Opzetzwembad kopen? Eigen zwembad in je tuin

Opzetzwembaden zijn verkrijgbaar in verschillende modellen en materialen. Het meest verkochte opzetzwembad is het ronde model. Door middel van een opblaasbare bovenrand vormt het een bad. Onder de rand zit het zwemdeel dat met water gevuld wordt. Dit type opzetzwembad is te verkrijgen van onder andere de merken Intex en Bestway.Je zet het bad heel snel op, door de rand op te vullen met lucht. Dit kan met een voetpomp maar ook gewoon door de rand van het zwembad met je mond op te blazen. Daarna is het zaak om de onderkant van het zwembad plat uit te leggen op een stabiele ondergrond, bijvoorbeeld op een gazon van gras, of op de vloer van een stenen patio. De ondergrond moet recht liggen, en mag niet schuin aflopen anders gaat het bad scheef hangen als het gevuld is.
Voor- en nadelen van een opzetzwembad
Voordelen van een opzetzwembad- Een opzetzwembad is verkoelend en het bespaart kosten op het bezoek aan een gemeentezwembad. Kinderen (en volwassenen) kunnen enorm genieten van een zwembad in de tuin. Je creëert een vakantiegevoel bij je eigen huis en met name voor gezinnen die niet op vakantie kunnen, is het een groot feest om op deze manier toch een erg leuke vakantie te hebben. Je hebt er wel een eigen tuin voor nodig, en een egale ondergrond. De meeste tuinen zijn geschikt voor een opzetzwembad. Het maakt niet uit of je tuin met gras of met plavuizen bestraat is. Er zijn verschillende formaten te verkrijgen, van kleiner dan 3 meter doorsnee tot wel 7 meter in lengte en doorsnee. De diepte van opzetzwembaden is meestal tussen de 70 en 100 cm.
- Door de pomp en het chloor hou je het zwemwater gemakkelijk goed. Hierdoor hoef je het water nooit te vervangen voor nieuw water. Je houdt het water kraakhelder en schoon dankzij het filteren met de pomp, en door het gebruik van speciale chemicaliën die ook in gemeentezwembaden worden gebruikt.
- Op warme dagen is er niets wat zo optimaal voor verkoeling zorgt als water. Een zwembad zorgt ervoor dat je meer genieten kunt van de zomer, ook als het heel erg warm is, vind je namelijk verkoeling.
- Het is goedkoop. Gemeentezwembaden zijn voor veel mensen te duur geworden. Reken maar gerust tussen de € 3 a 4,- per persoon. Een gewoon gemiddeld gezin met twee kinderen is al snel minimaal 12,- per dag kwijt. Zou je tijdens de vakantie dagelijks naar een gemeentezwembad gaan dan zou je honderden euro's per maand kwijt zijn. Mensen die dat betalen kunnen, kunnen ook wel een vakantiereis betalen. Een opzetzwembad in je tuin is uiteraard een heel stuk goedkoper.
Nadelen van een opzetzwembad
- Het zwembad neemt plaats in. In een kleine tuin kan dat vervelend zijn, vooral als je ook nog een tuintafel met tuinstoelen kwijt wilt. Maar het kleinste model opzetzwembad neemt zelfs in een kleine tuin niet snel teveel ruimte in.
- De zwembaden zijn diep. Het vergt toezicht van een volwassene. Kleine kinderen kunnen in een opzetzwembad verdrinken, net als in een gewoon zwembad.
- Je moet de zuurgraad (en hoeveelheid chloor) van het water goed houden, met behulp van speciale chloormiddelen voor zwembaden.
- Als je een zwembad maandenlang op gras laat staan, ontstaat er een kale, droge plek in je gazon.
