Vang muizen met pindakaas

Vang muizen met pindakaasLast van muizen? Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om ze te bestrijden. Gif gebruiken is een mogelijkheid. Ook kunt u proberen de muis te vangen, dood of levend. Met een muizenval bijvoorbeeld. Waarmee lokt u dit ongedierte het best? Chocolade kan, de aloude kaasblokjes ook, maar het beste werkt nog pindakaas.

Het beste is om te voorkomen dat u muizen in huis krijgt

Muizen kunnen diverse besmettelijke ziekten overdragen. Begrijpelijk dus dat u deze knaagdieren niet in huis wilt hebben.

Het beste is om te voorkomen dat dit ongedierte in uw huis komt, door spleten en kiertjes dicht te maken. Luchtroosters voor de ventilatie moeten natuurlijk niet dichtgemaakt worden, maar kunnen afgeschermd worden met heel fijn (ijzer)gaas.

Etenswaren moeten altijd afgesloten bewaard worden, zodat dit niets als lokaas voor muizen dient. Verder is het belangrijk om uw huis goed schoon te houden. Ook is het verstandig om de vloer (bijvoorbeeld in kasten) niet vol te bouwen met spullen, want voor muizen is dat een ideale schuilplek.

Misschien is uw kat een goede muizenvanger

Een kat als huisdier kan vaak prima als muizenvanger gebruikt worden. Overigens vinden niet alle katten het de moeite waard om in actie te komen als ze een muis zien. Aan zo'n kat heeft u natuurlijk niets bij het bestrijden van muizen.

Gebruik gif om een grote muizenplaag te bestrijden

Een effectieve manier om muizen te bestrijden is met gif. Als u niet te maken heeft met 1 of enkele muizen, is het eigenlijk ook de enige bruikbare methode om snel van de overlast verlost te zijn.

Het gif zorgt ervoor dat de bloedstolling van de muizen niet goed meer werkt, zodat ze binnen enkele dagen overlijden aan interne bloedingen. Dit lijkt een langzame en pijnlijke dood, hoewel ook wel gezegd wordt dat een verminderde bloedtoevoer naar de hersenen ervoor zorgt dat de muis er weinig van merkt. Natuurlijk moeten huisdieren en kinderen niet bij het gif kunnen komen en dient u zelf ook op te letten bij het plaatsen van het gif.

Omdat de muis niet meteen doodgaat als hij van het gif gegeten heeft, is het heel goed mogelijk dat u 'm nooit terug zult vinden. Op zich hoeft dat niet erg te zijn. Maar als u de pech heeft dat de laatste rustplaats een warme plek is, zult u toch op jacht moeten om na te gaan waar de stank vandaan komt.

Verboden: muizen vangen met lijmplankjes

Al jarenlang niet meer toegestaan: lijmplankjes die aan de bovenkant een kleverige stof hebben. Vroeger werd in veel winkels na sluitingstijd een ononderbroken lint van lijmplankjes om voedselbewaarplaatsen gelegd. Als de muizen dan op het eten afkwamen, werden hun pootjes vastgelijmd aan de plankjes. Deze dieronvriendelijke bestrijdingsmethode zorgt voor veel stress bij de muis (die alleen daardoor vaak al sterft) en is daarom verboden.

Vang de muis levend in een kooitje

Een ogenschijnlijk diervriendelijke bestrijdingsmethode is het vangen van de muis in een kooitje. Een stukje kaas of ander voedsel lokt de muis de kooi in, die achter hem of haar gesloten wordt. Vervolgens kan de muis buiten weer vrijgelaten worden. Dat vrijlaten moet natuurlijk niet vlakbij het huis gebeuren, want waarschijnlijk is de muis dan zo weer binnen. Of deze methode echt diervriendelijk is, is echter de vraag. Omdat de muis zich opgesloten voelt kan er enorme stress ontstaan, wat ook tot de dood kan leiden.

Lok de muis een muizenval in

Een muizenval is vaak een houten plankje met een scharnierend deel waarop het lokaas geplaatst wordt. Als de muis dit lokaas eet, beweegt het scharnierende deel waardoor een metalen pin uit een vergrendeling schiet. Een aangespannen veer zorgt er dan voor dat een metalen beugel op de kop of rug van de muis terecht komt en de muis zo klem komt te zitten tussen de beugel en het houten plankje. Dit gaat vaak zo snel en met zoveel kracht dat de muis meteen dood is. Er bestaan ook plastic muizenvallen die op dezelfde manier werken, maar meestal wat makkelijker in het gebruik zijn.

Er zijn verschillende etenswaren geschikt als lokaas op de muizenval. Het meest bekend is een blokje kaas. Wat ook erg goed werkt is chocolade. Maar pindakaas werkt het best. Het voordeel van pindakaas is ook dat het langere tijd goed blijft, waar kaas na enige tijd gaat schimmelen.

Als u ondanks preventieve maatregelen af en toe last heeft van een muis, is het plaatsen van een muizenklem met pindakaas dus een goede methode.

