Tulpen: De geschiedenis van de tulp en bekende soorten

Tulpen: De geschiedenis van de tulp en bekende soorten Tulpen zijn bloemen met een lange steel en hebben meestal een felle kleur. Zij komen in allerlei maten en vormen voor. De tulp komt oorspronkelijk uit Azië vandaan. Tegenwoordig worden zij echter in groten getale in Nederland geteeld. De meeste bloemen worden in 'de Bollenstreek' geveild. Dit is een bekende regio uit het westen van Nederland. Er bestaan in totaal duizenden variaties van deze bloemensoort. De verschillende variaties kunnen verschillen in de hoeveelheid bloembladeren, lengte en de hoeveelheid kleuren die de bloem bevat.

Tulpen


Grote variëteit

Tulpen behoren tot de 'Liliaceae'-familie. Deze bloemen hebben meestal grote meeldraden. Tulpen kunnen in formaat verschillen en hebben een gladde bladstructuur. Hiernaast kunnen zij in allerlei kleuren voorkomen. In totaal bestaan er maar liefst duizenden verschillende varianten.

Kleuren

Per bloem is er echter meestal één kleur die domineert. De bloemen worden vanwege de felle kleur vaak als symbool van liefde gebruikt. Bijen komen op de felle kleur af vanwege het stuifmeel. Als gevolg hiervan blijft er stuifmeel op de huid van de insecten achter en kunnen de tulpen zich voortplanten.

Het verhaal van de zwarte tulp

Talloze kwekers hebben in een periode van honderden jaren getracht om een zwarte tulp te kweken. Een (liefdes)roman van de Franse schrijver Alexandra Dumas genaamd 'The Black Tulip' gaat over een zogenaamde prijs die men kon winnen voor het kweken van een zwarte tulp. In het verhaal werd de prijs door een inwoner in Haarlem gewonnen. In realiteit heeft een kweker uit Oude Niedorp voor het eerst in 1986 een zwarte tulp gekweekt. In 1997 kwam deze bloem pas voor het eerst op de markt onder de noemer 'Paul Scherer'.

Geschiedenis

De tulp komt in Azië in het wild voor. De Ottomanen waren het eerste volk dat deze bloemen begon te telen. De eerste tulpen werden al 1.000 jaar ná Christus geteeld. De bloemen werden tijdens de periode van de Ottomanen voor het eerst gehybridiseerd. Men vermoedt dat het woord 'tulp' oorspronkelijk van het woord 'turban' vandaan komt (tulband), wat vervolgens veranderd was naar het woord 'tulbend'. De Europeanen zagen de tulp als het symbool voor het Ottomaanse rijk. Tegenwoordig worden er miljoenen van deze bloemen geteeld. De meeste tulpen worden in Nederland gekweekt en worden tijdens bloemenveilingen verkocht.

Tulpensoorten

Enkele tulpen

Enkele tulpen zijn te herkennen aan hun bloembladeren. Zij hebben er namelijk zes en deze bladeren hebben een kelk-achtige vorm. Deze soort wordt tijdens het vroege seizoen meestal tussen de 25 en 45 centimeter lang. De tulpen die pas later in het seizoen uitkomen kunnen tussen de 45 en 75 centimeter lang worden.

Dubbele tulpen

Deze tulpensoort heeft veel meer bladeren dan enkele tulpen. Hierdoor komt deze soort wat drukker over en zijn ze een stuk dikker dan andere soorten. Ze kunnen tevens een lengte van tussen de 30 en 40 centimeter bereiken.

Papegaaitulpen

Papegaaitulpen bevatten soms een mix van twee tot drie kleuren. De bloembladeren hebben een wild uiterlijk. Hierdoor lijken de bloembladeren op de veren van een papegaai. De lange tulpensoort kan een lengte van 30 tot ongeveer 90 centimeter bereiken.

Triomftulpen

Triomftulpen hebben een kroontjes-achtig uiterlijk. Deze soort heeft meestal één of twee kleuren en deze tulpen zijn meestal 35 tot zo'n 60 centimeter hoog.

Darwintulpen

Darwintulpen zijn over het algemeen wat langer dan triomftulpen. Zij kunnen namelijk een lengte van 50 tot 70 centimeter bereiken. De bladeren zorgen ervoor dat de bloem de vorm van een ei krijgt. De onderzijde is namelijk dikker terwijl de bloembladeren aan de bovenkant steeds dichter samenkomen.

Lisse

Lisse is een internationaal bekend dorpje waar talloze bloemen geteeld worden. Het dorpje ligt in het noordelijke punt van Zuid-Holland. De regio wordt ook wel 'de Bollenstreek' genoemd. De verschillende weilanden bevatten enorme bloemenvelden die een kleurrijk schouwspel vormen. De bloemen zijn hier in allerlei patronen en afbeeldingen weergegeven. De talloze tulpen die zich hier in een korte periode van het jaar bevinden zorgen voor een hoop inkomsten voor de bloemtelers. Er moet echter veel werk verricht worden om de tulpen te telen.

De Keukenhof

De Keukenhof is een internationaal bekend trekpleister in Lisse. Hier kan men tulpen en andere bloemensoorten bezichtigen. De Keukenhof is slechts binnen een bepaalde periode te bezichtigen. Het is namelijk tijdens het tulpenseizoen open (vanaf maart tot en met mei). Er zijn kaartjes benodigd om de Keukenhof te kunnen bezoeken.
© 2017 - 2024 Zonnescherm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tulpen kruisen: specialiteit van Nederland als tulpenlandTulpen kruisen: specialiteit van Nederland als tulpenlandNederland staat wereldwijd bekend als het land van de tulpen. Toch zijn er vele miljoenen Nederlanders die niet veel mee…
De tulp: al eeuwen in Nederland maar nog geen zwarte tulpDe tulp: al eeuwen in Nederland maar nog geen zwarte tulpTulpen zijn erg geliefd door de vele soorten en prachtige kleuren. Ze worden al eeuwen gekweekt nadat de eerste bollen v…
Keukenhof: mooiste lentepark van de wereldKeukenhof: mooiste lentepark van de wereldIeder jaar genieten circa een miljoen bezoekers, tussen half maart en half mei, van het mooiste lentepark van de wereld.…
Tulpen, de lentebloemen bij uitstekTulpen, de lentebloemen bij uitstekOnze nationale bloem die eigenlijk uit Turkije komt, maar al sinds eeuwen in Nederland gekweekt wordt en inmiddels werel…

Hydrocultuur maakt kweken van planten een stuk makkelijkerHydrocultuur maakt kweken van planten een stuk makkelijkerHydrocultuur is een manier om planten te kweken zonder aarde, met in het water opgeloste voedingsstoffen. Bekend zijn ka…
Hoornblad, de leverancier van zuurstof voor elke vijverHoornblad, de leverancier van zuurstof voor elke vijverHoornblad vormt bij uitstek dé zuurstofleverancier voor elk vijver, het geslacht komt wereldwijd voor en de bekendste so…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: John O'Neill, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.theflowerexpert.com/content/aboutflowers/exoticflowers/tulips
  • https://keukenhof.nl/nl/
  • https://www.bloomnation.com/blog/what-colors-do-tulips-come-in/
  • http://www.online-literature.com/dumas/black_tulip/
  • https://www.gardenia.net/plant-variety/tulip-types
  • http://www.bhg.com/gardening/plant-dictionary/bulb/parrot-tulips/
  • http://www.amsterdamtulipmuseum.com/en/faq/tulips/do-black-tulips-exist/
Zonnescherm (89 artikelen)
Laatste update: 24-12-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.