De pruimenboom geeft lekkere pruimen en mooie bloesem

De pruimenboom geeft lekkere pruimen en mooie bloesem In een wat ruime tuin is het erg mooi om een pruimenboom te planten. Je kunt dan in het voorjaar genieten van de prachtige bloesem en in de zomer van de lekkere vruchten. Deze boom heeft niet veel verzorging nodig waardoor je zonder veel specifieke kennis toch profijt van de boom kunt hebben. Pruimen zijn in de zomer geliefd fruit en je kunt er veel lekkere gerechten mee maken. Er zijn diverse soorten pruimen te koop, dus neem de tijd alvorens een keuze te maken.

De pruimenboom

De pruim behoort tot de steenvruchten. Sommige wetenschappers zijn van mening dat de pruim van oorsprong afkomstig is uit het Kaukasus gebergte. Reeds de Tartaren, Mongolen, Turken en Hunnen aten gedroogde pruimen. Rond 1750 na C. kreeg de pruim ook bekendheid in Amerika. De Europese pruimen vallen onder het geslacht Prunus Domestica en er zijn vele rassen. Ook is er de Japanse pruim die in het voorjaar prachtige bloesem geeft. Sommige rassen geven elk jaar vruchten maar er zijn ook rassen die in het ene jaar veel fruit geven en in het andere jaar minder. Pruimen zijn rijp in de periode juli en augustus. We kennen donkerblauwe en gele pruimen. In zuidelijke landen worden pruimen al in het voorjaar geoogst. Zij zijn dan hard en rond maar omdat ze veel zon hebben gehad zijn ze toch lekker zoet.

Het planten van een pruimenboom

De beste tijd om een pruimenboom te planten is van half november tot eind maart. Hiervoor kun je het best een vrij groot plantgat maken van tenminste 50 x 50 cm. en tevens 50 cm. diep. De wortels moeten goed vochtig zijn als er geplant wordt en de grond vermengen met compost. Plaats de boom op een zonnige plek die vlak is. Om het plantgat ook een laagje compost leggen. De boom mag niet op een te natte plaats geplant worden. De meeste rassen in Nederland zijn zelfbestuivend, ze worden bevrucht met eigen stuifmeel. Deze bestuiving doen de bijen. Er zijn ook rassen die niet zelfbestuivend zijn en dan moet je twee verschillende rassen bij elkaar planten om vruchten te krijgen. Vraag dit goed na bij het tuincentrum want niet iedereen heeft ruimte om twee bomen bij elkaar te planten. De pruimenboom staat wat vroeger in bloei als de appelboom en kan daarom wat sneller last hebben van nachtvorst. Daarom is de plaats waar de boom geplant wordt erg belangrijk.

De meest bekende pruimsoorten in Nederland zijn

  • Opal
  • Czar
  • Jubileum
  • Victoria of Reine Victoria
  • Ontario
  • Reine Claude
  • Kwetsen

Bloesem

De bloesem van de pruimenboom is heel zacht roze. Al vroeg in het voorjaar kunnen we genieten van de prachtige kleine bloemetjes. We zien al aan de hoeveelheid bloesem of er een royale oogst te verwachten valt.

Snoeien en bemesten

De pruimenboom gaan we snoeien na de oogst en ruim voor de winter invalt. Het bemesten kunnen we 2 keer per jaar doen, zowel in voor- als in najaar. Gebruik organische mest. Er hoeft niet veel gesnoeid te worden, slechts wat dunne en oude takken weghalen. Wanneer er helemaal niet gesnoeid wordt dan gaat de boom er al snel verwaarloosd uitzien. Bij het snoeien worden a.h.w. kleine wondjes gemaakt en daarom mag er geen snoei plaatsvinden tijdens vorst. Een pruimenboom kan snel groeien en heeft niet ieder jaar vruchten. Soms groeien er slechts enkele vruchten en soms heb je een royale oogst.