Lees verder

© 2007 - 2025 Marcel68, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.
Bronnen en referenties
Reacties
Pluck, 15-11-2019
Ook pissebedden en mieren houden van pindakaas, ze eten het heel mooi op zonder dat de klem dichtspringt!
dus gewoon blijven proberen.Reactie infoteur, 19-11-2019
Hallo Pluck,
Een muizenval kan niet zo scherp afgesteld zijn dat ie ook afgaat bij pissebedden en mieren.
Nog los van het feit dat je dat waarschijnlijk ook helemaal niet wilt, je wilt muizen vangen en geen insecten.
Het enige dat er dan inderdaad op zit is blijven proberen en opnieuw pindakaas aanbrengen, hopend dat er een muis komt snoepen voordat de pindakaas wederom opgegeten is.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Peter, 09-11-2019
Hoi ik ben nu al weken muizenvallen aan het zetten in de garage daar zitten ze nl.elke keer wordt de pindakaas er van af gegeten en de klem staat nog steeds op scherp hoe is dat mogelijk iemand een idee. ze staan heel scherp ik snap er niks vanReactie infoteur, 12-11-2019
Hallo Peter,
Als de klemmen niet afgaan terwijl wel het (pindak)aas eraf gegeten wordt, kun je ook een ander soort klemmen proberen die beter scherp te zetten zijn (bijvoorbeeld kunststof muizenvallen). Let ook op dat je maar een heel klein beetje aas op de val aanbrengt.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Engelina, 10-06-2019
Er staan handige tips tussen. Helaas niet allemaal uit te voeren hier. Muizengif is geen optie en een stekker ook niet. Ik heb twee katten en zou niet willen dat die ervan eten. Katten… hoor ik u denken. Ja! Maar die nemen de muis juist mee naar binnen, om hem of haar vervolgens doodleuk levend los te laten om ermee te spelen. Muis is ook niet gek en gaat onder of achter een kast of meubel zitten waar wij en de katten niet meer bij kunnen. Ik heb nu 3 muisvriendelijke vallen besteld. Drie voor 10 euro. Die komen deze week binnen. Dan wat pindakaas in de hokjes doen en hopelijk is de muis dan gevangen. Dan nog even een eind lopen om hem los te laten. Hopelijk gaat dit werken want zowel de katten als ik hebben geen rust als dat kleine knaagdier hier rondhuppelt.Reactie infoteur, 10-06-2019
Hallo Engelina,
Bedankt voor je reactie. Zal voor je duimen dat je 'm snel te pakken hebt!
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Muisopbezoek, 31-08-2018
Vannacht is er een muis door mijn slaapkamerraam (aan balkon 3e verdieping) naar binnengekomen. Ik was toevallig wakker en hoorde een plof (vanaf de vensterbank) op mijn bed. Ik stond in 0,001 sec. naast bed. Licht aan en ja een muis dus. Ik woon in een stevige flat en nog nooit muizen of keutels gezien. Eten doe ik niet op mijn slaapkamer.

Na een rondje rennen (de muis en ik ook) leek de muis bezig om weer de weg terug naar het raam te zoeken. Hij sprong steeds omhoog tegen de muur en klom stukjes via het gordijn. Ik ben naar een andere slaapkamer vertrokken met de hoop dat hij zelf de weg naar buiten kon vinden. Vanmorgen meubels en spullen verschoven in mijn kamer, maar geen muis meer gezien. En de vraag is hoe groot is de kans dat hij zelf weer naar buiten is gegaan via het open raam? Of komt ie terug? Vallen zetten en raam niet meer open zetten 's nachts? Een val op het balkon? Ik wil muizen liever niet vermoorden…Reactie infoteur, 01-09-2018
Hallo Muisopbezoek,
Of de muis weer weg is, durf ik niet te zeggen. De tijd zal dat moeten uitwijzen.
Dat er muizen zijn op de 3e verdieping zijn kan betekenen dat ze door het hele flatgebouw heen zitten, dus vraag ook eens bij de buren. Eventueel moet er in het hele flatgebouw bestrijding plaatsvinden. Zelf heb ik in een flat gewoond waar de woningbouw op de begane grond allemaal roosters voor de ventilatieopeningen gemaakt heeft, dit om te voorkomen dat muizen zo het gebouw in konden.
Het raam niet meer opendoen lijkt me een erg drastische maatregel, zeker met warm weer. Bovendien kunnen ze ook binnendoor komen als ze door het hele complex zitten (via spouwmuren of langs leidingen van boven naar beneden door de vloer/plafond).
Als ik jouw was, zou ik wel vallen plaatsen, zowel in huis als op het balkon. Als je ze niet wilt doodmaken, kun je evt. "diervriendelijke" muizenvallen gebruiken. Dat zijn een soort kooitjes waar ze inlopen.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
B., 06-08-2017
Heb net de 2 muizen gevangen die in mijn garage speelden. De eerste muis had ik al na 2 minuten, de tweede na 45 minuten. Nu 24 uur later zie ik geen muizen activiteit meer, maar laat de valletjes nog enkele dagen staan voor de zekerheid. Aangezien wij hier in België het niet zo hebben voor pindakaas heb ik hondenbrokjes als lokmiddel gebruikt. Werkt uitstekend en is een goed alternatief voor de pindakaas.Reactie infoteur, 07-08-2017
Hallo B.,
Bedankt voor je tip over de hondenbrokjes. Zelf heb ik er geen ervaring mee, wel heb ik al eens iemand gehoord die er ook succes mee had. Is dus wel degelijk een optie!
Met vriendelijke groeten, Marcel.
W., 01-07-2017
Hazelnootpasta zoals Duo Pasta van AH of Duo Penottiwerkt werkt feilloos. Schimmelt niet, wordt na verloop van tijd iets steviger en kneedbaar, ideaal om aan te brengen en muis na muis te gebruiken. Nergens lees ik iets over dit zeer probate middel of ik heb niet goed gelezen. Als ik een muis waarneem is die in de regel de volgende dag al gevangen. Is ook wat frisser in gebruik dan de altijd geroemde pindakaas en ik heb het idee dat de muizen nog sneller toeslaan op hazelnootpasta.

