Gordijnen en raambekleding ontrafeld

Gordijnen en raambekleding ontrafeld Gordijnen en andere raambekleding filteren de lichtinval en creëren privacy, maar vindt maar eens de juiste. Lamellen, paneelgordijnen en jaloezieën staan garant voor een moderne en strakke sfeer, en gordijnen en voile geven de ruimte een huiselijk karakter. Vaak wil men beide, vandaar het enorme aanbod aan tussenoplossingen: inbetweens, shades, plissé-gordijnen, duettes, multishades, rolgordijnen en vouwgordijnen in ontelbare stoffen, uitvoeringen en kleuren.

Opmeten van gordijnen

Gordijnen kunt u op maat laten maken. Het meten van de ramen kan het best gebeuren met een rolmaat. Het gaat hierbij om de hoogte van het raam en de breedte. Daarbij moet u weten hoe het gordijn moet komen te hangen: vanaf het plafond of vanuit de wand, en hoe ver vanaf het raam? Komen ze tot de vloer of tot op de vensterbank? Houd rekening met verwarmingen, verwarmingsbuizen, vensterbanken, deuropeningen etc. en bepaal of u het gordijn 'in de dag' wilt hangen of 'op de dag'. In de dag wil zeggen dat het gordijn binnen de nis van een raam valt, en op de dag wil zeggen dat het gordijn ervoor valt.

Heeft u al een rails hangen dan meet u vanaf de onderkant van de rail naar beneden toe. In geval van een gordijnroede met ringen rekent u vanaf de onderkant van de ringen. Wilt u ze tot de vensterbank dan rekent u de hoogte tot even boven de vensterbank, en wilt u ze tot de grond dan rekent u tot twee centimeter boven de vloer. Voor de zoom rekent u aan de bovenkant tien centimeter en aan de onderkant vijftien centimeter. Zijn er kleine hoogteverschillen aan de linker- en rechterkant van het raam, houd dan de kortste maat aan. Meet altijd alles minimaal tweemaal op om zeker te zijn van de maten. Gaat u voor eenvoud en heeft u vrij gangbare raammaten, neem dan kant-en-klaar gordijnen waarvan u de lengte korter kunt maken door ze om te vouwen en met meegeleverd band aan de achterzijde glad te strijken, daarna een gedeelte afknippen. Hoeveel gordijnen u dan nodig heeft berekent u door uit te gaan van tweemaal de breedte van de rail. U kunt luchtige gordijnen zoals voile ook over de vloer laten 'slepen'.

Plooien van gordijnen

Een gangbare breedte van gordijnen is 1.40 meter. Dunne stoffen zoals voile worden vaak met een hoogte van 3 meter gemaakt maar kamerhoog kan ook. Het gebruik van meer stof is doorgaans mooier dan dat de stof zuinig is bemeten. Vooral bij grote patronen geldt dit, zodat op elke baan het hele patroon terug wordt gezien. Bij gordijnplooien komen dubbele of enkele plooien het vaakst voor, maar driedubbel is ook mogelijk. Bij gordijnringen komt u uit op de enkele plooi, in kleine uitvoering heet dit een potloodplooi, maar zonder plooi kan ook. Dit geldt ook voor ophangsystemen met knijpertjes aan een staalkabel.

Bij twee- of driedubbele (triplooi) plooien heeft u veel meer stof nodig, wel tot driemaal de normale lengte. Heeft u een hoge kamer, neem dan minimaal een dubbele plooi om onderaan het gordijn nog plooien over te houden. In elk geval geldt: wilt u een enkele plooi vermenigvuldig de rail dan met 1,5. Met een dubbele plooi komt u op een vermenigvuldiging van 2,0. De uitkomst is de benodigde hoeveelheid stof. Heeft u een roede dan kan een zogeheten retourplooi (harmonica) ook nog. Hierbij zijn er afwisselend plooien aan de voor- en achterzijde van het gordijn. Wilt u een lossere uitstraling dan kan de tulp- of bokaalplooi eveneens. Hierbij zijn de plooien aan de onderzijde vastgezet en blijven ze, net zoals bij de vorm van een tulp, aan de bovenkant open.

