Wat kost het laten plaatsen van een dakraam?

Er zijn van die klusjes die u niet zelf moet gaan doen, één daarvan is het plaatsen van een dakraam. Naast het feit dat het gevaarlijk vergt het ook een stukje kennis en ervaring. Volgens de vakmensen is het redelijk eenvoudig om een dakraam te plaatsen, maar de niet-vakmensen zullen er veel moeite mee hebben. Mensen die zelf hun huis verbouwen, laten toch bepaalde klussen aan vakmensen over. Bijvoorbeeld het stukadoren van muren en het plaatsen van een dakraam. U moet bij dit soort werkzaamheden goed uw hoofd erbij houden. Voor het plaatsen van een dakraam kunt u een aannemer of een klusjesman inschakelen.

Waarom een dakraam plaatsen?

Een dakraam wordt vaak geplaatst in vertrekken in het huis waar weinig lichtinval is. Over het algemeen worden ze dus geplaatst op zolders. Door een deel uit het dak te halen en dit te vervangen door een dakraam, komt er naast meer lichtinval ook een mogelijkheid om het betreffende vertrek te luchten. Op een zolder kunt u kiezen voor een dakkapel of een dakraam. Een dakkapel heeft als extra voordeel dat het vertrek groter is na het plaatsen. De prijzen van dakramen en dakkapellen verschillen ook sterk. Een dakkapel kost u in aanschaf (voor een kleine dakkapel) 2.500,- een dakraam kost u minimaal 250,-. Dit zijn de prijzen voor aanschaf, ook het plaatsen is veel kostbaarder voor een dakkapel.

Welke soorten dakramen zijn er?

Dakramen zijn er verschillende soorten en maten. De soorten zijn in te delen in drie verschillende type ramen, namelijk:
  • Uitzetramen
  • Tuimelramen
  • Uitzettuimelramen
Een uitzetraam kunt u een klein stukje openzetten om te gaan luchten. Een tuimelraam heeft de mogelijkheid om de bovenkant of onderkant van het raam omhoog te drukken, waardoor het raam tuimelt.

Wat is het voordeel van een dakraam?

Het grootste voordeel is dat u veel lichtinval krijgt. In vergelijking met een recht venster heeft een dakraam 50 procent meer lichtinval. Het is een goedkope manier om bijvoorbeeld een zolder beter leefbaar te maken. Zeker in het geval de zolder wordt gebruikt als slaapkamer, moet er een mogelijkheid komen om de ruimte te luchten.

Kan ik zelf een dakraam plaatsen?

U moet zich in ieder geval vooraf goed verdiepen in de werkzaamheden. Ook moet u zeer goed opletten bij het uitzagen van een deel uit het dak. Indien u niet vakkundig bent kunt u het beter uitbesteden. U kunt namelijk zelfs de constructie van het huis aantasten. Het belangrijkste blijft het issue veiligheid.

Wat kost het laten plaatsen van een dakraam?

Een dakraam zelf is niet zo kostbaar in aanschaf. Doordat het niet eenvoudig te plaatsen is, moet u een vakman inschakelen die daar wel een paar uurtjes mee bezig is. Een dakraam zelf kost u ongeveer tussen de 250 en 750. Voor zeer grote dakramen komt u eenvoudig op een hoger bedrag uit. U kunt het beste een vakman inschakelen met veel ervaring in dit soort werkzaamheden. De prijzen van de vakmensen inclusief een dakraam komt u ongeveer op een bedrag tussen de 500 en 1100 per dakraam. De prijs kan ook nog verschillen door de toegankelijkheid van het dak.

Zie ook:
Wat kost een dakkapel?
Wat kost een aanbouw?
© 2010 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dakraam plaatsen: vergunningsplichtig?Dakraam plaatsen: vergunningsplichtig?Door het plaatsen van een dakraam kan je meer natuurlijk licht in huis creëren, maar mag je wel zomaar een dakraam plaat…
Dakraam of dakkapelDakraam of dakkapelEen zolder zonder raam of met klein raampje is over het algemeen donker en somber. Wil je er een lichte hobbyruimte, sla…
Zelf een kas in elkaar zettenVoor het in elkaar zetten van een aluminium hobbykas of serre met polycarbonaat beglazing, zoals een Silver Line greenho…
Hou de warmte buiten met buitenzonwering voor dakramenHou de warmte buiten met buitenzonwering voor dakramenAls de zon schijnt, merk je best snel dat de zon behoorlijk veel warmte afgeeft. Als de zon dan ook nog op de ramen schi…

Pimp je toilet op een eenvoudige manierHet kleinste kamertje is bij veel mensen saai en eenvoudig ingericht. Toch kun je je er helemaal uitleven wat creativite…
Creatief met bloemenCreatief met bloemenSmaken verschillen en daarom is het maar goed dat er veel soorten bloemen zijn, maar bloemen brengen wel vrolijkheid in…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 22-05-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Creatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.