Veel succes!Reactie infoteur, 03-07-2017
Hallo W.,
Bedankt voor je tip over de hazelnootpasta / duo pasta. Ik kan me best voorstellen dat dit goed werkt omdat er zowel hazelnoten als cacao / chocolade inzit. Heb al eens eerder een Nutella-fan gehoord die dit met succes gebruikte. Zeker het proberen waard!
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Dinie, 24-05-2017
Heb een muis in de auto, we kwamen er achter omdat een zak veulenbrokken aangevreten was.hebben al een paar dagen 3 klemmen gezet, klemmen telkens leeg maar de muis zit er niet in, durf niet in de auto te rijden, doodsbang voor een muis, zal dan een gevaar op de weg zijn als de muis soms tevoorschijn komt.wie weet raad?Reactie infoteur, 25-05-2017
Hallo Dinie,
Allereerst moet alles wat eetbaar is uit de auto gehaald worden. Dus de veulenbrokken, maar ook snoep, kauwgom, etc. Tevens alle water en andere vocht uit de auto halen: zonder eten kunnen muizen maar een paar dagen, zonder vocht nog korter.
Eigenlijk moet je de auto helemaal leeghalen (alle losse spullen eruit) zodat er ook geen schuilplekken meer voor de muis zijn. Ook de auto uitzuigen zodat er geen kruimels meer zijn.
De auto vol in de zon plaatsen zorgt ervoor dat de auto mooi droog wordt. Het klimaat voor de muis in de auto wordt er dan ook niet bepaald gunstiger op.
Als de klemmen niet afgaan terwijl wel het aas eraf gegeten wordt, kun je ook een ander soort klemmen proberen die beter scherp te zetten zijn (bijvoorbeeld kunststof muizenvallen). Let ook op dat je maar een heel klein beetje aas (bij voorkeur pindakaas) op de val aanbrengt.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Borguet Sophie, 29-12-2016
Beste,
ik heb een heel andere vraag.
ik heb een jaar geleden een wilde babymuis gevonden in de winter en meegenomen die nu een jaar later een flinke mooie muis is geworden.
ze zit in een aquarium van 1m20 met vele activiteiten en mogelijkheden van graven om het zo natuurlijk mogelijk te maken. de eerste 2 keren ging dat perfect om ze in de muizenval te krijgen voor haar kooi te kuisen maar nu staat die er al 2 maand in en wil ze er niet meer in wat mij dus onmogelijk maakt om haar kooi schoon te maken… heb er al noten, kaas, chocolade, koekjes, kattekroketten, etc… erin gelegd maar niets trekt haar aan. ik vul ook haar eetbakjes niet meer aan voor haar te verplichten het eten in de val te gaan halen maar noppes…
heeft u misschien nog een tipje voor mij om haar in de val te krijgen?