Eigen zwembad in je tuin
Het is voor iedereen met een tuin mogelijk een eigen zwembad in de tuin te hebben. Openbare zwembaden zijn duur geworden en steeds meer mensen zoeken naar betaalbare alternatieven, zoals het eigen zwembad in de tuin. Wat kost een eigen zwembad? Het eigen zwembad is al verkrijgbaar voor een bedrag rond de honderd euro. Het gaat dan om een klein zwembad van ongeveer 2-3 meter doorsnee, met filterpomp en speciale zwembadchemicaliën om het bad schoon te houden.Opzetbaden met hout ombouw
Opzetbaden met houten ombouw zijn in allerlei maten verkrijgbaar. Het kleinste bad met houten ombouw is ongeveer 200 x 200 cm. Er zijn ook zeer grote zwembaden met houten ombouw verkrijgbaar. Zwembaden met houten ombouw kunnen zowel bovengronds geplaatst worden als ingegraven worden. Bij zwembaden met houten ombouw gaat het om echte zwembaden met een zandfilterpomp. Als je deze bovengronds plaatst heb je geen vergunning nodig, plaats je ze in de grond dan is een vergunning nodig. Opzetbaden zijn altijd vrij gemakkelijk zelf te plaatsen. Het goedkoopste houten zwembad kost ongeveer tweeduizend euro, inclusief filterpomp. Hoe groter hoe duurder. Zeer grote opzetbaden van hout kunnen wel achtduizend euro of meer kosten. (Prijsindicatie 2018)Handleiding opzetzwembad
Een opzetzwembad van plastic opzetten is eigenlijk altijd een eenvoudig klusje. Bij elk opzetzwembad van Intex of Bestway zitten instructies voor het opzetten, in de doos, maar globaal is de handleiding van een opzetzwembad als volgt opgesteld:Rond zwembad met opblaasbare rand
Instructies over de geschikte ondergrond voor een rond bad: de grond moet egaal zijn, zonder scherpe voorwerpen (steentjes, takjes, en dergelijke), en de ondergrond mag niet schuin aflopen. Men kan gebruik maken van een onderzeil, maar dat hoeft niet. De ring van een rond model met opblaasbare rand, moet gevuld worden met lucht zodat het bad (dan nog zonder water) rond komt te liggen. Schroefdoppen worden op de gaten (pompaansluitpunten) aan de zijkanten van het bad geplaatst. Het bad wordt met water gevuld gedurende ongeveer 4 - 6 uren (afhankelijk van de afmeting en inhoud van het zwembad kan deze tijd verschillen). Het bad is dezelfde dag nog klaar voor gebruik. Dispensers met chloortabletten zijn ook dezelfde dag al noodzakelijk om bacteriegroei tegen te gaan en ook om algengroei tegen te gaan. Ook wordt met chemicaliën de zuurgraad van het water gezond gehouden. Een ander voordeel aan het gebruik van zwembad chemicaliën is overigens dat muggen geen eitjes in het water zullen leggen.
Rond zwembad met stalen frame
De ronde zwembaden met een stalen frame zijn meestal een stuk groter dan de kleinere opzetzwembaden voor in de tuin. Ook hier wordt gekozen voor een vlakke, egale ondergrond. Het frame wordt uitgezet en het zwembad wordt in het frame gehangen en vastgemaakt. Het is een vrij eenvoudig systeem waarmee grote zwembaden kunnen worden opgezet. Qua comfort doen opzetbaden (alle modellen met pomp) nauwelijks nog onder voor ingebouwde zwembaden.
Rond zwembad van metaal
Naast de flexibele zwembaden zijn er ook nog metalen opzetzwembaden. Deze zet je niet echt zelf op want het is gewoon een bassin wat je met water vult. Je zet het dus neer op een stabiele ondergrond en kunt het bad vervolgens al vullen. Ook wordt er een filterpomp op aangesloten. Zolang een zwembad niet wordt ingebouwd worden dit ook opzetzwembaden genoemd. Metalen zwembaden bestaan ook in rechthoekige modellen en in bijvoorbeeld honingraatmodellen. Sommigen hebben aan de buitenkant houten afwerking.
Rechthoekig zwembad met metalen frame
Ook het rechthoekig opzetzwembad met frame wordt op een egale grond opgezet. Het frame is geschikt om het rechthoekige model zwembad in uit te hangen. Daarna met water vullen en zwemmen maar.