Opzetzwembad kopen? Eigen zwembad in je tuin

Opzetzwembad kopen? Eigen zwembad in je tuin Een opzetzwembad is een zwembad dat je snel opzet in je eigen tuin. Een eigen zwembad in je tuin is ideaal. De uitvinding van het opzetzwembad heeft het mogelijk gemaakt dat iedereen in zijn eigen tuin kan genieten van de luxe van een eigen zwembad. Je zet het eenvoudigste type opzetzwembad al binnen een kwartiertje op. Je moet dan wel nog rekening houden met de extra tijd (enkele uren) om het bad met water te vullen. Er zijn veel verschillende opzetzwembaden te koop. Voor grote en kleine tuinen. Wat zijn de voor- en nadelen, hoe zet je een opzetzwembad op, en waar kun je een opzetzwembad kopen? Opzetzwembaden zijn verkrijgbaar in verschillende modellen en materialen. Het meest verkochte opzetzwembad is het ronde model. Door middel van een opblaasbare bovenrand vormt het een bad. Onder de rand zit het zwemdeel dat met water gevuld wordt. Dit type opzetzwembad is te verkrijgen van onder andere de merken Intex en Bestway.Je zet het bad heel snel op, door de rand op te vullen met lucht. Dit kan met een voetpomp maar ook gewoon door de rand van het zwembad met je mond op te blazen. Daarna is het zaak om de onderkant van het zwembad plat uit te leggen op een stabiele ondergrond, bijvoorbeeld op een gazon van gras, of op de vloer van een stenen patio. De ondergrond moet recht liggen, en mag niet schuin aflopen anders gaat het bad scheef hangen als het gevuld is.

Voor- en nadelen van een opzetzwembad

Voordelen van een opzetzwembad

  • Een opzetzwembad is verkoelend en het bespaart kosten op het bezoek aan een gemeentezwembad. Kinderen (en volwassenen) kunnen enorm genieten van een zwembad in de tuin. Je creëert een vakantiegevoel bij je eigen huis en met name voor gezinnen die niet op vakantie kunnen, is het een groot feest om op deze manier toch een erg leuke vakantie te hebben. Je hebt er wel een eigen tuin voor nodig, en een egale ondergrond. De meeste tuinen zijn geschikt voor een opzetzwembad. Het maakt niet uit of je tuin met gras of met plavuizen bestraat is. Er zijn verschillende formaten te verkrijgen, van kleiner dan 3 meter doorsnee tot wel 7 meter in lengte en doorsnee. De diepte van opzetzwembaden is meestal tussen de 70 en 100 cm.
  • Door de pomp en het chloor hou je het zwemwater gemakkelijk goed. Hierdoor hoef je het water nooit te vervangen voor nieuw water. Je houdt het water kraakhelder en schoon dankzij het filteren met de pomp, en door het gebruik van speciale chemicaliën die ook in gemeentezwembaden worden gebruikt.
  • Op warme dagen is er niets wat zo optimaal voor verkoeling zorgt als water. Een zwembad zorgt ervoor dat je meer genieten kunt van de zomer, ook als het heel erg warm is, vind je namelijk verkoeling.
  • Het is goedkoop. Gemeentezwembaden zijn voor veel mensen te duur geworden. Reken maar gerust tussen de 3 a 4,- per persoon. Een gewoon gemiddeld gezin met twee kinderen is al snel minimaal 12,- per dag kwijt. Zou je tijdens de vakantie dagelijks naar een gemeentezwembad gaan dan zou je honderden euro's per maand kwijt zijn. Mensen die dat betalen kunnen, kunnen ook wel een vakantiereis betalen. Een opzetzwembad in je tuin is uiteraard een heel stuk goedkoper.

Nadelen van een opzetzwembad

  • Het zwembad neemt plaats in. In een kleine tuin kan dat vervelend zijn, vooral als je ook nog een tuintafel met tuinstoelen kwijt wilt. Maar het kleinste model opzetzwembad neemt zelfs in een kleine tuin niet snel teveel ruimte in.
  • De zwembaden zijn diep. Het vergt toezicht van een volwassene. Kleine kinderen kunnen in een opzetzwembad verdrinken, net als in een gewoon zwembad.
  • Je moet de zuurgraad (en hoeveelheid chloor) van het water goed houden, met behulp van speciale chloormiddelen voor zwembaden.
  • Als je een zwembad maandenlang op gras laat staan, ontstaat er een kale, droge plek in je gazon.

