich soms ook wel eens af wat de symbolen op uw kledingetiket betekenen? Dan kan deze lijst een handige hulp zi…
Tips om je kleding langer mooi te houdenTips om je kleding langer mooi te houdenJe wilt je kleding natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Om deze reden is het erg belangrijk om je kleding met zorg t…

Zonder zorgen verhuizenZonder zorgen verhuizenVerhuizen doen we allemaal eens of meerdere keren in ons even en er zijn maar weinig mensen die hier echt lol in hebben.…
Hoe reinig je speelgoed?Welke producten gebruik je om vuil speelgoed te reinigen? Hoe ontsmet je vuil speelgoed en wanneer? In dit artikel prakt…
Nesibe (92 artikelen)
Gepubliceerd: 04-07-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.