Regelbare vijverpompen, ideaal voor ieder jaargetijde

Regelbare vijverpompen worden alsmaar meer verkrijgbaar. Steeds meer fabrikanten spelen in op een vijverpomp die perfect af te stellen is op de vijver en het filtersysteem. Prijzen worden hierdoor fors gedrukt, waardoor de pompen voor een veel grotere doelgroep interessant worden. Een groot voordeel dat een regelbare vijverpomp met zich mee brengt is dat je ervoor kunt zorgen dat de circulatie in de vijver exact afgesteld kan worden in de verschillende jaargetijden. In de zomer kan extra capaciteit ideaal zijn, terwijl er in de winter prima met wat minder waterverplaatsing gewerkt kan worden.

Perfect afstellen van de watercirculatie

Een van de redenen om te kiezen voor een regelbare vijverpomp is om ervoor te zorgen dat je er zeker van bent dat de capaciteit van de vijverpomp voldoende is. Mocht je een pomp aanschaffen die te veel capaciteit levert, kun je deze in toeren verlagen om zo ervoor te zorgen dat deze perfect bij de vijver past. Bij te weinig capaciteit is dit niet mogelijk, zorg er dan altijd voor om een iets zwaardere regelbare pomp te kopen.

Mocht je een filter hebben die via de pomp extra gespoeld kan worden, is het raadzaam een pomp te kopen met voldoende overcapaciteit. Tijdens de normale circulatie uren die gedraaid worden kan de pomp op minder vermogen functioneren. Daarnaast is tijdens het spoelen van het filter overcapaciteit aanwezig zodat het filter, bijvoorbeeld een beadfilter, goed doorgespoeld kan worden met een grote hoeveelheid water.

De watertemperatuur is gedurende het jaar wisselend, ook hier kan een regelbare vijverpomp voordelen bieden om je filter aan te passen aan het jaargetijde.

Meer capaciteit tijdens warme perioden

Hoe warmer het water wordt, hoe minder zuurstof water vast kan houden. Bij een watertemperatuur van 25 graden Celsius kan +/- 20% minder zuurstof worden vastgehouden in het vijverwater dan bij een temperatuur van 10 graden Celsius (Ibanez, Hernandez-Esparza, Doria-Serrano, Fregoso-Infante, Singh, 2008). Daarnaast worden veel vijvervissen, waaronder koi, actiever naarmate de watertemperatuur hoger wordt, ze verbruiken meer energie en verteren voedsel sneller, waardoor voldoende zuurstof in het water van groot belang is. Mocht een langere periode met hogere temperaturen aanbreken, is het geen overbodige luxe om de hoeveelheid water die per uur in de vijver circuleert te verhogen. Met een regelbare vijverpomp die extra capaciteit tot haar beschikking heeft, kan dit eenvoudig geregeld worden.

Voor het grootste gedeelte van het jaar, gemiddeld genomen in Europa vanaf april tot en met eind oktober, dient de volledige vijverinhoud eens per twee uur gecirculeerd te worden door het filtersysteem. Vanzelfsprekend, afhankelijk van de visbezetting mag dit worden verhoogd. Meer waterverplaatsing tijdens warme temperaturen, boven de 15 graden Celsius, is geen enkel probleem. Bij temperaturen boven de 20 graden Celsius kan haast worden gezegd: hoe meer circulatie, hoe beter.

Energie besparen tijdens de wintermaanden

Tijdens de rest van het jaar, november tot en met maart, kan de vijverpomp in capaciteit fors verminderd worden. In de koudste maanden is een verplaatsing van de volledige vijverinhoud per vier uur meer dan voldoende. Dit kan resulteren in een zeer forse energiebesparing. Veel regelbare pompen verbruiken hierdoor slechts 20 tot 30% van de energie die verbruikt wordt tijdens de zomermaanden. Dit kan zeer snel oplopen bij dit soort apparaten aangezien deze 24 uur per dag operationeel zijn.

