Wenskaarten: ideeën voor goedkope kerstkaarten

Wenskaarten: ideeën voor goedkope kerstkaarten De dagen zijn kort en het weer guur. Of het regent de hele dag. Dan krijgt een mens zin om thuis achter de stoof te kruipen en eens lekker een middagje kerstkaarten te maken. Om het goedkoop te houden zijn er heel wat mogelijkheden om bijna gratis mooie kaarten te maken met gerecycled materiaal zoals oude kerstkaarten, restjes papier, uitgeponste figuren, omslagen, rietjes, inpakpapier of folders. Ook met natuurlijk materiaal als bladeren en bloemen kan u zo aan de slag.

Echte post is leuk!

Steeds meer mensen zenden elektronische wenskaarten of bellen gewoon eens even naar familie en kennissen. En toch is er niets zo leuk als een mooie wenskaart krijgen met wat hartelijke woorden of een mooie tekst en misschien een klein beetje uitleg over het voorbije jaar. Duur hoeft zo'n wenskaart niet te zijn. Als u ze zelf maakt met gerecycled materiaal kost het u bijna niets. Hieronder vindt u een aantal ideeën om goedkoop of gratis materiaal bij elkaar te sprokkelen voor u aan uw kaartjes begint.

Geponste figuren

Restjes van uitgeponste figuren

Wanneer u ponst, hebt u dikwijls heel wat figuren over waar u niets mee doet. Bewaar ze het hele jaar door in een doosje. Dan kan u steeds op zoek naar het perfect passende figuurtje wanneer u kerstkaartjes maakt.

Sneeuw maken met een kantoorperforator

Geen ponsjes bij de hand? Gebruik gewoon de kantoorperforator om witte rondjes uit te ponsen. Zo hebt u dikke vlokken witte sneeuw. Mooi als achtergrond bij een 3D-plaatje. Of om oogjes mee te maken. Met een zwart puntje op de juiste plaats krijgt het snoetje van uw figuurtje een levendige uitdrukking.

Inpakpapier allerlei

Met inpakpapier kan u hele mooie kaartjes maken. Voor 1 à 2 Ä kan u al een rol mooi inpakpapier kopen en daar kunnen heel wat kaartjes mee gemaakt worden! Dan blijft het ook eenvoudig en kan u goed doorwerken, want met één rol maakt u dan een hele serie. Is het inpakpapier met figuurtjes, dan kan u de figuurtjes uitwerken in 3D. Is het designinpakpapier, dan kan u er mooie achtergronden mee maken. Een ander idee met designpapier is om er contourstickers op te plakken. Daarna snijdt u de figuur uit. Supermooi! En nu u weet wat u allemaal met inpakpapier kan doen, houdt u het in het vervolg gewoon bij wanneer mensen u een cadeau geven. Hebt u volgend jaar meteen een stock om mee aan de slag te gaan. Nog goedkoper!

Rietjes of strootjes

Met een gewoon drinkrietje komt u ook al een heel eind. In een doorschijnend exemplaar kan u gewoon glittertjes doen. Daarna buigt u er een figuurtje van en maakt u de verbinding dicht met wat tape. Hierover plakt u dan een mooi lintje of een strikje. Zo kan u bijvoorbeeld een kadertje maken. Hiervoor hebt u twee rietjes nodig met een knik erin. Snij de rietjes zo dat de afstand voor en na de knik gelijk is, bijvoorbeeld drie centimeter. Doe hetzelfde met het tweede rietje. Wanneer u nu de twee rietjes met elkaar verbindt, hebt u een vierkantje. Hierin kan u een foto plakken, of een uitgewerkt 3D-figuurtje. Maar ook rietjes met streepjes staan heel mooi. Met twee effen witte rietjes en een rood lintje kan u twee suikerstokjes maken. Snijd de rietjes twee centimeter onder de knik af. Doe het rode lint er omheen, zodanig dat u nog wit zie. Maak het lint vanonder en vanboven vast met lijm. Kruis de twee zuurstokjes. Mooi op een kerstkaart!

