Kamer verhuren in uw huis

Kamer verhuren in uw huis Eigenaren van een groot huis kunnen bijverdienen door een kamer te verhuren aan studenten of aan toeristen. Het kan een leuke bijverdienste zijn, maar u moet wel offers leveren. Het klinkt ideaal, een klein deel van het huis opofferen en deze gaan verhuren. Het kan u een paar honderd euro per maand opleveren, maar het is wel een aanslag op uw privé leven. Indien u het goed doet, maakt u een afgescheiden deel met eigen voorzieningen als een wc, douche en een keukenblokje. U hebt er dan weinig last van maar u moet wel investeren in voorzieningen.

Studenten of toeristen

Zodra u hebt besloten om een deel van uw huis te gaan verhuren, moet u beslissen waar u zich op gaat richten. Voor huizen in studentensteden kan het slim zijn om de focus te leggen op studenten. Waarschijnlijk kunt u eenvoudig aan huurders komen voor een langere tijd. In de grote steden kan het aan de andere kant ook weer slim te zijn om u te gaan richten om toeristen.

Voordelen en nadelen

Studenten hebben als nadeel dat ze over het algemeen minder voorzichtig met u spullen zullen omgaan en dat ze luidruchtiger zijn. Toeristen hebben als nadeel dat u veel moeite moet doen om ze aan te trekken en dat ze vaak veel service verwachten. Het voordeel van toeristen is weer dat u er meer op kunt verdienen en dat u de ruimte zelf tot uw beschikking hebt buiten het vakantieseizoen. Bij het verhuren aan toeristen moet u de gemeente hiervan op de hoogte stellen. Het voordeel van studenten is dat u er nauwelijks naar om hoeft te kijken en dat ze voor een langere tijd huren.

Eigen huis of huurhuis?

U mag uw eigenhuis of huurhuis niet zomaar gedeeltelijk gaan verhuren. Voor een huurhuis zult u geen toestemming krijgen. De verhuurder heeft de woning aan u verhuurd en wenst geen onderhuurders. Eigen huis bezitters waar nog een hypotheek op rust zullen ook problemen kunnen ondervinden met het krijgen van toestemming. U bent namelijk verplicht om de kamerverhuur aan te geven bij de bank waar de hypotheek loopt. Er kunnen namelijk problemen ontstaan zodra het huis gedwongen verkocht moet worden. Een huurder, dus ook een huurder van een kamer, geniet namelijk wettelijke bescherming. Hierdoor is het huis voor de bank moeilijk te verkopen indien dat noodzakelijk blijkt. U doet er ook verstandig aan om de verhuur op te geven bij de verzekeraar van het huis.

Huurinkomsten

Het interessante van kamerverhuur is, dat het gedeeltelijk is vrijgesteld van inkomstenbelasting. Deze zogenaamde hospitakamers zijn vrijgesteld tot een bedrag per jaar van 4.144 (2009). Het is zaak om onder deze vrijstelling te blijven, anders gaan de fiscale regels van het eigen huis, waaronder hypotheekrenteaftrek, wijzigen in uw nadeel. U doet er verstandig aan om vooraf contact op te nemen met de belastingdienst om uw plannen te laten toetsen aan de fiscale regels. Dit kan later veel problemen voorkomen.

Hoeveel huur kunt u vragen?

Voor toeristen is de prijs afhankelijk van onder andere het seizoen, de locatie en de accommodatie. Biedt u ook ontbijt aan? Heeft de kamer extra voorzieningen? Afhankelijk van deze vragen kunt u een bedrag vragen van maximaal ongeveer 100,- per nacht voor twee personen. Zit u op het platteland en biedt u weinig luxe, dan moet u eerder denken aan een maximum van 40,- per nacht. Voor studenten is het ook afhankelijk van vele factoren, maar u doet er verstandig aan om rekening te houden met het vrijstellingsbedrag. Dit zou betekenen maximaal 345,- per maand aan huur.
© 2009 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is onderhuur?Wat is onderhuur? Wat zijn de rechten van een onderhuurder? Wat zijn de voordelen en nadelen van onderhuur en is onderhu…
Kamer verhuren: regelsKamer verhuren: regelsKamerverhuur kan een aantrekkelijk manier zijn om bij te verdienen. Er gelden een aantal regels en verplichtingen voor d…
Belastingvrij verhuren: kamerverhuurvrijstelling 2020 & 2021Belastingvrij verhuren: kamerverhuurvrijstelling 2020 & 2021Belastingvrij verhuren in 2023 of 2024, hebt u daar recht op? Dat kan met de kamerverhuurvrijstelling, maar hoe groot is…
Een huis verhuren  zelf regelen of via bemiddelingsbureauEen huis verhuren zelf regelen of via bemiddelingsbureauDe huizenmarkt staat al een tijd lang stil en verwacht wordt dat dit nog een tijdje blijft aanhouden met de huidige econ…

Investeren om energie te besparenInvesteren om energie te besparenOp uitgaven aan energie kunt u maandelijks veel geld besparen. Dit kunt u doen door te investeren in energiezuinige prod…
Tropical party; wat heb je allemaal nodig?Het is weer tijd voor een thema feestje en dit keer is er gekozen voor een tropical party! Wat heb je hier allemaal voor…
Bronnen en referenties
  • Postbus 51
Reactie

Tom, 01-10-2009
Ik wil een huis kopen en dit verhuren aan studenten. Dit is mijn eerste woning. Kan ik dan toch gewoon hypotheekrenteaftrek krijgen (ik kan desnoods zelf ingeschreven blijven).
Zijn er nog andere zaken waar ik zeker rekening mee moet houden?
Alvast bedankt, Tom Reactie infoteur, 01-10-2009
Koopt u een woning die niet uw hoofdverblijf wordt, bijvoorbeeld een vakantiewoning of een woning die u gaat verhuren? Een 2e woning valt in uw aangifte inkomstenbelasting onder bezittingen in box 3. (Dus geen hypotheekrenteaftrek)

Voor de nadere voorwaarden, zie: http://www.belastingdienst.nl/particulier/alsueenwoningkoopt/

Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 02-07-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.