Een decoratieve hangplant: de Tradescantia of vaderplant

Een decoratieve hangplant: de Tradescantia of vaderplant Op zoek naar een mooie hangplant? Kies dan voor de Tradescantia of vaderplant. Zijn langwerpige blaadjes hebben prachtige kleurschakeringen, van donkergroen tot lichtgroen, paars, roomkleurig en zilvergrijs. Deze bonte kleurenmix is een ware lust voor het oog en geeft deze kamerplant een speels karakter. Hang de Tradescantia op een lichte plek en je haalt een natuurlijk kunstwerkje in huis waarvan je lang zal kunnen genieten. Bovendien is de Tradescantia niet veeleisend qua verzorging.

Beschrijving van de Tradescantia

De Tradescantia of vaderplant behoort tot de familie van de Commelinaceae en telt ongeveer 60 soorten. Dit plantengeslacht heeft zijn naam te danken aan John Tradescant, tuinman van de Engelse koning Charles I (17de eeuw) en zijn zoon, eveneens John Tradescant, een botanicus en ontdekkingsreiziger. De Tradescantia komt van oorsprong uit Noord en Zuid-Amerika. Karakteristiek aan deze plant zijn de decoratieve bladeren. Ze zijn vlezig, langwerpig en gestreept. De kleurschakeringen zijn talrijk: van donkergroen tot lichtgroen, crèmekleurig, tot zilvergrijs en paars. Er zijn ook groenbladige soorten, met een eenkleurig groen blad. De meeste soorten zijn hangplanten maar er zijn enkele soorten die rechtop groeien. De hangplanten ogen ook mooi in een hoge pot, zolang de stengels maar kunnen hangen. Onder gunstige omstandigheden kan de plant bloemen geven, die zijn wit, roze of paars.

Standplaats

De Tradescantia heeft een lichte plek nodig, zonder direct zonlicht. Door vitrages gefilterd zonlicht kan wel. Bij te weinig licht blijft de plant wel leven maar het blad verliest dan jammer genoeg zijn bonte tekening. En dat is nu net het aantrekkelijke van de Tradescantia.

Een lichte plek dus, maar wel tochtvrij. In de zomer gedijt de plant goed in een normale kamertemperatuur maar hij mag dan ook buiten staan op een beschutte plek, niet in de volle zon. In de winter zet je hem best op een koelere plek om hem een rustperiode te gunnen. De minimale temperatuur ligt dan tussen 10° en 13°. Bij een te lage luchtvochtigheid kan de Tradescantia bruine bladranden krijgen. Probeer dan de luchtvochtigheid te verhogen door de plant geregeld te benevelen, liefst met regenwater.

Verzorging

De Tradescantia is een makkelijke, sterke plant. Door het feit dat de stengels enigszins succulent zijn en dus vocht opslaan, heeft hij niet zoveel water nodig. Matig gieten is de boodschap, best met regenwater maar hij overleeft ook wel met leidingwater. Hou de potgrond steeds licht vochtig. Alleen als de plant op een koele plaats overwintert, mag de potgrond helemaal opdrogen tussen twee gietbeurten in. Let er op dat er geen water in de pot blijft staan, de Tradescantia houdt helemaal niet van natte voeten want dan kan er wortelrot ontstaan. Kies dus voor een pot met een schoteltje eronder of zet de pot in een sierpot zodat je overtollig water kan weggieten.

In de zomer kan de Tradescantia wel wat voeding gebruiken want hij groeit snel. Meng één keer in de twee weken vloeibare plantenmest door het gietwater volgens de aangegeven dosering op de verpakking. Tijdens de rustperiode in de herfst en de winter heeft de Tradescantia geen extra voeding nodig.

Bij de bontkleurige Tradescantia's moet je regelmatig de nieuwe scheuten met gewone groene bladeren verwijderen, anders overwoekeren ze snel de gehele plant en dan verdwijnt de bonte kleurenmix, het meest aantrekkelijke aspect van de plant.
Verpotten wordt niet vaak gedaan bij de Tradescantia, het is beter om de plant regelmatig terug te snoeien of te stekken. Indien je toch wil verpotten moet dat in de lente gebeuren. De minder fraaie scheuten kunnen dan ineens ook verwijderd worden. Standaardpotgrond is geschikt.

Tradescantia vermeerderen

Om de Tradescantia te vermeerderen hoef je echt geen kenner te zijn! De scheuten maken vanzelf al wortels wanneer ze in aanraking komen met de potaarde, dus stekken is heel eenvoudig. Je kan scheuten of topjes afsnijden en in aarde of in water zetten, ze zullen snel gaan wortelen. Het stekken gebeurt best in de zomer.

Populaire soorten

Tradescantia zebrina

Wordt ook Zebrina pendula genoemd. Zebrina is eigenlijk een plantengeslacht op zich maar omdat er zoveel gelijkenissen zijn met planten van het geslacht Tradescantia worden ze vaak aanzien als een soort, behorend tot de Tradescantia. De Tradescantia zebrina is bij ons heel populair omwille van de mooie kleuren. Deze plant komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika. Het blad heeft een ovale vorm en is groen met in de lengte grijswitte strepen en een paarse onderzijde. De naam komt van het Latijnse woord zebrinus wat gestreept betekent. In het Engels noemt men deze plant Wandering Jew of Wandelende Jood.

