Kweek je eigen 'dwarf cavendish' bananenplanten
Het klinkt wellicht vreemd om in een land als Nederland bananenplanten te kweken. Niet alle rassen zullen het in Nederland ook even goed doen, maar de Musa dwarf cavendish is eenvoudig in huis te kweken in ons klimaat, met de juiste zorg en aandacht. Leuk om zo'n 'pup' bijvoorbeeld cadeau te geven. Ze groeien namelijk behoorlijk snel en het zijn echte eye catchers in huis die bovendien een idylisch tropische sfeer meebrengen. Wanneer je zelf een Musa dwarf cavendish weet te bemachtigen of je hebt er al één, dan is het niet moeilijk je bananenplantpopulatie in snel tempo te vermenigvuldigen.
Musa dwarf cavendish
De
Musa acuminata dwarf cavendish, zoals de volledige naam luidt, is een cultivar van de commerciële bananenplant waarvan je de vruchten in de supermarkt kunt krijgen. Deze 'dwarf'-variant is echter een stuk kleiner, wat de naam al doet vermoeden.
Waar de commerciële plant zo'n 7 tot wel 9 meter hoog kan worden en in de natuur staat, kan de dwarf cavendish 'slechts' uitgroeien tot 2,5 meter. Dit maakt hem in tegenstelling tot zijn grote broer een geschikte huiskamerplant. De dwarf cavendish vindt zijn oorsprong in Zuidoost-Azië en behoort tot de palmsoorten.
De schijnstam
Het middelpunt van de musa plant heet de schijnstam. Van daaruit worden nieuwe bladeren omhoog geduwd. Met ieder nieuw blad dat gevormd wordt, groeit de schijnstam in dikte. Een volwassen plant heeft dan ook een dikkere en stevigere stam dan jonge bananenplanten.
De bladeren van de plant kunnen tot wel 4 meter lang worden. Jonge, net nieuw gevormde bladeren kunnen een rode gloed krijgen die later weer wegtrekt. Volwassen bladeren hebben een (fel)groene kleur. In sommige bladeren kan zich een donkerkleurig gevlekte print vormen wat iets wegheeft van camouflage.
Na verloop van tijd - dit kan wel jaren duren - kan, mits de omstandigheden optimaal zijn voor de plant, er een bloem opkomen uit de schijnstam. Deze bloem heeft een purperen mantel en bestaat uit allemaal kleine witte bloemetjes. Deze bloemetjes zullen uitgroeien tot eetbare bananen van zo'n 15 tot 20 cm lang.
Voortplanting van de musa
De dwarf cavendish vormt vrij snel uitlopers aan de voet van de schijnstam, wanneer de plant zich in goede conditie bevindt. Musa's planten zich voort via het principe van klonen, op een rankende wijze aan de voet van de stam. Door middel van selectie en veredeling van diverse rassen, planten musa's zich niet meer voort via zaden, zoals de oudste bananenplanten 7000 jaar geleden dat nog wel deden.
Zwaardpups en waterpups
Moederplanten vormen daarentegen 'stekken' aan de voet van de schijnstam die identiek zijn aan de moederplant. Dit worden 'pups' genoemd. De pups zijn te categoriseren in
zwaardpups en
waterpups.
Het onderscheid ligt aan de vorm van de plant. Zwaardpups groeien sneller de hoogte in dan waterpups en hebben de bladeren minder dicht op elkaar zitten. Ook zijn ze wat puntiger qua uiterlijk. Waterpups daarentegen zien er voller en compacter uit. Hierdoor komt het zonlicht minder goed bij alle bladeren waardoor deze variant over het algemeen minder snel groeit dan de zwaardpup die het zonlicht beter kan opvangen met al zijn bladeren.
Verzorging van de bananenplant
Een goede kweek is uiteraard afhankelijk van de juiste verzorging, maar ook een beetje van geluk. De dwergbanaan is gemakkelijk binnenshuis te kweken, wat ook zeer aan te bevelen is vanwege de (kamer)temperatuur binnenshuis. Buitenshuis heb je te maken wisselende weersinvloeden, die in het slechtste geval funest kunnen zijn voor de plant.
