Tips om inbraken te voorkomen

Tips om inbraken te voorkomen Tenzij je in een stalen bunker woont is het vrijwel onmogelijk om inbrekers buiten te houden als ze echt de bedoeling hebben om bij jou binnen te geraken. Een eenvoudige steen of hamer kan al voldoende zijn om een raam te verbrijzelen. Tralies voor de ramen zal ze ook niet tegenhouden want met een batterij aangedreven slijptoestel zijn deze zo verwijderd. Je kan het de opportunistische inbrekers echter wel moeilijker maken zodat deze ontmoedigd zullen geraken en het huis van je buurman zullen viseren.

Inbraakcliché

Laat je niet misleiden door bepaalde films waar inbrekers soms als vrij domme individuen worden afgeschilderd. In werkelijkheid zijn deze heel vaak iets professioneler met een militaire of gerechtelijke achtergrond die gespecialiseerd zijn in het binnendringen van huizen. Ze dragen bivakmutsen om te voorkomen dat mensen ze zouden kunnen identificeren en handschoenen om geen vingerafdrukken achter te laten. Ze zijn gewapend met gereedschappen waar weinig deuren of ramen tegen bestand zijn.

Het is een veel voorkomende misvatting dat inbraken louter ís nachts zouden plaats vinden. ís Nachts zijn de meeste mensen immers thuis wat de missie van de inbreker een pak moeilijker maakt. Onderzoek heeft uitgewezen dat de meeste inbraken rond de middag plaats vinden en dit vooral bij senioren of vrouwen waarvan de man overdag aan het werk is en de kinderen op school zitten. Met behulp van de bewoner is het voor de inbreker vrij eenvoudig om zichzelf toegang te verschaffen tot een kluis, kredietkaarten en paswoorden waar ze normaal veel tijd aan zouden verspillen als ze dit zouden doen zonder medewerking van een bewoner.

Hoe inbraken vermijden

Honden

Honden zullen de inbrekers afschrikken maar de meeste mensen gaan er vanuit dat ze dit het beste doen door de hond buiten te laten. De inbreker kan de hond vrij eenvoudig onschadelijk maken door het geven van vlees, gevuld met rattenvergif. Enkel een getrainde waakhond zal geen voedsel aannemen van vreemden. Het is beter om de hond in huis te houden zodat ze de inwonenden beter zal kunnen beschermen.

Katten

Het kan puur toeval zijn maar het is vrij aannemelijk dat inbrekers zich richten op huizen waar katten aanwezig zijn. Mensen met katten laten vaker een raam open of schakelen zelf het alarm af om te voorkomen dat het zou afgaan door de aanwezigheid van de kat. Dit zorgt voor een enorm potentieel veiligheidsrisico. Hierdoor kan de verzekeringsfirma zelfs weigeren om uit te betalen in geval van inbraak.

Zwerfvuil

Criminelen zullen bepaalde zaken achterlaten in de buurt van je huis zoals blikjes, zwerfafval, tassen, enzovoort. Deze zaken hebben een bepaalde betekenis en laat je dus best niet liggen als je ze opmerkt. Het kan duiden op het aantal mensen die verblijven in een bepaalde woning, het aantal mannen of vrouwen of de aanwezigheid van een hond. Neem best een foto als je het niet vertrouwt en gooi het dan in de vuilnisbak. Doe dit best met handschoenen aan want inbrekers gebruiken soms ook bepaalde stoffen om mensen te bedwelmen.

Visitekaartjes en flyers

Neemt nooit visitekaartjes of flyers aan van willekeurige mensen die je van haar of pluim kent. Criminelen kunnen ze bewerken met bepaalde verdovende middelen waardoor je bedwelmd kan geraken. Hierdoor kunnen ze vrij gemakkelijk aan de haal gaan met je wagen of geraken ze moeiteloos binnen in je woning. Daarom is het ook aangeraden om de brievenbus leeg te maken met handschoenen. Het klinkt misschien een beetje paranoïde maar deze zaken gebeuren echt.

