Garagedeuren: veel soorten, maten en kleuren

Garagedeuren: veel soorten, maten en kleuren Een garage zonder deur is als een kookpan zonder deksel. De auto kan er gewoon in en in die pan kun je best koken. Maar toch kiest iedereen die een garage laat bouwen ervoor om een deur te laten plaatsen. De belangrijkste overweging is de veiligheid. Ook al loopt het aantal autodiefstallen terug geeft een auto in een garage toch een veiliger gevoel dan onder een open carport. Welke garagedeur het moet worden kan nog wel enige kopzorgen kosten. Er zijn deuren te kust en te keur.

Kiezen uit verschillende soorten garagedeuren

In eerste instantie zal de keuze vallen op een garagedeur die past bij de architectuur van de woning. Maar ook daarin kunnen smaken verschillen. Verder bestaan er verschillende modellen zoals een dubbele openslaande deur, een kanteldeur of een sectionaaldeur. En natuurlijk kan de keuze vallen op een garagedeur die al dan niet elektrisch bediend kan worden en met of zonder loopdeur.

Dubbele openslaande deur

Een dubbele openslaande deur bestaat uit twee gelijke deuren naast elkaar met in het midden het handvat om te openen en de sluiting. Het is eigenlijk de minst praktische deur omdat meer handelingen moeten worden verricht om te openen.

Kanteldeur

Een kanteldeur bestaat uit één geheel en kan naar boven worden gekanteld waarna hij zich horizontaal onder het plafond bevindt. Afhankelijk van het kantelsysteem en het gewicht van de deur vergt het openen en sluiten enige kracht en armlengte om de deur helemaal te laten kantelen. Een alternatief voor het openen is door middel van een motortje. Bij een kanteldeur moet evenals bij een dubbele deur worden opgelet dat de auto niet te ver tegen de deur aan wordt gezet omdat de kanteldeur naar buiten toe ruimte nodig heeft.

Sectionaaldeur

Een sectionaaldeur bestaat uit verticale stroken die in tegenstelling tot een kanteldeur niet naar buiten opent maar recht naar boven. De ruimte vóór de garage kan daardoor geheel worden benut en ook de doorrijdhoogte is meestal hoger.

Loopdeur

Dikwijls bevindt zich in een garagedeur een loopdeur wat makkelijk is als de ruimte ook als fietsenstalling wordt gebruikt of als even iets uit de garage moet worden gehaald.

Elektrisch openen van garagedeur

In plaats van de auto uit te moeten komen en enige krachttoeren te verrichten kan het openen van de garage veel eenvoudiger met een elektrisch systeem. Gewoon vanuit de auto met een druk op de knop van de afstandsbediening opent de deur en kan de chauffeur even later in weer en wind comfortabel de garage inrijden. Wie een verbinding heeft vanuit de garage naar de woonruimten zit met een elektrische garagedeur helemaal op rozen. Een automatische deurvergrendeling zorgt meestal voor een goede inbraakbeveiliging.

Verschillende materialen

Ook wat de materialen betreft waar garagedeuren van zijn gemaakt onderscheiden ze zich soms sterk van elkaar. Garagedeuren kunnen gemaakt worden van hout, kunststof of metaal zoals verzinkt staal of RVS (roestvrij staal bestaande uit een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof).

Verschillende kleuren

Een ander aspect waardoor garagedeuren zich van elkaar onderscheiden is uiteraard de kleur. Houten deuren behouden soms hun houttint zeker als een deur bestaat uit hardhout maar kunnen ook geverfd worden evenals deuren van andere materialen. In principe zijn alle kleuren van de regenboog mogelijk maar ook bij het kiezen van de kleur zal met de architectuur van de woning rekening worden gehouden. Uitzonderingen vormen die deuren waarbij de eigenaar een specifieke voorkeur heeft.

Zelfs online bestellen

Zoals zoveel producten zijn zelfs garagedeuren online te bestellen. Bij “onlinegaragedeur.nl” kan daarvoor gebruik worden gemaakt van een deurcalculator via welk systeem op een makkelijke manier allerlei gegevens voor een nieuwe deur kunnen worden opgegeven. Ook bestaat er een zogenaamd online inmeetformulier waarbij alle afmetingen kunnen worden opgegeven. Uiteindelijk wordt dan de prijs van die deur berekend en kan worden overgegaan naar een online bestelling en wordt de deur gemaakt conform de gegevens. De sterke punten die de firma aangeeft zijn hoge kwaliteit, korte levertijd, alles precies op maat gemaakt ook de garagedeurbladen en geleidingssystemen, voldoen aan de veiligheidsstandaardeisen, voorzien van kogel- gelagerde looprollen, dikke panelen en CE en TÜV goedgekeurd.

Veel types uit voorraad leverbaar

Een andere firma namelijk De Rooy garagedeuren adverteert met de allerbeste kwaliteit/prijs verhouding. Zij geven deskundig advies en een uitstekende service. Veel types garagedeuren zijn uit voorraad leverbaar en eventueel maatwerk wordt uitgevoerd zonder meerprijs. Bovendien is de montage eenvoudig. De deuren zijn van hoogstaande kwaliteit met een hoge isolatiewaarde en prachtig design en worden zowel in nieuwbouw als renovatieprojecten toegepast. Standaard zijn de garagedeuren met een plankenmotief in houtnerfstructuur uitgerust maar voor meerprijs zijn ook varianten mogelijk. Alle deuren zijn voorzien van het CE-keurmerk. De motoren van de elektrisch bedienbare deuren zijn uitgerust met een fluisterstille riemaandrijving en kunnen ofwel handbediend ofwel elektrisch bediend worden.

Busman ook met bouwaanpassingen

Ook garagedeuren van de firma Busman worden geleverd voor nieuwbouw of renovatie en kunnen worden aangepast aan elke bouwkundige situatie. Ook eventueel noodzakelijke bouwaanpassingen kunnen door het bedrijf worden verzorgd. De deuren worden geleverd met tien jaar garantie en plaatsing gebeurt door eigen montageploegen.
© 2016 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Garagedeuren in allerlei soorten en materialenHeeft u een garage, dan heeft u er natuurlijk ook altijd een garagedeur in zitten. Mocht deze garagedeur niet meer helem…
Zelf een deur afhangenEen stompe deur op opdekdeur afhangen is niet ingewikkeld. Het is een tijdrovende klus, maar als je het geduld ervoor ku…
Aluminium ramen en deurenSteeds meer huishoudens zien de voordelen van het gebruiken van aluminium ramen en deuren. Ze zijn erg onderhoudsvriende…

Huis schilderen: zelf doen of laten doenHuis schilderen: zelf doen of laten doenDe benaming schilder voor een beroep is eigenlijk zonder toevoeging onduidelijk. Wordt een kunstschilder bedoeld of iema…
Droge lucht: wat kun je ertegen doen?Droge lucht: wat kun je ertegen doen?Als de wintermaanden er weer aankomen zetten we allemaal de verwarming weer aan. Het wordt dan lekker warm in huis, maar…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Antranias, Pixabay
  • https://www.conrad.nl/nl/Search.html?search=garagedeuren
  • http://www.onlinegaragedeur.nl/
  • https://www.derooijgaragedeuren.nl/
  • http://www.garagedeur.com/
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 22-05-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.