Zuiniger leven in 10 stappen
Meer geld overhouden op het einde van de maand willen we allemaal. In dit artikel 10 tips om je op weg te helpen.
Tip 1: ken je inkomen en je uitgaven
Maak een lijstje van je inkomens en je uitgaven. Zijn je uitgaven groter of bijna even groot als je inkomen? Dan heb je een probleem. Zijn je uitgaven kleiner dan een derde van je inkomen? Dan ben je goed bezig en kan je je focussen op sparen.
Tip 2: schrap overbodige uitgaven
Schrap uit je uitgavenlijstje alles wat je kan missen. Beperk je uitgavenlijstje tot levensnoodzakelijke aankopen met enkele aankopen die je leven aangenamer maken. Zorg dat je uitgaven niet groter zijn dan de helft van je inkomen (ideaal is een derde).
Tip 3: alternatieve inkoopkanalen
Zijn er diensten of goederen die je eigenlijk kan missen, maar die je zo gewoon bent dat je ze toch wilt houden? Zoek dan alternatieven. Je kan bijvoorbeeld een goedkopere Internetprovider zoeken of slechts één keer in de maand een film huren of afhaaleten beperken tot één keer per week of ... .
Je kan ook op eten en drinken besparen door het goedkoper aan te kopen (zonder in te leveren aan kwaliteit). Veel boeren bieden bijvoorbeeld hun goederen te koop aan aan particulieren. En veel tweedehandsgoederen zijn nauwelijks gebruikt. In de lokale Kringwinkels kan je vaak bijzondere artikels vinden (kleding, meubels, kunstvoorwerpen, huishoudgerief, boeken, enz...).
Een alternatief zonder geld is de LETS. LETSkringen bestaan uit een groep mensen die onderling goederen en diensten ruilen. Je vindt wereldwijd LETSkringen. Zo hou je geld over voor andere aankopen. Je kan meer lezen over LETSen in mijn artikel
Local Exchange and Trading Systems (LETS).
Tip 4: kleine beetjes maken groot
Een goede spaarregel is klein sparen: kleingeld geven we vaak uit zonder na te denken. Door je kleingeld in een spaarpotje bij te houden, spaar je veel zonder moeite. Je kan bijvoorbeeld alle stukken van 2 EUR 's avonds uit je portefeuille halen en in een spaarpot steken of briefjes van 5 EUR in een envelop wegsteken 's avonds. Zo heb je ook altijd een "noodvoorraad" geld in huis.
Tip 5: consuminderen
Een eenvoudige tip dat je vaak tegenkomt op Internet is consuminderen. Consuminderen is minder verbruiken. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld in de week sober eten en in het weekend uitgebreid tafelen. Een ander voorbeeld is spullen vervangen als ze echt versleten zijn in plaats van modetrends te volgen. Op Internet zijn er ontzettend veel sites met consumindertips.
Tip 6: impulsaankopen voorkomen
Deze tip sluit aan bij de vorige tip: impulsaankopen zijn vaak een grote hap uit ons budget. Een aantal tips om impulsaankopen te voorkomen zijn:
- Niet met honger gaan winkelen: dan koop je meer voedingswaren dan je nodig hebt.
- Indien mogelijk gaan winkelen op rustige momenten zodat de wachtrijen aan de kassa's minder lang zijn.
- Winkelen met een boodschappenlijstje en je hieraan houden.
- Gepast geld meenemen zodat je niet meer kan uitgeven.
- Niet gaan winkelen tijdens koopjesperioden en enkel koopjes kopen die je anders ook zou kopen.
- Niet gaan winkelen als je emotioneel bent: dan koop je meer als troost.
- Letterlijk en figuurlijk afstand nemen van de artikelen die je zou kopen (even naar buiten gaan of de rest van de aankopen eerst doen of naar huis gaan). Als je het artikel echt nodig hebt, kan je nog altijd terugkeren.
Tip 7: hergebruik
Recycleer zoveel mogelijk en gooi weinig weg. Een paar tips:
- Oude sofa's kan je opfrissen met een modieuze overtrek (of tweepersoonslakens).
- Oude stoelen kan je herschilderen. Als de leuning niet meer stevig is kan je van houten stoelen krukken of bijzettafeltjes maken.
- Oude handdoeken (of badjassen) zijn prima te gebruiken als dweil of badmat.
- Van oude kasten kan je planken of deuren hergebruiken om nieuwe kasten of boekenkasten of rekken te maken.
- Gebruikte yoghurtpotjes, plastic flacons, plastic bekers en dergelijke kan je gebruiken om te knutselen met kinderen of om te schilderen (verfmengpotjes heb je dan niet meer nodig).
- Enkelzijdig bedrukt papier kan je gebruiken om op te schrijven. Je kan zelf een notitieblokje maken met bijvoorbeeld een doos waar je stukken papier in bewaart of een klein mapje. Ook houdertjes voor notitieblokken kan je vullen met gebruikt papier.
- Glazen flessen of potjes kan je gebruiken als vaas of theelichthouder.
- Maak een gewoonte om alles dat je wilt weggooien even te bekijken. Vraag je af of je het nog kan gebruiken en waarvoor. Als je het niet kan gebruiken, weggooien. Anders netjes opbergen.
Tip 8: beloningen
Beloon jezelf af en toe voor de geleverde inspanningen. Heb je op het einde van de maand meer over dan gewoonlijk? Koop dan iets voor jezelf. Zo hou je het langer vol.
Tip 9: spaarplan
Stel een spaarplan op voor lange termijn. Reken uit hoeveel per maand je kan missen en zet dat opzij op een bankrekening. Eventueel kan je een doorlopende opdracht regelen zodat je er zelf niet meer aan hoeft te denken. De intresten op je rekening geven je een extra stimulans om meer opzij te zetten.
Tip 10: inkomen verhogen
Lukt het niet om je uitgaven te verminderen of wil je meer kunnen sparen? Zoek dan naar mogelijkheden om je inkomen te verhogen. Je kan op zoek gaan naar een bijverdienste of geld verdienen met het Internet, maar je kan ook eenvoudige inspanningen leveren die je geld opbrengen zoals bijvoorbeeld alles wat je kan missen te verkopen. Kleding van een aantal jaar terug kan nog iets opbrengen. Sommige artikelen kan je ook online verkopen.
Als je zelf enige handigheid hebt, kan je zelf ook spullen maken om te verkopen, zoals meubelstukken, kleding, sieraden, confituur, enz... . Ook de teelt van je moestuin kan je verkopen.