Airco en Airconditioning

Airco en Airconditioning In de winter kijken vele mensen uit naar de zomer. Heerlijk; luchtige kleding, een lekker zonnetje, terrasje pakken, bijbruinen op het strand... Toch heeft de zomer ook een keerzijde: hitte. Op warme zomerdagen kan de temperatuur binnen oplopen tot ongekende en onaangename hoogten. Airco of airconditioning kan dan uitkomst bieden. In dit artikel worden diverse soorten airconditioning besproken.

Wat is airconditioning?

Airconditioning, klimaatbeheersing, is het reguleren van de lucht in binnenruimtes. Met een dergelijk apparaat of installatie kan men de temperatuur en de luchtvochtigheid van een ruimte op het gewenste niveau instellen, terwijl de buitentemperatuur onveranderd blijft. Het is zelfs mogelijk de lucht te zuiveren door het invoeren van een filtersysteem. Een airco in huis kan erg prettig zijn. Je kan zelf een airco installeren of dit laten doen door een bedrijf.

Hoe werkt air conditioning?

Een airco systeem bestaat uit een gesloten buizenstelsel welke gevuld is met koelvloeistof. Op twee plaatsen, een binnen en een buiten de te koelen ruimte, is het oppervlak van de buis sterk vergroot. Een ventilator veroorzaakt een luchtstroom die langs het koelelement blaast. De warme lucht laat de koelvloeistof verdampen. Dit verdampingsproces onttrekt warmte aan de omgeving. De ventilator trekt vervolgens de afgekoelde lucht weer de ruimte in. De verdampte koelvloeistof stroomt via de buis naar een compressor, welke het gas samenperst. De buis komt uit in een tweede element, aan de buitenkant van de te koelen ruimte. Daar trekt de ventilator opnieuw lucht uit de omgeving aan. De koelvloeistof condenseert en geeft daarbij warmte af aan de buitenlucht. Het koelmiddel stroomt via de buizen de te koelen ruimte weer binnen en het proces begint opnieuw. De airco vullen dient regelmatig te gebeuren.

Toepassingen airconditioning?

Een airco installatie kan naast koelen meestal ook verwarmen door bovenbeschreven proces om te keren. Het kan dus een optie zijn in je woning airco te gebruiken voor zowel verwarming airco als verkoeling airco.

Soorten airconditioning

Er zijn diverse airco systemen, elk met hun voor- en nadelen.

Mobiele airconditioner

Dit type airco, de mobiele airco, wordt voornamelijk gebruikt voor het koelen van kleinere ruimtes. Dit type airco staat op wieltjes, weegt niet veel en is daarom makkelijk verplaatsbaar doordat het een verrijdbare airco is. Je kunt dit type gebruiken op verschillende plaatsen. Het enige wat je nodig hebt is een stopcontact en een opening om de afvoerbuis door te steken, dit kan ook een raam zijn. Deze airco's maken meestal wat meer lawaai en koelen minder goed dan de vaste airco's.

Split-airconditioning

Split airco bestaat uit een binnen- en een buitendeel welke met elkaar verbonden zijn. Dit wordt ook wel een vaste airco genoemd. Deze zijn vrij gemakkelijk te plaatsen en omdat het motorblok buiten geplaatst is werken ze erg stil. Het type is vaak erg klein en valt dus niet erg op. Een split airco is dus geen mobiele airco.

Multisplit-airconditioning

Dit type airco komt sterk overeen met de split-airconditioning. Het grote verschil is echter dat je met dit type airco meerdere ruimtes apart kunt verwarmen en koelen. Multisplit-airconditioning is ideaal voor grotere gebouwen, zoals kantoren.

Raamkoelers

Dit type airco wordt vrij veel gebruikt. Het is gemakkelijk te installeren en niet al te duur. De airco wordt boven een deur of in een venster in de muur geplaatst. De binnen- en buitendelen zitten vaak in hetzelfde toestel. De installatie van de raamkoeler zelf is heel makkelijk, maar er moet wel wat breekwerk vantevoren verricht worden.

Voordelen air conditioning?

Het allergrootste voordeel is uiteraard de warmteregulerende functie van het airconditioningsysteem. De airco kan zeer aangenaam zijn op warme dagen waarop toch werk verricht moet worden of voor het koelen van een warm huis. Sommige bedrijven hebben zich gespecialiseerd in airco huur en kunnen je dus een airco verhuren tegen een lagere prijs dan het zelf aanschaffen van een airco.

Nadelen airconditioning?

Ondanks de vele voordelen hebben airco's ook nadelen. Ze verbruiken bijvoorbeeld veel energie, helaas worden zij zelden gevoed door zonne-energie. Belangrijk is dat men de ruimte waarin de airco gebruikt goed gesloten blijft, anders vermengt de gekoelde lucht zich weer met de warme buitenlucht. Wanneer je constant in een gekoelde ruimte zit en dan naar buiten gaat kan je een 'klap in je gezicht' krijgen van de warmte die je tegemoet treedt, welke nog warmer lijkt door het enorme temperatuurverschil tussen binnen en buiten.

Airco prijzen

De prijzen van een airco installatie lopen sterk uiteen om verschillende redenen. Ten eerste speelt de kwaliteit van de airco installatie een enorm grote rol. Hier wordt vaak naamsbekendheid en populariteit van het merk van de airco in een adem bij genoemd. Voor een bekend merk moet je vaak meer centen neertellen dan voor een minder bekend airco installatie merk.
Daarnaast speelt de capaciteit van de airco ook een rol in de airco prijzen. Waar wil je de airco voor gaan gebruiken? Hoe groot is de ruimte die je wilt gaan koelen of juist verwarmen? Een airco kan je aanschaffen in een airco winkel. Een airco huren bestaat soms ook tot de mogelijkheden; er zijn ook speciale airco verhuur bedrijven.
© 2008 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Airconditioning kopen en installeren, waar let je op?Een airconditioning kan erg prettig zijn in huis. Zowel in de zomer als in de winter kan een airco de lucht koelen en ve…
Airconditioning kopen: Waarop letten bij aankoop van airco?Steeds meer particulieren kiezen voor airconditioning in de eigen woning. Na airco op vakantie in Spanje, op het werk of…
Verschillende soorten Airco voor in huisIn de zomer hebben veel mensen behoefte aan verfrissing. Men kan dan overwegen om een airconditioning, ook wel airco of…
Airconditioning in huis, energiezuinig ventilerenAirconditioning in huis, energiezuinig ventilerenAirconditioning van goede kwaliteit thuis of op kantoorraakt meer ingeburgerd. Nieuwbouw ventileert vaak slecht waardoor…

IJsbloem, vrolijke eenjarige plantDe ijsbloemen hebben een bonte mengeling van kleur. Het zijn eenjarigen die uw balkon en tuin maanden een zonnig en vrol…
Keuken kopen doe je zoKeuken kopen doe je zoWie wil er nou geen mooie keuken in huis om lekker te kunnen koken met de vrijheid van een kookeiland of een mooie apoth…
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 06-09-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.