Middeltjes tegen vliegen in huis

Middeltjes tegen vliegen in huis Door het warme weer vinden we steeds meer vliegen in huis. Soms kan het een ware plaag zijn. Er bestaan manieren om deze vliegen te verjagen, al zijn ze niet allemaal even effectief. Als je huis er niet proper bij ligt kan je veel last hebben van vliegen. Een grondige schoonmaak en enkele specifieke planten plaatsen kan al wonderen doen.

Schoonmaken

Vliegen komen af op etenswaren, hoe klein ze ook zijn. Zelfs kruimeltjes zijn snacks waar vliegen verzot op zijn. Je huis grondig schoonmaken kan al heel wat vliegen weren. Ook niet afgewassen borden en servies trekken de beestjes aan.

Onafgedekt eten

Sommige producten worden vaak niet afgedekt. Denk aan fruit, groenten en etensbakjes voor de kat of de hond. Om je fruit te bewaren kan je bijvoorbeeld een glazen stolp gebruiken in de plaats van een fruitmand. Groenten die niet in de ijskast moeten liggen, kan je bewaren in een afsluitbare plastieken doos. Etensbakjes kan je meteen opruimen nadat het eten op is, of buiten zetten.

Donker maken van de kamer

Vliegen komen af op licht. Je kan ze proberen weg te lokken door buiten de lichten aan te zetten en het binnen donker te maken. Wellicht gaan ze niet meteen naar buiten vliegen, wacht een half uurtje. Wat eten buiten zetten kan helpen om ze te lokken.

Gebruik azijn om vliegen te verjagen

Vliegen houden niet van azijn, hiermee kan je ze dus verjagen. Kook een pot moutazijn en de vliegen zullen verdwijnen. Let wel goed op dat je de pot niet te veel laat doorkoken, anders brandt de azijn aan. Je kan de warme azijn in kommetjes op verschillende plaatsen zetten. Om de vliegen buiten te houden kan je ook je raamkozijnen insmeren met het goedje.

Vliegenval met azijn

Vul een potje voor de helft met azijn. Voeg er eventueel een heel klein stukje fruit aan toe zodat de vliegen aangetrokken worden. Prik enkele gaten in het dekseltje. Maak ze groot genoeg zodat de vliegen er door kunnen vliegen, maar overdrijf niet. Eens de vliegen binnen zijn zal de azijn ze verwarren. Ze weten niet meer hoe ze uit het potje kunnen verlaten. Ververs af en toe de azijn. Je kan dezelfde val ook proberen maken met een zoet drankje. De vliegen kunnen dan wel gemakkelijker terug ontsnappen.

Vliegenstrips

Hang je kamer vol met vliegenstrips. Deze zijn gedrenkt in lijmstof vermengd met een lokmiddel. De vliegen komen af op de strip en blijven hangen. Vliegenstrips kan je gemakkelijk online kopen. Voor 5 euro kan je doosjes kopen van 2 tot 4 stuks.

Vliegenraam

Probeer er in de eerste plaats voor te zorgen dat er geen vliegen naar binnen kunnen. Maak gebruik van vliegenramen die ze tegenhouden, zodat je toch van een fris briesje kan genieten. Vliegenramen kan je op maat laten maken. Er is wel wat onderhoud aan, maar dat valt best mee. Bewegende onderdelen (scharnieren) kan je insmeren met olie. De frame en het gaas kan je schoonmaken met een neutraal reinigingsmiddel.

Planten en kruiden

Sommige planten en kruiden jagen vliegen heel goed weg. Je kan deze plantjes op strategische plekken plaatsen in je huis, zodat de vliegen wegblijven. Het is niet alleen een zeer effectieve methode, het is ook diervriendelijk. De vliegen zullen simpelweg geen interesse meer hebben in deze ruimte: de geur stoot ze te sterk af.
  • Munt: als afkooksel of plant
  • Basilicum: zet plantjes of leg losse blaadjes
  • Knoflook: zeef bouillon van knoflook en vul kommetjes die je overal kan zetten
  • Ajuin: gesneden ajuin werkt het beste, je kan er ook de ramen met insmeren.
  • Lavendel: gesneden of in plantvorm
  • Kruidnagel: maak een afkooksel en verdeeld het in kommetjes

Als het echt niet anders kan, kan je natuurlijk ook altijd een vliegenmepper gebruiken.
© 2015 - 2024 Bieraait, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je paard beschermen tegen vliegen en insectenTijdens de lente- en zomermaanden worden onze paarden overmatig geplaagd door vliegen, muggen en andere insecten. Wat ku…
Vliegenbestrijding bij paardenVliegenbestrijding bij paardenIn de zomermaanden kunnen paarden erg veel last hebben van vliegen, dazen en andere insecten, die in grote aantallen ron…
Vliegen zijn bijzondere insectenVliegen zijn bijzondere insectenVliegen zijn hele bijzondere dieren. Je komt ze vrijwel overal ter wereld tegen. Ze zijn opvallend snel en wendbaar. Wan…
Natuurlijke insectenafweer middels oliënNatuurlijke insectenafweer middels oliënIn de zomer bij warm weer kan men veel ongemak hebben van vliegen, wespen, dazen en allerlei andere insecten. Gelukkig i…

Opzetzwembad kopen? Eigen zwembad in je tuinOpzetzwembad kopen? Eigen zwembad in je tuinEen opzetzwembad is een zwembad dat je snel opzet in je eigen tuin. Een eigen zwembad in je tuin is ideaal. De uitvindin…
Een decoratieve hangplant: de Tradescantia of vaderplantEen decoratieve hangplant: de Tradescantia of vaderplantOp zoek naar een mooie hangplant? Kies dan voor de Tradescantia of vaderplant. Zijn langwerpige blaadjes hebben prachtig…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipartVectors, Pixabay
  • http://nl.wikihow.com/Zo-kom-je-af-van-vliegen-in-huis
  • http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20130724_00669057
Reactie

Vliegenverjager, 01-06-2017
Ik kwam het volgende apparaatje tegen en het werkt perfect!
Het heet de shooaway en het houdt vliegen weg bij het eten.
ideaal voor bij de bbq bijvoorbeeld. Reactie infoteur, 29-06-2017
Bedankt voor jouw reactie!

Bieraait (45 artikelen)
Gepubliceerd: 15-06-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.