Buren met schuttingen, bomen en struiken en uw rechten

De meeste Nederlanders wonen op een kleine ruimte bij elkaar met doorgaans ook kleine tuinen. Omdat wij zeer op onze privacy zijn gesteld omringen wij deze tuinen graag met hoge schuttingen. Moet u meebetalen aan een dergelijke erfafscheiding, hoe hoog mag deze zijn en wat kunt u ertegen doen indien u het er niet mee eens bent of er overlast van heeft. Kortom wat zijn uw rechten.

Schuttingen en andere erfafscheidingen

Indien u graag rustig en zonder inkijk in uw tuin wilt zitten zult u uw terrein moeten afbakenen door bijvoorbeeld een schutting of een muur. Een erfafscheiding is in principe elke waarneembare vorm van afpalingstekens tussen een tweetal percelen. Dit kunnen dus paaltjes zijn, een schutting, een haag of een stenen muur.

Eerst zult u altijd eerst moeten nagaan of voor de erfafscheiding die u in gedachte heeft een bouwvergunning nodig is. Ook zult u moeten gaan bepalen waar deze schutting komt te staan. U kunt ervoor kiezen de schutting
  • Geheel op eigen terrein te plaatsen
  • Precies op de grens van uw tuin en de tuin van de buren te plaatsen. In dit geval wordt de erfafscheiding mandelig

Schutting op eigen terrein

In dit geval behoort de schutting volledig aan u toe, u moet dan ook zelf volledig de kosten van de schutting voldoen. Uw buren hebben geen recht om aan uw schutting te komen door er bijvoorbeeld spijkers in te slaan of planten aan op te hangen zonder uw toestemming, de schutting te verven of er zelfs maar iets tegen aan te plaatsen. Als uw buren zich niet kunnen vinden in uw keuze van erfafscheiding kunnen zij altijd op hun eigen stuk tuin een andere schutting plaatsen die hun meer zint. Zoals gezegd zijn de kosten van een dergelijke schutting volledig voor uw rekening en ook de kosten van het onderhoud zijn voor u, u bent echter niet verplicht de schutting te onderhouden.

Mandelige schutting

In dit geval wordt de schutting precies op de grens van twee percelen geplaatst. De bewoners van beide percelen moeten hiervoor instemmen met de schutting dus indien u hiervoor plannen heeft zult u vooraf met uw buren moeten overleggen. Gevolg van een dergelijke schutting is dat zowel u als uw buren eigenaar worden van deze afscheiding. Dit houdt in dat u samen de kosten van de aanleg en de kosten van het onderhoud, vervanging en eventuele reiniging moet delen. Dit bijdragen in de kosten kan worden afgedwongen indien een van de eigenaars op een later tijdstip niet meer wil bijdragen in de kosten. Indien u de schutting later wilt wijzigen heeft u hiervoor ook weer toestemming van de buren nodig. Uw eigen kant van de schutting mag u wel gebruiken zoals u dit wenst, zo mag u zelf bepalen of en in welke kleur de schutting wordt geverfd, u mag er beplanting tegen aan laten groeien zoals bijvoorbeeld een klimop en u mag er plantenbakken aan hangen. Het is overigens altijd verstandig, indien u besluit met uw buren een mandelige schutting te plaatsen, deze afspraken vast te leggen op papier zodat hierover later geen onenigheid meer kan ontstaan.

Staat de erfafscheiding wel op de juiste plaats

Vaak is dit niet zo eenvoudig te bepalen. Tekeningen van het kadaster zullen dan doorgaans uitkomst bieden. De kadastrale grens is in principe gelijk aan de erfgrens, vaak is een tekening van het kadaster opgenomen in een taxatierapport van uw woning en hoeft u deze dus niet opnieuw aan te vragen. Biedt ook de tekening van het kadaster geen uitkomst dan kunt u altijd nog het kadaster verzoeken met een landmeter de erfgrens te laten bepalen. Uitzondering hierop is echter verjaring van het eigendomsrecht. Indien uw buren uw grond 10 jaar (te goeder trouw) of 20 jaar (te kwader trouw) in het bezit hebben gehad dan is de buurman hierdoor automatisch eigenaar geworden van uw grond.

Bomen, heggen en andere beplantingen

Bomen, heesters en heggen mag u niet zomaar tegen de erfgrens aan plaatsen, tenzij u met uw buurman overeenkwam een heg als erfafscheiding te gebruiken. Voor dergelijke beplanting gelden de volgende regels:
Bomen moeten minimaal 2 meter uit de erfgrens met buren worden geplant
Hagen, coniferen, heggen en heesters moeten minimaal 50 centimeter uit de erfgrens met buren worden geplant.
Indien u zich niet aan deze regels houdt kunnen de buren de rechter verzoeken een machtiging voor verwijdering van beplanting af te geven. Natuurlijk kunt u wel met uw huidige buren overeenkomen dat zij instemmen met een beplanting dichter bij de erfgrens, eventuele nieuwe bewoners hoeven geen rekening te houden met deze afspraken tenzij deze is vastgelecht bij de notaris en het kadaster. U kunt dus op een later tijdstip alsnog problemen krijgen.

Wortels en overhangende takken

Vele burenruzies zijn al ontstaan door overhangende takken. Indien u hiermee een probleem heeft kunt u de buren verzoeken de takken te verwijderen. Zij zijn verplicht dit te doen, doen zij dit niet dan heeft u zelf het recht de takken te verwijderen maar u mag hierbij niet het erf van de buren betreden. Wortels mag u altijd doorzagen en verwijderen.

