Een muizenplaag: hoe kom ik van muizen af?

Een muizenplaag: hoe kom ik van muizen af? Muizen kunnen allerlei ernstige ziektes met zich meebrengen en zijn hierdoor een gevaar voor de volksgezondheid. Hiernaast kunnen zij voor veel overlast zorgen. Gelukkig bestaan er een aantal manieren om een muizenplaag te bestrijden en te voorkomen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om de vloeren schoon te houden. Als je last hebt van een muizenplaag kun je uit een aantal methodes kiezen om van een muizenplaag af te komen. Hoe kom ik precies van een muizenplaag af? Welke middelen zijn hiervoor het meest effectief en waar dien ik allemaal op te letten?

Muizenplaag


Wat is een muizenplaag?

Als je een muis hebt ontdekt zijn er meestal meerdere in de omgeving te vinden. Muizen zijn namelijk sociale dieren en leven in groepen. Als er in je huis meerdere wilde muizen aanwezig zijn spreekt men van een muizenplaag. Muizenplagen komen veelal in binnensteden voor. Door het afval dat men op straat achterlaat is er een hoop voedsel voor het ongedierte aanwezig. Hiernaast is er in landelijk gebied een verhoogde kans op een plaag. Omdat deze dieren uitstekende klimmers zijn kunnen er in zowel huizen als in appartementen muizenplagen ontstaan.

Mogelijke oorzaken

Muizen komen graag op voedsel af. Zij herinneren waar het voedsel beschikbaar is en onthouden hoe zij er veilig kunnen komen. Vooral op vloeren in keukens kunnen er snel etensresten achterblijven. Als muizen voor een langere tijd eten en drinken tot hun beschikking hebben is de kans groot dat de groep zich uitbreidt. Zij zoeken (naast eten en drinken) naar warmte, schuilplaatsen en veiligheid. Tevens verhogen zachte winters de overlevingskansen van dit ongedierte. Als je nabij een gracht of containerplaats woont is er een verhoogde kans op het ontstaan van een muizenplaag. Muizen komen namelijk op zowel voedsel als drinken af. Als er niet op tijd ingegrepen wordt kan er een muizenplaag ontstaan.

De gevolgen van een muizenplaag

Muizen zijn zeer slim en hebben een uitstekend vermogen om voedsel te kunnen opsporen. Hierdoor kunnen zij gemakkelijk de keuken van een woning vinden waardoor er een onhygiënische situatie ontstaat. Hiernaast bijten muizen in allerlei materialen zoals bijvoorbeeld bedradingen. Tevens kan het ongedierte allerlei ziektes met zich meebrengen. Personen met een lage weerstand zoals bijvoorbeeld oudere personen en baby's zijn extra kwetsbaar.

Oplossingen

Voorkomen

Het beste is om een muizenplaag te voorkomen. Zorg ervoor dat je regelmatig het huishouden doet waardoor de omgeving hygiënisch blijft.

Voedsel
Het is belangrijk om je voedsel verpakt op te slaan. Het is aanbevolen om voedsel in glazen potten op te slaan omdat muizen door karton en soms door plastic heen kunnen bijten. Tevens dien je er rekening mee te houden dat deze beesten zeer goed kunnen klimmen en dat daarom zelfs voedsel in hoge keukenkastjes goed verpakt dient te zijn. Door het aanrecht en de gootsteen goed schoon te maken kun je voorkomen dat er voedselresten achterblijven. Het is aangeraden om vuil servies op tijd in de vaatwasser te plaatsen of de afwas te doen. Hiermee kun je mogelijk voorkomen dat zij etensresten ruiken. Vuilnis dien je in een afvalbak te plaatsen die goed afgesloten kan worden.

Looproute
Muizen hebben meestal een bepaalde looproute. Dit is een veilige route die zij ontdekt hebben. Op deze route is er meestal ook voedsel te vinden. Door deze looproutes af te sluiten kun je soms voorkomen dat er een muizenplaag ontstaat. Je kunt hierbij onder andere denken aan het afsluiten van kozijnen, het dichtmaken van openingen nabij de fundering, het dichtmaken van de onderkant van dakpannen en het sluiten van gaten die zich in de vloer bevinden. Hiernaast is het van belang om kruipruimtes en ventilatieopeningen te controleren.

