Rozemarijn of Rosmarinus officinalis

Rozemarijn of Rosmarinus officinalis Rozemarijn of Rosmarinus officinalis is een sterk geurende heester, een populair keukenkruid en mag in een kruidentuin eigenlijk niet ontbreken. Het is een van oorsprong mediterrane plant die het hele jaar door groen blijft, Rozemarijn is (meestal) winterhard. De bloeitijd loopt van maart tot mei, juni met bloemen die blauw-wit van kleur zijn. In het Engels spreekt men over Rosemary, in het Duits over Rosmarin en in het Frans over Romarin.

Inhoud artikel


Bron: Foto infoteurBron: Foto infoteur

Verklaring van de naam Rosmarinus

Het betekent dauw van de zee. Er doen meerdere verklaringen de ronde, het zou slaan op de paarsblauwe bloemen met dauwdruppels of op de groeiplaats van de rozemarijn, bij voorkeur een plaats in de buurt van de zee.

Waar plant je de rozemarijn

In landen rond de Middellandse Zee kun je de rozemarijn tegen een muur zetten op het zuiden in doorlatende grond. In ons land moet je er rekening mee houden dat de plant niet geheel vorstbestendig is, je kunt rozemarijn het beste als kuipplant behandelen en in de wintermaanden binnen zetten. Zet je de plant toch in de tuin, zet hem dan op een zonnig plekje, in humusrijke grond en zorg ervoor dat water goed kan aflopen.

De blaadjes

De rozemarijn blijft groen, je kunt de blaadjes (aan de bovenkant donkergroen en aan de onderzijde wit) dus het hele jaar door plukken, gebruik ze vers of gedroogd. De leerachtige naaldvormige blaadjes ruiken heerlijk, de geur komt goed tot zijn recht in geroosterde en gegrilde gerechten, wordt ook gebruikt in bijvoorbeeld kruidenazijn. Rozemarijn heeft een opwekkende werking en stimuleert de spijsvertering.

De hoogte, de bloeitijd en de kleur van de bloemen

  • De plant kan een hoogte bereiken van anderhalve meter, in ons land blijft hij meestal wat lager.
  • De bloeiperiode is van midden voorjaar tot vroeger zomer (maart tot mei/juni).
  • De plant draagt paarsblauwe tot witte bloemen.

Variëteiten

Er bestaan verschillende variëteiten zoals Blauer Toskaner (de bloemen zijn diepblauw), Majorcan Pink (roze bloemen), Upright white (witte bloemen), Roseus (roze bloemen), Albus (witte bloemen), Prostatus (kruipende soort) en Sever sea (half-hangend, blauwe bloemen).

Vermeerderen

Dit kun je doen door zaaien of door stekken.
  • Zaaien kun je vanaf begin mei onder glas of op een warme plek. Na vier weken zal het zaad ontkiemen, opkweken in potten op een zonnig plekje.
  • Vermeerderen kun je door tussen mei en augustus te stekken, steek de stekjes in bakjes met stekgrond, voldoende water geven, afdekken met plastic en de bakjes op een zonnige plek neerzetten. Het plastic weghalen als het jonge plantje goed is ingeworteld.

Snoeien

De rozemarijn kun je na de bloei (dus aan het begin van de zomer) snoeien. In april kun je dorre en bruine twijgen wegsnoeien, je snoeit dan terug tot op de levendige plantendelen.

Bron: Foto infoteurBron: Foto infoteur

Ziektes die je tegen kunt komen bij de plant

De rozemarijnkever is een vijand van de plant, deze kan heel wat schade aanbrengen. Je kunt ze het beste met de hand weghalen.

Met welke planten/bloemen kun je rozemarijn goed combineren

Je kunt de rozemarijn heel mooi combineren met de laurier en tijm.

Interessant of handig om te weten

  • Gedroogde rozemarijn is sterker van smaak dan verse rozemarijn (in tegenstelling tot de meeste andere kruiden).
  • De smaak: sterk aromatisch, licht bitter, harsachtig.
  • Rozemarijn wordt veel gebruikt in de parfumindustrie, in doucheproducten en in haarverzorgingsproducten. Het activeert de bloedsomloop, stimuleert en verfrist.

Niet gebruiken bij

Op internet las ik dat je rozemarijn niet moet gebruiken als je zwanger bent, borstvoeding geeft, bij hoge bloeddruk of als je epilepsie hebt. Vraag het in ieder geval na bij je verloskundige of huisarts!
© 2010 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rozemarijn (rosmarinus officinalis)Rozemarijn (rosmarinus officinalis)Rozemarij vormt een belangrijk ingrediënt uit de tuin in de keuken. Met rozemarijn haalt u de Provençaalse zon in uw tui…
Vaste planten met geurende bladerenVaste planten met geurende bladerenEen lekker geurende plant in de tuin voegt veel toe aan de beleving van de tuin. Vaak komt de geur van de bloemen die de…
Kruidengeneeskunde: rozemarijnKruidengeneeskunde: rozemarijnRozemarijn is een kruid dat in de kruidengeneeskunde veelvuldig gebruikt wordt. Rozemarijn helpt namelijk bij het vermin…
Rozemarijn: gezondheidsvoordelen, toepassing en bijwerkingenRozemarijn: gezondheidsvoordelen, toepassing en bijwerkingenRozemarijn (Rosmarinus officinalis) is ongetwijfeld een van de bekendste kruiden en wordt sinds de oudheid zeer gewaarde…

De kleine voortuin aanleggenDe kleine voortuin aanleggenDe gemiddelde Nederlandse woning heeft over het algemeen geen grote voortuin. Enerzijds gaat dit maar af van de woning e…
Voorkomen van een groene vijverDe meeste vijverbezitters zullen het probleem wel herkennen. Ze hebben een mooie vijver gemaakt, maar na het vullen van…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Malubeng, Pixabay
  • Boek: 1001 tuinplanten-Tips en ideeën voor de tuinliefhebber
  • Geraadpleegd op 20 januari 2016:
  • http://www.groentenfruit.nl/index_product.asp?pg=3&cpg=&p=431&r=4
  • Afbeelding bron 1: Foto infoteur
  • Afbeelding bron 2: Foto infoteur
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 08-04-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.