InfoNu.nl > Huis en Tuin > Tuin > Bloeiende struiken

Bloeiende struiken

Bloeiende struiken Struiken staan mooi in een tuin. Vooral als de tuin wat groot is zorgt het voor een mooie opvulling van de border. De Eunonymus Alatus 'Compactus' heeft veel te bieden. Hij is mooi groen in de zomer en bloeit met geel/ groene bloemen, in de herfst kleurt hij prachtig rood. De Cotinus Coggygria 'Royal Purper' heeft mooie paarse bladeren en bloeit met lila bloempluimen, die lijken op een fijn harige pruik. De Caryopteris Cladonensis 'Heavenly Blue' heeft prachtige blauwe bloemen en grijs blad. Struiken zijn goede schuilplekken voor vogels en ook egels verstoppen zich er graag onder.

Bloeiende struikenEunonymus Alatus 'Compactus' of Kardinaalshoed

Deze struik wordt ongeveer 1,5 tot 2m hoog. De struik is winterhard. De Eunonymus Alatus 'Compactus' is een dichte, bolvormige groeiende struik. De bladeren zijn groen, in de herfst kleuren de bladeren van paars/ rood naar felrood. Zodra de eerste nachtvorst is geweest, gooit de struik in één keer al zijn bladeren eraf.

De struik houdt van een zonnige plek, eventueel halfschaduw. Hij gedijt goed in een normale grondsoort.

De struik bloeit met gee/ groene bloemen in de maanden mei en juni. De takken van de struik groeien niet recht omhoog, maar meer horizontaal. Snoeien kan het beste gebeuren aan het eind van de winter/ begin van het voorjaar.

Snoei van de Eunonymus Alatus 'Compactus' is alleen nodig om de struik zo nodig uit te dunnen, je kunt oude takken bij de grond wegknippen.


Cotinus Coggygria 'Royal Purple'of pruikenboom

Deze struik kan 3 meter hoog worden en 3 à 4 meter breed. De struik is winterhard. Het blad van de pruikenboom is ovaalvormig. De kleur is paars. In de herfst verkleurd het blad naar oranje/ bruin. De bloemen van deze struik zijn lila van kleur. Bloei vindt plaats in de maanden juni en juli. De bloeiwijze is lange, behaarde bloempluimen die lijken op een fijn harige pruik. In warme zomers is de bloei overvloedig. De struik houdt van veel zon en staat graag beschut tegen wind. De Cotinus Coggygria 'Royal Purper' houdt van een kalkrijke, droge en humus rijke grond.

Snoeien van de Pruikenboom kan in het voorjaar plaatsvinden, het gaat dan vooral om vormbehoud.Caryopteris Clandonensis 'Heavenly Blue' of Blauwe Spirea

De Caryopteris Clandonensis 'Heavenly Blue' wordt ongeveer 60 cm hoog. Hij groeit als een ronde, bossige struik. De bladeren van de Blauwe Spirea zijn grijsbladig en geuren aromatisch. De struik is enigszins winterhard. De takken kunnen in de winter bevriezen, de struik heeft graag wat stro aan de voet, in de winter. Deze struik houdt van een beschutte plek en kan niet tegen een Noord Oosten wind. De Heavenly Blue staat graag op een zonnige plek en verdraagt iedere grondsoort, al staat hij graag in een licht zure grond ( PH 4,5- 5 of lager). Hij kan goed tegen droge grond. De struik bloeit in augustus/ september. De bloemen zijn mooi donkerblauw. Hij bloeit op eenjarige scheuten. De struik kan vermeerderd worden door stekken.

Snoeien van de Caryopteris Clandonensis 'Heavenly Blue' kan in het late voorjaar gedaan worden op enkele ogen, dit voor het bevorderen van een mooie bossige groei.

Lees verder

© 2010 - 2016 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Stap voor stap gids voor het snoeien van HeestersStap voor stap gids voor het snoeien van HeestersIedereen doet wel een wat aan zijn tuin. maar niet iedereen weet hoe hij of zij zijn tuin goed moet onderhouden. in dit…
Struiken snoeien; een kwestie van weten, durven en doenStruiken snoeien; een kwestie van weten, durven en doenStruiken snoeien is een telkens weer terugkerende tuin klus. Vooral in het voorjaar is het snoeien van struiken één van…
Tuinklussen in september: wat kun je doen?Tuinklussen in september: wat kun je doen?September is een lekkere tuinmaand, het weer kan nog aangenaam goed zijn, en er is nog volop werk te doen in de tuin. De…
Rode bladeren geven de tuin een mysterieuze sfeerRode bladeren geven de tuin een mysterieuze sfeerRode bladeren van bomen, struiken en vaste planten geven de tuin een onmiskenbare mysterieuze sfeer. Er wordt de laatste…
Zomerbloeiende struikenZomerbloeiende struikenZomerbloeiende struiken zijn er volop. De zomer is natuurlijk het bloeiseizoen bij uitstek. Veel tuinen zijn aangeplant…

Reageer op het artikel "Bloeiende struiken"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Wilmo
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Special: Tuinplanten
Schrijf mee!