Regelbare vijverpompen zijn geen slechte investering

Extra functionaliteit op de vijverpomp zorgen ervoor dat je een meerprijs betaalt bij de aanschaf ervan. Regelbare vijverpompen waren voorheen verkrijgbaar in het hogere segment, vaak met prijzen van boven de € 1.000,-. Voor de consument is het gunstig dat hier verandering in is gekomen sinds 2014. Steeds meer fabrikanten zijn met elkaar gaan concurreren, en nog steeds worden vernieuwende regelbare vijverpompen op de markt uitgebracht. De kloof in prijs tussen standaard, niet te configureren of in te stellen vijverpompen en regelbare vijverpompen wordt steeds kleiner. De voordelen die de nieuwe generatie vijverpompen te bieden heeft, in combinatie met de steeds lagere prijzen van dergelijke producten zorgen ervoor dat steeds meer consumenten kennis maken met deze pompen. In de meeste situaties is het voor de consument geen verkeerde beslissing, bij veel berekeningen blijkt een regelbare vijverpomp al in 2 of 3 jaar goedkoper te zijn door verminderd energieverbruik in verhouding tot de standaard vijverpompen.

Regelbare vijverpomp in combinatie met waterval

Een regelbare vijverpomp is ideaal om te gebruiken in combinatie met een waterval. Bijvoorbeeld een RVS waterval die vanaf een plantenfilter de vijver in stroomt. Bij een waterval is het lastig de capaciteit van te voren goed in te schatten. Stroomt een waterval te zacht, dan maakt deze meer geluid doordat het water gaat 'rafelen'. Een volle straal goed verdeeld over de gehele breedte maakt veel minder geluid. Door een regelbare vijverpomp te gebruiken met iets meer overcapaciteit weet je zeker dat je de waterval goed kunt aansturen. Bijkomend voordeel is dat een regelbare vijverpomp die niet op zijn volle vermogen draait, veel energiezuiniger is dan een normale vijverpomp. Een zwaardere uitvoering vijverpomp op minder toeren wordt energiezuiniger.

Voordelen regelbare vijverpomp

  • Energiebesparend tijdens de wintermaanden
  • Flexibel met doorstroming
  • Ideaal om een waterval goed aan te sturen, altijd de juiste capaciteit
  • Geen kans op een miskoop met een vijverpomp die te weinig of juist teveel capaciteit heeft

Lees verder

© 2016 - 2024 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koi vijver: De keuze van een vijverpompEen vijverpomp voor een koi vijver uitkiezen kan niet altijd even makkelijk zijn. Er zijn enorm veel vijverpompen in de…
Zuinige vijverpompen, de Superfish Pond Eco Plus E-serieDuidelijk is zichtbaar dat steeds meer mensen bewuster omgaan met energie. Wat niet verkeerd is, is dat steeds meer leve…
Vijver in de tuin; pomp, filter of UV-lamp?Vijver in de tuin; pomp, filter of UV-lamp?Een vijver is beslist een aanwinst voor het totaalplaatje en de beleving van de tuin. Als bij het ontwerp en de aanleg h…
Zelf een vijver aanleggenHoe leg je zelf een vijver aan? Het is vrij eenvoudig. Maak eerst een keuze in vijvervorm. Een kant en klare (prefab) vi…

Schaduwplanten voor de tuin, er is keuze genoegSchaduwplanten voor de tuin, er is keuze genoegEr wordt vaak gedacht dat er voor een tuin in de schaduw geen planten te vinden zijn, maar er is best een groot aanbod a…
Geurende bloemen en planten voor de tuinGeurende bloemen en planten voor de tuinEen tuin kan er prachtig uitzien, maar als er dan ook nog heerlijke geuren vrijkomen dan wordt het tuingenot voor de mee…
Bronnen en referenties
  • Ibanez, J. G., Hernandez-Esparza, M., Doria-Serrano, C., Fregoso-Infante, A., & Singh, M. M. (2008). Dissolved oxygen in water. In Environmental Chemistry(pp. 16-27). Springer New York.
Anteur (147 artikelen)
Laatste update: 24-11-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.