Wetsartikelen waarin uw rechten zijn vastgelegd

Uw rechten met betrekking tot schuttingen zijn vastgelegd in boek 5 van het burgerlijk wetboek, artikel 43 tot en met 69. De precieze inhoud kunt u nalezen op www.wetten.nl. Het betreft hier echter zogenaamd regelend recht. Dit wil zeggen dat u door het maken van afspraken met uw buren kunt afwijken van de regels zoals vastgelegd in het burgerlijk wetboek. Zoals eerder gesteld is het wel verstandig deze afspraken schriftelijk vast te leggen zodat beide partijen hierover in de toekomst geen onenigheid kunnen krijgen.
© 2008 - 2024 Dsvh13, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Regels voor plaatsen schutting of scheidsmuurRegels voor plaatsen schutting of scheidsmuurEen schutting plaatsen lijkt een eenvoudige handeling, maar er zijn toch enkele regels die in acht genomen moeten worden…
Geschillen met de buren voorkomenMet uw buren kunt u beter geen ruzie hebben. Door verschillende oorzaken kunnen er echter eenvoudig geschillen ontstaan.
Tips voor klusjes in de tuinEen mooie tuin moet niet alleen een lust zijn voor het oog, maar ook een plek om feest te vieren, te werken en ongestoor…
Plaatsen van een schuttingPlaatsen van een schuttingHet plaatsen van een schutting in uw tuin hoeft niet heel duur te zijn. Er zijn verschillende voordelen aan het plaatsen…

Heerlijk relaxen in de hangmatHeerlijk relaxen in de hangmatDe hangmat is een eenvoudige manier om lekker te relaxen in de tuin of desgewenst binnen. Inmiddels zijn er hangmatten i…
Het gazon in de tuinHet gazon in de tuinHet gazon is nog steeds een “veel geziene gast” in de tuin. Gemakkelijk met spelende kinderen, ruimtelijk met een border…
Bronnen en referenties
  • http://www.wieringa-advocaten.nl/nlblawg.php?id=474 http://www.hetjl.nl/hetjl/templates/themaart.jsp?versionId=null&pageId=486&nodeId=15&languageId=1 http://www.alkmaar.nl/gemeente/webcms/site/gemeente/product/stadsont/bouwen/files/223.pdf http://www.bouwhelp.nl/vraag/7774_bouwen_erfafscheiding_op_mandelige_scheidsmuur http://www.verstappengoossens.nl/burenrecht/burenrecht.htm http://www.eemnes.nl/gemeente/erf.htm http://www.wetwegwijzer.bibliotheek.nl/ http://www.neerlandstuin.nl/ http://www.wstbeekendonk.nl/
Reacties

Net, 28-05-2011
Vraag; de buren hebben, clandestiene, 3 ramen geplaatst aan de zijde van mijn tuin. Er is nog 20 cm grond van de buren voordat de erfafscheiding begin. Nu wil ik mijn tuin afscheiden met een mooie schutting op eigen grond, die ook de 3 ramen passeren. Mag dat? Reactie infoteur, 01-06-2011
Indien de ramen zonder vergunning werden geplaatst en uitzicht bieden over uw terrein dan kunt u daar in principe bezwaar tegen aantekenen. Dat zou betekenen dat er iets aan de ramen moet gebeuren met alle kosten van dien. U kunt dit natuurlijk ook voorleggen aan uw buren en tot overeenstemming komen om de schutting te plaatsen, wellicht kunt u op deze wijze tot een leuke oplossing komen zonder dat u direct ruzie heeft met de buren. In principe kan niemand u verbieden om op eigen terrein een erfafscheiding te plaatsen mits deze niet te hoog is.

Ron, 12-05-2011
Ik woon in een huurhuis en de buren gaan verhuizen. Vorig jaar hebben deze buren 5 nieuwe schuttingen geplaats. Ik heb aangeboden om mee te betalen maar dat hoefde niet. Nu gaan deze buren verhuizen en mag ik voor (slechts) 450 euro deze schuttingen overnemen, anders worden ze meegenomen naar hun nieuwe koopwoning. De schutting staat op de erfascheiding dus dat mag volgens mij niet zomaar. Dan had ik overigens nog net zo lief met de oude schuttingen gebleven. Ik vraag mij meer af wat er aan te doen is om mijn gelijk te krijgen. De woningbouwvereniging geeft aan hier geen partij in (te willen?) zijn. Achteraf mijn gelijk halen, nadat de buren de schutting weg hebben gehaald, lijkt me meer kosten dan het opbrengt. Wat is hierin de beste manier om te handelen? Uiteraard zal ik bij de buren aangeven dat ik niet accoord ben. Ik word onnodig met allerlei kosten en moeite opgezadeld. De schuttingen zijn beslist geen 450 euro waard dan kan ik beter met de nieuwe buren opnieuw schutting plaatsen. Reactie infoteur, 22-05-2011
Heel vervelend als u achteraf met een dergelijk probleem wordt geconfronteerd. In principe is de woningbouwvereniging (als eigenaar van uw woning) net zoveel eigenaar van de schutting als de buurman. Zoals u ziet schuilt hierin gelijk het probleem aangezien de woningbouwvereniging niet betrokken wenst te worden in dit conflict. In principe zou u van de buren kunnen vorderen dat zij de oude schutting welke zij zonder uw toestemming (?) verwijderden terug plaatsen. Mocht u beschikken over een rechtsbijstandverzekering dan kan het zeker de moeite waard zijn deze nu om bijstand te vragen.

Veel succes!

Dennis, 03-05-2011
Bovengestelde is zeker niet juist, ten eerste de boomgrens is landelijk gesteld op 2 meter. Echter plaatselijke APV's geven voorrecht op landelijke wetgeving, de meeste steden hanteren een boom erf grens van 50 centimeter. Ten 2e wortels doorhakken op eigen houtje mag zeker niet zomaar, wortels doorhakken kan namelijk aantasting van de bomen veroorzaken, dit kan soms leiden tot gevaarlijke situaties (beschadigen van grote bomen kan echt tot levensgevaarlijke situatie's leiden), degene die de wortels doorhakt is dan hoofdelijk aansprakelijk voor de schade. Het is dan ook aan te raden om hinderlijke wortels door een expert te laten verwijderen zonder dat het de bomen aantast. Voor snoeien geld het volgende, doe dit nooit in de bloei periode of de vogel broed periode (zie gemeentelijke APV), vaak is er in deze periode een vergunning nodig. Snoeit u meer dan 20 % van de boom weg, dan is dit niet snoeien maar kappen, en de buren zijn boom kappen zonder vergunning kan een uiteidelijk kostbare zaak worden. Reactie infoteur, 01-06-2011
Helemaal mee eens. Daarbij is het u wettelijk gezien niet toegestaan om andermans eigendom dusdanig te beschadigen. U kunt dus ook nog eens aansprakelijk worden gesteld voor de kosten van de boom indien deze een ruwe behandeling niet mocht overleven!

