Welke insecten in huis zijn nuttig en welke schadelijk?
Worden de dagen korter en de avonden koeler, dan trekken de mensen zich terug in hun huizen. Maar ze zijn niet alleen. Ook veel insecten geven de voorkeur aan een gezellig onderkomen boven de natte, koude herfst in de vrije natuur. Doen we er goed aan om daar diervriendelijk mee om te gaan? Wel, als het om spinnen gaat, is de lol er snel vanaf. En ook motten en kakkerlakken wil je liefst niet tegenkomen. Zelfs lieveheersbeestjes die in huis overwinteren, worden als vijand beschouwd. Maar zijn het wel echt plagen om te bestrijden? Om maar gelijk één vooroordeel uit de weg te ruimen: als insecten je woning als schuilplaats gebruiken, betekent dat niet dat je niet goed genoeg gepoetst hebt. De woning biedt gewoon bescherming en warmte, en tegelijkertijd zijn er geen vijanden. Maar vaak hangt het van ons af, of ze al dan niet blijven. Want vinden de beestjes veel schuilplaatsen en voldoende voedsel, dan kan zich de populatie gemakkelijk uitbreiden.
Inhoud
Niet altijd zijn insecten een plaag
Lang niet alle insecten die onderdak zoeken in een woning ervaren we als een plaag. Vanaf welk moment ze wél een plaag worden, hangt af van de plek waar ze opduiken en de instelling van de bewoner. Zo zal menigeen onder ons zich zelfs verheugen als de pauwvlinder in de herfst in de kelder een plekje voor zijn winterslaap zoekt. Als je geen verwarming in de kelder hebt, laat je hem daar gewoon blijven en zorg je ervoor dat hij in het voorjaar weer uitvliegt.
Lieveheersbeestjes in huis
Ook lieveheersbeestjes zijn bij veel mensen welkom, maar die kunnen best vervelend worden. Grote lieveheersbeestjes komen op zoek naar een plekje om te overwinteren soms met duizenden de woning binnen. Ze kunnen in die massa ook een beetje muf ruiken. Bovendien scheiden ze als ze geïrriteerd zijn een gele druppel af, die eveneens onaangenaam ruikt.
Spinnen in huis goed teken
Spinnen en insecten behoren allebei tot de geleedpotigen. Insecten bezitten een lichaam bestaand uit 3 duidelijk te herkennen delen: de kop, een borststuk met pootjes en eventueel vleugeltjes, en een achterlijf. Maar bij spinnen vormen kop en borststuk één geheel. Ook verschillen ze in het aantal poten. De insecten hebben hebben er zes, de spinnen acht. Spinnen zijn duidelijk niet populair. Toch is ook alles met acht poten een nuttig wezen. Spinnen vangen immers vliegen, muggen en andere vervelende, enge beestjes.
Zilvervisjes niet bestrijden
Ook ten onrechte verfoeid worden zilvervisjes: ze verspreiden geen ziekten, maar eten huisstofmijten, die vaak allergieën veroorzaken. Bovendien grazen ze beschimmelde oppervlakken af.
Wat te doen tegen motten?
Echt onaangenaam daarentegen, kunnen motten worden. We hoeven weliswaar niet meteen in paniek te raken, de mot brengt geen ziekten over, maar ze kan voedsel aantasten. De dieren leggen hun eieren in droog voedsel zoals meel, pasta, kruiden of gewoon gedroogd fruit. Een besmetting kan worden herkend door zilverwitte vliezen:
- getroffen voedsel moet worden weggegooid;
- haal vervolgens de keukenkastjes helemaal leeg;
- controleer alles goed;
- was de kastjes goed uit;
- en lucht die vooral goed (motten houden van vochtig en warm);
- daarna moet je langzaam met een föhn de kieren in de kastjes nagaan; dat doodt op die plekken verborgen larven en eieren.
Motten in huis maar moeilijk te voorkomen
Echt voorkomen kan je motten in huis maar moeilijk. Muggenschermen houden weliswaar motten tegen die door het raam willen komen maar het merendeel van de eitjes of larven sleep je naar binnen samen met je boodschappen. Daarom is het de moeite waard droog voedsel te controleren en dat in goed gesloten blikken te bewaren. Op die manier houd je een mottenplaag enigszins onder controle.
Kakkerlakken bestrijden
Er is ook direct actie gewenst als kakkerlakken in huis verschijnen. Dat mensen kakkerlakken een plaag vinden, is terecht. Ze hebben bacteriën en schimmelsporen op hun pootjes en besmetten daarmee onze levensmiddelen. Een troost: ze zijn tegenwoordig erg zeldzaam, omdat onze samenleving ‘overhygiënisch’ is. Als je een kakkerlak in huis aantreft, kan het ook een volkomen ongevaarlijke barnsteen-kakkerlak zijn. Die voedt zich buiten met rottende planten en vindt het daarom niet plezierig in menselijke voorraden. Maar als het om eigenlijke kakkerlakken gaat, moet je een specialist inschakelen. Huismiddeltjes helpen hier niet.
Paniek bij bestrijden van insecten vaak niet nodig
Vaak wordt er op insecten en ander ongedierte met ongepaste paniek en overijver gereageerd. Vaak volstaan echter eenvoudige en minder omslachtige maatregelen voor preventie en bestrijding.
Hoe insecten in huis voorkomen
- bewaar voedsel alleen voor consumptie op korte termijn;
- bewaar voorraden in goed sluitende potten en blikken en controleer die regelmatig;
- verpakkingsschade, spindraden en klonteren in voedsel zijn aanwijzingen voor een mogelijke besmetting. Kijk uit bij het winkelen!
- klop regelmatig vloerkleden uit, verwijder vuil en stofophoping;
- maak bijkeukens, kelders en zolders regelmatig schoon.
Hoe insecten bestrijden
- bepaal altijd eerst de soort en controleer of de beestjes al dan niet als schadelijk moet worden aangemerkt;
- reinig geïnfecteerde keukenkastjes grondig met allesreiniger;
- gooi besmet voedsel in de groene bak, andere substanties bij het restafval;
- om herhaling van besmetting te voorkomen, kan besmet voedsel 24 uur worden ingevroren;
- sluit kieren en ritsen af voor kakkerlakken, verwijder voedselbronnen en water (vazen, drinkbakjes, onderzetters voor bloempotten, condensvorming op ramen)
- zuig schadelijke beestjes, hun eitjes en huidschilfertjes op;
- ga bij massale besmetting niet zelf aan de slag maar schakel professionals in;
- breng horren tegen muggen en vliegen aan en elimineer hun broedplaatsen.