Verschillende ideeën om een paastak te versieren

Als het bijna pasen is dan hangt de lente ook al weer in de lucht. Kuikentjes, lammetjes, haasjes, bloemetjes en eieren horen er helemaal bij. Ook een paastak mag niet ontbreken rond de paasdagen maar hoe versier je die het allermooist? Vaak wordt er eenmalig versiering gekocht en wordt het elk jaar weer opnieuw gebruikt. Toch kan men op een simpele manier een compleet andere tak in de woonkamer plaatsen.

De tak

Het maken van een paastak begint met het kiezen van een mooie tak. Men kan gebruik maken van verschillende soorten takken.
  • Vaak wordt er gebruik gemaakt van wilgentakken, ze zijn op veel plaatsen verkrijgbaar en in verhouding niet zo duur. Het zijn makkelijke takken die op water altijd uitlopen met frisse groene blaadjes.
  • Een tak van de krulhazelaar, ook wel kronkelhazelaar genoemd, is uitermate geschikt als paastak, het is een stevige tak en door de sierlijke vormen staat hij erg chique.
  • Men kan ook heel goed gebruik maken van een tak uit eigen tuin, forsythia (chinees klokje) doet het ook heel goed als paastak. Met zijn mooie gele bloemen past de forsythia goed bij pasen.
  • Houdt u niet zo van geel? Een tak van de ribes zal in huis rose/rood gaan bloeien.
  • Wilt u echt iets bijzonders, ga dan voor een tak van een magnolia
Indien u een tak uit eigen tuin neemt, beschadig de boom of struik niet te erg, haal voorzichtig één of twee takken op een plaats vandaan waar het bijna niet zichtbaar is. Takken uit het bos, park of bij de buren vandaan halen is strafbaar.

Vaas

Een paastak kan in vele soorten potten en vazen geplaatst worden. Het is wel belangrijk dat het geheel goed stevig staat, door de takken en decoraties kan het topzwaar worden. Wilt u graag blaadjes en/of bloemen aan uw tak houdt er dan rekening mee dat er water in de vaas moet. De meeste vazen en potten hebben een wijde hals waardoor de tak niet rechtop blijft staan. U kunt de vaas opvullen met verstevigend materiaal zoals bijvoorbeeld met knikkers, grind of glazen steentjes.
Zet eerst de tak(ken) rechtop in de vaas en vul dan bij met grind o.i.d pas daarna kunt u er water bij gieten.
Kiest u liever voor een tak zonder blaadjes en/of bloemen dan kunt u de tak(ken) zonder water in een vaas plaatsen . Om het geheel toch wat gewicht en stevigheid te geven kunt u eveneens gebruik maken van bovenstaand materiaal maar zand uit de tuin is ook een goede optie. Bij takken die reeds zijn uitgelopen is het niet raadzaam om ze zonder water te plaatsen, de blaadjes zullen verwelken.
U kunt ook kiezen om de tak in zijn geheel te plaatsen in een grote conische vaas of windlicht. Het beste kunt u dan gebruik maken van een wilgentak omdat deze relatief flexibel zijn.

Ophangen

Het staat ook heel mooi om een paastak voor het raam of boven een tafel op te hangen. Het mooiste effect krijgt u als de tak horizontaal wordt opgehangen aan twee of drie vissnoeren (nylonsnoeren).

Decoratie

Rond de paasdagen worden overal allerlei figuurtjes en ornamentjes aangeboden om de paastak mee te kunnen versieren. Meestal zijn het eieren, kuikentjes en paashaasjes in allerlei kleuren en afmetingen. Toch zijn er nog veel andere manieren om een tak te versieren.

Kunstbloemen

Wilt u graag een paastak met bloemen maar u wilt geen forsythia of ribes gebruiken, dan kunt u uw tak versieren met bloemen van zijde. Koop voordelige zijdebloemen en knip de stukjes die u wilt gebruiken met een tang af. De bloemen kunt u vervolgens met dunne ijzerdraad aan de tak bevestigen. Eventueel kunt u nog paaseitjes aan de tak hangen in bijpassende of juist in contrasterende kleur.

Echte bloemen

Heel stijlvol zijn echte snijbloemen in een paasboom. U kunt hiervoor gebruik maken van kleine bolvaasjes of flesjes. Wikkel een stukje ijzerdraad om het smalste deel van het vaasje en met het andere uiteinde van het draad bindt u het vaasje vervolgens vast in de tak. Vul de vaasjes met water en knip de snijbloemen schuin af op de juiste lengte. De meeste snijbloemen zijn hiervoor geschikt.

Chenille kuiken

Gaat uw voorkeur uit naar lief en schattig? Dan kunt u de tak volledig versieren met chenille kuikentjes, met een stukje ijzerdraad kunt u ze gemakkelijk bevestigen en blijven ze keurig rechtop staan.