hartelijk dank!Reactie infoteur, 30-12-2016
Hallo Sophie,
Tja, je zou zeggen dat eten toch voldoende aantrekking moet hebben, zeker als er nergens anders in de kooi meer eten is, muizen kunnen namelijk maar een paar dagen zonder eten. Wellicht herinnert de muis zich de vorige keren in de val en kijkt er nu voor uit weer in dezelfde val te trappen? Ik weet het niet. Misschien nog eens met pindakaas proberen? Of anders een ander soort "val" gebruiken, bijvoorbeeld een klein kooitje met deur, waar je dan voer in doet en waarvan je gauw het deurtje dicht doet als de muis erin loopt. Je moet dan wel de wacht houden omdat het niet automatisch gaat. Of anders misschien niet alleen het voer maar ook het water naar de val verplaatsen?
Andere optie is misschien nog om een tussenschot in de kooi te plaatsen zodat de ene helft schoongemaakt kan worden terwijl de muis in de andere helft zit. En dan daarna de muis naar de schone helft laten gaan zodat de andere helft ook schoongemaakt kan worden.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Bijanka, 28-12-2016
Hoi Marcel, ik woon in een vrij oud huis ca 1930. Heb in het verleden last van muizen gehad met valletjes en pindakaas voldoet prima meerdere malen beet gehad. Nou heb ik de laatste keer alles dichtgemaakt met van die staalsponsjes het waren vrij grote gaten. Maar nou blijken er nog gaten te zitten want we zien er nou weer een aantal lopen. Mijn buurman gaat binnenkort na 40 jaar verhuizen dus daar zal ook wel het nodige vandaan komen. Maar nu heb ik vallen en gif uitstaan maar die blijven tegenwoordig leeg, mijn huis houd ik dagelijks schoon hoe kan dit en de grote vraag hoe zorg ik dat die beestjes wegblijven? Groetjes BijankaReactie infoteur, 29-12-2016
Hallo Bijanka,
Om met het laatste te beginnen, de preventieve acties die je al onderneemt om dagelijks schoon te maken helpen al een stuk. Verder zorgen dat er niks eetbaars bereikbaar is voor de muizen (dus bewaren in blikken, plastic bakken, etc.).
Wat betreft het gif is het zo dat de muizen niet meteen doodvallen als ze er van gegeten hebben, meestal gaan ze naar een schuilplaats en vertrekken daar naar de eeuwige jachtvelden. Niet altijd zul je ze dan vinden.
De muizenvallen kun je het beste plaatsen op de looproutes van de muizen.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Josje, 21-11-2016
Beste, vanwege afval vogelvoer op de grond heb ik een rat(je) en die eet de vloer in de tuin leeg. Ik blijf de vogels voeren dus hoe kom ik van de rat af.
Wat voor kooitje moet ik kopen om hem te vangen of…? Bedankt voor uw reactie, JosjeReactie infoteur, 22-11-2016
Hallo Josje,
Ik zou willen adviseren om contact op te nemen met de afdeling plaagdierbestrijding van de gemeente. Zij weten hoe ratten bestreden kunnen worden, mogelijk door inschakeling van een professioneel bedrijf.
Verder zou ik, als je toch vogels wilt blijven voeren, kiezen voor een methode zonder vogelvoer op de grond. Dit om geen ratten aan te trekken. Hiervoor zijn vele mogelijkheden beschikbaar in bijvoorbeeld een dierenwinkel of tuincentrum. Zoals bijvoorbeeld vetbollen die je ophangt in een boom of struik of aan de muur.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Marcel, 11-11-2016
Ook ik heb muizen op zolder, en lok ze ook met pindakaas en het werkt super, heb er afgelopen week 4 gevangen en zet er gelijk 7 klemmen klaar, omdat ik 2 jaar geleden een muizenplaag op die manier heb kunnen voorkomen, want had in een paar dagen 11 gevangen en daarna bleven de vallen leeg, zet sindsdien wanneer het kouder wordt de klemmen weer op scherp, met succes.Reactie infoteur, 15-11-2016
Hallo Marcel,
Bedankt voor je reactie. Zeker wanneer je eerder muizen in huis hebt gehad, is het aan te raden permanent een of meerdere muizenvallen neer te zetten (vooral als het stookseizoen weer begint). Pindakaas gaat gelukkig erg lang mee. Regelmatig inspecteren of er een muis in de val zit hoort er dan natuurlijk bij. En als je wat gevangen hebt is het inderdaad slim om het aantal muizenvallen (tijdelijk) te verhogen. Succes met de bestrijding!
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Elly, 07-08-2016
In de kippenren heb ik een ultrasoon muizenverdrijver staan, maar nu zitten ze in 't nachthok. 1.5 mtr bij 1.5 mtr. Kan ik daar ook zo'n apparaatje neerzetten, of is de ruimte daar te klein voor?Reactie infoteur, 07-08-2016
Hallo Elly,
Het valt natuurlijk altijd te proberen, hoewel het weer geld kost om zo'n ding te kopen.
Kippenrennen (en dan in het bijzonder het kippenvoer!) zijn erg in trek bij muizen. Wellicht dat je ook op dat punt iets kunt proberen. Bijvoorbeeld niet te veel voer geven, voer weghalen als de kippen op stok gaan, of zelfs speciale voerbakken met een klep die alleen opengaat als een kip zijn poot op een trede zet.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Marcoh, 27-06-2016
Ik lok ze met pindakaas dat werkt super. Hoe ver kan een muis dit ruiken? Misschien zijn ze al weg maar lok je ze bij een ander uit de tuin door de sterke geur. Hoe zit dit?Reactie infoteur, 29-06-2016