Tradescantia zebrina / Bron: Mokkie, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Tradescantia zebrina / Bron: Mokkie, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Tradescantia fluminensis
Afkomstig uit Rio de Janeiro. De naam verwijst naar zijn oorsprong: fluminensis betekent namelijk van bij de rivier. De bladeren zijn donkergroen en langwerpig gepunt. De bloempjes zijn wit. De cultivar fluminensis albiflora heeft dan weer een groen blad met witte en roomkleurige strepen.

Tradescantia spathacea

Eén van de weinige soorten die rechtop groeit. Het blad is grijsgroen en wit gestreept aan de bovenkant en onderaan is het licht- en donkerpaars. Het is een sterke plant die makkelijk nieuwe scheuten maakt.
Tradescantia fluminensis / Bron: Ixitixel, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Tradescantia fluminensis / Bron: Ixitixel, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tradescantia fluminensis albiflora / Bron: LucaLuca, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Tradescantia fluminensis albiflora / Bron: LucaLuca, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tradescantia spathacea / Bron: Forest & Kim Starr, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Tradescantia spathacea / Bron: Forest & Kim Starr, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
© 2015 - 2024 Puccini, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ik wil een plant thuis met weinig of geen onderhoudIk wil een plant thuis met weinig of geen onderhoudHoewel planten een mooie en zelfs gezonde toevoeging zijn aan het interieur, is het onderhouden van planten niet voor ie…
Bijzondere kamerplanten: de hertshoorn of platyceriumBijzondere kamerplanten: de hertshoorn of platyceriumWil je graag een bijzondere kamerplant in huis, kies dan voor de hertshoorn of platycerium. Deze varen heeft vilten blad…
Asparagus of sierasperge, een dankbare kamerplantAsparagus of sierasperge, een dankbare kamerplantBen je op zoek naar een kamerplant die niet al te veel verzorging nodig heeft? Kies dan voor de Asparagus of sierasperge…
Campanula: verschillende soortenCampanula: verschillende soortenDe Campanula is er in veel verschillende soorten. Er zijn lage soorten, die goed als rand plant gebruikt kunnen worden,…

Middeltjes tegen vliegen in huisMiddeltjes tegen vliegen in huisDoor het warme weer vinden we steeds meer vliegen in huis. Soms kan het een ware plaag zijn. Er bestaan manieren om deze…
Tips om een kleine ruimte groter te doen lijkenTips om een kleine ruimte groter te doen lijkenMensen die een flat bewonen in de stad hebben vaak te kampen met het gevoel dat de muren op hen af komen omdat de ruimte…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Giardinaggio, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.tuinclub.be/tuinartikels/tradescantia%20kamerplanten.htm
  • http://www.volkoomen.nl/T,%20U/tradescentia2.htm
  • http://www.topplant.nl/index.php?action=extra&extra=A_verzorging&lang=NL#Tradescantia
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Tradescantia_zebrina
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Tradescantia_fluminensis
  • http://www.tuinkrant.com/artikel/tradescantia-s-zijn-verkrijgbaar-verrassend-rijke-kleurschakeringen
  • http://www.hortuz.nl/kamerplanten-families/kamerplanten-overig/tradescantia
  • Afbeelding bron 1: Mokkie, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 2: Ixitixel, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: LucaLuca, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 4: Forest & Kim Starr, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Reacties

Mk, 09-09-2019
Ik heb een stek / takje van de tradescantia sillamontana. Geeft deze wortels als ik ze in 't water zet? Ik kan over dit soort minder informatie vinden Reactie infoteur, 09-09-2019
Ik heb die variant zelf nooit gestekt maar volgens de info die ik erover vind, kan je de stekjes/takjes meteen in potgrond zetten. Veel succes!

Nettie, 27-07-2019
Mijn eerste tradescantia groeide als kool, maar vooral aan de uiteinden van de vele stelen. Dichter naar de pot en de aarde toe zaten steeds meer dorre blaadjes. Hij hing prachtig, dat wel. Ik heb er nu een aantal gestekt en die groeien weer als vanouds, maar de eerste dorre blaadjes heb ik alweer weg moeten halen. Doe ik iets fout? Ik geef hem 1-2 keer per week water. Hij staat op de vensterbank met buitenzonwering. Reactie infoteur, 29-07-2019
Die dorre blaadjes dichtbij de kluit zijn heel normaal. Je kan de minder mooie stengels er gewoon uitknippen en eventueel stekken, zoals jij al deed trouwens. Dus verder niks aan de hand! Succes nog!

Kasia, 28-07-2018
Ik heb een tradescantia triocolor en mijn stiefdochter heeft daarvan een stekje gekregen maar die heeft ineens bloemen gekregen, terwijl mijne dat niet heeft maar wel verder is met groeien. Is dat normaal dat ze bloemen krijgen of komt dat niet voor. En zo ja krijgt mijn plant dat ook nog? Reactie infoteur, 30-07-2018
Hallo Kasia,

Het is niet zeker of jouw plant ook zal bloeien. Soms bloeit de Tradescantia en soms ook niet. De bloeitijd is lente/zomer, dus als jouw plant nog zou bloeien dan moet het nu toch gaan gebeuren. ;-)
Succes!

Puccini (74 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.