De tuin winterklaar maken (tips)
De winter is voor plant en dier een rustperiode en ook voor u valt er in de tuin weinig te doen. U hebt dus alle tijd om na te denken over de gang van zaken in het afgelopen jaar en nieuwe ideeën te ontwikkelen voor het komende seizoen.
December
Bomen en heesters:
- nieuwe bomen met kale wortels kunnen voor het laatst worden geplant.
Bloeiende planten:
- laat de afgelopen zomer de revue passeren: waar was er onvoldoende kleur en waar hadden ook nog bloeiende planten kunnen staan? Bekijk tuinfoto's van de vorige zomer en bestudeer het beplantingsplan als uw wat wilt veranderen.
- bestel zaden, bollen en planten voor het komende jaar.
Gazons:
- verwijder het laatste afgevallen blad. Loop niet over het gazon als het nat is of bevroren.
Vijvers en moerassen:
- als ijs de vijver bedekt, houdt dit de gassen van rottende planten eronder gevangen, wat schadelijk is voor de vissen. Installeer daarom een ijsvrijhouder; voordat het vriest kunt u ook een bos stro verticaal in het water steken of er een bal in laten drijven.
- Maak eventueel een gat in het ijs door er een steelpan met heet water op te houden.
Fruit en groenten:
- snoei appelbomen; bessenstruiken kunt u van november tot maart snoeien.
- oogst wintergroenten en controleer geregeld de voorraad groenten en vruchten.
- pluk spruitjes.
- kweek kruiden, zoals tuinkers en peterselie, op de vensterbank.
Bakken en potten:
- zet bakken en potten dicht tegen elkaar buiten op houtblokken, zodat ze niet aan de grond vastvriezen, en omwikkel ze zorgvuldig met beschermend materiaal, zoals noppenfolie, stromatten of vezelvliesdoek.
Gereedschap, paden enz:
- als dat nog niet is gebeurd, moet de maaimachine een servicebeurt krijgen en moeten snoeischaren en ander gereedschap worden geslepen.
- haal het vuile zand uit de zandbak en strooi dit eventueel over gladde paden.
Januari
Bomen en heesters:
- schud de sneeuw van de coniferen om te voorkomen dat er takken breken.
- snoei op vorstvrije dagen bomen en klimplanten in het ruststadium, behalve wanneer er strenge vorst wordt verwacht.
Bloeiende planten:
- zaai vanaf nu tot in maart lobelia's en ander zomergoed onder glas bij een temperatuur van 18 graden Celsius. Ga na of de zaden in het licht of in het donker moeten kiemen; lichtkiemers (vlijtig liesje en rudbeckia) doen het alleen als ze in het licht staan. De meeste zaden kiemen echter in het donker en moeten bedekt zijn met een dun laagje aarde.
Gazons:
- loop niet steeds dezelfde route over een besneeuwd gazon, want dan wordt de sneeuw samengeperst tot een compacte laag.
- loop niet over siergrassen als het vriest, want dan breken de halmen makkelijk af, wat in de lente kan leiden tot rotte plekken.
Vijvers en moerassen:
- haal het net over de vijver weg, opdat er zo veel mogelijk licht op het water valt.
- maak een gat in het ijs als de vijver bevriest en dek dit af met een zak.
- sla het ijs niet stuk, want dan ontstaan er schokgolven in het water die een bedreiging vormen voor overwinterende dieren.
Fruit en groenten:
- oogst winterkool, prei en aardperen.
- spit nieuwe groentebedden om en laat de aardkluiten stukvriezen.
- laat prei, spruitkool, groenekool, rucola, andijvie enz, eventueel onder een polyester tunnel of onder vezelvliesdoek overwinteren; af en toe laten luchten.
Bakken en potten:
- snoei wijnstokken die in bakken staan.
- verwijder de uitgebloeide bloemen van planten die nu bloeien.
Gereedschap, paden enz.
- repareer hekken en de steunen van leifruit.
- maak de vijverpomp schoon en geeft hem een servicebeurt.
- vraag offertes aan als u iets wilt laten bouwen of verbouwen en bestel bouwmateriaal voor levering in het voorjaar.
© 2010 - 2024 Ray14125, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De tuin winterklaar makenWe hebben te weinig kunnen genieten van de tuin, wellicht komen er nog enkele mooie dagen aan, maar dan zit het er toch…
Je tuin winterklaar makenRond novenber is het de periode om je tuin winterklaar te maken. Je tuin winterklaar maken is geen verplichting. Maar he…
Je huis winterklaar makenHet is belangrijk je huis en tuin voor de winter winterklaar te maken. Hiermee voorkom je onaangename verrassingen in de…
3D tuin ontwerpenWe hebben allemaal wel eens de gedachte dat we graag de tuin willen veranderen. Dit kan komen omdat je simpelweg op de h…
Hoe kies ik de juiste vijverHet kiezen voor een vijver is een overweging op zich, veel vijvers kosten veel tijd, geld en onderhoud, met name in het…
Bronnen en referenties
- http://www.leersnoeien.nl
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.