Huisdieren
Muizen komen soms op het voedsel van huisdieren af. Vogelvoer en voedsel voor knaagdieren dien je bijvoorbeeld afgesloten op te bergen. Zorg er tevens voor dat de omgeving rondom de kooi schoon blijft.

Een klassieke muizenval. / Bron: Evan-Amos, Wikimedia Commons (Publiek domein)Een klassieke muizenval. / Bron: Evan-Amos, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Bestrijding
Je hebt allerlei verschillende manieren om muizen te vangen of te doden. Je hebt bijvoorbeeld de klassieke muizenval, dit is één van de bekendste muizenvallen. Naast de onderstaande producten die te koop zijn bestaan er allerlei creatieve manieren om muizen te kunnen vangen. Dit wordt meestal door amateurs gedaan met verschillende huishoudelijke middelen.

Muizenklem
Met behulp van de klassieke muizenval (of muizenklem) en een stukje voedsel kunnen er muizen gevangen worden. De muizenklem bestaat meestal uit hout en metaal. Deze val zorgt ervoor dat de muis direct vast komt te zitten zodra hij het eten pakt. Het nadeel is dat je zelf met handschoenen de verwonde muis dient te verwijderen indien je deze val wilt hergebruiken. Hiernaast kan de klem zeer pijnlijk zijn wanneer je er per ongeluk tegenaan komt. Het is aanbevolen om de klem op plekken neer te leggen waar je zelf niet komt.

Muizengif
Er bestaan lokdoosjes die speciaal ontworpen zijn om muizen te lokken. Dit gebeurt door middel van een bepaalde geur. Vervolgens eten de muizen de muizenkorrels op. De muizen sterven pas later, wanneer zij bijvoorbeeld weer zijn teruggekeerd naar hun nest. Het nadeel is dat er een geur van de lijken af kan komen omdat je vaak niet de mogelijkheid hebt om de dode muizen op te ruimen. Deze geur kan andere (ongewenste) knaagdieren lokken. Sommige producten zorgen er echter voor dat de lichamen van de muizen opdrogen waardoor zij geen geur verspreiden. Het gif kan echter gevaarlijk zijn als hier niet zorgvuldig mee wordt omgegaan.

Elektrische muizenval
Er bestaan elektrische muizenvallen die het ongedierte met behulp van een elektrische schok doodt. Je hebt hierbij lokaas nodig om de muizen naar deze val te lokken. De vallen zijn gemiddeld duurder dan andere bestrijdingsmiddelen vanwege de apparatuur en elektriciteitsverbruik.

Kantelval
Er bestaan muizenvallen die de muizen in leven laten. Om deze vallen te gebruiken dien je lokaas te gebruiken. Het kan zijn dat je moet experimenteren met verschillende voedselsoorten voordat je een muis te vangen kunt krijgen. Wanneer een muis zich in een kantelval bevindt, begint de val te kantelen en de deur te sluiten. Na gebruik kun je de muis weer in de natuur vrijlaten. Dit dien je meer dan 500 meter van je huis te doen omdat de muis anders zijn (eventuele) nest weer terug kan vinden. Diervriendelijke muizenvallen zijn bij een grote muizenplaag echter niet effectief. Het duurt gemiddeld namelijk iets langer om muizen te vangen, waardoor er een kans is dat de muizenpopulatie te snel groeit om het op deze manier te kunnen bestrijden.

Een muis die in een kooival gevangen zit. / Bron: 3dman eu, PixabayEen muis die in een kooival gevangen zit. / Bron: 3dman eu, Pixabay
Kooival
De kooival is een diervriendelijke muizenval. Bij sommige varianten kunnen muizen zich in de kooi wurmen, maar ze hebben echter niet het vermogen om uit de kooi te ontsnappen. Andere varianten hebben een dichtslaande deur. Net als bij een kantelval dien je hier lokaas voor te gebruiken.

Lijmplanken
Er bestaan bepaalde lijmplanken om muizen te vangen. De muizen blijven aan deze lijmvallen vastkleven en kunnen daarna niet meer ontsnappen. Deze vallen zijn echter in Nederland verboden om te gebruiken omdat het veel dierenleed veroorzaakt. Er zijn namelijk gevallen bekend waarbij de muizen hun eigen poten proberen door te knagen om te kunnen ontsnappen. De producten zijn echter wel in de winkel verkrijgbaar.

