Zelf een vijver aanleggen
Hoe leg je zelf een vijver aan? Het is vrij eenvoudig. Maak eerst een keuze in vijvervorm. Een kant en klare (prefab) vijverbak is een mogelijkheid wanneer je niet zo handig bent. In dit artikel lees je een plan van aanpak om zelf een vijver aan te leggen. De meeste materialen kun je kopen in een bouwmarkt.
De keuze van de vijvervorm
Afhankelijk van je type woning moet je een keuze maken in vijvervorm. Niet alle vormen passen bij alle typen woning en tuin. Maak voordat je begint met graven een goede keuze uit de verschillende soorten vijvers. Basisvijvers waar je uit kunt kiezen zijn:
- Plantenvijver
- Zwemvijver
- Tuinvijver
- Koivijver
- Formele vijver
Na het maken van de keuze uit een basisvijver kun je beginnen met het onderstaande plan van aanpak.
Plan van aanpak
- Bepaal de plaats van de vijver in de tuin. Als je éénmaal de plaats hebt bepaald leg je op de grond een lang touw over de denkbeeldige bovenrand van de vijver om de omtrek te bepalen.
- Bepaal de diepte van de vijver. Een vijver bestaat uit drie diepte zones: de moeraszone (< 10 c cm), de plantenmandzone (20-40 cm) en de diepwaterzone (60-150 cm)
- Graaf nu de vijver uit in de grond. Let goed op de verschillende diepte niveaus (graaf 10-20 cm dieper dan de diepte zones). De buitenste rand moet op alle plaatsen waterpas zijn, anders stroomt het water eruit of staat het scheef.
- Verwijder alle stenen, takjes en andere scherpe tuinresten uit de vijverkom. Strooi nu een laag zand over de vijverbodem van ongeveer 10 cm dik. Dit is een beschermlaag voor de vijverfolie.
- Leg nu de vijverfolie in de vijverkom. Bij de rand moet de folie 50 cm overlappen. Vul het diepste gedeelte van de vijver met wat water zodat de folie goed komt te liggen. Vul ook de rest.
- Richt de vijver verder in met planten, grindkorrels en andere voorwerpen (let op scherpe randen)
- Plaats een vijverpomp. Dit is erg belangrijk voor het leefklimaat in de vijver. De pomp zorgt voor beweging van het water. De pomp moet in de vijverkom worden geplaatst iets van de bodem af om dichtslibben te voorkomen.
- Werk nu de vijverrand verder af. Zorg ervoor dat de folie rand boven het waterpeil wordt afgesneden of omgebogen zodat het water er niet uit kan lopen. Werk de rand mooi af met bijvoorbeeld steentjes of begroeiing.
- Plaats eventueel nog een fonteintje in de vijver en werk de tuin rondom de vijver af met verschillende soorten planten. Bamboe aan een zijde van de vijver is bijvoorbeeld erg mooi.
Benodigde materialen
Wat heb je allemaal nodig om je eigen vijver aan te leggen? Hieronder staat alles op een rij. Hierbij is uitgegaan van het volledig zelf maken van de vijverkom en het inrichten van de vijver. De meeste bouwmarkten verkopen deze materialen.
Materialen
- Vijvervliesdoek
- Vijverfolie
- Vijverfolielijm/-tape
- Vijverpomp
- Vijverzand
- Afwerkingsmateriaal
- Fonteintje
- Grind
- Plantenmanden
- Stenen
- Waterplanten
- Zand
Benodigde gereedschappen
Welke gereedschappen heb je nodig om een zelf een vijver aan te leggen? Als je ze niet zelf hebt is huren een optie (in geval van een graafmachine), of je kunt ze natuurlijk kopen bij de bouwmarkt.
Gereedschappen
- Schep
- Eventueel een kleine graafmachine
- Werkhandschoenen
- Schop
- Schaar
- Touw
- Waterslang
- Waterpas