Droge lucht: wat kun je ertegen doen?
Als de wintermaanden er weer aankomen zetten we allemaal de verwarming weer aan. Het wordt dan lekker warm in huis, maar wat we dan vaak vergeten is dat de luchtvochtigheid in huis daalt. Dit is erg ongezond voor mensen, planten en dieren. Wat zijn de gevolgen ervan en wat kunnen we er precies tegen doen?
Inhoud
Luchtvochtigheid
Lucht bevat vocht. Dit zie je niet omdat het waterdamp is. Hoeveel procent de luchtvochtigheid is ligt o.a. aan de temperatuur. Hoe kouder de temperatuur, hoe droger de lucht wordt. Als het buiten mistig is, dan is de luchtvochtigheid 100%. Een normale gezonde luchtvochtigheid binnenshuis bedraagt 50-60%. In de wintermaanden kan dit zakken naar 30% of nog lager. Een goede luchtvochtigheid is goed voor de gezondheid. Een huis heeft daarom 24 uur per dag een goede luchtvochtigheid en ventilatie nodig. Een huishouden produceert gemiddeld 10 à 15 liter vocht per dag. Dit wordt geproduceerd door ademen, koken, douchen/baden en transpireren. Daarnaast is een goede ventilatie ook belangrijk in verband met de vervuilde lucht.
Klachten van een te lage luchtvochtigheid
- Het koud hebben bij een normale temperatuur binnenshuis
- Droge of irriterende keelholte en/of neusslijmvliezen
- Geïrriteerde keel
- Droge hoest
- Droge huid
- Droge en gebarsten lippen
- Droge branderige ogen
- Contactlenzen die irriteren door te droge ogen
- Geïrriteerde luchtwegen
- Hogere vatbaarheid voor ziektes
- Verminderde weerstand
- Hoofdpijn
- Vermoeidheid
- Problemen met de concentratie
Verhoogd risico om ziek te worden
Naast de lichamelijke ongemakken die je van een droge lucht kunt krijgen, is er ook een verhoogde kans om ziek te worden. Door een droge lucht kunnen virussen zich makkelijker verspreiden. Daarnaast verdampt het zweet op de huid en krijg je het daardoor kouder. Als het wat warmer is in huis, en de luchtvochtigheid is laag, dan komt er meer stof vrij die in de lucht gaat zweven. Hierdoor wordt het risico groter om sneller ziek te worden.
Centrale verwarming
Eén van de grootste oorzaken van een lage luchtvochtigheid is de verwarming. In de winter als de verwarming lekker staat te broeien daalt de luchtvochtigheid. Ook als de airconditioning aanstaat daalt de luchtvochtigheid snel. Vloerverwarmingen komen ook niet ten goede aan de luchtvochtigheid in huis, en ook kantoorpanden hebben vaak te maken met een droge lucht doordat de verwarming in de winter op volle toeren aan staat.
Droge lucht slecht voor meubels/vloer
Een droge lucht is niet goed voor meubels en vloeren. Ook voor muziekinstrumenten is het slecht. Om de luchtvochtigheid wat omhoog te brengen kan het helpen om wat bakjes water op de verwarming te zetten. Je kan natuurlijk ook een luchtbevochtiger kopen in de bouwmarkt of bestellen via internet. Ze variëren van € 35,00 tot € 200,00. Kijk welke voor jou het beste zal werken qua ruimte en standen. Op deze manier weet je zeker dat je spullen in huis in een goede luchtvochtigheid staan, en zal dit ook zeer ten goede komen aan jouw eigen gezondheid.
Wat te doen tegen een droge lucht?
- Een luchtbevochtigingsapparaat
- Badkamerdeur open zetten tijdens/na het douchen
- Bad niet meer leeg laten lopen na het badderen
- De temperatuur niet hoger zetten dan 20-21°C
- Het huis extra ventileren
- Droger aanzetten zonder afzuigingsinstallatie aan te doen
- Regelmatig stoffen
- Planten neerzetten
Statisch door droge lucht
Ook kan je meer statisch geladen zijn met een droge lucht. Synthetische kleding maakt het dan vaak ook nog even wat erger. Als je je haren kamt hoor je de haren tegen de borstel aan knetteren en gaat je haar overeind staan. Ook kan je een statische schok krijgen als je metalen voorwerpen aanraakt. Om dit te voorkomen kun je met je hand snel een tik geven op het voorwerp voordat je het gaat (op)pakken/aanraken. Op deze manier voel je de pijn van de schok niet, gezien je alleen bij de eerste aanraking een schok kan krijgen.