Ziekte in een pruimenboom

Een pruimenboom kan last krijgen van loodglans waarbij de bladeren een grijze of zilverachtige kleur krijgen. Roest is een bladziekte die in natte zomers tot schade kan leiden. Als je een vermoeden hebt dat de pruimenboom ziek is neem dan een paar blaadjes mee naar het tuincentrum. Zij kunnen de ziekte vaststellen en het juiste bestrijdingsmiddel verkopen.

Eigenschappen van een pruim

Pruimen zijn lekker maar ook gezond en goed voor jong en oud. Te denken valt aan:
  • De pruim bevat veel vitamine C.
  • Is goed voor de huid
  • werkt laxerend

Pruimenjam maken

Het is heel gemakkelijk om zelf pruimenjam te maken. Je hoeft de pruimen niet eens te schillen. Neem een ruime pan en reken op iedere kilo pruimen één kilo geleisuiker. Snijd de pruimen in kleine stukjes en doe ze in de pan. Geluisuiker erbij en onder goed roeren de jam laten inkoken. Zorg dat de pruimen niet aanbranden, want dat kan gemakkelijk gebeuren omdat je geen water toevoegt. Doe een theelepel jam op een schoteltje. Als dit niet meer uitloopt is de jam goed. Daarna in jam potjes doen die heel goed zijn schoongemaakt. Stevig afsluiten en lekker genieten van de jam.

Gedroogde pruimen

Ook pruimen kun je drogen. Hiervoor in de oven wat snackpapier leggen (bakpapier is niet geschikt). De pruimen uitspreiden in de lauwe oven en ongeveer 3 uur laten drogen met de ovendeur op een kiertje open. Gedroogde pruimen zijn heel lekker als je ze warm maakt en serveert met een schep ijs. Ook werken gedroogde pruimen laxerend. Mensen weken soms een paar pruimen in de avond en eten dit dan bij het ontbijt om verstopping tegen te gaan.

Lees verder

© 2011 - 2025 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De gezonde eigenschappen van de pruimEr zijn nieuwe ontdekkingen gedaan over de gezonde eigenschappen van de pruim. De pruim blijkt meer in zich te hebben da…
Eet pruimen voor een goede darmwerkingEet pruimen voor een goede darmwerkingPruimen zijn lekker. Maar dat is niet het enige wat er over de pruim te vertellen valt. Pruimen zijn gemakkelijk om mee…
Pruimenboom in de moestuinPruimenboom in de moestuinSappige pruimen zijn er in verschillende kleuren en maten. Heerlijk om zo te eten of te verwerken recepten, zoals jam of…
Oude pruimenrassen met vruchten zo groot als kersenOude pruimenrassen met vruchten zo groot als kersenKleine pruimen, zo groot als kersen met verschillende namen. Van kriek, belzen, effies, kroosjes tot mirabellen genoemd…

Liquidambar styraciflua (amberboom)In grote parken en tuinen is de Liquidambar zeker een meerwaarde, niet enkel omwille van de prachtige herfstverkleuring…
Vijver: het aanleggen van een zwemvijverVijver: het aanleggen van een zwemvijverVeel mensen geven de voorkeur aan een zwemvijver boven een zwembad. Dit komt omdat de kosten voor het bouwen van een zwe…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Condesign, Pixabay
  • Wikipedia pruimen
  • Tuinieren het hele jaar
Reacties

Decoster, 23-10-2020
Wanneer moet men de pruimenboom snoeien? Reactie infoteur, 27-10-2020
Hallo Decoster,

Een pruimenboom snoeien kun je het beste doen nadat de vruchten zijn geoogst. In ieder geval mag het niet als het vriest en liefst ook niet bij regen. Dus zoek een mooie dag uit. Verder hoef je de pruimenboom niet al teveel te snoeien, alleen de overbodige takken weghalen is voldoende.
Veel succes,
met vriendelijke groet,
Celientje1