Dick van Buiten, 25-04-2011
Heb een vergunningsvrije schuur van rabatdelen laten bouwen tussen ons huis en dat van de buren. Betreft een kleiner dan 10m2 schuur, die net een cm of 2-3 van de erfgrens staat. Buurman vind dat deze eigenlijk 30 cm verder naar achteren moet, maar ivm technische redenen en fundering was dit niet mogelijk. Nu is de buurman voornemens om op de erfgrens, mandeling feitelijk, een hekwerk te plaatsen en te beplanten met klimop. De vraag is of klimop een plant of struik is? de maat is al in de pot 1.80-2.00 meter hoogte. Dient dit dan ook 50cm van de erfgrens te staan? hier wil ik graag als het mogelijk is een passend antwoord op. Reactie infoteur, 02-06-2011
Indien de buurman de erfafscheiding op de erfgrens plaatst dan is deze van u beide, ook als deze met klimop wordt beplant. Het is beide partijen dan vrij om tegen deze schutting te plaatsen wat zij willen dus ook klimop. Alhoewel ik uw bezwaren tegen klimop wel inzie is het misschien beter om dit probleem vooraf minnelijk op te lossen dan het echt tot een groot conflict te laten uitgroeien, uw buurman zou immers ook kunnen gaan eisen dat u uw schuur verplaatst, ook al is deze vergunningsvrij.

Veel succes met uw buurman

Joyce, 28-01-2011
Is de buurman verplicht, nadat hij een aanbouw van 2.5 m heeft gebouwd de schtting terug te plaatsen in de oude staat? Reactie infoteur, 30-01-2011
Dit hangt ervan af of het een zogenaamde mandelige schutting is of een schutting op eigen grond, zoals omschreven in het artikel.

Terugplaatsen in oude staat kan bovendien soms gewoon onmogelijk zijn geworden.

Carolien Lagerweij, 17-01-2011
Even nog ter verduidelijking: de vuurdoorn is niet van haar zover ik al jaren terug begreep uit wat zij vertelde. Hij heeft zich daar geplant en is gaan uitzaaien volgens haar. Ik heb haar al een aantal keren vertelt van mijn irritatie omtrent de struik. Ze knipt hem wel bij als ik het vraag maar ondertussen knip ik me suf aan mijn kant en hij torent wel een halve meter boven de schutting uit. Ik zou hem zelf graag weg hebben die struik of dat hij helemaal naar haar kant wordt gezet en dan dus wel ruim van de schutting af. Over het feit dat ik zonder haar overleg geknipt heb kan ik ook niets meer doen dan sorry zeggen. Maar mijn boosheid over de struik blijft als we er geen goede oplossing voor bedenken. Eentje die voor beiden dus acceptabel is. Reactie infoteur, 30-01-2011
Zoals omschreven in het artikel staat deze struik op de erfgrens of te dicht erop waardoor u in principe kunt eisen dat deze verwijderd wordt.

Herma, 20-10-2010
De buurvrouw van mijn ouders houd er niet van om haar tuin te onderhouden.
Want de natuur moet zijn gang kunnen gaan volgens haar.
Maar ze plant hem echter wel vol met van alles en nog wat nu heeft ze een struik geplant 50cm uit de scheiding want ze kent de regeltjes.(maar wel voor het raam van mijn ouders)
alleen laat ze hem gewoon groeien dus nu is mijn vraag hoe hoog mag ze dat ding laten worden.
Ook heeft ze van dat siergras(180cm) precies tegen de schutting(60 cm) gepoot mag dit.
Verder heeft ze bamboe in haar tuin staan wat nu onder de schutting door komt dwars door het zitje van mijn ouders nog even en ze banen zich in de rimboe.
Kan dit alles nou zo maar of hebben we nog licht in de duisternis van het oerwoud Reactie infoteur, 25-12-2010
Zoals uit het artikel blijkt heeft u wel degelijk rechten als uw ouders hinder ondervinden van de toestand.

Wim, 02-10-2010
Mijn moeder woont in een huurhuis evenals de buren. Die zijn hier zo'n 5 jaar geleden komen wonen en het was eigenlijk al meteen mis. Eerst was de buurman aan de andere kant de klos. Z'n boom die zo'n 5 meter van de erfgrens staat moest ie er uit halen, want de blaadjes die er vanaf vielen kwamen in haar tuin terecht. De auto van zijn zoon (die bij hem de auto stalde als ie voor zijn werk een paar dagen in het buitenland was) mocht van haar niet op de parkeerplaats (nb voor zijn huis) staan want die waren voor de bewoners! Zelf hadden ze 3 wagens staan. Ze hadden op een gegeven moment zelfs het raam in zijn schuur dichtgetimmerd omdat hij volgens haar hun zat af te luisteren als ze in de tuin zaten. Hij is maar verhuisd en het volgende slachtoffer was mijn moeder blijkbaar. Er zijn al aardig wat akkefietjes voorgevallen en mijn moeder heeft al anderhalf jaar geen contact meer met ze nadat ze was afgeblaft toen ze van een conifeer die aan de voorkant tussen de tuinen staat 6 of 7 takjes aan hun kant had afgeknipt omdat ze over hun paadje hingen. Het mens deed dat notabene om te voorkomen dat de buurvrouw ruzie zou gaan zoeken. Bovendien werd ze meteen maar beschuldigd dat ze ook haar bloemen had afgeknipt. Gisteren kwam ze thuis van vakantie en blijken de buren de conifeer zonder enig overleg verwijderd te hebben en er een schuttingdeel voor in de plaats te hebben gezet. Het ding is 1.80 hoog en staat dus in de voortuin. Uiteraard met de lelijke kant met de schroeven aan de kant van mijn moeder. Kan dat zomaar? Reactie infoteur, 25-12-2010
Ook dit lijkt weer een vervelende situatie. Als de conifeer niet op de erfgrens stond dan mocht deze verwijderd worden. Voordeel is dan wel dat als het schuttingdeel op de erfgrens staat uw moeder er aan haar kan mee mag doen en laten wat zij wil.

