Zonnepanelen huren: zonne-energie zonder investering

Zonnepanelen huren: zonne-energie zonder investering De tijd dat je flink moest investeren in zonnepanelen is voorbij. Het is tegenwoordig namelijk ook mogelijk om zonnepanelen te huren. Zo profiteer je van goedkope en duurzame energie zonder investering. Je hoeft enkel de huur te betalen, die lager ligt dan de energiekosten. Daarom bespaar je elke maand op je energierekening. Hoe het huren van zonnepanelen werkt en wat het je oplevert? Dat verschilt per leverancier, maar met een paar tips vind je zeker een goede en betrouwbare partij die jou goedkope zonne-energie kan leveren met de panelen op je eigen dak.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Voor het huren van zonnepanelen heb je eigenlijk alleen maar een dak nodig waar de verhuurder de zonnepanelen op kan plaatsen. Verder verschilt het soms per leverancier hoe het huren van zonnepanelen in zijn werk gaat, maar in grote lijnen werkt het als volgt:
 1. De leverancier plaatst de zonnepanelen op je dak. Je betaalt geen kosten voor de installatie.
 2. Je betaalt een vast bedrag per maand voor het huren van de zonnepanelen en profiteert van de zonne-energie die de panelen opwekken.
 3. Met de huur van zonnepanelen bespaar je geld: je betaalt minder energiekosten.

Soms is er een vaste huurperiode, waarna je de zonnepanelen voordelig kunt overkopen. Omdat de zonnepanelen tegen die tijd niet meer nieuw zijn, betaal je hier een lage prijs voor. Zo kun je nog meer besparen op je energierekening. Je hoeft na het eindigen van de huurperiode namelijk geen huur meer te betalen, maar je kunt wel voordelig je eigen zonnepanelen aanschaffen.

Bij andere verhuurders worden de zonnepanelen weer van je dak gehaald wanneer je de huurperiode beëindigt. Zoek daarom van tevoren goed uit welke aanbieders er zijn en wie de voordeligste voorwaarden biedt.

Rekenvoorbeeld huren

De kosten en verdiensten bij het huren van zonnepanelen zien er bijvoorbeeld als volgt uit:
Zonder zonnepanelenMet zonnepanelen
Huur 8 zonnepanelen per maand€ 0,-€ 50,-
Energiekosten per maand€ 200,-€ 140,-
Totaalkosten per maand€ 200,-€ 190,-
Maandelijkse besparing€ 0,-€ 10,-

Voordelen zonnepanelen huren

Je profiteert bij het huren van zonnepanelen van een aantal voordelen:
 • Direct besparen op je energiekosten zonder investering
 • Je hoeft je geen zorgen te maken over de installatie en het onderhoud
 • De verhuurder repareert de zonnepanelen bij schade.
 • Je hoeft geen verzekering af te sluiten.

Hoeveel zonnepanelen huren?

Weet je nog niet hoeveel zonnepanelen je wilt huren? Laat je dan informeren door een leverancier. Uiteraard moeten de zonnepanelen op je dak passen, dus de maximale hoeveelheid is afhankelijk van de grootte van je dak. Daarnaast geldt: hoe meer zonnepanelen je huurt, hoe meer je bespaart op je energiekosten. Als je slechts één of twee panelen zou huren, dan bespaar je immers minder dan wanneer je er tien zou huren.

Duur van de huurperiode

De duur van de huurperiode kan per leverancier verschillen. Bij sommige leveranciers krijg je een huurcontract voor een bepaalde periode, bij andere kun je op elk moment opzeggen. Let op: bij de laatste optie zijn er vaak kosten aan verbonden om het huurcontract te beëindigen of om de zonnepanelen van het dak te verwijderen. Als je kiest voor een verhuurder waarbij je de zonnepanelen aan het einde van de huurperiode kunt overkopen, dan is het handig om te weten dat de levensduur van zonnepanelen wel 30 jaar is. Vaak loopt zo'n huurperiode slechts een jaar of 10, dus kun je na de huurperiode nog 20 jaar profiteren van zonne-energie.

Verschil met zonnepanelen kopen

Zonnepanelen huren klinkt interessant, maar het kopen van zonnepanelen biedt één groot voordeel: je bespaart er namelijk veel meer mee dan bij het huren. Met het huren van zonnepanelen bespaar je misschien zo'n € 100,- per jaar, maar bij gekochte zonnepanelen loopt de besparing al gauw op tot enkele honderden euro's per jaar. Daar staat natuurlijk tegenover dat je zelf verantwoordelijk bent voor de installatie, het onderhoud en het afsluiten van een verzekering voor je zonnepanelen. Bij schade zul je de panelen zelf moeten (laten) repareren. Ook ga je pas na jaren daadwerkelijk besparen wanneer je zonnepanelen koopt, omdat je in eerst een flinke investering moet doen.

Offertes aanvragen

Ontdek of het in jouw geval beter is om zonnepanelen te kopen of te huren door verschillende offertes aan te vragen. Dit is de enige manier waarop je er precies achterkomt hoeveel de zonne-energie gaat kosten. Door bij verschillende aanbieders een offerte aan te vragen, kun je snel zien wie zonnepanelen het goedkoopst aanbiedt.
© 2018 - 2024 Brk301, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zonnepanelen voor een plat dakZonnepanelen voor een plat dakZonnepanelen kunnen net zo gemakkelijk op een plat dak als op een schuin dak worden geïnstalleerd. Er zijn verschillende…
Duurzame zonne-energieDuurzame zonne-energieZonne-energie is een duurzame vorm van energie. Andere duurzame energiebronnen zijn windenergie, waterenergie en Bio ene…
Zonnepanelen leasen is de oplossingZonnepanelen leasen is de oplossingWij worden steeds milieubewuster, de auto’s worden steeds kleiner en zuiniger en de nadruk komt steeds meer te liggen op…

Welke insecten in huis zijn nuttig en welke schadelijk?Welke insecten in huis zijn nuttig en welke schadelijk?Worden de dagen korter en de avonden koeler, dan trekken de mensen zich terug in hun huizen. Maar ze zijn niet alleen. O…
Planten die je binnen een minuut kan stekkenPlanten die je binnen een minuut kan stekkenEr zitten veel voordelen aan het hebben van kamerplanten. Planten kunnen de lucht in je huis zuiveren, ze geven kleur aa…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
 • https://www.zelfstroom.nl/zonnepanelen-huren
 • https://www.nuon.nl/producten/zonnepanelen/huren/
 • https://www.essent.nl/content/particulier/energie-besparen/zonnepanelen/huur/index.html#
 • https://www.solease.nl/hoe-werkt-zonnepanelen-huren/
Brk301 (19 artikelen)
Gepubliceerd: 21-09-2018
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.