Hallo Marcoh,
Theoretisch kan een muis tientallen meters ver ruiken, maar dit kan korter zijn als het bijvoorbeeld waait buiten, er (sterkere) geuren dichterbij de muis zijn, of als de lucht/geur niet zo sterk is. Persoonlijk zou ik me niet zo'n zorgen maken dat je muizen uit de tuin van de buren lokt. Als je een muis in de klem hebt, is de kans vele malen groter dat ie bij jou in huis al rondliep.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Jackie, 30-12-2015
Ik had van de week muizenvallen en van alle twee is de kaas verdwenen en de val in niet dicht gegaan iemand tips? dank uReactie infoteur, 31-12-2015
Hallo Jackie,
Allereerst kun je proberen om een zo klein mogelijk stukje kaas erop te doen (of een heel klein likje pindakaas), want hoe groter het lokaas is hoe makkelijker het wel lijkt om eraf te halen zonder dat de val afgaat. Verder is het zo dat er nog weleens verschil zit in hoe makkelijk/moeilijk een muizenval afgaat/dichtklapt. Bij sommige ouderwetse houten vallen is relatief veel kracht nodig als ze op scherp staan. Vaak zijn de plastic "wasknijperachtige" muizenvallen dan een betere keus. Het is veel makkelijker om ze op scherp te zetten (gewoon op de grond zetten en openklappen) en er is veel minder kracht voor nodig om ze (door de etende muis) af te laten gaan.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Marco, 25-12-2015
Net zag ik weer een muis onder het tv-meubel zitten in de woonkamer. De kat was er druk mee bezig. Ik had even de achterdeur open. Ik strooi vogelvoer in de tuin en denk dat ze daarop af komen. Ik heb de kat even ergens anders geplaatst, de achterdeur wijd open gezet en hopelijk is de muis weer naar buiten gevlucht en anders heeft mijn kat vannacht wat te doen. Ik ga zeker niet met bestrijdingsmiddelen of klemmen werken, daarvoor ben ik teveel dierenliefhebber, ja ook een muis is een dier. Ik hoop alleen wel dat het beestje zich niet ergens verstopt heeft en een nestje gaat maken want dan zijn straks wel de rapen gaar, maar dat zien we dan wel weer.Reactie infoteur, 26-12-2015
Hallo Marco,
Het vogelvoer kan heel goed de reden zijn dat er muizen worden aangetrokken: ze zijn er namelijk dol op! Hopelijk krijg je geen muizenplaag in huis, maar met een kat zal het anders waarschijnlijk snel opgelost zijn. Zeker als het er een is die op jacht gaat, zoals die van jou!
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Jannetje, 26-11-2015
Vorige week zag ik, dacht ik, plotseling een muis 's avonds door de huiskamer lopen. Kon me dat eigenlijk niet voorstellen omdat ik in een nieuwbouwflat woon. Maar een paar jaar geleden is een buurman verhuisd, omdat hij zo'n last had van muizen. Ik kon dat niet begrijpen. Gisteren had ik boodschappen gedaan en o.a. gevulde speculaas etc. in de huishoudkast opgeborgen. Een paar uur later schrok ik nogal, omdat die speculaas was aangevreten en voor een behoorlijke rommel zorgde. Ik heb dat onmiddellijk weggehaald en opgeruimd. Ik veronderstel dat het nu meerdere muizen zijn v.w.b. de flinke aangevreten speculaas. Dat kan één muis niet alleen hebben gedaan.
Kan ik nu een muizenklem zetten met pindakaas? Maar waar dan? Of is het beter dat ik een kat neem? Kan ik eventueel de woningbouwvereniging hier op aanspreken, dit i.v.m. met de verhuizing van de vorige buurman?Reactie infoteur, 26-11-2015
Hallo Jannetje,
De eerste maatregel die je moet nemen is alle etenswaar goed opbergen in blikken, bussen en bakken, zodat muizen er niet bij kunnen. Ook de vloer goed vrijhouden van kruimels.
Een muizenval zou je het beste kunnen plaatsen in de looproute van muizen, maar omdat dat niet altijd practisch is kun je ook een andere plek zoeken.
Contact met de woningbouwvereniging zoeken is sowieso een goed idee. Dan weet men in ieder geval dat er problemen met muizen zijn en kunnen ze eventueel ook maatregelen nemen. Zelf heb ik in een flat gewoond waar de woningbouw op de begane grond allemaal roosters voor de ventilatieopeningen gemaakt heeft, dit om te voorkomen dat muizen zo het gebouw in konden.
Kijk ook zelf in de meterkast (en andere plekken waar leidingen van boven naar beneden door de vloer/plafond lopen) en bij de voor- en achtergevel of je geen kieren en gaten ziet waar muizen doorheen kunnen. Alles waar een potlood in past (of groter) moet je dichtmaken, want daar kunnen ze al doorheen.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Guus, 14-11-2015
Mensen doen er verstandig aan altijd 1 muizenval op scherp te hebben staan. Regelmatig kijken en het stukje kaas vervangen is een must.
Vang je er 1, plaats dan 2 muizen vallen om te zien of er muizen van elders komen.Reactie infoteur, 14-11-2015
Hallo Guus,
Bedankt voor je reactie. Zeker als er ooit muizen in een huis geweest zijn, is het te overwegen standaard een muizenval neer te zetten. Alleen zou ik er dan pindakaas op doen, dat gaat toch iets langer mee dan een blokje kaas. Regelmatig kijken naar de val blijft natuurlijk wel nodig.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Chantal, 18-10-2015