Horizontale jaloezieën

Jaloezieën of ook wel horizontale lamellen geheten, ogen strak, zakelijk en modern. In de volksmond worden ze ook wel luxaflex genoemd, hoewel deze merknaam inmiddels zeer veel soorten raambekleding in zijn assortiment heeft. Door verstellen kan de lichtval van horizontale jaloezieën worden geregeld. Niet alleen de hoeveelheid licht, maar ook de richting van de lichtval. Door hun vorm verdelen jaloezieën het licht in strepen waardoor ze in de ruimte schaduweffecten geven op het interieur. De breedte van de lamellen varieert meestal tussen de 16 en 75 mm. Ze worden veel gebruikt in keukens, badkamers en andere vochtige ruimtes, maar ook voor schuin aflopende ramen. Wie een retro effect wil, kan de fraaie variant met ladderband nemen. Voor een natuurlijk effect kan men houten jaloezieën kiezen, waarbij de nerf en vlam van het hout de uitstraling bepaalt. Een trendy maar ook luxe oplossing zijn shades. Dit zijn zachte lamellen van textiel tussen twee lagen transparante stof. Het effect is een mooi gefilterd licht en bij sluiting volledige privacy.

Verticale lamellen

Verticale lamellen, ook wel gordijnjaloezieën genoemd, zijn zeer geschikt voor schuifpuien en andere grote raampartijen, maar ook voor ramen met afwijkende vormen zoals schuine ramen, erkers en hoekramen. Ze staan bekend om hun functionaliteit. Lamellen zijn er zowel in textiel, aluminium als kunststof en in diverse lamelbreedtes, zelfs een extra brede van 250 mm. De kwaliteit van de lamel bepaalt het uiteindelijke resultaat. In aluminium zijn er matte, glanzende, suède-achtige en geperforeerde lamellen in de handel en dit type lamel is gemakkelijk te reinigen en vochtbestendig. Kunststof lamellen zijn soms ook geperforeerd maar ook in transparante uitvoeringen, alsmede met uitgestanste motieven. Ook deze zijn makkelijk in het onderhoud. Textielen lamellen zijn vuilafstotend maar wel wasbaar. Transparant of semi-transparant zijn de modernere uitvoeringen maar dicht geweven materialen kunnen ook. Lamellen kunnen worden afgewerkt met sierlijke details in hout of aluminium. U kunt zelf bepalen op welke manier de lamellen bediend moeten worden, alsmede naar welke kant van het raam het lamellenpakket moet schuiven. Dit kan zowel links als rechts, maar ook elke kant een helft, of naar het midden van het raam, om daar tijdelijk het zonlicht te blokkeren.

Rolgordijnen

Al of niet in verduisterende of half verduisterende versie, de praktische rolgordijnen zijn er in alle kleuren en maten, zelfs met elektrische bediening. Het voordeel van rolgordijnen is het enorme assortiment qua dessins zoals grafische motieven, speelse kinderdessins, fleurige bloemendessins of subtiele wit-op-wit patronen. Ook de randen variëren: ze zijn er met rechte randen, schulpranden of met een roede aan de onderkant. Rolgordijnen geven een ruimte een moderne, strakke uitstraling. Veelal geschikt bij dakramen en schuine ramen, maar ze kunnen overal wegens duurzaamheid en gemak. Vaak worden ze met een trekkoord bediend, maar ook zijn er andere systemen zoals softraise waarbij men lichtjes aan de onderkant trekt om het gordijn op te trekken. De verduisterende vorm kan in de slaapkamer worden toegepast, zodat u niet direct van het eerste zonlicht wakker wordt. Ook kan dit type worden gebruikt bij ramen waar zeer veel zonlicht binnenkomt. Voor een natuurlijke uitstraling kan ook een houten rolgordijn worden gekozen, hoewel dit type een kamer wat donker maakt. Voor meer sfeer bij rolgordijnen kunnen er ook nog overgordijnen bij worden opgehangen. Een nieuw type rolgordijn is de twin weave of multishade. Hierbij zijn er twee lagen doek achter elkaar die beiden uit transparante en gesloten delen bestaan. Dit lijkt in eerste instantie een streeppatroon, maar door het rolgordijn op te trekken of neer te laten kunt u eindeloos 'spelen' met de lichtval.