Er is natuurlijk een gelijk tussen in je recht staan en je recht krijgen. Ik kan me voorstellen dat bijvoorbeeld het schilderen van deze schutting tot meer problemen met de buren zou kunnen leiden.

Willem, 20-09-2010
Onze achter buren hebben de mededeling gedaan dat een aannemer binnen 3 weken gaat beginnen met het weghalen / verplaatsen van onze schutting / muur en Schuur omdat zij zeggen dat dit 15 cm op hun terrein staat waar zij eigenaar van zijn.
Nu staat onze schutting/muur en schuur al zo/n 13 jaar (al voordat wij dit huis kochten).
Achter ons huis, dus de schutting/muur/schuur loopt een pad van ongeveer 1 m breed waar wij via de schutting een achterom hebben, ook hiervan zeggen zij dat dat eigenlijk niet mag om dat ook hun grondgebied is.

Vraag; kunnen zij zomaar, ook al blijkt dat onze schuur/muur en schutting 15 cm op hun terrein staat zomaar een aannemer opdracht geven om dit te gaan verplaatsen? Reactie infoteur, 21-09-2010
Nee, zo zonder meer mogen zij helemaal niet aan uw eigendommen komen. Eerst zal er toch moeten worden gekeken of er inderdaad gebruik wordt gemaakt van hun grond, of er ondertussen niet een gewoonterecht is ontstaan en of het slopen van de schuur wel in verhouding staat het gebruik dat u van hun grond heeft.

Al met al lijkt het mij verstandig goede juridische hulp in te gaan winnen. Indien u beschikt over een rechtsbijstandverzekering is het zeker aan te raden deze in te schakelen, anders kan het juridisch loket wellicht uitkomst bieden.

Veel succes met uw buren

J. M. van Egmond, 23-08-2010
Mijn achtertuin grenst aan de achtertuin van mijn overbuurvrouw met een poort ertussen voor 8 buren. Nu heeft ze een boom in haar tuin staan wat grenst aan haar hekje en die boom is wel 7 meter lang inmiddels. Ik ben hier 15 jaar geleden komen wonen maar die boom stond er, dacht ik al minimaal 5 jaar. Al jaren heb ik last van de boom door de naalden die ik in mijn tuin krijg. Zomers zijn het dunne naalden en in het najaar worden het vreselijke dikke naalden die her en der in mijn tuin verspreid liggen en in de poort. Hele bergen zijn het dan. De takken hangen inmiddels al ver over mijn schuur heen en de naalden komen ook in de goot van de schuur. Ik heb de buurvrouw al eens een paar jaar geleden gevraagd om te snoeien maar ik word hierin niet serieus genomen en ze stelt het steeds maar uit. Ze heeft me al eens gezegd dat ik de takken mag snoeien maar die takken zitten 6 meter hoog en zou niet weten hoe ik daar bij moet komen! Bovendien vind ik dat haar verantwoordelijkheid! Wat is mijn recht hierin? Reactie infoteur, 07-09-2010
Gelet op de omvang van de boom is een proffessionele boomsnoeibeurt op zijn plaats.

In dit geval is het dan ook verstandig uw buurvrouw nog eenmaal schriftelijk te vorderen verdere actie te ondernemen. U kunt het schrijven aangetekend verzenden met bericht van ontvangstbevestiging zodat u altijd kunt bewijzen dat het schrijven haar heeft bereikt. In dit schrijven geeft u aan dat u actie verwacht en wel binnen korte termijn (bijvoorbeeld een maand maar geef wel duidelijk een datum aan). U zult dan ook duidelijk aan moeten geven dat als er geen actie wordt ondernomen u een proffessioneel bedrijf zult inschakelen en dat de kosten hiervan voor haar rekening komen.

Indien er inderdaad geen actie wordt ondernomen dan kunt u een deskundige inschakelen. Daar u opdracht geeft zult u deze in eerste instantie moeten betalen en de kosten hiervan vervolgens verhalen op uw buurvrouw.

Indien u beschikt over een rechtsbijstandverzekering is het verstandig deze in te schakelen, deze kan het werk voor u verrichten!

Petra, 27-07-2010
Mijn buren en wij hebben een stenen muur met een granieten plaat erop tussen onze tuinen omdat wij meer privacy wilden. Hebben we het verhoogd (aan onze kant van de granieten plaat) met 4 planken de totale hoogte is nu 1m 96cm. Nou de vraag, mijn buurman heeft die planken aan zijn kant wit geschilderd mag dat? Reactie infoteur, 07-09-2010
Indien er sprake is van een erfafscheiding die precies op de erfgrens staat is er automatisch sprake van een mandelige schutting en mogen uw buren inderdaad aan hun kant van de schutting doen en laten wat zij willen.

Gabriella, 19-07-2010
Wij hebben een naast wonende buurvrouw die ons, sinds gisteren, verbiedt te barbequeen in de achtertuin. Wij barbequen niet iedere dag en het is nu minstens 4 weken geleden. Wij hebben een koopwoning. Kan zij ons dit verbieden? Wij geven altijd netjes aan dat we gaan barbequen zodat ze eventueel de ramen kan sluiten, mocht ze last van de rook krijgen. Ik ben dus benieuwd wat onze rechten hierin zijn. Reactie infoteur, 24-07-2010
Behalve in bepaalde soorten huurwoningen heb ik nog nooit gehoord van een verbod op de barbeque in uw eigen tuin. Daarnaast zie ik ook geen enkele ordehandhaver uitrukken voor een melding van een buurvrouw zij aangeeft dat u de barbeque heeft aangestoken. Wellicht is er binnen de gemeente hierover nog een speciale regeling, de regelingen kunnen verschillen van gemeente tot gemeente, u zou daar dan ook nog eens kunnen navragen. Is ook daar geen regeling dan wens ik u veel plezier bij de verdere barbeque's en veel succes met uw buurvrouw

Iris, 08-07-2010
Ok, wij kunnen er vanaf onze kant namelijk onmogelijk bij. Ik heb de situatie bekeken en de schutting van de buren zitten op sommige plaatsen zelfs vastgetimmerd! aan onze bomen dan is het dus ook niet zo gek dat de desbetreffende schuttingen weg worden geduwd. Aangezen het niet zulk goede contact met de buren zien wij het niet zitten om op hun erf aan het werk te gaan en hebben wij dus voorgesteld het hun zelf te laten doen. Ik weet niet wat dus de goede oplossing is maar volgens het juridisch loket mogen wij onze buren toestemming geven om te snoeien wat ze snoeien willen. Nu is mijn vraag dat wanneer zij dit zelf ECHT niet willen doen, kunnen ze ons hier doormiddel van bijvoorbeeld een gerechtelijk bevel, toe dwingen om toch te snoeien? Reactie infoteur, 11-07-2010
Een dergelijke actie zal voor beide partijen veel kosten met zich meebrengen, dit zal uw buren tegenhouden een dergelijke procedure te beginnen en voor u is het dus van belang dit te voorkomen. Uw buren zullen er eerder voor kiezen iemand in te schakelen om de bomen te snoeien en deze kosten, voor zover redelijk, kunnen zij bij u in rekening brengen!

