Hoe kom ik aan kachelhout of haardhout?

Hoe kom ik aan kachelhout of haardhout? Wanneer u een houtkachel of open haard stookt, heeft u een voorraad hout nodig. Er zijn verschillende manieren om aan haardhout te komen. U kunt haardhout bestellen en bij u thuis laten bezorgen. Er zijn ook mensen die graag zelf de handen uit de mouwen steken om aan haardhout te komen. Door jaarlijks zelf een aantal bomen te kappen, kunt u zelf zorgen voor een voorraad hout. Natuurlijk kunt u uw hout ook op Marktplaats kopen.

Welke houtsoort wilt u stoken?

Er zijn veel houtsoorten die u in uw houtkachel of open haard kunt stoken. Niet iedere houtsoort is even geschikt om in de houtkachel of open haard te stoken. Geverfd en geïmpregneerd hout is bijvoorbeeld af te raden, omdat er dan kankerverwekkende stoffen vrijkomen. Bovendien stinkt het stoken van geverfd en geïmpregneerd hout, dit kan voor de buurt overlast opleveren. Verder is het af te raden om naaldhout te stoken. Naaldhout bevat hars, wat voor veel vonken zorgt. De vonken vergroten de kans op een schoorsteenbrand.

Zachte houtsoorten zoals wilg en berk kunnen prima gestookt worden. Deze zachte houtsoorten branden wel minder lang dan harde houtsoorten zoals eikenhout en beukenhout. Naast de juiste houtsoort is het belangrijk dat het hout wat u stookt droog is. Nat hout zorgt voor een onvolledige verbranding en geeft roet- en teervorming. Het stoken van nat hout vergroot hiernaast de kans op een schoorsteenbrand. De droogtijd van zachte houtsoorten duurt ongeveer een jaar. Bij harde houtsoorten is de droogtijd ongeveer twee jaar. Droog hout heeft een vochtpercentage onder de 20 procent. Om het droogproces te versnellen, kunt u het hout kloven.

Haardhout bestellen bij een haardhoutleverancier

Haardhout kunt u eenvoudig online bestellen bij een haardhoutleverancier zoals haardhout.nl of openhaardhout-gigant.nl. Bij veel haardhoutleveranciers is het mogelijk om het haardhout bij u thuis te laten bezorgen. Sommige haardhoutleveranciers rekenen geen verzendkosten.

Bij een haardhoutleverancier heeft u de keuze uit verschillende houtsoorten. Iedere houtsoort heeft een eigen prijsklasse. Meestal kunt u haardhout bestellen per kuub of per pallet. Op een pallet zit 2 tot 3 kuub haardhout. Het haardhout is meestal ovengedroogd en gekloofd. De houtblokken hebben een vaste maat, zodat ze in de meeste kachels passen.

Het nadeel van het kopen van hout bij een haardhoutleverancier, is dat deze meestal vrij prijzig is. Wanneer u weinig tijd heeft om zelf voor haardhout te zorgen, is het bestellen bij een haardhoutleverancier ideaal.

Haardhout kopen op Marktplaats

Op Marktplaats wordt veel haardhout aangeboden door particulieren. Sommige particulieren hebben het haardhout al op maat gezaagd en gekloofd. U hoeft het alleen nog maar een tijdje te laten drogen. Wanneer een particulier al het hout heeft gedroogd, kunt u deze direct stoken.

Sommige particulieren bieden na het snoeien stammen hout aan. Wanneer u zelf energie wilt steken in het kortzagen en kloven van haardhout, kunt u door het kopen van de stammen op een goedkopere manier aan hout komen. Meestal scheelt dit ongeveer 15 tot 30 euro per kuub haardhout.

Een tip om op een goedkopere manier aan haardhout te komen, is door haardhout te kopen in de zomer. De vraag naar haardhout ligt dan lager. In de winter is de vraag naar haardhout hoger, waardoor ook de prijs van haardhout vaak hoger ligt.

Sprokkelen van haardhout door bomen te snoeien of te kappen

Wanneer u zelf een bos of bomen in de tuin heeft, kunt u aan haardhout komen door zelf te snoeien of te kappen. Let wel op of dat u bij het kappen van een boom een kapvergunning nodig heeft. Het sprokkelen van haardhout is een intensieve klus, maar bespaart u wel veel geld doordat u geen haardhout hoeft te kopen.

Gereedschap

U moet wel rekening houden dat u goed gereedschap nodig heeft om zelf voor haardhout te kunnen zorgen. Te denken valt aan een goede kettingzaag, kruiwagen, bijl of kloofmachine. Hiernaast moet u voldoende ruimte hebben om het haardhout enige tijd te laten drogen.

Gratis bomen snoeien of kappen

Een andere manier om aan haardhout te kopen is door bij andere mensen bomen te snoeien of te kappen. Op internet wordt regelmatig gevraagd of iemand gratis een boom wil kappen of snoeien in ruil voor haardhout. Wanneer u handig bent, is dit een goede manier om aan goedkoop haardhout te komen.

Houthandelaren of timmerbedrijven

Houthandelaren of timmerbedrijven hebben regelmatig afvalhout over. U zou deze bedrijven kunnen benaderen of ze eventueel afvalhout voor u overhebben. Deze bedrijven betalen soms kosten om het afvalhout af te laten voeren. Wanneer ze u blij kunnen maken met het afvalhout, hoeven ze hiervoor geen stortkosten te betalen.

Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer verkoopt in de maand februari regelmatig hout, welke afkomstig is uit de Nederlandse bossen. Het haardhout is FSC-gecertificeerd en geoogst volgens de gedragscode van zorgvuldig bosbeheer. Op de website van Staatsbosbeheer kunt u zien waar het hout wordt verkocht. Het is mogelijk dat het hout gratis of tegen een meerprijs bij u thuis wordt bezorgd.
© 2017 - 2024 Thijs1993, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Haardhout prijs en kwaliteit: welke soort is het beste?Haardhout prijs en kwaliteit: welke soort is het beste?Welke houtsoort is het beste om te gebruiken in de houtkachel en wat zijn de prijzen? Er bestaan verschillende soorten h…
Hout branden in de open haardHout branden in de open haardEen houtvuurtje maken is een kunst. Het is een beetje genant als het vuurtje steeds uitgaat. Het is niet vakkundig en ge…
Tafels milieubewust gemaakt van afvalhoutHout wordt al vanuit de oudheid gebruikt voor zeer veel doeleinden. Ooit was hout ook het materiaal waarmee een palissad…
Vuur in de tuinVuur in de tuinVuur in de tuin kan heel gezellig zijn, maar wat voor vormen van vuur in de tuin hebben we eigenlijk en wat is toegestaa…

Hoe wordt grondwater geschikt gemaakt voor kraanwaterHet lijkt zo simpel: draai de kraan open en er komt helder water uit. Maar waar komt dat water vandaan? Eén van die mani…
Hoe kan ik zelf een foto of poster professioneel inlijstenHoe kan ik zelf een foto of poster professioneel inlijstenHet lijkt zo eenvoudig; het zelf inlijsten van een foto of poster. Toch kan het op de verkeerde manier inlijsten zorgen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Gerarddm, Pixabay
  • http://www.haardhout.com/welke-houtsoort-i-9.html
Thijs1993 (41 artikelen)
Gepubliceerd: 06-03-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.