Geluid
Het is mogelijk om muizen met geluid te verjagen. Hiermee wordt er gebruik gemaakt van ultrasoon geluid. Dit geluid is niet altijd hoorbaar voor mensen, maar muizen hebben hier veel last van. Het is afgeraden om het apparaat in een kleine ruimte te gebruiken omdat je er hoofdpijn van kunt krijgen. Dit is afhankelijk of je het geluid kunt horen. Een ander nadeel is dat huisdieren ook last van het ultrasoon geluid kunnen hebben. Zij kunnen hier namelijk onrustig van worden.

Geur
Muizen kunnen niet tegen munt-olie en worden hier misselijk van. De geur van de olie van de Eucalyptus plant zorgt dat muizen zich elders proberen te nestelen. Zij proberen namelijk de omgeving waar de geur vandaan komt te vermijden.

Kat
Een kat als huisdier kan zeer effectief zijn tegen een muizenplaag. Als een kat goed muizen kan vangen kan hij ervoor zorgen dat alle muizen in je huis verdwijnen. Nieuwe muizen hebben hierbij geen kans om zich te kunnen vestigen.

Ongediertebestrijding
Als de bovenstaande middelen niet voldoende zijn is het aanbevolen om de ongediertebestrijding te bellen. Het nadeel is dat deze dienst zeer prijzig kan zijn. Hiernaast wordt er veelal gebruik gemaakt van giftige stoffen en dien je na afloop je huis voldoende te beluchten. Het is mogelijk dat bepaalde plekken tijdelijk niet toegankelijk zijn. Het voordeel van de ongediertebestrijding is dat zij zeer effectief en efficiënt te werk gaan zodat je er zeker van kunt zijn dat het ongedierte verdwenen is.
© 2018 - 2024 Zonnescherm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Muizen. Een muizenplaag in huis, wat nu?Muizen. Een muizenplaag in huis, wat nu?Muizen zijn kleine knaagdieren die in het najaar en de winter graag de warmte van huizen opzoeken en zich daar settelen.…
Vang muizen met pindakaasVang muizen met pindakaasLast van muizen? Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om ze te bestrijden. Gif gebruiken is een mogelijkheid. Ook k…
Bestrijden van muizen! Hoe en met welke middelen?We hebben er allemaal wel last van, ongedierte in de voor en/of achtertuin maar ook in het huis zoals mieren, rupsen, sl…
Een muis in huis: hoe kun je een muis uit huis verwijderen?Een muis in huis: hoe kun je een muis uit huis verwijderen?Het valt bijna niet op, maar op een gegeven moment loop je er tegen aan. Verpakt eten is aangeknaagd en dat houdt in dat…

Een Tiny house, bewust wonen op een klein oppervlakEen Tiny house, bewust wonen op een klein oppervlakAnno 2019 zijn er steeds meer mensen die ervoor kiezen om bewust in een klein huis te gaan wonen. Het idee van de Tiny H…
Welke insecten in huis zijn nuttig en welke schadelijk?Welke insecten in huis zijn nuttig en welke schadelijk?Worden de dagen korter en de avonden koeler, dan trekken de mensen zich terug in hun huizen. Maar ze zijn niet alleen. O…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Division, CSIRO, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • http://www.ipzo.com/angst-muizen-ratten-fobie.php
 • http://www.bestrijdenvanongedierte.nl/muizen-bestrijden/muizengif-en-muizenkorrels/
 • https://www.meldpuntongedierte.nl/plaagdierengids/muizen/muizenoverlast/muizenplaag
 • https://pestfree.nl/meer-overlast-van-muizen-in-amsterdam/
 • https://pestfree.nl/15-tips-om-muizen-in-huis-te-voorkomen/
 • https://pestfree.nl/10-tips-hoe-u-eenvoudig-zelf-ongedierte-duurzaam-kunt-weren/
 • https://pestfree.nl/muizen-verjagen-met-geluid
 • https://nl.wikihow.com/Snel-van-muizen-afkomen
 • https://omaweetraad.nl/diversen/muizen
 • https://ongediertebestrijden.nl/muizen/diervriendelijke-muizenval-kopen-zo-vang-muizen-levend/
 • https://www.tuinadvies.nl/tuinwinkel/product/285/muis-levend-vangen
 • https://www.duurzaamthuis.nl/muizen-bestrijden-of-knabbelend-diertje-in-huis-laten
 • Afbeelding bron 1: Evan-Amos, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: 3dman eu, Pixabay
Zonnescherm (89 artikelen)
Laatste update: 21-12-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.