Voor u is het dus van belang dit gehele proces zoveel mogelijk in onderling overleg op te lossen. Alhoewel u wellicht niet zo'n goed contact heeft met de buren is het misschien toch mogelijk deze kwestie verder te bespreken. U hoeft immers geen goed persoonlijk contact te hebben om een dergelijke kwestie te bespreken!

Veel succes met uw buren

Iris, 07-07-2010
Wij hebben vandaag een zelfgetypte brief van onze achterburen ontvangen. Dit kwam op ons over als een dreigbrief. Het volgende is er aan de hand Aan de achterzijde van ons huis, aangrenzend aan hun tuin, staat een hoge heg van laurierstruiken. Deze heg is geplaatst voordat wij in het huis kwamen wonen en ook onze achterburen woonden er toen nog niet. Zij hebben een schutting geplaatst tegen de heg aan hun kant van de tuin. Nu klagen zij over overhangende takken en dat de heg de schutting weg drukt. Ook stellen zij dat de heg 60 cm van de scheidingslijn moet zijn verwijderd en dat het dus onze taak is de voor overlast zorgende takken te verwijderen. Wat vind u hiervan? Reactie infoteur, 08-07-2010
Struiken dienen in princpe 50 centimeter uit de erfgrens te staan. U kunt met de oude buren wel overeengekomen zijn dat de laurierhaag als erfafscheiding dient (dan kunnen zij dus dichter op de erfgrens staan) maar nieuwe bewoners hoeven met deze afspraken geen rekening te houden.

Voor wat betreft de overhangende takken kunnen zij inderdaad van u vorderen dat u deze verwijderd en u dient dit dan ook te doen. Doet u dit niet dan mogen zij het zelf doen (zonder uw erf te betreden) het is nog maar de vraag hoe uw struiken er na een dergelijke behandeling uitzien.

Uw buren staan dus volledig in hun recht

Marianne, 06-07-2010
Mag ik u vragen wáár u bovenstaande informatie vandaan heeft? Ik kom zojuist van het politiebureau en daar zijn mij heel andere dingen verteld mbt een schutting. Er wordt gezegd dat ook al staat een schutting volledig op "eigen" terrein (en is volledig door één persoon (mij) betaald) dat buren daar dan het zogenaamde vruchtgebruik van mogen hebben. Vernielen mag niet, maar spijkers, schoeven, haken en ogen er in slaan/draaien mag wel (staat voor mij gelijk aan beschadigen/vernielen). MOET de eigenaar van de schutting zelfs gedogen! Het is pas ánders wanneer een schutting 50cm bij de erfgrens vandaan staat.

Wellicht goed om bovenstaande dan aan te passen om niet ook nog anderen op het verkeerde been te zetten.
Met vriendelijke groeten, Marianne Reactie infoteur, 07-07-2010
De politie is goed op de hoogte van de strafrechterlijke bepalingen in Nederland. Helaas is het civielrecht voor hun minder bekend terrein alhoewel zij er wel graag uitspraken over doen.

Als een schutting volledig op uw terrein staat en volledig door u betaald is hebben de buren geen enkel recht om ook maar iets te doen aan de schutting. Van vruchtgebruik is in het geheel geen sprake. De bepaling van 50 centimeter slaat op struiken maar is niet van toepassing op schuttingen!

Dat de politie geen actie zal ondernemen als buren aan uw schutting zitten is iets anders. Zij zullen dit in dat geval aanmerken als een civielrechtelijke kwestie waarop u dus zelf actie zult moeten ondernemen. Bij vernieling is dat wat anders want dat is niet alleen civielrecht maar valt ook onder het strafrecht, het rechtsgebied van de politie

Maarten, 28-06-2010
Wij hebben een koop huis en direct na de oplevering in onderling overleg een houten schutting geplaatst. Nu heeft mijn buurman over de volle lengte van de schutting perenbomen geplaatst (nog geen 30cm van de schutting) die 2 meter boven de schutting van 1.80 uitsteken. Maw de schutting is nu 3.80 meter hoog…

Verder heeft hij een verhooging in de tuin geplaatst waardoor hij weer in mijn tuin kijkt omdat aan zijn kant de schuting niet meer 1.80 hoog is maar 1.50.

Kan dit zomaar ik heb toch ook rechten.:-( Reactie infoteur, 07-07-2010
Zoals blijkt uit het artikel mag uw buurman geen perenbomen plaatsen die op 30 cm afstand staan van de schutting. U kunt hiertegen dus actie ondernemen.

Verhoging daar zegt de wetgever echter niets over, deze zijn niet verboden en evenmin is het verboden dat uw buurman in uw tuin zou kunnen kijken.

Wilco van Renen, 28-06-2010
Wij hebben een koophuis, waar we een aantal jaar geleden een schutting hebben geplaatst. Deze staat op de erfgrens. Nu heeft de buurman een vaste tuinhaard/barbeque tegen de schutting geplaatst dicht bij ons terras, mijn vraag is nu mag dat zomaar en hoe hoog mag deze haard maximaal zijn (de haard is gemetseld). Reactie infoteur, 28-06-2010
Uw buurman mag een bbq tegen de mandelige schutting aanplaatsen. Hoe hoog dit bouwsel mag zijn is in het algemeen afhankelijk van de verordeningen die worden bepaald door uw gemeente. U kunt dus contact opnemen met de gemeente voor nadere informatie.