Vakantie berichtgeving

Berichten op deuren of ramen kleven die aangeven dat je voor een bepaalde tijd niet thuis zult zijn is een van domste dingen die je kan doen net zoals berichten op het antwoordapparaat inspreken die vermelden dat je op vakantie bent. Je brengt je vrienden en collegaís best op de hoogte van je afwezigheid via e-mail of een persoonlijk bericht. Criminelen kunnen eenvoudig je telefoonnummer achterhalen en even controleren of er iemand thuis is. Denk maar aan de telefoontjes die je soms krijgt waarbij je geen gehoor krijgt aan de andere kant van de lijn. Daarom is het ook belangrijk om altijd de telefoon op te nemen zelf al verwacht je niemand.

Stroomuitval

Het is een reële mogelijkheid dat inbrekers zich concentreren op gebieden waar er sprake is van een stroomonderbreking vooral als dit op voorhand kenbaar is gemaakt aan de bewoners. In dit geval neem je best extra maatregelen om te voorkomen dat inbrekers vrij spel hebben. Een stroompanne als gevolg van noodweer is natuurlijk niet te voorzien en duurt meestal ook maar enkele uren. In dit geval is het moeilijker om je alarmsystemen hierop te voorzien tenzij je een back-up installatie hebt die werkt op batterijen.

Vermommingen

Er zijn enkele gevallen waarbij je gezagsdragers niet hoeft te vertrouwen. Inbrekers kunnen zich vermommen als agent of opnemer van gas- of elektriciteitsmeters om zo toegang te krijgen tot je woning. Je vraagt dus best altijd om een legitimatie zoals een badge of naamplaatje. Als je dan nog niet zeker bent kan je altijd even bellen naar het plaatselijke politiebureau of bedrijf of er effectief een persoon is met die naam waarvoor je bezoeker zich uitgeeft.

Misleid de inbrekers

Doe de gordijnen en blindes dicht als je weggaat maar laat een licht branden en eventueel de radio spelen zodat het lijkt alsof er iemand thuis is. Een hond is een ideaal afschrikmiddel voor inbrekers, zelfs een elektronische simulator die klinkt als een blaffende hond wanneer er iemand in de buurt is kan heel effectief zijn. Een auto in de tuin toont aan dat er iemand aanwezig is in huis.

Verwittig de politie en de postdienst

Als je je huis voor een lange periode verlaat verwittig je best je postbode dat hij de post achter houdt. Opgestapelde post kan immers een teken zijn van afwezigheid. Verwittig ook de politie zodat zij ook een extra oogje in het zeil kunnen houden.
© 2014 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Inbraak en preventieInbraak en preventieSteeds vaker zijn we doelwit van inbraak maar denk niet "als ze binnen willen zijn, lukt het toch". Preventie loont. Hoe…
Voorkom inbraak in uw huisInbraak is naast de financiële schade een grote inbreuk op het veiligheidsgevoel. Met simpele maatregelen kunnen veel in…
Misdaad in kaartMisdaad in kaartDe politie komt regelmatig met initiatieven ter preventie van misdaad. Hiervoor is het 'misdaad in kaart' in het leven g…
Inbraak voorkomen tijdens uw vakantieU maakt de grootste kans op een inbraak op momenten dat u niet thuis bent. Op het moment dat u op vakantie bent, hebben…

Spinnen zijn nuttig, maar liever niet in huisSpinnen zijn nuttig, maar liever niet in huisVeel mensen hebben een duidelijk afkeer voor spinnen vanwege hun angstaanjagende uiterlijk. Een kanjer van een spin aant…
Hoeveel kun je maximaal op één groep aansluiten?Meestal sta je niet zo bewust stil bij vermogens van apparaten en hoeveel je tegelijkertijd aan kunt sluiten op een groe…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ClkerFreeVectorImages, Pixabay
  • http://www.polfed-fedpol.be/crim/crim_tips06_nl.php
  • http://www.goeievraag.be/overig/vraag/71271/inbraak-voorkomen
  • http://www.prosecurity.be/index.php/inbraken-voorkomen
Robin990 (260 artikelen)
Gepubliceerd: 04-11-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.