Hoe kan ik zelf een foto of poster professioneel inlijsten

Hoe kan ik zelf een foto of poster professioneel inlijsten Het lijkt zo eenvoudig; het zelf inlijsten van een foto of poster. Toch kan het op de verkeerde manier inlijsten zorgen voor problemen. Wie kent het niet; fotoresten die tegen het glas blijven plakken of posters die langzaam opkrullen. Om deze problemen te voorkomen is het handig om een aantal tips in acht te nemen, zodat het zelf inlijsten van een foto of poster een beter resultaat heeft. Naast problemen die ontstaan met het zelf inlijsten van een foto of poster, is het soms ook lastig om exact de juiste lijst of passe-partout te vinden in de juiste maat. Als de juiste maten niet beschikbaar zijn, is het ook mogelijk om een lijst op maat te laten maken.

Een kleine foto zelf inlijsten in een fotolijstje

Het inlijsten van een kleine foto is vaak geen probleem. Een fotolijstje is zo gevonden en het laten afdrukken hoeft ook geen probleem te zijn. Er zijn genoeg online bedrijven of zelfs winkels die een fotoservice hebben en de foto's kunnen afdrukken. Ook een fotowinkel kan digitale bestanden vaak tijdens het wachten afdrukken op fotopapier. Er is echter wel een ding waar toch op gelet moet worden bij het inlijsten van een foto, ook al betreft het een standaardformaat in een standaardlijstje. Als de foto namelijk op glanspapier wordt gedrukt en dit papier komt in contact met het glas van het fotolijstje, kan het zo zijn dat een gedeelte van de foto als het ware op het glas blijft plakken. Dit is natuurlijk erg vervelend als er een keer een nieuwe foto in het lijstje moet. Om dit te voorkomen kan er gekozen worden voor een afdruk op mat fotopapier, of kan er gekozen worden voor een fotolijstje waar het glas niet direct tegen het fotopapier aan komt. Een andere optie is ook om te werken met een passe-partout. Door een passe-partout in het lijstje te zetten komt er ook ruimte tussen het fotopapier en het glas, waardoor de afdruk niet kan blijven plakken aan het glas van het fotolijstje.

Vervorming van het papier bij het inlijsten van grote afdrukken

Vervorming van grote foto's

Bij grotere foto's kunnen er ook nog andere problemen ontstaan. Als een foto op groot formaat afgedrukt wordt en vervolgens ingelijst wordt, kan de foto gaan bobbelen of kreukelen. Hoe beter het fotopapier, hoe minder dit zal optreden. Er is echter een manier om dit ook bij wat dunner fotopapier te voorkomen, namelijk door de foto op karton of een andere achtergrond te lijmen. Het is wel belangrijk om hiervoor de juiste materialen te gebruiken, omdat anders de foto alsnog kan gaan kreukelen of de lijm zelfs de foto of het papier kan aantasten.

Vastlijmen van foto's aan karton

Het bobbelende of kreukelende effect treedt met name op bij foto's van A4-formaat of groter en kan na enkele maanden optreden of zelfs pas na enkele jaren. Om dit te voorkomen kan de foto vastgelijmd worden aan een kartonnen achtergrond. Het is hierbij wel belangrijk om fotolijm te gebruiken, omdat niet alle andere soorten lijm hiervoor geschikt zijn. Een bijkomend voordeel van fotolijm is dat de meeste varianten zonder problemen weer makkelijk te verwijderen zijn. Op die manier kan de foto later gewoon weer van het karton losgemaakt worden zonder dat deze beschadigt.

Een veel gemaakte fout bij het gebruiken van fotolijm is dat er alleen lijm op de hoeken wordt gedaan. Hiermee wordt het bobbelen van de foto niet tegengehouden. Om een professioneel uiterlijk te krijgen, is het belangrijk dat de gehele achterzijde van de foto voorzien wordt van fotolijm. Vervolgens kan deze tegen een stuk karton geplakt worden.

Zelfklevend karton bij het vastplakken van een foto

Een andere mogelijkheid, een die minder tijd kost, is het gebruiken van zelfklevend karton. Deze hoeven alleen op maat gemaakt worden en kunnen dan gebruikt worden om de foto tegenaan te plakken. Dit karton is niet bij iedere fotozaak te verkrijgen, maar is gelukkig online goed beschikbaar.