W. C. Ypma, 22-08-2016
Snoeien van de jonge pruimenbomen. Zij hebben in de top meerdere uitlopers. Vergelijk dit maar met de hand, meerdere uitlopers in de top en tussen stam en top zijtakjes mag ik die er afknippen of moet ik die laten zitten? Het zijn twee nog jonge aanplanten van twee jaar oud en hebben nog geen vrucht gedragen. Reactie infoteur, 23-08-2016
Beste W.C.
Een pruimenboom hoeft in principe nauwelijks gesnoeid te worden. Men kan wat overtollige takken afknippen, maar doe dit beslist niet in de zomer. Vanaf november is het beste. Veel succes en hopelijk volgend jaar ook vruchten.
Met vriendelijke groet,
Celientje 1

Christina, 27-07-2015
Ik heb 3 jaar geleden een Reine Victoria geplant. Het is inmiddels al een flinke boom, maar heeft nog nooit in bloei gestaan.
Hoeveel jaar kan het duren voor de eerste bloei plaats vindt? Reactie infoteur, 27-07-2015
Beste Christina,
Wat jammer dat de Reine Victoria nog geen bloei en geen vruchten heeft gegeven. Normaal moet dat toch wel in het tweede jaar gebeuren. Staat de boom op de goede plek en zien de bladeren er gezond uit? Misschien is het verstandig om een tuinman eens te laten kijken.
Veel succes.
Met vriendelijke groet,
Celientje1.

Basss, 20-05-2015
Ik at pas een pruim die aan het ontkiemen was, daardoor vroeg ik me af,
als ik een pruim wil planten (kijken wat het wordt), moet ik hem dan met de hele vrucht planten of alleen de pit?
en welke kant moet boven? die ooit aan de boom zat of de andere kant? Reactie infoteur, 20-05-2015
Beste Bass,

Dank voor uw reactie. Op deze vraag kan ik eigenlijk geen antwoord geven. Normaal plant je alleen de pit van vruchten. Maar een tuincentrum zal je verder kunnen helpen met je vraag.
Met vriendelijke groet,
Celientje1

Leny, 03-05-2015
Vorig jaar heb ik een pruimenboom gekocht met paarse pruimen. Een zelfbestuiver is mij verteld op het tuincentrum. Hij heeft prachtig gebloeid en volop pruimen geleverd. Dit jaar staat er nog geen enkel bloemetje aan de boom. Hoe kan dat? En wat kan ik er aan doen? Reactie infoteur, 04-05-2015
Beste Leny,

Dank voor uw reactie. De belangrijkst vraag is welke pruimensoort je hebt. Maar het is heel goed mogelijk dat de pruimenboom een jaartje overslaat. Dat gebeurt bij ons ook.Soms duurt het zelfs wel een paar jaar voor de pruimen terug komen. Wel is het belangrijk om wat organische mest te geven en niet te snoeien. Misschien is het een idee om een tuinman om raad te vragen die de boom ter plekke kan bekijken en je kan vertellen welk ras het is.
Met vriendelijke groet,
Celientje1

Fam van Veelen, 08-04-2015
Onze Reine Victoria heeft vorig jaar nauwelijks gebloeid en dus ook geen vruchten geproduceerd. Ook nu ziet het er somber uit. Ons werd verteld dat ook pruimen een zgn. boetjaar kennen. Hoewel deze soort een zelfbevruchter is vraag ik me af dit gelukt is tgv te weinig bijen? Of is toch ook een andere boom nodig voor toch ook kruisbestuiving? Onze boom is solidair, in naburige tuinen geen prunussoorten. Ik kan geen ziekte ontdekken aan het blad.
Vriendelijke groet, Bram van Veelen Reactie infoteur, 08-04-2015
Beste bram,

Dank voor je reactie. Het is heel goed mogelijk dat de Reina Victoria een jaartje overslaat. Dat heb ik zelf ook gehad. Er is echt geen andere boom nodig voor kruisbestuiving.
Wacht het even af en neem anders contact op met een goed tuincentrum in je omgeving. Indien mogelijk kun je te rade gaan bij de firma waar je de boom gekocht hebt.
Met vriendelijke groet,
Celeientje1

Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 27-01-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.