Eigen zwembad in je tuin

Het is voor iedereen met een tuin mogelijk een eigen zwembad in de tuin te hebben. Openbare zwembaden zijn duur geworden en steeds meer mensen zoeken naar betaalbare alternatieven, zoals het eigen zwembad in de tuin. Wat kost een eigen zwembad? Het eigen zwembad is al verkrijgbaar voor een bedrag rond de honderd euro. Het gaat dan om een klein zwembad van ongeveer 2-3 meter doorsnee, met filterpomp en speciale zwembadchemicaliën om het bad schoon te houden.

Opzetbaden met hout ombouw

Opzetbaden met houten ombouw zijn in allerlei maten verkrijgbaar. Het kleinste bad met houten ombouw is ongeveer 200 x 200 cm. Er zijn ook zeer grote zwembaden met houten ombouw verkrijgbaar. Zwembaden met houten ombouw kunnen zowel bovengronds geplaatst worden als ingegraven worden. Bij zwembaden met houten ombouw gaat het om echte zwembaden met een zandfilterpomp. Als je deze bovengronds plaatst heb je geen vergunning nodig, plaats je ze in de grond dan is een vergunning nodig. Opzetbaden zijn altijd vrij gemakkelijk zelf te plaatsen. Het goedkoopste houten zwembad kost ongeveer tweeduizend euro, inclusief filterpomp. Hoe groter hoe duurder. Zeer grote opzetbaden van hout kunnen wel achtduizend euro of meer kosten. (Prijsindicatie 2018)

Handleiding opzetzwembad

Een opzetzwembad van plastic opzetten is eigenlijk altijd een eenvoudig klusje. Bij elk opzetzwembad van Intex of Bestway zitten instructies voor het opzetten, in de doos, maar globaal is de handleiding van een opzetzwembad als volgt opgesteld:

Rond zwembad met opblaasbare rand

Instructies over de geschikte ondergrond voor een rond bad: de grond moet egaal zijn, zonder scherpe voorwerpen (steentjes, takjes, en dergelijke), en de ondergrond mag niet schuin aflopen. Men kan gebruik maken van een onderzeil, maar dat hoeft niet. De ring van een rond model met opblaasbare rand, moet gevuld worden met lucht zodat het bad (dan nog zonder water) rond komt te liggen. Schroefdoppen worden op de gaten (pompaansluitpunten) aan de zijkanten van het bad geplaatst. Het bad wordt met water gevuld gedurende ongeveer 4 - 6 uren (afhankelijk van de afmeting en inhoud van het zwembad kan deze tijd verschillen). Het bad is dezelfde dag nog klaar voor gebruik. Dispensers met chloortabletten zijn ook dezelfde dag al noodzakelijk om bacteriegroei tegen te gaan en ook om algengroei tegen te gaan. Ook wordt met chemicaliën de zuurgraad van het water gezond gehouden. Een ander voordeel aan het gebruik van zwembad chemicaliën is overigens dat muggen geen eitjes in het water zullen leggen.

Rond zwembad met stalen frame

De ronde zwembaden met een stalen frame zijn meestal een stuk groter dan de kleinere opzetzwembaden voor in de tuin. Ook hier wordt gekozen voor een vlakke, egale ondergrond. Het frame wordt uitgezet en het zwembad wordt in het frame gehangen en vastgemaakt. Het is een vrij eenvoudig systeem waarmee grote zwembaden kunnen worden opgezet. Qua comfort doen opzetbaden (alle modellen met pomp) nauwelijks nog onder voor ingebouwde zwembaden.

Rond zwembad van metaal

Naast de flexibele zwembaden zijn er ook nog metalen opzetzwembaden. Deze zet je niet echt zelf op want het is gewoon een bassin wat je met water vult. Je zet het dus neer op een stabiele ondergrond en kunt het bad vervolgens al vullen. Ook wordt er een filterpomp op aangesloten. Zolang een zwembad niet wordt ingebouwd worden dit ook opzetzwembaden genoemd. Metalen zwembaden bestaan ook in rechthoekige modellen en in bijvoorbeeld honingraatmodellen. Sommigen hebben aan de buitenkant houten afwerking.