Vouwgordijnen

Vouwgordijnen (blinds) ogen in tegenstelling tot rolgordijnen minder strak, zijn sfeervoller en hebben een eigentijdse uitstraling. Ze zijn leverbaar zonder of met baleinen aan de voor- of achterkant, met of zonder volant, wel of niet gevoerd en er bestaat de mogelijkheid ze te laten uitvoeren met automatische bediening. Vouwgordijnen zonder baleinen, ook wel Roman blinds geheten, ogen nonchalant en zijn er vaak met soepele stoffen. Vouwgordijnen met baleinen ogen strakker door hun bijzondere lijnenspel. Er bestaan ook top-down vouwgordijnen waarbij het gordijn van boven naar beneden maar ook van beneden naar boven kan worden bediend zodat u privacy en lichtval optimaal kunt 'instellen'. Voor de stofkeuze kan beter niet worden gekozen voor een honderd procent natuurlijke stof zoals katoen of linnen omdat deze erg kunnen verkleuren.

Plissé gordijnen

Plissé gordijnen, ook wel geplisseerde gordijnen, hebben een zonwerend effect en worden gekenmerkt door de zigzag belijning. Zit er een speciale coating aan de achterzijde dan zijn ze ook warmtewerend. Een ruimte krijgt met plissé een elegante 'look'. Ook deze kunnen met een top-down bediening worden uitgevoerd. Een speciale soort zijn de duette shades, waarbij het gordijn een dubbel zigzagpatroon kent met een honingstructuur. De koorden van het gordijn worden hierdoor onzichtbaar en is er een sterkere warmtewering. Een duette is ook stabieler waardoor het geschikt is voor grote ramen.

Paneelgordijnen

Paneelgordijnen zijn heel geschikt voor schuifpuien of openslaande deuren. Paneelgordijnen, ook wel vlakgordijnen genoemd, bestaan al een kwart eeuw maar worden nu pas ontdekt. Het zijn schuivende panelen van stof, soms semi-transparant. Ze bieden meer sfeer dan gewone lamellen en zijn verkrijgbaar in exclusieve patronen. Ook kunnen verschillende kleuren stof worden gecombineerd. Toevoeging van baleinen in bijvoorbeeld hout of aluminium geeft een moderne, strakke sfeer. Paneelgordijnen bestaan ook in Japans papier (Washi), gemaakt van de binnenbast en vezels van verschillende planten en bomen. Het resultaat is een papier met aparte dessins en structuren, erg geschikt voor panelen maar ook wel als rolgordijn. Voordeel is dat zonlicht het materiaal nauwelijks verkleurt. Voor de rails worden meestal meer-sporen rails gebruikt, zodat verschillende panelen langs elkaar kunnen schuiven. De panelen zijn er in verschillende lengtes en breedtes.

Gordijnstoffen

Velours gordijnen

Velours wordt veel gekocht als gordijnstof. Maar het wordt ook gezien in theaters, bars en hotels. Velours heeft een warme, fluwelige en zachte uitstraling en kan in alle interieurs worden toegepast. Velours is gemaakt van poolstoffen waardoor er een luchtlaag in het gordijn zit, en dat werkt isolerend. De poolrichting in de stof zorgt voor het verschil in kleurdiepte en met de vleug omhoog verwerkt komt de meest intensieve kleur naar voren. Wie brandwerende of brandvertragende gordijnen zoekt kan gerust voor velours kiezen. Ook zijn ze er met een speciale PVC achterkant, om akoestische redenen veel gebruikt in theaters. De stof is in honderden kleuren te verkrijgen waardoor er altijd iets geschikts is te vinden. Donker velours is wel sterk verduisterend.