Connievan der Sluis, 17-06-2010
We hebben ons huis 11 jaar geleden gekocht. De buren hebben vele hoge struiken en bomen in hun achtertuin staan, die ongeveer 30 cm van de erfafscheiding staan. We hebben er het gehele jaar last van. Vele malen verzocht om de bomen en struiken terug te snoeien, naar hun eigen tuin. Wat veel ellende veroorzaakte bij de buurvrouw. De buren hebben nu hun huis te koop staan, en wonen al in een andere woning. We hebben de buren schriftelijk gevraagd of ze de bomen en struiken willen verwijderen, nu ze er niet meer wonen en wij er geen zin meer in hebben om met de zelfde problemen bij de volgende bewoners te krijgen. De buurman heeft nu zijn struiken die het minste overlast bezorgen, voor de helft terug gesnoeit ongeveer 45 cm, maar de stam staat er nog steeds op 30 cm, en groeit weer aan.
Wat kunnen wij er nog meer aan doen om te zorgen dat de buren alsnog die bomen en struiken verwijderen. Reactie infoteur, 28-06-2010
Zoals in het artikel aangegeven moeten heesters en struiken minimaal 50cm uit de erfgrens staan. U zult u ex-buren door middel van een aangetekende brief moeten manen de struiken te verwijderen. Doen zij dit niet dan kunt u via de rechter een machtiging aanvragen om de struiken te verwijderen.

Indien u beschikt over een rechtsbijstandverzekering is het verstandig deze in te schakelen.

Veel succes bij het halen van uw gelijk

R. B., 07-06-2010
Onze buurvrouw heeft destijds een schutting laten plaatsen op haar eigen grond, dus NIET op de erfgrens.
het gaat hier om een huurwoning.
De bouwvereniging doet nu een aanbod om er betonschuttingen te plaatsen tegen een gering huurverhoging.
onze buurvrouw wil hier niet aan mee werken.
De bouwvereniging wil echter ook niet met haar in zee gaan omdat de buurvrouw er een rechtzaak van dreigt te maken.
kan de bouvereniging zonder overleg een schutting plaatsen? Reactie infoteur, 11-06-2010
Uit uw reactie blijkt helaas niet of de buurvrouw ook over een woning van de woningbouwvereniging beschikt.

Hoe dan ook, de woningbouwvereniging kan aan de zijde van de erfgrens van uw woning een schutting plaatsen zolang deze ook op uw grond staat, zonder dat de buurvouw hiertegen enig gegrond bezwaar kan maken.

Veel succes met uw buurvrouw en uw schutting!

A. van Ginkel, 22-05-2010
Wij hebben zelf een nieuwe schutting geplaatst en de toenmalige buren betaalde er niet aan mee omdat ze ging verhuizen. Nu hebben we nieuwe buren en mijn vraag is of hun deze mogen schilderen en als hun eigendom mogen gebruiken. Reactie infoteur, 22-05-2010
Dat hangt af van de plaats van de schutting. Als de schutting op de erfgrens staat dan mogen de buren hun zijde schilderen en als er met hun (gedeelde) eigendom mee omgaan. Staat de schutting geheel op uw eigen grond dan is dit niet toegestaan.

Rachelle, 13-05-2010
Wij zijn op dit moment schuttingen aan het plaatsen… Hoge schuttingen omdat we toch privacy willen. De linker buren zijn het er totaal mee eens. Maar de rechter buren is een moeilijk verhaal… Hun hebben 3 vijvers in hun tuin staan en bij een vijver staat er nu een lage schutting dus dat betekent dat de buren altijd in onze tuin kunnen kijken. Dit vind ik zeer irritant want ik kan niet eens in de zomer in me bikini liggen zonder dat hun lopen te loeren. Nu zag deze buurman dat wij de schuttingen aan het doen waren en reageerde heel bot… "Oh is dat hier ook te bedoeling" De buurman wilt dus graag in onze tuin kijken maar wij willen privacy! Stel dat hij hier niet mee akkoord gaat wat dan? Reactie infoteur, 15-05-2010
Als de buurman niet op de erfascheiding een hoge schutting wil dan heeft u altijd de mogelijkheid om op uw eigen terrein, dus net iets uit de erfafscheiding een schutting naar eigen keuze te zetten. Wel kennen veel gemeenten een maximum hoogte voor schuttingen van 1.80. U kunt dit navragen bij uw eigen gemeente.

Monique, 06-05-2010
Toen wij 13 jaar geleden ons huis kochten stond er een schutting tussen onze tuin en de parkeerplaats van de gemeente.
aangezien onze tuin eindigt bij de zij muur van onze achterburen, hebben wij geen achterom en dus ook geen vluchtroute. de vorige bewoner heeft daar een zij ingang in de schutting van gemaakt. toen de schutting slecht werd hebben wij hem vervangen ( zo'n 10 jaar geleden ) nu krijg ik ineens van de gemeente een schrijven dat wij een schutting hebben geplaatst en een vergunning moeten aanvragen… klopt dat wel? Reactie infoteur, 06-05-2010
Of dat klopt is afhankelijk van een groot aantal zaken, ten eerste de regels die in uw gemeente gelden. Voor de meeste gemeenten is voor een schutting van 1.80 hoog geen vergunning nodig maar bij u in de gemeente kan sprake zijn van een uitzondering.

Indien dat het geval is kan er zijn dat u recht heeft om toch een dergelijke schutting te plaatsen omdat het al jarenlang gedoogd is.

Indien u beschikt over een rechtsbijstandverzekering is het goed deze in te schakelen om bijstand te vragen. Anders kan wellicht het Juridisch loket enige bijstand verlenen.

Veel succes.