Rechthoekig zwembad met metalen frame

Ook het rechthoekig opzetzwembad met frame wordt op een egale grond opgezet. Het frame is geschikt om het rechthoekige model zwembad in uit te hangen. Daarna met water vullen en zwemmen maar.

Zwemwater schoonhouden

De pomp wordt alleen aangezet als er niemand in het zwembad zit. Dit geldt voor de pomp van alle opzetzwembaden. Er staat immers stroom op. Gebruik van een filterpomp is voor alle opzetbaden noodzakelijk, anders wordt het water snel ongeschikt om in te zwemmen. Stilstaand water is broeinest voor bacteriën. De filterpomp (dagelijks volgens de gebruiksaanwijzing enige tijd laten filteren) zorgt ervoor dat het water wordt rondgepompt door het filter, waardoor kleine deeltjes uit het water gefilterd worden. De chemicaliën zorgen ervoor dat er geen algen in het water kunnen groeien, dat de zuurgraad van het zwemwater goed blijft en de bacteriegroei wordt tegen gegaan. Ook zullen insecten geen eitjes in het water leggen.

Waar kan je een opzetzwembad kopen?

De kleine modellen opzetzwembaden met filterpomp, kun je in de betere huishoudelijke warenhuizen kopen. Bij Blokker kan je soms een klein model Intex of Bestway aantreffen, deze bevatten een rond zwembad met filterpomp, maar meestal zijn ze dan snel uitverkocht. De chemicaliën moet je er meestal apart bijkopen. De totale kosten voor een zomer met een eigen zwembad in je tuin hoeven niet hoger te zijn dan ongeveer 100,- (uitgaande van een klein model met filterpomp en chemicaliën). Hoe groter het zwembad, hoe duurder het wordt, maar een opzetzwembad is altijd erg goedkoop in verhouding tot inbouwzwembaden.

Hoelang gaat een opzetzwembad mee?

Het zwembad en de filterpomp zijn meerdere jaren te gebruiken als je ze aan het eind van de zomer op de juiste manier opbergt, dus je bent na aankoop verzekerd van meerdere zomers met verkoeling van een eigen zwembad in je tuin. Ook een lek in de opblaasbare rand kan gemakkelijk geplakt worden. Bij juist gebruik gaat een opzetzwembad enkele jaren mee. Opzetzwembaden zijn voornamelijk te koop in winkels waar ze gespecialiseerd zijn in zwembaden. Na aankoop wordt het zwembad snel bij thuisbezorgd.
© 2015 - 2023 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwemmen in buitenzwembad: zwembaden van hout en kunststofZwemmen in buitenzwembad: zwembaden van hout en kunststofTegenwoordig zijn er veel oplossingen om buiten te zwemmen in de achtertuin. Er zijn zwembaden in allerlei soorten en ma…
Het bouwen van een zwembad in de tuinHet bouwen van een zwembad in de tuinSteeds meer mensen bouwen hun eigen zwembad in de tuin. Dit kan omdat het voor steeds meer Nederlanders betaalbaar wordt…
Zwembad voor in de kleine(re) tuinZwembad voor in de kleine(re) tuinEen zwembad in de tuin is echt niet meer voor de beter gesitueerde met een enorme tuin. Zwembaden in alle soorten en mat…
Wat kost een zwembad?Wat kost een zwembad?Eén van de meest luxe toevoegingen aan uw huis is het plaatsen van een zwembad. Een zwembad is echter duur in aanschaf e…

Hoe werkt een zonneboiler?Hoe werkt een zonneboiler?Een zonneboiler is een installatie op het dak van een huis, die door middel van de zonne-energie het water verwarmt. Dit…
Middeltjes tegen vliegen in huisMiddeltjes tegen vliegen in huisDoor het warme weer vinden we steeds meer vliegen in huis. Soms kan het een ware plaag zijn. Er bestaan manieren om deze…
Bronnen en referenties
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 26-07-2018
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.