Zijden, taft en organza gordijnen

Organza en zijde ogen exclusief. Organza wordt gemaakt van gekweekte zijde. Zijde wordt gemaakt van de fijne glimmende draad die de zijderups van een natuurlijke vezel heeft gesponnen. Zijde kan het best worden gevoerd omdat het niet goed tegen zonlicht kan. Hang zijde gordijnen ook niet boven verwarming of convectorput omdat de stof kan uitdrogen. Voordelen zijn er gelukkig ook: zijde isoleert goed en is tamelijk brandveilig. De kleuren en glans zijn ongeëvenaard en het materiaal is sterk. Taft is een bijzondere stofsoort. Het is een dicht, glanzend, fijndradig en ietwat stijf weefsel. Het is op een unieke manier geweven zodat de stof er steeds anders uitziet. Kijkhoek en lichtval bepalen de kleur en uitstraling van de stof. Het materiaal heeft een rijk aanzien.

Katoenen gordijnen

Katoen wordt gemaakt van de katoenplant en is een natuurlijke stof. Het nadeel van katoenen gordijnen is dat ze wat dof ogen, kunnen verkleuren en kreuken. Ook is er krimp mogelijk en deze is ongeveer twee procent na het wassen. Een luxe soort katoen is chintz, welke een sterk glanzend effect heeft door een eindbehandeling. Het is ook water- en vuilwerend. Een andere mogelijkheid is het luchtige viscose dat bekend staat om zijn prachtige, glanzende kleuren en vloeiende uitstraling.

Satijnen gordijnen

Satijn staat bekend om zijn glimmende effect dat ontstaat door een speciale weefmethode. Het materiaal is gemaakt op basis van katoen, aangevuld met viscose. De zwaarte van satijn is een voordeel. Het zorgt ervoor dat er geen voering nodig is en altijd mooi valt.

Polyester, acryl en polyamide gordijnen

Polyester, acryl en polyamide zijn synthetische vezels en zijn veelgebruikte, zeer praktische materialen voor gordijnstof. Het kan gemakkelijk worden gewassen en gestreken en slijt amper. De stof krimpt niet en verkleurt ook niet, tevens zakt het niet uit. Het voeren van de stof is niet nodig omdat het materiaal een hoge stabiliteit heeft.

Jacquard gordijnen

Jacquard is een soepel vallende weefstof. Het is bekend om zijn prachtige ingeweven motieven, soms met goud- en zilverdraden voor een zeer luxe effect, en dat heet brokaat. Zijn de motieven in dezelfde kleur dan heet het officieel damast, een stof met lichte en donkere contrasten die glanzen als ze bewegen. Jacquard is in het algemeen wel een wat zware stof, die echter wel goed in de plooi valt.

Voile gordijnen en vitrage

Vitrage of voile, ook wel transparanten geheten, filteren binnenvallend licht en verzachten een interieur. Ze zijn de allerdunste gordijnsoort. Vitrage is oorspronkelijk en officieel een doorzichtige geweven stof en wordt ook wel glasgordijn genoemd, veelal met een loodveter. Meestal worden ze in combinatie met overgordijnen gekozen maar dit hoeft niet. Er bestaan inmiddels ook andere soorten, zoals gedrukte vitrage, het rulle bouclé, batist met zijn katoenen optiek en allerlei geborduurde vitrages. Een groot voordeel van een dikker soort vitrage is dat men er wel gemakkelijk door naar buiten kan kijken maar niet van buiten naar binnen. Die soort heet ook wel 'inbetweens' en houdt eigenlijk het midden tussen een overgordijn en een vitrage. Ze geven een prachtig diffuus licht in de ruimte en ze zijn er meestal in lichte witte en ecru tinten. Een 'ausbrenner' is een inbetween met een dessin waarbij sommige vlakken zijn weggeëtst. Deze afwisseling van open en dichte vlakken geven een speels effect. Bij echt transparante stoffen is er natuurlijk wel enige inkijk. Voile is de modernere versie van vitrage, en wordt soms zelfs uitgevoerd met metaaldraad. Nog aparter is wellicht de changeant stof. Deze heeft een meerkleurig weerschijneffect wat bij bewegen een prachtig kleurenspel geeft.

