Energiebesparingstips: beter isoleren

Energiebesparingstips: beter isoleren De energieprijzen stijgen nog altijd. Het loont daarom energie te besparen. In onderstaand artikel zijn diverse energiebesparingstips en isolatietips weergegeven waarmee u warmteverlies kunt voorkomen en tocht kunt verhelpen.

Inhoud


Isoleer het huis

Tegenwoordig zijn nieuwe huizen goed geïsoleerd, maar wanneer u in een oudere woning woont bestaat er de kans dat uw woning slecht geïsoleerd is. Neem in dat geval maatregelen om ervoor te zorgen dat het huis beter geïsoleerd wordt. Voorbeelden van isolatiemogelijkheden zijn vloerisolatie, plafondisolatie, muurisolatie, isolatie van leidingen, enzovoorts. Schakel eventueel een gespecialiseerd bedrijf om te beoordelen op welke punten de isolatie het meest te wensen over laat.

Voorkom tocht

Er is weinig onplezieriger dan tocht voelen in uw huis. Het zorgt ervoor dat de gevoelstemperatuur lager is dan de daadwerkelijke temperatuur. Voorkom tocht door naden en kieren af te sluiten met bijvoorbeeld een tochtstrip of stoffen rol. Om de herkomst van tocht te vinden kan gebruik worden gemaakt van een kaars. Het vlammetje van de kaars zal namelijk gaan flikkeren wanneer deze in de tocht wordt gehouden. Overigens moet u er wel altijd voor zorgen dat het huis nog voldoende geventileerd wordt.

Verlies warmte voordeur

Wanneer de voordeur vaak open en dicht wordt gedaan raakt er veel warmte verloren. Ook het onnodig lang openstaan van de brievenbus is nadelig voor het vasthouden van de warmte. Oplossingen kunnen bijvoorbeeld zijn om een tochtportaal te bouwen (indien u voldoende ruimte heeft) of het plaatsen van een brievenbusklepje of –borstel.

Ramen en ruiten

Steeds meer huizen zijn voorzien van dubbelglas, bijvoorbeeld het energiezuinige HR++ glas. Toch zijn er nog vele huizen die (deels) zijn voorzien van enkelglas. Ondanks de hoge investering loont het om enkelglas te vervangen door dubbelglas. Wanneer u de investering toch te hoog vindt kunt u eventueel gebruik maken van voorzetramen. Hoewel voorzetramen niet het rendement hebben van HR++ glas, is de isolerende werking al stukken beter dan alleen enkelglas. Ook het hangen van stevige dikke gordijnen voor ramen hebben een isolerende werking.

Houd deuren gesloten

Voorkom warmtelekverliezen door de verschillende kamers en vertrekken goed van elkaar te scheiden door het sluiten van deuren. Een handig hulpmiddel hierbij kan het plaatsen van deurdrangers zijn. Sluit ook trapgaten goed af middels bijvoorbeeld een deur of gordijn.

Ventileren

Uiteraard is een goede ventilatie belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Hoewel het misschien raar klinkt, is goede ventilatie ook belangrijk om energie te besparen. Buitenlucht is droger en warmt daardoor sneller op. Wanneer uw huis is voorzien van mechanische ventilatie kunt u de ventilatie optimaliseren. Zorg er bij mechanische ventilatie wel voor dat onderdelen en roosters goed schoon worden gehouden zodat de werking optimaal blijft.

Lees verder

© 2013 - 2023 Advies-eb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Energiebesparing door kunststof kozijnenKunststof kozijnen winnen nog steeds aan populariteit. Wat uitstraling betreft zijn ze nauwelijks meer van houten kozijn…
Snel en eenvoudig energie besparenSnel en eenvoudig energie besparenSpaarlampen indraaien, de thermostaat een graadje lager, de muren isoleren, overstappen op een andere leverancier. Het r…
Energie besparen, goed voor het milieu en onze beursEnergie besparen, goed voor het milieu en onze beursOmdat gas en elektriciteit alsmaar duurder worden leidt energiebesparing niet alleen tot een hoger wooncomfort maar ook…
Warmetruiendag - trek een trui aan en bespaar energieWarmetruiendag - trek een trui aan en bespaar energieWarmetruiendag, een dag om te stimuleren dat mensen een lekker warme trui aandoen en tegelijk de thermostaat een graadje…

Sneeuwklokjes of Galanthus - Bolgewas uit narcisfamilieSneeuwklokjes of Galanthus - Bolgewas uit narcisfamilieZe zijn de eerste tekenen van het einde van de winter en het naderende voorjaar en daarom begroeten we ze elk jaar weer…
Risico op explosie en kortsluiting bij onveilige meterkastRisico op explosie en kortsluiting bij onveilige meterkastDe meterkast is een risicovolle plaats in de woning omdat daar explosieve energie, in de vorm van aardgas en elektricite…
Bronnen en referenties
  • www.eon.nl
Advies-eb (275 artikelen)
Laatste update: 06-11-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.