Raambekleding is niet altijd even gemakkelijk om te kiezen

Bij het inrichten van een woning, wordt het kiezen van raambekleding vaak onderschat of zelfs vergeten. Men loopt soms tegen problemen aan zoals een radiator, hoekraam of tuindeuren.

Raambekleding

Raambekleding is een zeer belangrijk element in het interieur, die vaak vergeten wordt en als laatste 'eventjes snel' wordt aangeschaft. Ook loopt men vaak tegen problemen aan, zoals een radiator voor een raam, een hoekraam, een erker en noem maar op. De keuze voor de raambekleding is daarbij ook nog eens vrij groot. Rolgordijnen, stoffen, lamellen, vitrages, jaloezieën en ga zo maar even door. Gelukkig is er voor elk raam wel een oplossing te vinden. Hieronder staan veel toegepaste raambekleding en oplossingen voor diverse problemen.

Diverse raambekleding

 • Vouwgordijnen
 • Rolgordijnen
 • Gordijnjaloezieën
 • Gordijnen
 • Vitrages
 • Duettes
 • Plissés
 • Silhouettes
 • Facettes
 • Multishades
 • Shutters
 • Horizontale jaloezieën
 • Paneelgordijnen

Raampartijen

Ramen naast elkaar kunnen op allerlei decoratieve manieren met gordijnen gedrapeerd worden. Soms is het stukje muur tussen de ramen bepalend of er nog een gordijn tussen past. Om het tussenmuurtje met de wand te combineren, wordt weleens een piëdestal of een tafeltje geplaatst. Soms wordt er een open haard gepland met aan weerszijden twee ramen. Deze raampartij is dan schitterend te decoreren door er mooie gordijnen van plafond tot vloer te plaatsen.

Radiator

Veelal zijn in woningen de radiatoren voor of onder een raampartij geplaatst. Bij een normaal gebruik van gordijnen is de beste oplossing de gordijnen van wand tot wand en van plafond tot vloer te hangen. Hierdoor zal de kamer altijd 'optisch' ruimer lijken. Vaak wordt echter de radiator als probleem gezien. Toch zijn hier wel enkele oplossingen voor te bedenken

Een oplossing zou het zogenaamde rastereffect kunnen zijn. Eerst wordt er een sluitgordijn opgehangen tussen plafond en vensterbank. Dan wordt er aan de binnenkant van een tweede rail aan het plafond bevestigd. Nu kan aan de kamerzijde een tweede gordijn worden gehangen over de radiator, dus tot op de vloer. Deze gordijnstof moet vitrage-achtig zijn. Hierbij kun je denken aan een voile of een batist. Door het plooien schuiven de zeer kleine ruitjes over elkaar, waarbij de indruk wordt gewekt dat er een niet doorzichtig vlak ontstaat.

Een ander systeem is het toepassen van een webbing. Dit is een gevlochten naturel mat, waarvan een paneel wordt gemaakt. De radiator wordt nu als het ware afgedekt, terwijl de warmte gewoon door de gaatjes komt. De panelen worden met behulp van magneetjes gehangen. Het is ook mogelijk het paneel een kleurtje te geven, door het te verven of te spuiten. Dit materiaal is verkrijgbaar in diverse breedten.

Ook is er de mogelijkheid voor een radiatorombouw. Gewone standaard radiatoren zijn vaak een storend element in een interieur. Als je ze niet wilt vervangen door fraaie en wat duurdere designmodellen, kun je ze ook wegwerken achter een mooie ombouw. Deze ombouwen zijn zeer praktisch, en zijn te verkrijgen bij o.a. GAMMA. Ook legt de GAMMA uit hoe een radiator ombouw zelf te maken is.

Erkers

Sommige woningen bevatten een erker. Veelal wordt de vraag bij deze erkers gesteld; 'Waar moeten de gordijnen komen te hangen? Is dit in de erker of in de kamer?' Dit wordt natuurlijk vaak bepaald door de hoogte van het plafond in de erker. Als het plafond in de erker wat lager is dan in de kamer, dan is het mooi om in de erker gordijnen te plaatsen van plafond tot vloer. Hierdoor krijg je een lengte suggestie.

Tuindeuren

Tuindeuren of dubbele deuren zijn vaak decoratieve en belangrijke elementen in zowel het internet als exterieur. Vele gordijnvormen zijn denkbaar van heel eenvoudig tot ingewikkelde extravagante ballonvormen. Tuindeuren moeten natuurlijk 's zomers gebruikt kunnen worden, daarom is het belangrijk dat elk gordijn afzonderlijk te verschuiven is of opgehaald kan worden. Vaak wordt er geadviseerd om een gordijnstof te gebruiken die vitrage-achtig is. Dit is ook mogelijk in combinatie met een verduisterende stof. Door het gebruiken van de vitrage-achtige stof, blijft de hoeveelheid lichtinval door de tuindeuren aanwezig, maar is er minder inkijk meer.

Hoekramen

Dit type ramen is ook voor het exterieur sterk beeld bepalend. Zowel in klassieke als in moderne huizen worden deze ramen regelmatig toegepast. Als de ramen soms moeten worden afgedekt, is een normale verschuifbaar gordijn aan te raden. Daarentegen als het een decoratieve rol gaat spelen, dan zijn er ook draperie-achtige toepassingen te gebruiken.

Dakramen

Veel woningen hebben schuine daken, en daar worden dakramen in toegepast. Vaak zijn dit probleem ramen als er sprake is van een slaapvertrek. In een badkamer is het meestal niet noodzakelijk om het raam af te schermen. Een decoratieve oplossing ligt hier voor de hand, maar er is natuurlijk ook een combinatie mogelijk. Vergeet niet dat vooral bij een klein raam, de licht doorstroming minimaal is. Dit wordt extra verhinderd door royaal vallende gordijnen. Vaak wordt er geadviseerd om verduisterende rolgordijnen toe te passen in een slaapvertrek. Dit gordijn zal het licht voldoende afschermen, en kan overdag de totale licht doorstroming weer doorlaten.
© 2011 - 2024 Shannach, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Designradiatoren of je eigen radiator opknappen?Designradiatoren of je eigen radiator opknappen?Wie in zijn huis aan de slag gaat voor een grote opknapbeurt, denkt vaak niet aan de radiatoren. In een bestaande woning…
Zelf een rolgordijn maken en ophangenZelf een rolgordijn maken en ophangen is een eenvoudige klus. Als je het juiste rolgordijn hebt uitgezocht in de winkel…
Radiator verven: tips en trucsEen radiator verven kan een lastige klus zijn. Voor je er erg in hebt, heb je verf op de muur of de vloer zitten. Zo lan…

Perzisch tapijt kopen en verkopenPerzisch tapijt kopen en verkopenPerzische tapijten kunnen veel waard zijn. Het Perzisch tapijt heeft een lange geschiedenis en komt al in de Bijbel voor…
Meubelgeschiedenis van stoel, tafel, bed en kastMeubelgeschiedenis van stoel, tafel, bed en kastZitten, slapen, eten en opbergen heeft de mens wel vanaf de vroegste oudheid gedaan maar de meubelen die wij daar nu bes…
Bronnen en referenties
 • http://www.gamma.com/doe-het-zelf/zoekresultaten?q=radiator+ombouw&category=&area=
Shannach (20 artikelen)
Gepubliceerd: 18-10-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.