Een Tiny house, bewust wonen op een klein oppervlak

Een Tiny house, bewust wonen op een klein oppervlak Anno 2019 zijn er steeds meer mensen die ervoor kiezen om bewust in een klein huis te gaan wonen. Het idee van de Tiny Houses is overgewaaid vanuit Amerika. Een Tiny House is een huis met een oppervlakte van maximaal 50m², sommige zijn verplaatsbaar, maar in Nederland zien we tegenwoordig vooral de permanente Tiny Houses. Het kleine woonoppervlak zorgt er onder andere voor dat er bewust wordt omgegaan met spullen, het idee is dat je minder koopt omdat je weinig ruimte hebt en hierdoor ook minder weg zult gooien.

Wat is een Tiny House?

Het woord zegt het al, een Tiny House is een klein huis. Het huisje heeft een oppervlakte tussen de 10 en 50m². In Amerika was in 2007 het gemiddelde woonoppervlak voor een eengezinswoning 230m². Toen de crisis vervolgens uitbrak kozen steeds meer mensen om kleiner te gaan wonen om de kosten te drukken en werd de Tiny House Movement steeds bekender. Dit is de sociale beweging waarbij mensen ervoor kiezen om klein te gaan wonen. De Tiny Houses worden in Amerika vaak door mensen zelf gebouwd, in Nederland zien we wat meer dat de eigenaren wel zelf een ontwerp maken, maar het toch vaak laten bouwen door een bedrijf. Sommigen kiezen ervoor hun huisje verplaatsbaar te maken, zodat ze met huis en al kunnen verhuizen.

Waarom een Tiny House

In eerste instantie ging het de mensen vooral om de kosten, het zelf bouwen van een woning en een woning van zo'n klein oppervlak zorgt voor weinig vaste lasten. Veel bewoners van Tiny Houses leven daarbij ook deels zelfvoorzienend door bijvoorbeeld het gebruik van zonnepanelen, opvangen en hergebruiken van water en door het aanleggen van een moestuin. Anno 2019 kiezen ook steeds meer mensen voor een kleine woning om bewuster te worden van spullen. In een kleine woning is er bijna geen ruimte voor spullen die overbodig zijn, zo bespaar je op het aanschaffen van spullen en koop je geen spullen die overbodig zijn.

Daarnaast doen mensen het ook vaak voor de vrijheid, de meeste bestaande vrijstaande woningen zijn vooral in de randstad voor veel mensen een onbetaalbare droom, maar met een Tiny House is het qua kosten goed te doen vooral als men zelf de woning bouwt. Vaak zijn de toegewezen gebieden voor Tiny Houses een natuurlijke omgeving, u heeft geen directe buren en kunt zo genieten van meer rust en ruimte.

Hoe ziet een Tiny House er uit?

Er is eigenlijk geen standaard van hoe een Tiny House eruit ziet. Een Tiny House is simpelweg een kleine woning van maximaal 50m² op wielen of vast aan de grond en vrijstaand. Wegens het beperkte oppervlak wordt er goed nagedacht over de indeling van de woning. Vaak wordt er nagedacht over slimme oplossingen om de ruimte te benutten zoals bijvoorbeeld uitschuifbare tafels, stoelen die je plat aan de muur kunt hangen of ergens onder kunt schuiven, de hoogte in werken voor opbergmogelijkheden enzovoorts. De meeste Tiny Houses zijn voorzien van een vide waar de bewoners op slapen.

De meest gebruikte bouwmaterialen zijn hout, metaal, kunststof en steen. Wegens de kosten, duurzaamheid maar ook vanwege het uiterlijk wordt er het vaakst gekozen voor hout. Wegens het klimaat in Nederland is het wel van belang om het huisje goed te isoleren. Anno 2019 zijn er best wat bedrijven die een catalogus hebben met huisjes om uit te kiezen. Sommige hebben ook een showroom waar men huisjes kan bezichtigen.