Danielle, 25-04-2010
Wij wonen in een koophuis (2 kapper) met achterom een schutting van 1.70 mtr hoog omgeven door een mooie groenstrook en (voorheen) veel licht- en zon inval. Een aantal maanden geleden hebben onze buren een donkergrijze terrasoverkapping van 3 meter hoog met spierwitte plexiglas platen bovenop geplaatst. Daar hadden we tot een aantal dagen geleden geen last van. Maar nu heeft de buurman, ZONDER TE OVERLEGGEN, de gehele zijkant dichtgemaakt met diezelfde spierwitte platen, waardoor wij zo goed als geen (zon)licht in huis hebben, constant tegen een 3 mtr hoog whiteboard aankijken dat 's avonds nog eens extra verlicht wordt omdat ze er een felle lamp onder hebben gehangen! Het is net een enorme reclamezuil, maar dan zonder de tekst! Normaal zijn we best wel meegaand, maar dit is echt een doorn in ons oog! Mag dit zomaar en wat kunnen wij er aan doen? Reactie infoteur, 30-04-2010
In dit geval is er geen sprake meer van een schutting maar van een compleet bouwsel. Het is dan ook verstandig even contact op te nemen met de gemeente. Deze kunnen u exact vertellen wat er wel en niet in uw gemeente mag en wat de regels zijn voor dit soort bouwsels.

Deze kennis kunt u dan natuurlijk meenemen in een gesprek naar de buren toe. Wellicht is er een tussenoplossing te verzinnen waardoor u geen last meer heeft van het bouwwerk maar het niet volledig hoeft te worden gesloopt.

Veel succes met uw acties

Chan, 21-04-2010
Even een vraagje over stenen bloembakken die wij in de voortuin tussen de buren en ons in hebben gezet.
Het is niet hoog en staat op ons eigen stukje grond maar wel tussen ons en de buren in, zijn daar nog regels aan verbonden? De buurman zegt dat dit 30 cm van de erfafscheiding moet staan? Maar hij staat gewoon op onze eigen grond en is niet hoog. Het gaat hierbij om koophuizen. Reactie infoteur, 30-04-2010
Zolang de bloembakken op uw eigen grond staan is er voor de rest geen vereiste, deze gelden alleen voor bouwsels, bomen en heesters.

Ronald, 21-03-2010
In de voortuin van onze buren staat een grote conifeer. Wij wonen in een zgn hoge 2 onder 1 kap (een rechte voorgevel dus) en de conifeer komt met zijn top boven de dakgoot uit. Ik heb een keer vriendelijk verzocht om mee te helpen deze conifeer te verwijderen, echter wilde de buren er niets van weten. Door deze boom (want dat is het inmiddels wel aangezien hij ook ong 3 meter doorsne heeft) valt in onze tuin nagenoeg geen licht en wordt het een groene mosbende. De taxus van 4 meter hoog hebben we wel samen gesnoeid (die staat tegen de erfgrens aan zijn zijde) en daar bij kreeg ik te horen dat als hij had geweten dat hij niet OP de grens stond hij niet gesnoeid was. Ik ben hier 2 jaar geleden komen wonen en toen stonden beide bomen er uiteraard al. De taxus is nu een struikje van 1 meter hoog, maar die boom staat me eigenlijk steeds meer tegen.

Komend voorjaar wil ik de voortuin gaan opknappen, en hierbij een schutting plaatsen. Ik zet hem wel aan mijn kant van de erfgrens, maar kan ik nog wat ondernemen tegen die boom (conifeer moet 50 cm uit de erfgrens meen ik, maar daar bedoelen ze geen boom van 5 meter + mee neem ik aan?!) een boom moet 2 meter en dat haalt ie niet volgens mij. Reactie infoteur, 22-03-2010
Een conifeer van 5 meter hoog, welke alleen staat, zal doorgaans door de rechter worden aangemerkt als een boom. Deze moet dus meer als 2 meter uit de erfgrens staan. Is dit niet het geval dan kunt u gerechtelijke stappen gaan ondernemen. Uiteraard is het verstandig hiervoor eerst nogmaals proberen te overleggen met de buren, dit kan veel kosten voor een juridische procedure besparen en de nodige burenruzies voorkomen.

Staat de boom wel meer dan 2 meter uit de erfgrens dan kunt u weinig verdere actie meer ondernemen.

Indien u beschikt over een rechtsbijstandverzekering is het verstandig deze in te schakelen.

Veel succces met uw buren en de boom

Esther, 16-03-2010
Ik woon in een huurhuis en ga naar een koophuis.
Nu wil ik de schuttingen meenemen omdat mijn beide buren waarmee ik het gekocht heb ook verhuisd zijn mag dit?
mvg Reactie infoteur, 17-03-2010
De buren lieten de schutting staan en als deze op de erfgrens staat en niet volledig op uw eigen erf, dan zijn de nieuwe bewoners ook deels eigenaar geworden. U kunt de schutting niet zonder meer meenemen, dit kan problemen opleveren.

Wellicht kunt u van tevoren wel even overleggen met de betreffende buren en met het argument dat u de schutting betaalde alsnog tot overeenstemming kopen.

Veel succes bij uw verhuizing.

Sander van Loodam, 21-02-2010
Onze buren, waar we door privé-omstandigheden, wat slechter contact mee hebben, hebben zonder ons in te lichten op de erfgrens (neem aan dat dit het midden van de muren zijn tussen de woningen) van onze woningen meerdere hegstruikjes geplant. Dit waarschijnlijk om meer privacy voor hen te creëren. Wij zitten er echter niet op te wachten om nog meer tijd te spenderen aan onze voortuin. Wat zijn onze rechten en wat mogen wij hieraan doen.

Alvast bedankt voor de reactie. Reactie infoteur, 21-02-2010
Zoals uit het artikel blijkt mogen struiken niet zonder meer op de erfgrens worden geplaatst. Dit mag alleen als beide bewoners het hier vooraf mee eens zijn, is dit niet het geval dan moeten de struiken 50 cm uit de erfgrens worden geplaatst.

Feitelijk kunt u dus eisen, bijvoorbeeld per aangetekende brief, dat de struiken verwijderd worden danwel verplaatst. Let op, u mag de struiken er niet zonder meer eigenhandig uittrekken! Dit zal echter de relatie met uw buren niet ten goede komen en wellicht op de spits drijven. Wellicht is er dus een tussenoplossing te vinden waarbij u als buren vastlegd dat de struiken alleen mogen blijven staan als de buurman de haag ook aan uw zijde onderhoudt. Overleg zal in dit geval, alhoewel het laat is en het netter was geweest als uw buurman vooraf overleg had gepleegd, waarschijnlijk de beste oplossing geven.