Linnen gordijnen

Linnen heeft een grove, zware structuur en heeft verdikkingen in de stof die het zijn unieke karakter geven. Linnen gordijnen zijn honderd procent natuurlijk, vervaardigd van vlas. Linnen heeft een kwalitatieve en natuurlijke uitstraling, maar kan net als katoen flink kreuken. Linnen vermengd met katoen komt ook voor. Het materiaal is anti-allergeen en isolerend, maar minder verduisterend. Voor goede verduistering kunt u het gordijn laten voeren, wat meteen een oplossing is voor een raam waar de zon op schijnt omdat zonneschijn linnen en katoen kan doen verbleken. De term kreukvrij linnen is een valkuil, omdat het in dat geval meestal gaat om een vermenging met een synthetisch materiaal zoals polyester.

Vliegengordijnen

Vliegengordijnen zijn de vreemde eend in de bijt. Ze zijn er voor zowel deuren als ramen. Het bekendst is het harde gaas dat lucht naar binnen laat maar een buffer voor vliegen vormt: Een hor. Uiteraard zijn vliegengordijnen in de eerste plaats bedoeld om insecten buiten te houden, maar ze kennen nog veel meer doeleinden. Mooie vliegengordijnen dienen als het ware als vitrage, en houden inkijk tegen. Ook zijn ze decoratief, en kunnen ze binnenshuis als bedekking of afscheiding dienen. Ze bestaan vaak uit kralen of stofslierten, maar ook uit veel duurder materiaal. Zo is er een oplossing voor openstaande keuken- en tuindeuren, en kunt u er toch gewoon doorheen lopen.

Automatische gordijnen

Wie weinig kracht kan zetten door ziekte, of wie vaak van huis is, kan automatische gordijnen overwegen. Automatische gordijnen bedienen zichzelf door uw druk op de knop. Soms is er een afstandsbediening maar het kan ook via een ingebouwd paneel in de muur. Zowel rolgordijnen als overgordijnen kunnen automatisch zijn, maar u kunt de gordijnen ook altijd nog met de hand bedienen. Koopt u er een timer bij dan kunt u de gordijnen op een bepaald tijdstip open of dicht laten gaan zodat het altijd lijkt alsof er iemand thuis en inbrekers uw huis liever overslaan. Nog verfijnder is de lichtsensor, die meet hoeveel licht er naar binnen valt en aldus de stand van de gordijnen aanpast. Gordijnrails voor automatische gordijnen zijn niet als gewone rails. Ze hebben een motoraandrijving die ervoor zorgt dat de gordijnen automatisch kunnen openen en sluiten.

Gordijnrails

Gordijnen kunt u ophangen met speciale gordijnhaakjes. In dat geval heeft u rails nodig. Gordijnrails kennen standaardmaten, maar vaak zijn ze uitschuifbaar en zodoende voor elk raam geschikt. Ze zijn er in kunststof, hout of metaal en kunnen aan de wand of tegen het plafond worden gemonteerd. Kunststoffen rails zijn licht en geruisloos. Ook bij een verhuizing kunnen rails weer worden gebruikt in het nieuwe huis. Behalve de rechte stukken rails zijn er ook bochten in de handel, en tegenwoordig ook meerdere kleuren. Let er op dat de gordijnrails (voor overgordijnen en inbetweens) altijd breder moeten zijn dan het raam (liefst twintig centimeter breder) en teken de gaten van de rail af op de plekken waar de rail zal hangen. Een gordijn kan als geheel opgehangen worden of in twee delen. Bij de laatste kiest u voor een enkele rail waarbij de gordijnen bij sluiten tegen elkaar komen of voor een rail met overloop, wat betekent dat de gordijnen in gesloten toestand over elkaar heen sluiten. Vergeet niet de beide buitenzijden van de gordijnen vast te zetten aan de eindstop van de rails.