Zelf maken of laten maken

Als je handig bent en geld wilt besparen kun je zelf een Tiny House bouwen. Laat je wel goed informeren of zoek alles goed uit want een woning voor permanente bewoning moet voldoen aan het bouwbesluit. Het bouwbesluit bestaat uit wetten en regels waaraan een huis moet voldoen. Als je alles helemaal zelf gaat doen kan er wel behoorlijk wat tijd overheen gaan, vooral in combinatie met een fulltime baan kan het project behoorlijk zwaar worden. Echter kunt je dan wel zeggen dat je je eigen droomhuis hebt gebouwd.

Als je een idee hebt wat je wilt, maar niet zelf wilt gaan bouwen kun je er ook voor kiezen om zelf een ontwerp te maken en het uit te laten voeren door een bedrijf. Zo kun je je eigen huis ontwerpen qua indeling en qua uiterlijk en kan een aannemer ervoor zorgen dat het wel aan de eisen voldoet. Er zijn ook bedrijven gespecialiseerd in Tiny Houses, daar kun je een huis uit een catalogus kiezen en vervolgens door hun laten bouwen. Deze bedrijven weten ook precies hoe ze een woning moeten laten voldoen aan het bouwbesluit en in principe krijg je een afleverdatum waardoor je weet wanneer je de woning kunt betrekken.

Waar kun je gaan wonen?

Je mag niet overal zomaar een Tiny House neerzetten, maar anno 2019 komen er steeds meer plekken bij die speciaal worden aangewezen om Tiny Houses op te bouwen. Een bekende plek is bijvoorbeeld Oosterwold in Almere. De bewoners van de Tiny Houses zorgen hier ook samen voor de aanleg van de omgeving zoals het aanleggen van openbare ruimtes, groen en de wegen en paden. Het kan dus wel een voordeel zijn als je handig bent en groene vingers hebt. Er zijn verschillende Tiny House Villages, de meeste Tiny Houses staan dan ook in een buurt met meerdere Tiny Houses waardoor er een soort dorp word gevormd. Een dorp met mensen met veelal dezelfde doelen: bewuster en goedkoper leven met meer vrijheid.
© 2019 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tiny house: het wonen in een klein huisTiny house: het wonen in een klein huisHet wonen in een klein huis heeft veel aantrekkelijke kanten. Het is goedkoper en de impact op het milieu is een stuk mi…
Huis bouwen: Wat zijn de kosten voor bouwen van een huis?Wat kost het nou eigenlijk om zelf een huis te bouwen? En wat kost het om een huis voor je te laten bouwen? Wat kost een…
Genieten van belevenissen in plaats van spullen verzamelenGenieten van belevenissen in plaats van spullen verzamelenDit wordt ook wel eens meer leven met minder of ontspullen genoemd. Veel mensen hebben spullen nodig als houvast. Spulle…
Prefab huis bouwenEen prefab huis bouwen houdt in dat een huis wordt opgebouwd uit vooraf geproduceerde onderdelen. Een prefab huis bouwen…

Marie Kondo: haar Konmari-methode, haar boeken en applicatieMarie Kondo: haar Konmari-methode, haar boeken en applicatieHet fenomeen Marie Kondo is anno 2019 niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Haar KonMari-methode heeft in korte…
Een muizenplaag: hoe kom ik van muizen af?Een muizenplaag: hoe kom ik van muizen af?Muizen kunnen allerlei ernstige ziektes met zich meebrengen en zijn hierdoor een gevaar voor de volksgezondheid. Hiernaa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: WinnieC, Pixabay
  • https://maakoosterwold.nl/
  • https://www.voordewereldvanmorgen.nl/duurzame-blogs/ik-wil-een-tiny-house-hoe-vind-ik-een-locatie
  • https://www.marjoleininhetklein.com/mijn-tiny-house/wat-is-een-tiny-house/
  • https://www.tinyhousenederland.nl/faq/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tiny_House_Movement
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 02-02-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.