Het maken van een passe-partout

Bij sommige foto's of posters is een passe-partout ook erg mooi. Hierdoor wordt het geheel wat rustiger van uiterlijk en wordt de aandacht meer naar de voorstelling gehaald. Het is mogelijk om zelf een passe-partout te maken, maar het is aan te raden om dit te laten doen. Om een mooi passe-partout zelf te maken is er namelijk een passe-partoutsnijder nodig, of er moet gekozen worden voor plat papier. Echt passe-partout papier is dikker dan normaal papier en wordt aan de binnenzijde schuin afgesneden. Hierdoor ligt de afbeelding iets verder van het geheel af en maakt de schuin afgesneden rand het geheel wat minder plat.

Als er toch gekozen wordt voor plat papier is het goed om alles eerst goed uit te meten, en door middel van puntjes te noteren op het papier. Deze kunnen vervolgens verbonden worden door een lijn, gebruik hiervoor een liniaal en potlood. Om de lijnen uit te snijden kun je een stanleymes en een stalen liniaal gebruiken. Het is hierbij wel belangrijk om goed door te snijden tot in de hoeken. Een eventuele lijn die nog zichtbaar is na het snijden, kan met een gum weggewerkt worden.

Een lijst met een passend passe-partout kopen

Om de kosten van het laten maken van een passe-partout te vermijden, kan er ook gezocht worden naar een lijst waar al een passend passe-partout bij zit. Met name bij formaten die vaker gebruikt worden, is het mogelijk om een mooie lijst te vinden met een passend passe-partout. Als het gaat om minder gebruikte formaten foto of poster, of er simpelweg geen mooie lijst te vinden is, is het aan te raden om op internet te kijken. Een aantal online bedrijven heeft zich ook gespecialiseerd in het aanbieden van een grote diversiteit aan maten en soorten en kan zelfs ook op maat geleverde lijsten en passe-partouts leveren.

Het fixeren van een foto of poster in een passe-partout

Om een passe-partout in te zetten is het belangrijk om de afbeelding aan de achterzijde te fixeren. Dit kan middels een eenvoudig plakbandje aan de bovenzijde van de foto of poster, waarmee deze aan de achterzijde van de passe-partout wordt vastgezet. Dit is om het langzaam omlaag zakken van de poster tegen te gaan. Als er een foto wordt ingelijst blijft het nog steeds belangrijk om deze goed vast te zetten op bijvoorbeeld een stuk karton om het krullen te voorkomen. Bij posters hoeft dit niet.
© 2017 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fotolijsten: veel soorten, formaten en kleurenFotolijsten: veel soorten, formaten en kleurenFoto's behoren meestal tot de kostbaarste bezittingen. Ze herinneren dikwijls aan zeer bijzondere momenten in een leven…
Spatten: een eenvoudige zeefdruktechniekSpatten: een eenvoudige zeefdruktechniekSpatten is een eenvoudige zeefdruktechniek. Je hebt er geen bijzondere gereedschappen voor nodig, daarom kun je eenvoudi…
Een fotocollage makenEen fotocollage makenFoto's zijn vaak gemaakt voor een herinnering voor later. Denk maar eens aan je bruiloft of een bepaalde vakantie. Vaak…
Een origineel (zelf)portret schilderen met waterverfHou je van schilderen en ben je op zoek naar uitdagingen? Dan is deze opdracht misschien iets voor jou. Je hoeft helemaa…

Hoe kom ik aan kachelhout of haardhout?Hoe kom ik aan kachelhout of haardhout?Wanneer u een houtkachel of open haard stookt, heeft u een voorraad hout nodig. Er zijn verschillende manieren om aan ha…
Besparen op elektriciteit door verlichtingBesparen op elektriciteit door verlichtingElektriciteit is duur, verlichting is nodig en geld is niet in overvloed. Mensen kampen met veel uitgaven tegelijk waard…
Bronnen en referenties
Polkozic (439 artikelen)
Laatste update: 10-02-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.