Oude kerstkaarten: remakes

Met oude kerstkaarten van vorige jaren kan u ook heel wat doen. Snij er de mooiste delen uit en hergebruik ze. Ofwel gebruikt u de figuur, ofwel gebruikt u de achtergrond. Of u gebruikt een landschapskaart van vorig jaar als achtergrond voor een nieuwe kaart, door er bijvoorbeeld sneeuwmannetjes en kerstmannen in te plaatsen. Ook teksten kan u uitknippen en hergebruiken. Scheelt weer een blaadje contourstickers!

Acetate

Met acetate, die doorschijnende sterke plastiek die u overal vindt, kan u ook leuke dingen doen. Snij er bijvoorbeeld driehoekjes van. Doe er lijm op en daarna glittertjes. Draai de driehoekjes nu met de punt naar onder en teken er een steel onder. U heeft nu een glas. Nog enkele bubbels tekenen boven het glas en u hebt een feestelijke kaart. Of u maakt één groot glas of een paar kleintjes, de mogelijkheden zijn weer onbeperkt.

Watten

Met een gewoon watje van de apotheker kan u ook weer heel wat kanten uit. Trek het een beetje uit mekaar en u kan er een donzige sneeuwondergrond van maken. Trek ze in vorm en het zijn pluizige wolken. Kleef hier een geponst engeltje in of op. Een goedkope achtergrond, verder af te werken met 3D-figuren of houten figuurtjes en u heeft weer een mooie, goedkope kaart af.

Post sorteren en uitzoeken

Omslagen

U moet er maar eens op letten. Hoe dichter de feesten naderen, hoe mooier de reclame-enveloppes worden. Ze komen nu in allerlei warme kleuren: paars, rood, groen, hemelsblauw. Hou ze bij, u kan uit de kleine stukjes allerlei figuren ponsen en van de grotere stukken kan u achtergronden maken. Vaak staan er nu ook mooie kerstgerelateerde tekeningen op. Snij ze uit, kopieer ze een aantal keren en u heeft goedkope 3D-figuren. Vaak staat er ook "vrolijke kerst" of "gelukkig nieuwjaar" op in mooie kleuren en lettertypes. Uitsnijden en gebruiken. Met de omslagen kan u ook heel leuk irisvouwen. Verzamelen dus al die omslagen!

Reclamefolders

Hier hetzelfde verhaal. Hoe dichter de feesten naderen, hoe mooier de reclamefolders worden. Zelfs de stomste folder heeft op zijn randen wel sterretjes of engeltjes. Knip deze randjes uit en gebruik ze om uw eigen kaarten mee op te smukken. Knip ook slogans uit of jaartallen in verschillende lettertypes. "20.. komt naderbij", gebruik hem in zijn geheel of knip het jaartal er uit en gebruik hem op uw kaart. Weeral geld gespaard!

Gadgets allerlei

Opgepast! Vanaf nu wordt alles bijgehouden. Kent u die foldertjes met sleuteltjes in die u moet passen op een nieuwe auto? Hou de sleutel bij en u kan hem hergebruiken op uw kaart. Met een leuke tekst als "de sleutel tot een succesvol (jaartal in te vullen)" bijvoorbeeld, maakt u een originele kaart. Lintjes van verpakkingen of van kledingsstukken, van bloemen en van pralinedozen worden netjes opgeborgen en hergebruikt op kerstkaarten. Kleine knoopjes die van broeken of T-shirts vallen worden ook niet meer weggesmeten. Strikjes van sokken of bloemstukjes worden ook zorgvuldig bewaard. Pluimen of bloemetjes van verpakkingen kunnen ook gerecycled worden in een kaart. Niets gaat nog verloren!

