Casco woning kopen (nieuwbouw): waar moet je aan denken

Nieuwbouw woningen kunnen compleet opgeleverd worden, maar ook casco. Casco betekent in dit geval “het skelet van een gebouw”. Wanneer je een casco woning koopt zul je zelf dus nog meer moeten doen in de zin van klussen, regelen en kopen. Het is belangrijk om goed inzicht te krijgen in wat er nog moet gebeuren, zodat je de kosten in kan schattem (is het binnen je budget) en zodat je kan inschatten of je het echt wit.

Casco nieuwbouw woning: wat koop je en wat moet er nog gebeuren

Wat je koopt als je een casco woning koopt en wat je nog zelf moet doen, is erg verschillend. Volgens de definitie gaat het bij casco altijd over de dragende constructie van een huis plus de buitenafwerking. Het huis is dan wind- en waterdicht, maar de binnenafwerking moet nog gebeuren.
In de praktijk kan het zo zijn dat je echt net een skelet hebt en dus de deuren, verwarming, keuken, badkamer, toilet en zelfs leidingwerk en binnenmuren nog zelf moet doen. Maar het kan ook betekenen dat je alleen de keuken, badkamer en toilet nog zelf moet regelen en kopen. Het leidingwerk wordt dan volgens de bouwtekening gelegd of soms in overleg al aangepast aan je eigen wensen.

Het is dus erg belangrijk om er achter te komen wat casco inhoudt bij het huis dat je op het oog hebt. Kijk daarvoor in de brochures en vraag het de makelaar, projectontwikkelaar en/of de aannemer. Als je die informatie hebt, kun je een overzicht maken op papier en kun je een inschatting maken van wat het gaat kosten en hoeveel moeite en tijd het in beslag zal nemen. Als je geen idee hebt aan wat voor kosten je moet denken, zou je al eens een keukenwinkel of sanitair winkel binnen kunnen lopen. Zij kunnen vaak wel een inschatting maken aan de hand van de ruimtes en je persoonlijke wensen.

De financiën bij een casco nieuwbouw woning

Een nieuwbouw woning koop je vrij op naam. Daardoor hoef je niet 6% overdrachtsbelasting te betalen die je wel kwijt bent bij het kopen van een bestaand huis. Bij het kopen van een casco nieuwbouw woning zul je vaak toch extra kosten meefinancieren in de hypotheek, omdat er nog veel kosten bij komen. Als je goed gespaard hebt, kun je die kosten natuurlijk van je spaargeld betalen! Voor het afsluiten van een hypotheek is het dus noodzakelijk om een goed beeld te hebben van de bijkomende kosten. Vraag je bij het maken van een inschatting goed af of je het kluswerk zelf wil en kan doen of dat daar iemand voor in wil huren. Dat is voor iedereen een persoonlijke keus. Natuurlijk kan het je geld besparen als je zelf klust, maar het kan je ook extra geld kosten als het niet goed gebeurd. Wie weet maak je per ongeluk schade of moet er als nog een vakman aan te pas komen.

Voor de extra kosten die je in je hypotheek mee wilt nemen kun je een depot opnemen. Dit is extra geld, waar je nog rente over krijgt zolang je het geld niet gebruikt. Zodra je het geld nodig hebt, bijvoorbeeld om de keuken te betalen, stuur je de rekening die je ontvangt naar de hypotheekverstrekker en deze betaald de rekening dan vanuit je depot. Mocht er na 2 jaar geld over zijn uit het depot, dan wordt dat op je rekening gestort.

Het regelwerk en een planning maken voor het afmaken van je casco nieuwbouw woning

Het afmaken van de woning kost niet alleen geld maar ook tijd. Het is belangrijk om een planning te maken voor het werk dat nog moet gebeuren. Kijk dan om te beginnen naar de volgorde waarin de werkzaamheden moeten gebeuren. Moeten er nog leidingen verlegd worden, plan dit dan voor het stucwerk. Het lijkt erg logisch, maar toch gaat het nog wel eens verkeerd!

Wanneer je de volgorde op papier hebt, zul je moeten gaan kijken naar levertijden. Zijn er producten of diensten die pas over een paar weken geleverd kunnen worden? Vaak zit er verschil per leverancier maar heb je in ieder geval een algemene richtlijn. Zorg dan dat je dit ruim plant anders zul je in een later stadium vastlopen en al je afspraken moeten verzetten met het risico dat dat niet uitkomt bij de andere partijen.
Hou verder rekening met vakantieperiodes. In de bouwvak en in de winter (vorst, kerst, oud & nieuw) liggen de werkzaamheden vaak (deels) stil. Voor de bouwvak kun je soms nog een uitweg vinden door naar een bedrijf in een andere regio van Nederland te gaan of door over de grens te gaan kijken. Ook dat is een reden voor mensen om bijvoorbeeld in Duitsland een keuken te kopen (naast de prijs-kwaliteit verhouding).

Ga dan voor alle werkzaamheden op zoek naar een partij waar je zaken mee wilt doen. Maak daarvoor gebruik van je vrienden- en kennissenkring. Wie weet kan iemand van hen je helpen of hebben ze ervaringen met bedrijven waardoor je juist wel of juist niet zaken met die partij wilt doen. Neem dan contact op en laat een vrijblijvende offerte maken. Zorg dat je een paar offertes kan vergelijken (prijs vegelijken na al deels onderhandeled te hebben) en vergelijk dan ook de leveringsvoorwaarden en dergelijke (vooraf of achteraf betalen, levertijd). Maak tot slot duidelijke afspraken en zorg dat je er dicht op blijft zitten totdat alles naar wens afgerond is!
© 2009 - 2024 Mabe, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bijkomende kosten bij het kopen van een huisBijkomende kosten bij het kopen van een huisEen groot nadeel van kopen in plaats van huren, zijn de bijkomende kosten bij het aankopen. Dit zijn bijvoorbeeld de kos…
Hypotheek & Huis kopen: bijkomende kostenHypotheek & Huis kopen: bijkomende kostenEen huis kopen kan ontzettend spannend en leuk zijn, maar brengt tegelijkertijd met zich mee, dat belangrijke financiële…
Cascobouw: het bouwen van een cascowoningCascobouw: het bouwen van een cascowoningIn Nederland wordt er steeds meer gebruik van cascobouw. Op deze manier kan een woning op een goedkopere manier worden g…

Niet tevreden over je huurwoning, wat kun je doen?Niet tevreden over je huurwoning, wat kun je doen?Veel mensen die een huurwoning hebben, hebben het wel eens meegemaakt. Reparaties worden niet of laat uitgevoerd, er is…
Pas op voor sluwe babbeltrucs via telefoon en internetRegelmatig krijgen we te maken met telemarketing. Ongevraagde telefonische verkoop. Zodra u merkt dat het aanbod niets v…
Mabe (95 artikelen)
Laatste update: 14-07-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.