De dwarf cavendish is een makkelijke plant voor mensen die minder groene vingers hebben, omdat het geen plant is die extreem veel zorg vraagt of specifieke eisen heeft. Bovendien is de plant niet berucht om ziektes die lastig in de kiem te smoren zijn.
Tips voor het kweken van de Musa dwarf cavendish
Wanneer de plant de juiste zorg krijgt zal deze prima gedijen en je belonen met regelmatig nieuwe bladeren en pups. Let daarbij op het volgende:
- Zorg voor een goede standplaats met veel warmte en zonlicht
- Geef veel water
- Geef bemesting op zijn tijd
- De plant moet genoeg ruimte hebben in de pot
- Wees voorzichtig met het wegsnijden van uitlopers
Goede standplaats
De musa staat bij voorkeur het hele jaar door op een plek bij een raam en het liefst op het zuiden. Dit is vooral in de wintermaanden van belang wanneer het aantal zon uren afneemt. In de zomer zou de plant naar buiten kunnen bij volle zon en een temperatuur boven de 12 graden, maar bescherm de plant wel altijd tegen wind. Bij teveel wind scheuren de bladeren gemakkelijk, wat zonde is van het uiterlijk van je plant.
Zet de plant beslist niet het hele jaar buiten. De dwarf cavendish is niet bestendig tegen vorst en verdraagt lage temperaturen slecht. De plant zal er slordig en futloos uit gaan zien en de kans bestaat dat je plant dit niet zal overleven. Wil je de gok wagen en hem buiten laten overwinteren, dek hem dan in ieder geval af met een beschermhoes.
Water geven
De dwarf cavendish is een dorstige plant en houdt er niet van in té droge aarde te staan. Geef volwassen planten bij voorkeur om de dag een scheut water. De grond waarin je plant staat zal een beetje vochtig moeten aanvoelen. Vooral in de zomermaanden wanneer het goed warm is (binnen) zul je de plant extra water moeten geven.
Afhankelijk van de grote van je plant en pot zal de plant soms wel een liter of enkele liters per keer nodig hebben. Zorg er wel voor dat je goede drainage hebt in je pot, zodat de wortels niet in overtollig water blijven staan. Dit voorkomt wortelrot waaraan de plant kan afsterven. Het is daarom aan te bevelen om een binnenpot te gebruiken.
Het geven van mest
Geef je musa af en toe wat (extra) bemesting. Bij voorkeur aan het begin van het groeiseizoen in het voorjaar. Hiervoor kun je bijv. ecologische compost gebruiken of meststof, zoals koemestkorrels. Universele vloeibare meststof volstaat ook. Het maakt met andere woorden niet zo uit wat voor bemesting je de plant geeft, hij zal er hoe dan ook blij mee zijn.
Een geschikte pot
Je musa zal het laten merken wanneer ze in een te kleine pot staat en haar wortels onvoldoende ruimte hebben. De bladeren gaan slap hangen en haar mooie groene kleur zal zich verruilen voor een gele/bruine kleur.
Het beste moment om de plant van pot te verwisselen is in de lente, nog voor aanvang van het groeiseizoen. Hiermee voorkom je dat je schade toebrengt aan beginnende wortelscheuten en eventuele pups. Je zult merken dat de musa een boost krijgt wanneer hij in een grotere pot zit en weer tierig begint te groeien.
Het wegsnijden van zwaardpups en waterpups
Tot slot is het belangrijk dat je voorzichtig bent met het wegsnijden van uitlopers. Wanneer de plant zich gaat vermeerderen wacht dan het liefst met wegsnijden van de pup totdat deze twee derde van de grootte van de moederplant heeft. Dan zullen de wortels van de pup in ieder geval sterk genoeg zijn om op eigen kracht de groei voort te zetten. Snijd je ze eerder weg, dan neem je de proef op de som en kan de pup afsterven.
Het wegsnijden van uitlopers kan heel gemakkelijk met een keukenmesje. Snijdt de pup van de moederplant af in het midden van de aanhechting. Je hoeft hiervoor niet perse de plant helemaal uit de pot te halen. Door simpelweg de aanhechting bloot te leggen (uitgraven) kun je deze al doorsnijden. Wees echter wel voorzichtig met lostrekken van de pup uit de aarde en trek vooral niet te hard, dan blijven de wortels intact.