We hebben last van muizen. Het lijkt wel of er iedere keer 1 tegelijk komt. We hebben ook een vogel en de muis komt op het voer af. Als ik 's nachts beneden kom zit de muis in de voerbak van onze vogel. De muis komt onder het keukenblok vandaan. We hadden er voor de zomer ook al last van, maar toen hebben we er 2 gevangen met traditionele muizenvallen met vogelvoer erop(dat eten de muizen uit de vogelkooi). Nu hebben we onder het keukenblok alles schoongemaakt. Er lagen niet normaal veel muizenkeutels. Ook houden we het huis elke dag schoon. Er staan 4 muizenvallen in het looppad naar de vogelkooi, maar de muis is er gewoon omheen gelopen. Er zitten ook van die geluid dingen in het stopcontact, maar niets lijkt dit keer te helpen. Wil m'n vogel ook niet weg doen vanwege de muizen. Heeft iemand nog een idee?Reactie infoteur, 19-10-2015
Hallo Chantal,
Misschien kun je zorgen dat de muizen niet bij het voer van de vogel kunnen komen?
Bijvoorbeeld door de kooi niet op de grond te zetten, maar op een tafeltje met 1 gladde metalen poot in het midden eronder (waar de muis niet tegenop kan klimmen), en dan de tafel ook niet tegen de muur of tegen iets anders aan.
Ik kan me ook voorstellen dat je 's nachts het voerbakje weghaalt uit de kooi. Pas als makkelijk bereikbaar en lekker voer (zoals het vogelvoer, of kruimels op de grond) niet meer beschikbaar is gaan de muizen zich toeleggen op het aas wat op de muizenvallen zit (ik zou toch eens een klein likje pindakaas proberen) of op eventuele gifkorrels.
Je zegt dat de muizen onder het keukenblok vandaan komen. Kijk dan ook eens hoe ze daar komen: zijn er soms kiertjes of gaatjes in de muur of de vloer waar ze doorheen kunnen? Maak die dan dicht. Een gaatje waar een potlood in kan is al groot genoeg voor ze.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Gerrit, 02-10-2015
Ik heb een Muizenval doosje geplaatst om hem levend te vangen! er ligt Pindakaas & een stukje kaas in.maar daar gaat die niet in > toen heb ik wat Korrels voor gelegd. die eet die wel op! wat kan ik nog meer doen? gr GerritReactie infoteur, 03-10-2015
Hallo Gerrit,
Tja, de meeste muizen verkiezen kaas en pindakaas boven korrels, maar ook bij muizen verschillen de smaken blijkbaar…
Wat je verder kunt doen is zorgen dat er naast de korrels (die ik gewoon zou blijven gebruiken zolang ervan gegeten wordt) en de pindakaas/kaas in het kooitje niets anders eetbaars is te vinden. Dus goed alle kruimels wegzuigen en etenswaren afgesloten (in blikken/bussen/dozen) bewaren.
Aanvullende maatregelen kunnen nog zijn het afsluiten van kieren en gaten waardoor de muizen binnen kunnen komen.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Gloria, 24-09-2015
Wij wonen in een appartement op de zevende etage. Wij hebben 10 dagen geleden 3 muizen gevangen met de lijm plakken. Maar ik heb nog een/meer gehoord onder de kast/keuken. Wij hebben korrels gestrooid, die zijn opgegeten. Moeten we nog meer korrels onder de keuken zetten? Ik hoor nog steeds actie onder de kast. Bedankt.Reactie infoteur, 24-09-2015
Hallo Gloria,
De gifkorrels werken niet meteen, het duurt altijd een paar dagen tot een week voordat de muizen bezwijken. Meer korrels zouden nuttig kunnen zijn als er weer "nieuwe" muizen bij jullie zijn die er nog niet van hebben gegeten.
Zorg allereerst ook dat alles wat interessant is voor muizen in afgesloten bakken/blikken etc. is opgeborgen en dat je regelmatig kruimels wegzuigt. Kieren en spleten naar o.a. de buren (bijvoorbeeld bij de gevel en in de meterkast) moeten dichtgemaakt worden, want de muizen komen natuurlijk niet door de lucht naar jullie 7e verdieping.
Ga ook eens met de buren praten, want die hebben waarschijnlijk hetzelfde probleem. De enige manier om in een appartementencomplex een muizenplaag aan te pakken, is als iedere bewoner meewerkt en de nodige maatregelen neemt.
Als het probleem niet snel opgelost kan worden, is het waarschijnlijk verstandig om een professioneel bedrijf in te schakelen om het complex muisvrij te krijgen; Regel dit bijvoorbeeld via de woningbouwvereniging of de VVE.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Plant Aardig, 30-07-2015
Wat apart dat een hamster niet dood mag, maar een muis wel? Alle dieren zijn gelijk aan elkaar. Er bestaat ook helemaal geen ongedierte. Dat maken wij mensen er van. En als er dan ongedierte zou bestaan dan is dat de mens zelf. Weet je hoeveel ziekten de mens verspreidt? Hoeveel schade de mensheid aanricht op deze planeet. Hoeveel schade de mensheid aanricht t.a.v. andere mensen, dieren en het milieu? De arrogantie ten top om dan bepaalde diersoorten ongedierte te noemen. Daar is zo'n muisje niets bij, bij de schade die 'wij' dagelijks aanrichten. Walgelijke adviezen hier over vallen die het muisje doden, over gif strooien waar ze langzaam aan doodbloeden. Waar halen jullie het lef vandaan om een diertje dat aan te doen?

