Hydrangea paniculata, langdurige witte bloemenpracht

Hydrangea paniculata, langdurige witte bloemenpracht Hydrangea paniculata is een zeer geschikte Hortensia voor liefhebbers van mooie grote wit/groene bloempluimen. Deze Hortensiasoort moet, in tegenstelling tot andere soorten, ieder jaar gesnoeid worden om verzekerd te zijn van grote bloemen. De verzorging van de pluimhortensia is erg eenvoudig, met weinig werk wordt u langdurig blij gemaakt met een grote bloemenpracht in de tuin en vervolgens kunt u ze ook nog mooi in droogboeketten verwerken.

Hydrangea paniculata


Hydrangea paniculataHydrangea paniculata

Waarom kiezen voor Hydrangea paniculata?

Hydrangea paniculata is een mooie aanwinst in de border en combineert goed met allerlei andere planten. Houdt bij het planten rekening met de grootte van de plant. Een plant neemt al gauw een meter in omtrek in, verder wordt hij al gauw 1,5 tot 2 meter hoog. Het is dus aan te raden om de Hydrangea paniculata op een plek achterin de border te zetten. Als er voldoende ruimte is, is het aan te raden om meerdere heesters bij elkaar te planten. Het effect van de grote bloemen is dan extra groot. De plant is winterhard en overleeft de Nederlandse winter over het algemeen zonder problemen. In de winter verliest de heester al zijn blad, maar blijft grote sierwaarde houden als je de bloemen nad de bloei aan de plant laat zitten. De bloemen krijgen dan een bruine kleur en zien er prachtig uit als er een laag sneeuw op ligt. Tussen de bloemblaadjes kunnen in de winter veel insecten schuilen, waardoor us ook nog eens vogeltjes naar uw tuin trekt.

Hydrangea paniculataHydrangea paniculata

Het planten van Hydrangea paniculata

Hydrangea paniculata kan goed op een een plek in halfschaduw staan, maarin de volle zon is ook mogelijk. Staat de plant in de volle zon, dan zal er echter wel sprake moeten zijn van een voldoende vochtige grond. Graaf een gat in de grond dat ongeveer 1,5 keer de grootte heeft van de kluit. Maak de grond goed los, zodat de wortels van de plant gemakkelijk kunnen groeien. Vul het gat op met een mengsel van de verwijderde grond en een goede compost. Zorg dat de plant op dezelfde hoogte komt te staan als hij stond in de pot waarin hij gekocht werd. Zet de plant voor het planten eerst zeker 10 minuten in water, zodat de kluit goed nat is bij het planten. Druk de grond in het plantgat goed aan, zodat de plant stevig staat en de wortels mooi kunnen uitgroeien. De beste tijd om Hydrangea paniculata te planten is in het voorjaar. Eventueel kan het ook nog wel tot eind september worden gedaan, maar voldoende water geven is dan erg van belang.

De bloemen van Hydrangea paniculata

Pluimhortensia produceerd bloempluimen tot wel 30 cm groot. De heester bloeit langdurig van half juli tot in oktober. De bloemen zijn wit/groen van kleur enverkleuren later in het jaar naar lichtroze. Laat u de bloemen aan de heester zitten in de winter, dan worden ze mooi bruin en blijven de hele winter een sierraad voor de border. Hoe wit of hoe groen de bloem wordt, hangt af van de vruchtbaarheid van de grond. Bij een arme grond wordt de bloempluim wit, hoe voedzamer de grond is hoe groener de bloem wordt.

Verzorging van Hydrangea paniculata

  • Snoeien; In tegenstelling tot andere Hortensiasoorten moet de pluimhortensia jaarlijks gesnoeid worden. Als je het snoeien overslaat, dan kan de heester wel 4 meter hoog worden. Jammer is dat de heester dan uiteindelijk minder bloemen gaat maken, die bovendien steeds kleiner worden. Uiteindelijk kan de heester uit elkaar vallen. Snoeien zorgt dus voor mooie grote bloemen en houdt de heester in model. Eind februari wordt de Hydrangea paniculata flink gesnoeid tot ongeveer 20cm boven de grond.
  • Bemesten; Hortensias hebben mest nodig, maar zorg dat je niet overbemest. Je zult dan teveel blad en hoge takkengroei krijgen en minder bloemen. Koemest is een goede mest, die een goede samenstelling heeft en niet teveel stikstof bevat. Deze mest heeft ook een bodemverbeterende werking.

Mijn ervaring met Hydrangea paniculata

Pluimhortensia is een geweldig mooie heester, vanwege de langdurige bloei met zeer grote en mooie bloemen. De bloemkleur kan varieeren van zuiver wit naar lichtgevend groen en later in het jaar zie je een mooie roze verkleuring optreden. Ook in de winter is de plant nog erg mooi als de bloemen bruin zijn geworden. Alle blaadjes zijn dan afgevallen, maar de stengels met de uitgebloeide bloemen blijven fier overeind staan. De plant is goed in staat om zonder steun overeind te blijven, ondanks de zware grote bloempluimen aan iedere tak. Deze heester heeft bij mij al vijf winters goed overleeft zonder problemen en extra winterverzorging.
© 2011 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hortensia of hydrangeaHortensia of hydrangeaDeze winterharde tot zeer winterharde struik valt op door zijn mooie bloemen. De plant komt niet uit onze cultuur maar u…
Zomerbloeiende struiken: Hydrangea of HortensiaZomerbloeiende struiken: Hydrangea of HortensiaVan de grote groep zomerbloeiende struiken is de hortensia verreweg de bekendste soort. Bij hortensia denkt men misschie…
De hortensia ofwel de hydrangea plant bloeit in de zomerDe hortensia ofwel de hydrangea plant bloeit in de zomerIn de zomer bloeien in veel tuinen hydrangea's in mooie kleuren. We noemen ze in de volksmond hortensia. Er zijn veel so…
Hydrangea quercifolia, bijzonder blad en witte bloempluimenHydrangea quercifolia, bijzonder blad en witte bloempluimenHydrangea quercifolia of Eikenbladhortensia is een aanwinst in je tuin vanwege het mooi gevormde blad, wat in de herfst…

Winterharde palmen in Nederlandse tuinWinterharde palmen in Nederlandse tuinWanneer we door een dorp of wijk rijden dan kan het zo maar gebeuren dat we een prachtig assortiment palmbomen zien staa…
Tuinklussen in september: wat kun je doen?Tuinklussen in september: wat kun je doen?September is een lekkere tuinmaand, het weer kan nog aangenaam goed zijn, en er is nog volop werk te doen in de tuin. De…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen foto
Reactie

Peter, 11-04-2013
Beste,
"Koemest is een goede meststof voor de hydrangea paniculata". Kunnen hier ook kippen/koemestkorrels voor gebruikt worden? Moeten deze al dadelijk bij het planten aangewend worden?
Met vriendelijke groeten. Reactie infoteur, 12-04-2013
Ja hoor, dat kan ook prima. Als u ze nu plant dan kan u ook gelijk bemesten. Succes ermee!

Wilmo (308 artikelen)
Gepubliceerd: 02-09-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.