Hoeveel kun je maximaal op één groep aansluiten?

Meestal sta je niet zo bewust stil bij vermogens van apparaten en hoeveel je tegelijkertijd aan kunt sluiten op een groep. Voor inbouwapparatuur moet je dat tijdens het aanleggen van de elektriciteitsinstallatie al over nadenken. Maar vooral losse apparatuur wordt zonder meer op stopcontacten aangesloten, zonder verder nadenken. Toch is er wel degelijk een maximum, waar je je van bewust moet zijn. Ieder elektrisch apparaat heeft een bepaald vermogen. Dat staat ergens op het apparaat aangegeven. Dit vermogen is de hoeveelheid elektrische energie die het apparaat uit het stopcontact haalt en dit wordt uitgedrukt in Watt. Een ander woord voor vermogen is het wattage. Het vermelde vermogen dat op een apparaat wordt aangegeven is het maximale vermogen. Van dit vermogen moet je uitgaan, wanneer je het apparaat aansluit. In de praktijk zullen de meeste apparaten dat vermogen echter niet continu nodig hebben.

Grote verschillen tussen apparaten onderling

Bij een computer is het bijvoorbeeld afhankelijk van wat de computer te doen heeft op dat moment. Ben je zware grafische spellen aan het spelen, dan zal het vermogen hoger liggen, dan wanneer je slecht in Word een document aan het schrijven bent. Hetzelfde zie je met een wasmachine. Over het algemeen een zware gebruiker, maar gedurende de verschillende stappen tijdens het wasprogramma, zal het daadwerkelijke vermogen wel verschillen. Een stofzuiger echter, neemt zo goed als continu hetzelfde vermogen, zolang je de zuigkracht niet verandert, natuurlijk.

Teveel op een groep aansluiten

Het maximale vermogen is dus wel waar je van uit moet gaan, wanneer je meerdere apparaten op dezelfde elektrische groep aansluit. Een bekend voorbeeld is de wasmachine en droger. Zolang je ze niet beide tegelijkertijd aan hebt staan, kunnen ze prima op hetzelfde stopcontact (en dus dezelfde groep) worden aangesloten. Iets dat je dus ook vaak aantreft. Heb je ze tegelijkertijd aanstaan dan wordt het een ander verhaal. De kans wordt dan groot dat je problemen gaat krijgen. Om problemen te voorkomen, moet je ze eigenlijk ook op verschillende groepen aansluiten.

Bij overbelasting grijpt de zekering in

Overigens kan zoiets ook nog lang goed gaan. Het hangt natuurlijk af van de daadwerkelijke maximale vermogens van de twee apparaten. Maar ook tijd en toeval spelen een grote rol: De machines gebruiken die maximale vermogens namelijk op bepaalde momenten. En pas wanneer beide apparaten veel vermogen gaan gebruiken, zal dat een probleem opleveren. De maximale belasting van een groep is ongeveer 3500 Watt. Ga je daar overheen, dan zal de zekering of stop van de groep uitslaan.

Keukenapparatuur

Hetzelfde zie je ook bij de diverse keukenapparaten. Ook daar zitten apparaten bij die behoorlijke vermogens opnemen, wanneer ze vol aan staan. Denk dan vooral aan een elektrische kookplaat, oven, magnetron en vaatwasser. Deze apparaten horen ieder eigenlijk op een eigen groep thuis. Een koelkast, vriezer of afzuigkap neemt niet zoveel. Op jaarbasis neemt een koelkast natuurlijk wel de nodige energie, omdat deze voortdurend aanstaat.

Het maximale vermogen op één elektriciteitsgroep

De zekeringen of stoppen in je meterkast hebben een bepaalde maximale stroom die erdoor heen mag lopen. Dit is 16 A (Ampère). Die maximale stroom kun je eenvoudig omzetten naar een maximaal vermogen. Je kunt namelijk simpelweg de stroom vermenigvuldigen met de spanning. Dus 16 x 220 = 3520 Watt. In plaats van 3500 Watt kun je ook spreken van 3,5 kilowatt, of 3,5 kW. Als je dus de vermogens van alle apparaten die je op een enkele groep aansluit optelt, zie je hoe zwaar de groep belast wordt. Ga je hiermee over die 3500 Watt heen, dan overbelast je daarmee de groep. Als resultaat zal de zekering de hele groep afschakelen, wanneer de apparaten tegelijkertijd in gebruik zijn.

220 Volt of 230 Volt?

In de volksmond wordt er vaak gesproken over 220 Volt. In de praktijk is het daadwerkelijke voltage uit een Nederlands stopcontact echter iets hoger. Meestal iets meer dan 230 Volt. Voorheen was dit wel 220 Volt en daarom wordt daar nog vaak over gesproken. In de praktijk is het verschil ook verwaarloosbaar. Maar voor de berekeningen in dit artikel betekent dat de getallen een beetje afwijken. Zo is het maximale vermogen op één groep dus eigenlijk 230 x 16 = 3680 Watt in plaats van 3520 Watt. In de praktijk is het verstandig te rekenen met een maximale belasting van 3500 Watt. Op die manier heb je nog een beetje speling.

Lees verder

© 2014 - 2025 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klussen in huis & doe het zelf: elektriciteitKlussen in huis & doe het zelf: elektriciteitElektriciteit repareren, doe het zelf als het kan en mag. Een stop of zekering vervangen is eenvoudig en dus gemakkelijk…
Veiligheid van Elekriciteit in huisHoe zit het eigenlijk met de stroom die je huis in komt. En over de veiligheid van elektriciteit in huis en de veilighei…
Elektriciteit en energie (stroom)Elektriciteit en energie (stroom)Elektriciteit Energie Stroom. Wat is elektriciteit precies? Wat is volt, ampère, ohm of watt? Wie vond de batterij nu ei…

Tips om inbraken te voorkomenTips om inbraken te voorkomenTenzij je in een stalen bunker woont is het vrijwel onmogelijk om inbrekers buiten te houden als ze echt de bedoeling he…
De prijs van een keuken: voorbeeldbedragen en tips!Wanneer je erover denkt een nieuwe keuken te gaan kopen, zijn de kosten vaak het eerste waar je aan denkt. Begrijpelijk,…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Elektrische_stroom
  • http://www.sciencespace.nl/article/view.do?supportId=4261
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Vermogen_%28natuurkunde%29
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Elektriciteit
Manniel (221 artikelen)
Gepubliceerd: 02-11-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.