Maar niet in de tuin met gif strooien hoor, want andere dieren zouden daar dood aan kunnen gaan? Ja en? Zijn die andere dieren meer waard dan muizen dan? Wat een speciesisme/soortisme. Als je de betekenis van dat woord niet weet, wikipedia en google zijn je vriend.

Er is hier ook een muisje dat af en toe even binnen komt snuffelen. Big deal zeg. Ik heb gewoon alle voedsel in plastic bakken opgeborgen en ik zorg dat ik de boel aan kant houdt. Beestje doet geen mens kwaad. De mens doet de beestjes meer kwaad.Reactie infoteur, 01-08-2015
Beste Plant Aardig,
Bedankt voor het geven van jouw visie op dit onderwerp.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Hanneke, 06-03-2015
Onze dochter heeft een hele grote muis gevangen op zolder. Hij is in een ouderwetse muizenval gelopen. Door zijn grootte is hij echter niet meteen doodgegaan maar waarschijnlijk van de pijn in het rond gesprongen, via twee trappen beneden in de gang belandt en daar doodgebloed. Een heel naar, maar waar verhaal. Nu hebben zij een kindje van tien maanden rondkruipen en ondanks dat de bloedvlekken op trap, wanden en in de gang zijn verwijderd, vraag ik mij af of het nu voor het kleintje veilig is om rond te kruipen? Moet er misschien toch een ongediertebestrijder bijkomen om te ontsmetten?
Ik hoop dat iemand mij kan helpen… een ernstige vergiftiging van het kindje wil ik graag voorkomen!Reactie infoteur, 07-03-2015
Hallo Hanneke,
Als je de boel zelf gewoon goed schoonmaakt is het niet nodig om iemand in te huren voor ontsmetting. Ontsmetten doet een ongediertebestrijder overigens niet, die richt zich op het bestrijden van de muizen. Als het niet lukt om zelf de muizen afdoende te bestrijden, is inschakelen van een professional daarvoor natuurlijk wel aan te raden.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Leonie, 08-02-2015
Ook ik heb last van (volgens mij maar 1) muis, ik ben er niet bang voor maar ik vind het wel vies. Ik heb zon elektronisch ding aangeschaft met van die geluiden. In het begin heb ik ze niet meer gezien maar een week later zat ie ineens weer voor mijn neus tijdens het tv kijken. Ander geluidje aangezet en weer paar dagen geen last (naar mijn weten) totdat ik vorige week mijn brood pakte en het muisje lekker in de zak zat te eten, ik schrok zo dat in de zak weer terug gooide in de kast dus muisje was meteen gevlogen natuurlijk. Heb alle open etenswaren weg gegooid en gif gehaald. Dit heb ik nu een paar dagen staan maar er is helemaal niet aan gezeten. Is het verstandig om de zakjes open te maken in de lokdoosjes? Ik heb voor de rest nu mijn eten in allemaal afsluitbare bakken gedaan vandaag. Kan het zijn dat ze daarom nog niet van het gif gegeten hebben? Ik hoop dat iemand mij kan helpen. Mijn huisbaas wil er niks aan doen.Reactie infoteur, 09-02-2015
Hallo Leonie,
Of de zakjes in de lokdoosjes opengemaakt moeten worden durf ik niet te zeggen. Zit er geen instructie bijgeleverd? Anders even informeren bij de zaak waar je het gekocht hebt.
Heel goed dat je alle eten nu opbergt zodat de muizen er niet bijkunnen, het is namelijk wel zo dat het gif meestal pas in trek komt als er verder niets eetbaars meer beschikbaar is (dus ook geen kruimels meer op de vloer bijvoorbeeld). Succes verder met de bestrijding!
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Christel, 30-12-2014
Wij hebben een muis (of meer brrrrr…) in het plafond van onze aanbouw zitten. Volgens mij ook alleen maar daar! Nu hebben we al sinds een paar dagen 2x twee verschillende merken gif gestrooid. Hoe lang kan dat duren voordat er enige werking optreedt? Wij hebben het idee dat de muis er alleen maar hyper van wordt! Meer gekras/ getippel…
Maar verder lijken wij nergens last van te hebben, zou zo ook niet weten waar hij vandaan komt. De aanbouw staat volgens mij niet in directe verbinding met de rest van de spouwmuren, maar tja… een klein gaatje… wat kun je ons nog meer aanraden? wij kunnen alleen iets doen via de inbouwspots… dus muizenklem wordt lastig…Reactie infoteur, 31-12-2014
Hallo Christel,
Zo te horen zijn jullie op de goede weg. Het duurt wel een paar dagen voordat het gif begint te werken. Je zou ook nog kunnen kijken of er wegen zijn waarlangs ze (bijvoorbeeld van buitenaf) daar terecht gekomen kunnen zijn. Gaten/kieren zou je dan kunnen dichtmaken, of afdekken met gaas als het ventilatie-openingen zijn.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Nadia, 28-12-2014
Hoi, lang geen muizen gezien in huis, let erg op hygiëne en geen kruimels etc. Vandaag sneeuwde het flink buiten en in een flits zag ik een muis onder de koelkast rennen. Later zag ik een piepklein muisje eten van stukje pindakaas met vergif die ik daar neer had gezet. Nu heb ik een vraag. Muizen zijn kennelijk blind, maar hoe onthouden ze de weg precies? Hoe komt t dat ze ineens niet meer komen? En waarschuwen ze elkaar wanneer ze ontdekken dat ze gif gegeten hebben. Dat kleine muisje lijkt geplast te hebben daar, maar t kan ook de olie uit de pindakaas zijn? Hoe weten andere muizen dat ze niet meer in een bepaalde ruimte moeten komen vanwege de gif?
Ik probeer een muis te begrijpen.
Alvast bedankt.Reactie infoteur, 28-12-2014
Hallo Nadia,
Muizen zijn naar mijn weten niet blind (maar worden wel blind geboren). Hoe muizen de weg onthouden weet ik niet, geen idee hoe hun hersens en geheugen precies werken. Ik denk niet dat ze doorhebben dat ze gif gegeten hebben. Omdat het gif langzaamwerkend is, is er voor hen geen verband met het eten ervan. Ze zullen elkaar dus ook niet waarschuwen voor het gegeten hebben van gif en muizen zullen een ruimte ook niet mijden omdat er gif aanwezig is. Wat het plasje op de vloer is, kan ik op afstand natuurlijk moeilijk zien (of ruiken), maar ik zou het gewoon netjes opvegen met een stukje papier en schoonmaken.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Nadia, 28-12-2014
