Kun je als huurder zonnepanelen gebruiken?

Kun je als huurder zonnepanelen gebruiken? Als huiseigenaar is het relatief eenvoudig om zonnepanelen aan te schaffen. Als huurder ligt het iets anders. Levert het jou persoonlijk wel wat op? Wat zijn de regels als het gaat om zonnepanelen? En hoe pak je het aan als je als huurder zonnepanelen wilt (laten) installeren?

Regels voor huurders

Het goede nieuws is dat je als huurder van je woning toch zelf zonnepanelen kunt (laten) plaatsen. Je kunt dit op twee manieren doen.

Op eigen initiatief

De eerste methode heb je grotendeels zelf in de hand. Je kunt schriftelijk - tegenwoordig kan dit ook in sommige gevallen per e-mail - een verzoek om toestemming sturen naar je verhuurder. Het loont de moeite om na akkoord afspraken te maken met de verhuurder. Wil je bijvoorbeeld dat de volgende huurder de zonnepanelen overneemt? Dan moet dit worden vastgelegd. Wil je de zonnepanelen meenemen als je verhuist? Ook dat moet worden vastgelegd. Een derde mogelijkheid is dat de verhuurder bij verhuizing de zonnepanelen overneemt en jou een restsom betaalt.

Bij zelf aangebrachte zonnepanelen gaat het om Zelf Aangebrachte Voorziening of ZAV. In de brief of e-mail met het verzoek hiervoor kun je naar deze regeling verwijzen.

Verzoek of voorstel naar de verhuurder

Je kunt je verhuurder ook het idee voorleggen om te investeren in zonnepanelen. Het voordeel is dat je er zelf geen kosten aan hebt. Het nadeel is dat niet elke verhuurder staat te springen om een nieuwe investering. Het blijkt echter dat wanneer er veel vraag is naar het plaatsen van zonnepanelen, een woningcorporatie eerder geneigd is om het verzoek in te willigen. In dat geval geldt: niet geschoten is altijd mis. Het kan zijn dat je de eerste bent die als huurder informeert naar te mogelijkheden. Het kan ook zijn dat de verhuurder al veel langer bezig is met het bekijken naar de mogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen.

Als de verhuurder zonnepanelen plaatst

Op het moment dat een verhuurder besluit om op eigen kosten zonnepanelen te plaatsen, zal hierop hoogstwaarschijnlijk een huurverhoging volgen. Zonnepanelen zorgen voor een beter energielabel, en dat is geld waard. Volgens het woonwaarderingsstelsel, dat werkt met een puntensysteem, levert dit extra punten op en dus mag dit worden doorberekend aan de huurders. Het zal echter niet zo zijn dat de verhoogde kosten van de huurprijs niet opwegen tegen de energiebesparing van de zonnepanelen.

Gemiddelde besparing ten opzichte van de huurprijs

Een verhuurder of woningcorporatie zal meestal tot 75% vragen van de opbrengsten van de zonnepanelen (of andere duurzame oplossingen). Dit bedrag zal bij de huursom worden opgeteld als huurverhoging. Je kunt vooraf in je brief of e-mail aangeven dat je het begrijpt dat de huurkosten iets zullen stijgen na de aanschaf van de zonnepanelen en dat je hiermee bereid bent akkoord te gaan.

Kans van slagen

Als je heel graag wilt dat de woningcorporatie investeert, dan kan het helpen als je met buurtbewoners overlegt of zij samen met jou of vanuit zichzelf het verzoek willen indienen. Ook loont het de moeite om uit te vinden of er binnenkort (dak)onderhoud wordt gepleegd. Het plaatsen van zonnepanelen zou hier namelijk mee gecombineerd kunnen worden.

Zelf installeren of laten doen?

In principe is het, tenzij je er heel veel verstand van hebt, beter om een erkend bedrijf de zonnepanelen te laten installeren. Dit geldt eigenlijk voor het plaatsen van alle duurzame energie-oplossingen, inclusief zonneboilers of moderne oplossingen zoals de solar freeze.

Lees verder

© 2014 - 2024 Maresa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zonnepanelen voor een plat dakZonnepanelen voor een plat dakZonnepanelen kunnen net zo gemakkelijk op een plat dak als op een schuin dak worden geïnstalleerd. Er zijn verschillende…
Zonnepanelen, maar niet op je eigen dakZonnepanelen, maar niet op je eigen dakLagere woonlasten door zonnepanelen. Dat lijkt voor niet iedereen weggelegd, want niet iedereen heeft een dak waar hij z…
Prijzen zonnesystemenAls u geen hoge energierekening meer wilt hebben, dan kunnen zonnepanelen voor u een perfecte uitkomst bieden. Door de j…
Zonnepanelen huren: zonne-energie zonder investeringZonnepanelen huren: zonne-energie zonder investeringDe tijd dat je flink moest investeren in zonnepanelen is voorbij. Het is tegenwoordig namelijk ook mogelijk om zonnepane…

Brandpreventie en brandveiligheid thuisBrandpreventie en brandveiligheid thuisElk jaar sterven duizenden mensen en nog meer mensen lopen ernstige brandwonden op als gevolg van een woningbrand. Naast…
Wat is een goed regenpak?Wat is een goed regenpak?In Nederland regent het zeer regelmatig. Om onderweg droog te blijven bestaan er verschillende mogelijkheden. Een van de…
Bronnen en referenties
  • http://vanatotzonnepanelen.nl/13/05/2013/zo-krijgt-u-zonnepanelen-op-uw-huurhuis/
  • http://www.milieucentraal.nl/campagnes/portaal-zonnepanelen/
Maresa (130 artikelen)
Gepubliceerd: 14-10-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.