Paula, 11-11-2009
Hoe ligt een en ander wanneer je een dure Bankirai schutting hebt gekocht en hebt geplaatst zonder dat de buren daar aan hebben meebetaald? zij wilden destijds niet vmeebetalen anwege geldgebrek. Deze buren zijn inmiddels weg en nu hebben we nieuwe buren. We wonen beiden in een koopwoning. Deze nieuwe buren hebben nu allerlei zaken zoals vogelhuisjes en voedersilos aan onze schutting gespijkerd terwijl zij geen mede-eigenaar van de schutting zijn. Volgens mijn man is niet duidelijk of de schutting echt precies op ons terrein staat of ook op het terrein van de buren.
ALs deze wel op het terrein van de buren staat zijn zij dan toch mede-eigenaar terwijl er nooit is meebetaald, noch door hen noch door de vorige buren?
Hartelijk dank voor uw reactie. Reactie infoteur, 11-11-2009
Als de schutting op de erfgrens is geplaatst (dit kan worden bepaald door het kadaster) dan zijn de buren inderdaad automatisch mede eigenaar van de schutting geworden, ook al heeft niemand u ooit een vergoeding betaald voor de schutting.

Bertrand Rigot, 12-05-2009
Ik woon in een huurhuis en ik had op de erfscheiding een groene haag staan van twee soorten coniferen die ik aan mijn zijde 3 jaarlijks onderhield als wel aan de bovenzijde. Dit was een fantastische groene heg aan onze zijde iedereen gaf mij complimenten over mijn groene heg. De vorige buren hadden een gedeelte van deze heg gehalveerd to op de stam en was daardoor kaal. Ook was het overige gedeelte niet zo vaak gesnoeid als aan onze kant. Een aantal jaren geleden heb ik een nieuwe buurvrouw gekregen die een tweederhandse shutting wilde plaatsen die ze van iemand had gekregen. Omdat ik groen prefereer boven tweedehandse shuttingen en ik nog niet toe was aan een investering van nieuwe shuttingen heb ik gezegd dat zij ze aan haar kant tegen de coniferen kon plaatsen. Er ging een tijd overheen en ik was op gegeven moment op vakantie en kom terug en to mijn grote verbazing was een gedeelte nog verder gehalveerd en meer dan de helft eruit gehaald en de shutting liep precies in het midden gedeelte (dit alles zonder overleg ze heeft mij zelfs nog de coniferen zien snoien voordat ik op vakantie ging). Een gevolg van het verwijdern van de coniferen en het plaatsen van de schutting, was ook nog dat de electrische kabel voor light in de schuur was gebroken en niet te repareren was zonder de rest van de coniferen te verwijderen of de totale bestrating open te breken. Als compensatie had de buurvrouw ook nog uit eigen innitiatief tijdens dezelde vakantie drie stuks coniferen terug gezet op mijn zijde wat natuurlijk niet een heg van wel 8 stuks kan compenseren. (van het type dat huizehoog kan worden). Ze vertelde dat de coniferen meer op haar zijde stonden en dat ze dardoor gemachtigd was ze te verwijderen. Ze had er zelfs een for van boven van gemaakt om het te kunnen bewijzen (natuurlijk leek het van boven dat hij meer aan haar zijde stond daar hij nooit gesnoeid was aan haar zijde). we hebben natuurlijk wat woorden gehad maar Ik heb uiteindelijk maar besloten om de vrede te bewaren en geen verdere stappen ondernomen en heb de drie coniferen maar gebruikt om de shutting die te kort was aan te vullen op het eind in het midden. Een aantal jaren later heb ik de rest van de coniferen moeten laten verwijdern omdat deze langsaam dood gingen doordat er teveel wortels waren beshadigd door het plaatsen van de shutting en door het halveren ervan en ook omdat ik eindekijk weer light wilde hebben in de schuur (wat alleen mogelijk was om de coniferen te verwijderen). Dit verwijderen koste mij 200 Euro. Ook heb ik de shutting aan mijn zijde geverfd daar de shutting tweederhands er niet fraai uitzag. Ook wilde ik de drie coniferen die lansaam geel werden en kaal verwijderen en in plaats daarvan een gedeelte shutting plaatsen. Dit had ik de buurvrouw gemeld en die zei oke. Ik koop het materiaal en dingdong de buurvrouw staat weer voor de deur en wilde eigenlijk dat we 3 a 4 weken wachten zodat ze haar shutting kan verlengen met hetzelde materiaal (ik wil eigenlijk niet wachten met het afmaken van de tuin daar ik binnekort een tuinfeestje wilde geven). Ik ben nu geforceerd door de jaren heen op een aantal kosten gebracht en heb ook het idee dat de shutting die echt in het midden staat met haar mee zal gaat wanneer ze weer gaat verhuizen (ze zegt nl dat het haar schutting is). Dan zit ik met niets in het midden en ik kan me toch herinneren dat ik een mooie groene haag had voordat zij er introk. :-( Reactie infoteur, 18-05-2009
Een nare geschiedenis die u al in de loop der tijd mee heeft moeten maken. Achteraf is het echter altijd moeilijk maatregelen te nemen, zeker nu de tijdspanne die inmiddels verstreken is niet geheel duidelijk is voor mij (maanden of jaren).

Veel succes voor de toekomst

Ger van Uum, 14-04-2009
Ik ben woonachtig in een flatgebouw waar er steeds twee balkons aangrenzend zijn en afgescheiden door betonnen muur en klein hekwerk, nu hebben mijn buren hier zonder overleg een schutting geplaatst waardoor mijn fraaie uitzicht weg is wat ten koste gaat van het woongenot, mag dit zomaar, graag uw reaktie, vr.gr., GvU Reactie infoteur, 14-04-2009
Helaas blijkt uit uw reactie niet of u een huurwoning of een koopwoning heeft en in hoeverre de afschutting die de buren plaatsten op de afscheiding staan. Beide zaken zijn van belang voor een juist antwoord op uw vraag. Indien u een koopwoning heeft is het goed de regelementen van de Vereniging van Eigenaars op dit punt na te lezen. In het geval van een huurwoning kunt u natuurlijk altijd even navraag doen bij de woningbouwvereniging wat er in dit geval mag.

Dsvh13 (176 artikelen)
Gepubliceerd: 04-07-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.