Vreemd vind ik, dat gezegd word dat lijmplankjes niet mogen omdat de muis mogelijk van stress sterft… so what? Die beest moet dood, weg uit mijn territorium en hoe eerder dood hoe beter…Reactie infoteur, 28-12-2014
Hallo Nadia
Dat lijmplankjes niet gebruikt mogen worden vind ik niet zo gek, het is gewoon regelrechte dierenmishandeling en bovendien zijn er genoeg alternatieven beschikbaar.
Vreemd genoeg is het verkopen van lijmplankjes niet verboden, alleen het gebruik is niet toegestaan. Google er maar eens op, je zult ze te kust en te keur aangeboden zien worden…
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Sonja, 09-12-2014
Wij hebben muizen in de dubbele wand van het kippenhok. Het voer zit in afgesloten bakken maar de voerbak kunnen ze wel bij. Met de muizenklem al 14 muizen gevangen, maar de pindakaas is nu niet meer in trek. Al een paar dagen niets gevangen en ze lopen er wel. Iedere avond zien we ze lopen door de voerbakken als de kippen op stok zijn. Goed doorvoede muizen. Ik heb ook een muizenvangendekat. Maar die kan ik niet in het kippenhok los laten. Af en toe vangt ze er 1 buiten. Als ik de muizen vergiftig en onze kat eet een muis op, wordt zij dan ook vergiftigt? Ik denk dat ze de muizen niet opeet, maar ik durf het risico niet te nemen.Reactie infoteur, 09-12-2014
Hallo Sonja,
Een kippenhok werkt helaas als een magneet op muizen. Het kippenvoer is een delicatesse voor ze. Ze lopen bij jou door de voerbakken en geen wonder dat ze dan weldoorvoed zijn…
Is het misschien een optie om de voerbakken weg te halen als de kippen op stok zijn? Of anders meer afgepast voer geven zodat er niks meer overblijft voor de muizen?
Ik weet dat er ook automatische voerbakken bestaan, zodat het voer alleen bereikbaar is met een zich openende klep als de kip op een trede gaat staan. Dat lijkt me ook de moeite van het proberen waard.
Het gif zou ik zelf ook niet aandurven als er een kat of andere loslopende huisdieren in de buurt zijn.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Margriet, 07-12-2014
Hallo infoteur Marcel,
Het is weer winter en ze zitten er weer. In het achterste gedeelte mijn al wat oudere huis, waar verwarmingshok, kelderruimte en bijkeuken zich bevinden. Intussen al veel mogelijke doorkruipgaatjes en kieren dichtgemaakt en voor de rest ook veel gehad aan alle tips en wetenswaardigheden die ik hier gelezen heb. Al zijn het er teveel om ze allemaal in een keer te kunnen lezen. O.a. gelezen dat muizen dus ook vanaf de grond via de muur omhoog kunnen klimmen en zo door een raam naar binnen kunnen komen. Nu heeft het aangebouwde bijgebouw waarin de muizen zich bevinden een plat dak met een schoorsteen. Mijn vraag is, of muizen ook via een schoorsteen (als de kachel niet brandt?) naar binnen kunnen komen?
Ik las trouwens nog in een van je antwoorden, dat een muis vermoedelijk niet snel bij een mens in bed kruipt. Misschien niet snel, maar enkele jaren geleden werd ik wakker omdat ik iets zachts tegen mijn been voelde bewegen. Het dekbed opgeslagen en daar zat hij, rechtop, mij met verbaasde kraaloogjes aan te kijken. Niet lang, want toen sprintte hij er vandoor. Ik was al net zo verbaasd. En verder gelukkig niet bang voor muizen, maar ik vind ze onhygiënisch en schadelijk. Dus ook boven de kruipruimtes goed afgedicht en sindsdien geen muisje meer in de slaapkamer gehoord of gezien.
Vr. groet, MargrietReactie infoteur, 08-12-2014
Hallo Margriet,
Bedankt voor je reactie! Mooi dat je geen last meer hebt van muizen in je slaapkamer.
Tja, of muizen via de schoorsteen kunnen binnenkomen… erg waarschijnlijk lijkt het me niet, maar ik durf het ook niet helemaal uit te sluiten. Misschien reageert er nog eens iemand hier die het heeft meegemaakt, net als jij met de muis in bed ;-)
Met vriendelijke groeten, Marcel.
J. Peters, 13-07-2014
Hallo beste mensen.
Een klein vraagje aan u.
In mijn tuintje liep een muis en daar mijn vrouw zo verschrikkelijk bang is voor een muisje moest ik dus in actie komen.
Nu heb ik drie muizenvallen gezet met klaas erin.
Dit heb ik twee maal gedaan en twee maal was de kaas eruit gevreten.
Je hoeft bij wijze van spreken maar naar die vallen te wijzen of ze vliegen al dicht.
Ra ra hoe is dat nu mogelijk. Nu heb ik ze vanmorgen weer gezet met pindakaas
Misschien heb u er een antwoord op
Groetjes Jan.Reactie infoteur, 14-07-2014
Hallo Jan,
Muizen zou ik vooral bestrijden als ze in huis komen en dan in eerste instantie door te voorkomen dat ze naar binnen kunnen. Een tuin muisvrij krijgen is denk ik vrij moeilijk. In de klemmen kunnen trouwens ook katten, vogels of andere dieren terechtkomen. Is er soms een opslag van eetbare dingen in een schuur (van jou of van de buren)? Iets is al snel eetbaar voor muizen. Vogelvoer of vetbollen kunnen bijvoorbeeld ook heel goed als lokaas voor de muizen zijn: als een vogel ervan eet zullen er natuurlijk stukjes op de grond komen.
Je moet er maar net aardigheid in hebben, maar het nemen van een kat kan eventueel op natuurlijke manier een oplossing zijn…
Met vriendelijke groeten, Marcel.

Warning: Undefined array key "gebruikersnaam" in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/article.php on line 246

Deprecated: strtolower(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/article.php on line 246

Fatal error: Uncaught Error: Undefined constant "datum" in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/article.php:249 Stack trace: #0 /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/index.php(82): include() #1 {main} thrown in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/article.php on line 249