Gordijnroedes

Gordijnroedes zijn de laatste jaren populair, hoewel ze in vroegere tijden voornamelijk werden gezien als klassiek. Tegenwoordig zijn ze er in allerlei materialen, waaronder hout, roestvrij staal, messing, smeedijzer, brons, titanium, aluminium en kunststof, maar eigenlijk is geen materiaal te gek. De U-rail is heden het populairst. Deze kan tegen het plafond maar ook op afstandsteunen vanuit de muur worden opgehangen, zowel recht als gebogen. Een moderne keus zijn geslagen zeilogen als gaten, bijvoorbeeld aan een industrieel ophangsysteem of spandraden. Bij een zeilmakerij kunnen deze zogenaamde nestelringen in de stof worden vastgemaakt. Ook gordijnen met lussen of linten worden aan roedes opgehangen. Denk ook aan de eindknoppen: deze variëren gigantisch, van trendy tot klassiek, maar ook met een romantische touch. Vaak vervangt men de wat ouderwetsere rails voor gordijnroedes.

Gordijnafwerkingen

Wie gordijnrails wil verbergen kan voor gordijnkappen kiezen. Deze hangen aan de bovenkant van het gordijn en bedekken de rails. Om het gordijn soepel te laten lopen moeten de gordijnkappen niet direct op het gordijn geplaatst worden maar liefst op enige afstand van het gordijn. Vaak hebben de kappen dezelfde stof als de gordijnen, mits de stof niet te zwaar is. Behalve rechte vormen kunnen gordijnkappen ook worden gemaakt in ronde of fantasiemodellen, en met een afwerking van galonband. Ook kunnen ze worden gevoerd. Gordijnen kunnen verder nog worden afgemaakt met embrasses, lussen van gordijnstof waarmee de gordijnen aan de zijkanten van het raam kunnen worden opgebonden. Rechte embrasses zijn voor alle gordijnen geschikt, maar gebruik banaanvormige embrasses liever niet bij kreukelstoffen. Voor nog een andere extra dimensie kunt u ook kiezen voor draperieën: Een in plooien geschikt gordijn dat boven de overgordijnen wordt gehangen en zo een sfeervolle aanvulling geeft.

"When an architect has designed a house with large windows, then curtains come to play a big role in architecture." ~ Arne Jacobsen

Lees verder

© 2009 - 2025 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Raambekleding is niet altijd even gemakkelijk om te kiezenBij het inrichten van een woning, wordt het kiezen van raambekleding vaak onderschat of zelfs vergeten. Men loopt soms t…
Gordijntrends: soorten gordijnenGordijntrends: soorten gordijnenJe hebt een stijl gekozen voor je interieur. Wat voor soort gordijnen kies je? Niet alleen in interieur en woonstijl zij…
Jaloezieën en luxaflex snel schoonmaken met waterJaloezieën en luxaflex snel schoonmaken met waterLuxaflex of een ander merk jaloezieën schoonmaken, daar heeft niemand echt zin in. Gelukkig bestaat er een radicale meth…

Geel in het interieurGeel in het interieurGeel is geen gemakkelijke kleur om te verwerken in het interieur. Het is snel schreeuwend en we vermijden de kleur dan o…
Trends in interieurTrends in interieurHet voorjaar is bij uitstek de periode om weer eens te kijken naar nieuwe mogelijkheden voor het interieur. Enkele stijl…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Reacties

Henny Meijer, 21-11-2011
Hoe maak ik plooien in een gordijn voor een schuin raam? Reactie infoteur, 23-11-2011
Hi Henny, dit is iets om te laten doen. Het gordijn voor een schuin raam wordt uitgevoerd met een enkele plooi of een vlinderplooi. De bovenkant wordt via een computergestuurd programma berekend en uitgesneden, waarna het schuine gordijn verder wordt uitgevoerd volgens een basis gordijn. Groetjes, A.

Stef, 08-03-2010
Hoe ver hangen gordijnen boven de vloer? Reactie infoteur, 09-03-2010
Hi Stef, het antwoord staat bij 'opmeten van gordijnen'. Gr, A.

W. van den Tol, 10-03-2009
Graag zou ik willen weten waar ik baleinen kan kopen voor mijn romand blinds (vouiwgordijen? Reactie infoteur, 22-05-2009
Het best kunt u contact opnemen met een gordijnenleverancier. Groet, A.

Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 20-07-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.