Huis verhuren aan studenten
Een huis verhuren aan studenten kan een aantrekkelijke optie zijn om geld te verdienen. Wanneer een woning wordt opgedeeld in meerdere delen kan er vaak meer geld voor worden gevraagd dan wanneer er bijvoorbeeld een gezin intrekt. Er zijn wel een aantal zaken waar u van te voren rekening mee moet houden omdat u anders op een later moment in de problemen kan komen.
Hypotheek
Zolang er nog een hypotheek op uw huis staat dient de bank akkoord te gaan. Banken zijn daar niet per se toe bereid. Daar zijn verschillende redenen voor. Zo kan de woning in waarde afnemen doordat studenten doorgaans minder zuinig zijn op hun spullen. In het verloop kunnen er daardoor grote gebreken aan de woning ontstaan, waardoor deze minder makkelijk te verkopen is. Ook kan de aanwezigheid van een studentenwoning gevolgen hebben voor de omliggende woningen. Die kunnen eveneens in waarde dalen. Een andere overweging van een bank kan zijn is dat een woning zelf minder makkelijk verkoopbaar is, omdat huurders op een gegeven moment huurbescherming genieten. Het is het beste om in het begin toestemming te vragen aan de bank en daarop te wachten, voordat u uw plannen verder uitwerkt. De mate waarin een bank meewerkt zal ook afhangen van de mate waarin uw hypotheek al is afgelost. Als u al twintig jaar aflost zal een bank eerder toestemming geven voor verhuur dan wanneer u net een hypotheek heeft gekregen.
Wel of geen toestemming van de gemeente?
Afhankelijk van de gemeente waar u woont zult u ook toestemming van de gemeente moeten hebben. Gemeenten proberen het aantal studentenhuizen in een bepaalde buurt namelijk te reguleren. Dit komt omdat het grote gevolgen kan hebben voor een wijk, bijvoorbeeld doordat de demografie verandert, maar ook doordat studenten doorgaans voor meer overlast zorgen. Het is in ieder geval verstandig bij de gemeente navraag te doen of u toestemming nodig heeft. Bij de gemeente Utrecht heeft u bijvoorbeeld een omzetvergunning nodig wanneer u van een gezinswoning een studentenhuis wil maken. In het geval dat u (grootschalig) gaat verbouwen heeft u altijd toestemming nodig van de gemeente. In het geval dat er meer dan vier mensen in een huis wonen dient u ook te voldoen aan eisen voor brandveiligheid.
Maximaal huurbedrag
Verder is er een maximaal huurbedrag dat u mag vragen. Dat wordt berekend aan de hand van een puntensysteem. Zo worden er punten gegeven voor bijvoorbeeld het oppervlakte, de extra voorzieningen, maar ook bijvoorbeeld of een ruimte ook geïsoleerd is. Verder speelt de ligging van de woning een rol. In een grote stad mag een verhuurder een hogere huurprijs vragen dan in een klein dorp. Een huurder kan naar de rechter stappen en een lagere huur afdwingen wanneer hij daar volgens dit puntensysteem recht op heeft. Ook is er een maximaal bedrag waarmee u de huur mag verhogen. Daarnaast dient u na te denken over de manier waarop de servicekosten (gas, water en licht) worden berekend en geregistreerd. Huurverhogingen moeten minimaal 2 maanden van te voren worden gemeld.
Huurbescherming
Een huurder geniet al binnen een aantal maanden huurbescherming. Dat betekent dat u deze niet zomaar uit huis kan zetten. Er zijn een aantal redenen waarom dat wel kan, maar dan dient u wel aan een aantal voorwaarden te voldoen. U kunt een huurder er bijvoorbeeld uitzetten wanneer deze structureel de rekeningen niet betaalt. In de meeste gevallen kunt u dan wel naar uw geld fluiten. U kunt proberen de huur te verhalen op de huurder, maar meestal zit daar ook niet veel geld. Andere gevallen wanneer u de huur kunt opzeggen zijn bijvoorbeeld wanneer u de woning wilt renoveren of geschikt wil maken voor bewoning van gehandicapten. Het belang van de verhuurder dient altijd hoger te wegen dan het belang van de verhuurder. Die afweging wordt uiteindelijk gemaakt door de rechter. Ook dient de verhuurder voor vervangende woonruimte te zorgen.