Veren

Rond pasen zijn er volop veren te koop en ook bij "hobbywinkels" kan men veren kopen in allerlei kleuren. Door middel van kleine stukjes ijzerdraad kan men op een eenvoudige manier veren aan een tak vast binden. Er kan gekozen worden voor een enkele veer of een bundeltje.

Vlinders

Kunstvlinders maken uw paastak vrolijk en zelfs een beetje chique. Ze zijn eenvoudig te besvestigen en over het algemeen goed betaalbaar.

Nautisch

Is uw interieur ingericht met een knipoog naar de scheepvaart of watersport? Dan is een paastak versiert met schelpen mogelijk iets voor u. Schelpen en zeesterren zijn meestal te koop in de betere warenhuizen. Maak met een klein boortje een gaatje bovenin de schelp en hang het met een lint of nylonsnoer in uw paastak. Op deze manier hebt u echt iets aparts.

Eén kleur

Houdt u op zich wel van een paastak met allerlei verschillende figuurtjes maar wordt het u snel te bont? Kies dan voor één of twee kleuren, kijk eerst wat u zelf nog in huis hebt voordat u nieuw materiaal aanschaft, meestal hebt u meer in huis dan u zelf denkt.

Linten

Erg eenvoudig en snel te maken is een paastak versiert met gekleurde (satijn)linten. Strik meerdere linten in een tak en u krijgt een zeer vrolijk geheel.

Eieren

Eieren en pasen horen echt bij elkaar. Een paastak kan daarom heel mooi versiert worden met allerlei verschillende soorten eieren u kunt ze kopen maar ook zelf versieren.

Glazen eieren

In tuincentra en warenhuizen worden regelmatig, speciaal bestemd voor pasen, eieren van glas aangeboden. Meestal zijn ze reeds voorzien van een "oogje" waarmee u ze doormiddel van een lint kan ophangen in een paastak.

Chocolade eieren

De droom van elk kind: een paastak vol met chocolade eieren! In de supermarkt of snoepwinkel zijn rond de paasdagen chocolade eieren te koop voorzien van een touwtje waarmee u ze eenvoudig kan ophangen. Pas wel op als u de trotse eigenaar van een hond bent, chocolade is giftig voor honden! Zorg er daarom voor dat uw trouwe viervoeter niet van de boom kan snoepen.

Eieren met vilt

Eieren met viltdecoratie staat erg gezellig en warm. Knip uit vilt bijvoorbeeld bloemen van verschillend formaat en plak ze met lijm op het ei. Een bloem kan uit meerde lagen vilt bestaan die steeds een beetje kleiner worden. Blaas de eieren voordat u ze met vilt beplakt wel eerst uit.

Eieren met breiwol

Erg eenvoudig om te maken: eieren versiert met breiwol, ook hier kunt u kiezen voor één of meerdere kleuren. Het (uitgeblazen) ei kan eerst voor de helft met lijm worden ingesmeerd, waarna u het ei helemaal met het wol inwikkelt, met alle draadjes dusdanig strak tegen elkaar aan dat er geen eierschaal meer zichtbaar is.

Fijne paasdagen!
© 2010 - 2024 El-ja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paasknutsels voor kinderenPaasknutsels voor kinderenPasen kondigt het begin van de lente aan. De tijd om er op uit te gaan en te genieten van de natuur. Maar een bezoek aan…
Meer vlinders in de tuinMeer vlinders in de tuinVlinders geven tuinbezitters extra plezier in de tuin. Het is een vrolijk gezicht om vlinders van allerlei soorten en kl…
Vlindervriendelijke tuinVlindervriendelijke tuinVlinders in de tuin zal je niet snel zien als je alles betegeld hebt. Voor voedsel hebben vlinders nectar uit bloemen no…
Pasen: Creatief met uitgeblazen eierenPasen: Creatief met uitgeblazen eierenPasen komt er weer aan. En bij Pasen horen ook eieren. Versierde eieren, wel te verstaan. En ja, voor bijna niets kun je…

Inspiratie voor een Grote Sinterklaas SurpriseInspiratie voor een Grote Sinterklaas SurpriseJe hebt je verlanglijstje opgesteld, lootjes getrokken, een kadootje gekocht, maar nu begint het echte werk: het maken v…
Wenskaarten: ideeën voor goedkope kerstkaartenWenskaarten: ideeën voor goedkope kerstkaartenDe dagen zijn kort en het weer guur. Of het regent de hele dag. Dan krijgt een mens zin om thuis achter de stoof te krui…
El-ja (113 artikelen)
Laatste update: 26-03-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Creatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.