Papieren glazen- en taartonderleggers

De kleine ronde, papieren onderleggers die onder glazen worden gezet, kunnen dienen als onder- of achtergrond. Vindt u het wit te wit? Kleur ze dan in met schalks, stempelkussens, Distressinkt of met verf. Zo maakt u ze in de kleur die u zelf wil. Taartonderleggers zijn er zowel in rond als ovaal als vierkant. Snij er het gewenste stuk af en gebruik als achtergrond. Hier ook kan u de witte kantjes inkleuren naar keuze.

Goedkoop inkleuren

Schalks te duur of niet bij de hand? Geen nood, er zijn nog andere manieren om goedkoop in te kleuren. Met een pakje krijt komt u al een eind. Schraap van elk kleurtje een beetje af op een schaaltje. Nu kan u het met uw vinger aanbrengen en door er over te wrijven krijgt u een heel zacht kleurtje. Ook met kleurpotloden kan u een soort krijt maken. Slijp de potloden en hou het slijpsel bij. Dit kan u ook met uw vingers aanbrengen en op die manier krijgt u ook zachtere kleuren dan wanneer u gewoon met het potlood rechtstreeks zou kleuren.

Bladeren en bloemen

De ragfijne blaadjes in allerlei kleuren die per 10 in een pakje worden verkocht, zijn heel mooi maar tamelijk duur. Goedkoop alternatief? Zoek tijdens de herfst mooie bladeren in het bos. Droog ze en verf ze zelf in allerlei kleuren. Zo hebt u zelf een achtergrondblad. Ook de geponste takjes zijn mooi, maar de grote ponzen zijn heel duur. Kijk eens goed rond in de natuur. Er zijn heus heel wat plantjes en zelfs onkruid dat kan dienen als blaadjes wanneer u ze op tijd plukt en droogt. Zijn de bloemen of planten in de lucht gedroogd en zijn de blaadjes broos en breekbaar geworden? Dan kan u ze even boven wat damp houden. De blaadjes worden terug een beetje vochtig en zijn beter te verwerken.

Theezakjes

Iedereen drinkt al wel eens een kopje thee. Kijk eens naar de zakjes. Hierop staan soms heel mooie tekeningen en motieven. De tekeningen kan u zo gebruiken of verwerken in een soort patchwork. Of u kan de theezakjes gaan vouwen en er mooie geometrische figuren van maken. Met een beetje handigheid kan u van gratis materiaal een echt kunstwerkje maken.

Veel succes!
© 2010 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerstkaarten maken, gratis en snelKerstkaarten maken, gratis en snelKerstkaarten en nieuwjaarskaarten maken is eenvoudig en goedkoop. Een ander voordeel van zelfgemaakte wenskaarten is dat…
Hergebruik oude kerstkaartenHergebruik oude kerstkaartenIeder jaar vallen er weer een hoop kerstkaarten op de mat. In de maand december brengen de vele kleuren, printjes en pla…
Kerstkaarten - een populaire en geliefde traditieKerstkaarten - een populaire en geliefde traditieDe kerstkaart: elk jaar ontvangt het merendeel van ons in de decembermaand kerstkaarten van kennissen, vrienden en famil…
Kerstkaarten recycleren en kaartjes maken na de feestenKerstkaarten recycleren en kaartjes maken na de feestenNa de feesten zit u vaak met een kater. Een hoop mooie kerst- en nieuwjaarskaartjes waarmee u niet weet wat te doen. Te…

Verschillende ideeën om een paastak te versierenAls het bijna pasen is dan hangt de lente ook al weer in de lucht. Kuikentjes, lammetjes, haasjes, bloemetjes en eieren…
Tips voor een originele sinterklaas surpriseTips voor een originele sinterklaas surpriseSinterklaas komt er alweer aan, dus is het weer tijd om originele, grappige en leuke surprises te maken. Je wilt de ande…
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 06-07-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Creatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.